Адаптація дитини закордоном (Німеччина) у школі. Редагую. А є хто з Франції?

Воть зараз приклад і жива мова : Психолог"А як ваша сім'я і дитина відносится до етноменшин?" Питання: "До яких?, тут всіх багато. Відповід: ""Ферштейн,-ні як:)))

Доброго дня!

Цікавить досвід тих, хто перебуває закордоном. Як адаптувались ваші діти, наприклад у садочку чи школі.

Є така ситуація: дівчина виїхала з дитиною до Німеччини у березні (хлопчику зараз 7.5 р). У травні віддала у садок, потім з вересня до школи. На жаль дитина і досі не змогла адаптуватись у школі, мову не хоче вчити, тому спілкуватись практично не може з дітьми. Друзів не має, українців у цьому місті майже не має. Що вже там не робили для цього...онлайн уроки німецькі, але не хоче і все. Хоче тільки до дому:((.

Сама дівчина працює дістанційно, платить податки у Німеччині, знімає житло за власні кошти, працює багато, їй не вистачає часу, щоб займатися дитиною весь день. 

У школі із цього проблеми, маму кожен тиждень визивають на "ковер" і постійно направляють до психологів. 

Хочу почути ваші думки і приклади. Дякую. Потім їй передам:)


Теги: адаптация ребенка в школе за границей

223 комментария

  • Ta_ta 15 февраля 2023, 10:24 11

    Дивлячись звідки вони виїхали. Якщо це місто весь час під обстрілами,чи немає куди повертатися, то дитині треба все пояснити як є. Як дорослому. Якщо це більш-меньш спокійне місто, то мама тримається там за виплати. І я б везла дитину додому.

  • 13 комментариев
  • Natutka 16 февраля 2023, 14:29 1

    @Zaina Ні)
    Я як раз про те, що на хатні справи часу менше витратить, а на дитину більше)

  • Kris140 16 февраля 2023, 21:09 4

    @Ta_ta Це як перекласти відповідальність на дитину в якійсь мірі. В 7 років дитина не може об'єктивно оцінити ризики.

  • Ta_ta 16 февраля 2023, 23:52

    @Kris140 Я так не вважаю. Оцінити ризики об'єктивно не може. Але від того дитина не перестане хотіти додому і страждати. Відчуття дитини не зміняться від того, що мама не рахується з бажаннями дитини навіть з найкращих почуттів і великого життєвого досвіду.

  • OksanKa 15 февраля 2023, 11:03 6

    Цікавий підхід у мами. Або переїжджати і шукати українське середовище і школу з нашими дітками або вертатись в Київ.

  • 5 комментариев
  • OksanKa 15 февраля 2023, 11:53 7

    @Zaina Вона закриває очі на проблему, мама доросла -мамі видніше, так не завжди працює.
    Дитина дуже самотня, можливо вдома близькі йому люди,треба знаходити компроміс. Навіть уявити складно як переживає зараз хлопчик.
    Робота ж онлайн, виплати не отримує, чому б не знайти коллектив українців і змінити місце, тим паче є мільйон вже груп і в фб і в телеграмі де дівчата обєднуються і спілкуються.

  • Zaina 15 февраля 2023, 11:58

    @OksanKa Ну, є там кілька родин, але вони "самі по собі". Переїзджати поки що-не варіант, вони живе біля Франкфурту, ей треба іноді до офіса їхати, аму Франкфурті самому дуже дорого знімати житло. Є ще варіант їхати у Францію.

  • Vladalitvin 16 февраля 2023, 20:59 2

    @Zaina Передайте мамі, що якщо і далі будуть такі проблеми, то підключаться соцслужби і можуть дитину вилучити там дуже суворо з таким.

  • Olya_lya 15 февраля 2023, 11:10 5

    Хай дитина навчається онлайн
    Навіщо примушувати дитину робити те чого вона не хоче?

  • 13 комментариев
  • Ta_ta 16 февраля 2023, 00:50 1

    @Olya_lya Польща не Німеччина.

  • Olya_lya 16 февраля 2023, 08:28

    @Ta_ta Там ще суворіше з законами

  • Ta_ta 16 февраля 2023, 14:02

    @Olya_lya Так я саме про це і говорю. Не вийде вибирати хочу чи не хочу ходити до місцевої школи та вчити мову. Там вибору немає.

  • Zaina 15 февраля 2023, 11:15 3

    У Німеччині діти повинні ходити до школи, вона би теж хотіла такий варіант, дізнавалась, але там таке не пройде.

  • 37 комментариев
  • Olya_lya 16 февраля 2023, 23:02

    @samsanty Я не говорю вам що всіх штрафують, мова йшла про те що не має такого закону щоб давали штраф за прогули школи.
    Як би дійсно штрафували за все що не правильно то може і толк був би, бо всебе плюють кругом а як в Європу виїхали то одразу закон соблюдають бо там же штрафують і можуть ще депортувати

  • Chuchasonya 16 февраля 2023, 23:23 7

    @Olya_lya Ой, насмішили на ніч) дякую! Посилання на представників Шацькі селищної громади- це був апогей! Ви всім тут намагаєтесь довести, що ви єдина, хто знає закони…. Ну то ви хоч трохи читайте, що ви наводите в якості аргументації. Але все одно- дякую! В наш час- це безцінний скарб!

  • Nothing 17 февраля 2023, 08:43

    @Olya_lya Я не хочу навіть з вами спілкуватися на рахунок життя в Польщі українців зі статусом укр. Ви абсолютно нічого не знаєте,ні їх прав,ні обов'язків.
    Все що я писала вище,те 100% правда.Можете запитати у польських юристів.Не розповсюджується на дітей зі статусом укр.закон про обов'язкове шкільне навчання безпосередньо в польських школах.Не має штрафів за пропуски дітей в школі. Мати повинна написати пояснення чому дитина відсутня.Два тижні дитина відсутня і два тижні мати щодня пише пояснення в електронному щоденнику. Дозволяється 40% чи 50% пропусків мати за семестр.Які штрафи?
    Не має ніяких "прав для дітей для їзди на роверах".Може і є в законі але на дії ніхто не штрафує батьків 10-річної дитини,яка їде на ровері по велодоріжці і не порушує дорожніх правил.Перевірено на своїх дітях.В Познані мій син переміщається з друзями по місту лише на електронному велосипеді чи самокаті.Донька і діти моїх родичів на звичайному велосипеді.
    Про блакитну карту від поліції чую вперше.Тому що ніхто з моїх знайомих і родичів поляків не стикався з таким і не чув про таке.Навіть,якщо і викликають поліцію сусіди за "погане поводження з дитиною"- поліція приїзжає,робить огляд,складає протокол і якщо слідів побоїв ,ран немає,то проводять бесіду з батьками і їдуть.Якщо є травми викликають швидку і їдуть робити засвядчення побоїв.Далі незнаю....ніколи мої родичі до такого не доходили.Чому вашій знайомій вручили якусь картку я незнаю, напевно в цій історії не все так ,як вам описала знайома.
    Про "niebieski karty " знаю і вам написала.Моя дитина падала і з ровера,і з качелі,і так на асфальті і обдирала руки,ноги,носа і лоба і ніхто поліцію не визивав до мене.Хоча ми навіть в швидку зверталися,коли обличчям проїхав по асфальту.
    В Україні теж дофіга законів і штрафів за не виконання їх.Ви всіх законів дотримуєтеся?

  • Greeno4ka 15 февраля 2023, 11:17 4

    Хочу підтримати Вашу знайому! Вона молодець, якщо і працює і знімає і все сама, в Німеччині це не просто. Ми з Києва також. Мій син 9 років один українець у класі, в школі лише 3 дітей з України. Мова звісно не легка, щось там по троху шпрехає. Уроки робить сам, програма легша і вони відстають він нашої, наприклад в математиці. Саме викладання, методики в книжках відрізняються. Мені особисто здається цікавим. Але я не пресую, тому що ми вчимося і по нашій програмі, це важко в цілому. Минулого року була інша вчителька, то сидів нічого не робив, не було до нього діла. А зараз цікавіше, нова залучає його активніше. Має вже декілька друзів, бігають разом на стадіон. Звісно дитині треба спілкування, з цим треба щось робити. Можливо спорт.секції? Чи є група місцева українців в телеграм?У нас так шукають знайомляться, щоб разом гуляти.
    Ще в місті є спілка українців по сб відвідуємо школу. Ми тут тимчасово, але я постійно повторюю йому, що це шанс вивчити мову! Він бачить, як мої недосконалі знання англійської мені знадобилися і ми маємо добрих знайомих серед німців. І нас звпрошуть в гості, возять, показуть. Розумію, як непросто мамі, але говоріть з дитиною, підтримуйте морально.
    З приводу на килим, мені вчора зауваження прислали, що він сміявся з однокласниці, яка впала. В школі урок з катання на ковзанах. Всі падають сміються, я пояснила, що тут недоречно і треба вести себе коректніше. Тобто мій теж отримує зауваження. Але для дітей тут круто. Школа подобається то в ліс, музей, екскурсії, басейн, зараз ковзани....і звісно безпека зараз це головне для мене.

  • 5 комментариев
  • Zaina 15 февраля 2023, 12:21

    @Greeno4ka Так, вже почались проблеми, но як можно це пояснити, ну хлопчик мовчав, терпів, поки не почали кидатися папірцями, олівцями і.т д, вот і послав

  • Polina_Andreeva 15 февраля 2023, 13:12 1

    @Zaina Так это бок учительницы, что ребенка булят.

  • Kote34 15 февраля 2023, 19:07

    @Zaina Значить спочатку говорити з вчителем за будінг. І одразу сказати, що підете до директора. А потім у поліцію. Теж щось подібне було. Алє на продленці. Як тільки говориш за булінг та поліцію, то одразу всі шовкові стають.

  • cheesecake 15 февраля 2023, 11:22 2

    Мова німецька дійсно не всім "заходить". Треба шукати клас, де будуть наші дітки.
    + Шукати репетитора. Знаю, що багато так і роблять, хоча б підгоняти розговорну, щоб дитина могла сказати/ спитати, битові проблеми.
    В школі німецька друга іноземна мова. Діти її ненавидять. Бунтують. Ще вчителька дуже " цікава". Але минулого року у нас була чудовий репетитор, вона заряджала своєю любовью до мови, то був гарний результат та інтерес дитини. З початком війни вона виїхала. А потім і другий репетитор) Зараз новий, подивимось.

  • Elenka 15 февраля 2023, 11:23

    Ну а чому мама не хоче дійсно походити до психологів?

  • Zaina 15 февраля 2023, 11:43

    Да ходить вона до них. Я там више написала...а ще онлайн з України займається.

  • Комментарий удалён

  • 12 комментариев
  • Zaina 15 февраля 2023, 16:15

    @Zaina Вернее, хотела сказать, что к сожалению , дочери у меня нет.

  • Комментарий удалён

  • Комментарий удалён

  • Zhadana 15 февраля 2023, 11:37

    А що кажуть психологи, до яких її з дитиною направляють? Потрібно від цього відштовхуватись.
    По суті, дитині потрібно допомогти знайти точки зацікавлення, а не просто примушувати залишатись, бо треба. Підхід "пояснити як дорослому" не пройде, бо пояснювати все-таки потрібно дитині. А тут лише виявити те, що його зацікавить залишатись.

  • 7 комментариев
  • Zhadana 15 февраля 2023, 13:40

    @Zaina значить, варто до цього всього дати час

  • Zhadana 15 февраля 2023, 13:43

    @Zhadana але ви пишете, що спілкування з однолітками немає. Хай пошукає хоча б онлайн варіанти спілкування з однолітками рідною хлопчику мовою.

  • Zaina 15 февраля 2023, 13:50

    @Zhadana Ну, є таке, з моїм сином і ще двома, але воно не заповнює його простір.

  • Nothing 15 февраля 2023, 11:39 4

    В школі є асистент вчителя,який допомагає дитині на уроках і позаурочний час?Повинен бути психолог в школі.Дитині вчитель повинен рекомендувати займатися з психологом шкільним.
    У моїх дітей не було проблем особливих з адаптацією.Але їм 10р і 15р.
    З 1 березня 2022р їх оформили в школу.Меншу в молодшу школу,вона була одна дитина з України.Старшого в середню школу,в цій школі були українці, в його класі була дівчина з Херсона і хлопець з Києва, який переїхав з батьками в 2021р.Сина прийняли в той клас в якому навчався в Україні, після консультації з психологом шкільним,оглядом табеля за 1 семестр і співбесідою на англійській мові.Доньку на клас менший прийняли(бо не відповідала за віком.Тут діти 8-9 років навчаються в 2класі,а в Україні донька навчалася в 3кл).До дітей прикріпили асистента вчителя і на всіх уроках(на яких дітям потрібна була допомога) з ними сидів асистент рос.мовний і весь матеріал пояснював додатково. Щодня дітей забирали на додаткові уроки шведської мови.Влітку дітей оформили в мовну школу і вони щодня відвідували уроки мови.До сьогодні з меншою на уроках сидить асистент але вже тільки на історії,математиці і шведській мові/літературі.Після уроків доньку забирає в бібліотеку і допомагає виконувати домашні завдання і додатково вчать мову(читають,переказують).Раз на тиждень донька відвідує шкільного психолога(з ним грають в ігри,дивляться мультфільми,розмовляють).В цьому році до неї в клас прийшла дівчинка з Вінниці.Але вони чомусь не потоваришували з нею.Донька дружить з двома шведськими дівчатками.Зате я подружилися з мамою однокласниці.Тепер маю подругу.
    Проблем з однокласниками не було,спочатку спілкування було англійською,а зараз донька легко спілкується шведською,як уміє.Її навчилися розуміти.І вже багато слів самі говорять українською.В нас вчителька її,за проханням батьків однокласників,робить щоп'ятниці урок присвячений Україні. На ньому моя донька і однокласниця її "вчать" своїх однокласників української мови:) Вже ознайомилися з привітанням,дні тижня,цифри,членів родини і тд.Розказують їм віршики маленькі,гімн України.
    Я так розумію,що багато в чому адаптація дитини залежить від вчителя з яким дитина щодня контактує.У нас просто найкраща вчителька,яку я б хотіла для своєї дитини.Це насправді, як друга мама.Поцілунки,обійми,заохочення, похвала,подаруночки-дрібнички всім при найменших досягненнях.І це таке відношення до всіх дітей,не тільки до моєї.В Швеції-діти на першому місці для дорослих, це святиня.
    Син навчається на англійській мові в коледжі на спеціальність технік програміст.І щодня уроки шведської мови відвідує.В нього взагалі все ок.

  • 2 комментария
  • Nothing 15 февраля 2023, 18:27

    @Zaina Я на відміну від вас фільми швецькі не люблю.Дуже все сіро,темно,мрачно,скучно...такоє.
    В сина сертифікований рівень англійської був В1 але проходив уже навчання за рівнем В2.Вільно володів англійською мовою.З 5років і до кінця 9кл займався з репетитором.
    Донька теж в Україні займалася з репетитором з 5років і до 9р.Рівень А1- А2 був точно.Але зараз вона не займається додатково англійською лише шкільні уроки.І я бачу і вчителька її говорила,що дитина перепутала вже дві чужі мови англійську з шведською і їй тяжко на уроках зорієнтуватися на якій мові читать,писать.Буває,що читає на уроці англійської текст і називає шведські літери.Або переказує текст на англійській мові і проскакують слова шведські.Але все прийде до норми з часом.Головне їй подобається в школі.
    З учителькою нам дійсно дуже повезло.Тут молодша школа з 1-6клас.І одна кл.керівник.Тому ще є 3 роки з любимою вчителькою.

  • Zaina 15 февраля 2023, 21:28

    @Nothing Дякую за відповідь. Так приблизно собі і уявляла. Швеція, гадаю, напевно тільки одна країна, де не перекладають фільми з англійської?:)! Шведи всі володіють англійською.

  • Nothing 15 февраля 2023, 22:11

    @Zaina Так,я не зустрічала шведа,який не володіє англійською.А я працюю в госпіталі і поскільки посередньо(м'ягко сказано) володію шведською(за,майже рік шведську мову мені вивчити важкувато.Хоча і відвідую 5 раз на тиждень школу мовну) ,то спілкуюся англійською з колегами і пацієнтами.І всі все розуміють,і переходять відразу на англійську.В них вона вивчається навіть в школах на високому рівні.

  • Olya_lya 15 февраля 2023, 11:49

    Може не потрібно було одразу віддавати в садочок і школу? Хай би звик до переїзду.
    Мій одразу сказав що в школу не піде бо має свою школу і друзів, я і не наполягала. Через 3 місяці сам запропонував щоб завела його у школу польську бо йому цікаво як там але почались канікули, а потім ми повернулись додому

  • maksim 15 февраля 2023, 12:00

    Моя порада спробувати змінити школу . Там такий менталітет , що дитині важко і вона це дубе важко переживає. Не повертатися !! Подруга поїхала і дуже довго донька звикала . Залишали на другий рік, знущалися діти. Потім перевели в іншу школу і все нормально стало .

  • 5 комментариев
  • Zaina 15 февраля 2023, 12:41

    @maksim Так, всі діти різні. Займається хлопчик з українським психологом, пояснює йому, грають в ігри, це вже 4 психолог, але ж останній зайшов йому. Ще писанням і читанням займається онлайн з вчителькою, яка мого сина до школи адаптувала у нас, був кошмар-перший раз у перший клас. У дитини є все умови, а щось головного -ні

  • Комментарий удалён

  • maksim 15 февраля 2023, 22:41 1

    @Zaina Стресує дитина . Вже майже рік вони там і він не звикає . Жалко діток , бо ця клята війна наробить лиха всім . І ті хто поїхав страждає через одного і ті, хто залишився ..

  • My_land 15 февраля 2023, 12:15

    Я раніше не думала, що це так важко.
    В мене 7 клас і 1 клас.
    Старший в місцевий школі, молодший в українській. За пів року старший не розговорився, все розуміє, але говорити не може (і не хоче). Хоче додому. Але все одно він молодець, сильно не скиглить і вчиться в цілому гарно. Але в нас багато українців поряд ( в класі немає) і ходить на спорт з нашими.
    Молодшому взагалі добре, але якщо б пішов у місцевий перший клас, то я впевнена, що були б проблеми. Ми у Болгарії, тому тут мова простіше і вони розуміють російську в більшості. То мій старший з вчителями російською і говорить((( Немає ні афганців ні сірійців, загалом болгари, в нашій школі і циган, здається немає. Але молодший дуже переживає, думаю, що важко йому б було. На наступний рік не знаю, що з його школою робити, чи залишати в українській , чи вже йти до болгарської.
    Старший казав, що краще б вже до Канади ми поїхали, щоб він гарно мову вивчив. Але в наші плани не входить це, бо тут є робота нормальна і додому відносно близько

  • Elenka 15 февраля 2023, 12:25 17

    Ось і почалися більш менш правдиві теми про проблеми адаптації. А то мені завжди було дивно чути взідусіль, буцім то дітям прям так просто і мову чужу вчити і взагалі інтегруватися в незнайоме середовище. Потихеньку спадають рожіве окуляри

  • 3 комментария
  • Polina_Andreeva 15 февраля 2023, 13:18 3

    А почему Вы не допускаете, что у многих детей не было проблем с адаптацией.
    Мы с марта живём в небольшом селе. Школа совсем рядом. Учителя к детям относятся хорошо. Младшую пригласили на ДР одноклассницы. Сыну было чуть тяжелее, но он подросток. В его школе около 40 украинских детей учится в разных классах. Язык тяжёлый, гораздо тяжелее английского.

  • Elenka 15 февраля 2023, 13:30 1

    @Polina_Andreeva Звичайно допускаю, але не так масово, як всі розказували.

  • maksim 15 февраля 2023, 20:43

    @Polina_Andreeva Не сложный там язык . У детей в школе он с 5 класса . Правда спецшкола была . Свободно читают /пишут / говорят хуже и это был не основной язык при обучении . Просто здесь , дома это училось постепенно, а там в Германии надо все быстрее и ещё и заговорить . Поэтому многие не справляются. В целом все будет хорошо .

  • Ane4ka16 15 февраля 2023, 12:35 5

    Ми живемо закордоном вже кілька років і в минулому році дитина пішла до першого класу. Садок не відвідував тут. Адаптація була дуже важка, все про що Ви написали мені знайомо, в т.ч. нас також посилали до психолога. В цьому році ситуація звичайно краща, але щодо мови скажу так, всі ті історії про "за три місяці моя дитина почала все розуміти і розмовляти" для мене казочки. Так, за пару місяців дитина запам'ятовує якісь шаблонні фрази, що відносяться до рутини, але крок вправо крок вліво - все! Моя дитина досі не може автономно працювати, бо елементарно не розуміє більшу частину слів у творі або в задачі. В цьому році почали ходити до репетитора з мови, і я бачу що не дарма. Тому моя порада це розмовляти, пояснювати, любити і мати терпіння.

  • Zaina 15 февраля 2023, 12:42

    Дякую за пораду, а яка мова у дитини?

  • Ane4ka16 15 февраля 2023, 12:52

    @Zaina Португальська

  • Nataly 15 февраля 2023, 12:41 16

    Мене шокували коментарі, що мама не робить те що хоче син, типу дитина в 9 років повинна вирішувати що вони повертаються? Або не робити те що він не хоче? Ню ню
    Співчуваю всім, хто вимушен це проходити, клята війна

  • irenika 15 февраля 2023, 12:50 2

    В чомусь вони праві. Мені і маму шкода, і дитину. Ми в Німеччині пробули півтора місяці, навіть без їхньої школи в дочки реально депресія почалась. І я зрозуміла, що це зовсім не моя країна, я б не змогла там жити.
    Другий приклад - про враховування інтересів. Родичка поїхала в Канаду сім'єю: 3 дітей і чоловік з ними разом. Старшому вже 16, спочатку відмовлявся ходити в школу (зараз уже ходить, через пів року пішов). Але весь цей час каже, що як тільки виповниться 18 (коли вже дозволу не треба), одразу поїде назад

  • maksim 15 февраля 2023, 20:59 1

    @irenika Тому що батьки дерев’яні Буратіно деякі . Але знаходячись там, пройшовши шлях переїзду , звісно батьки будуть наполягати на своєму . В мене так подруга ще до війни пробували в Польші жити , але в них там не склалось . Коли повернулися і діти пішли до тих же шкіл і садочка , то вона лише тоді до кінця зрозуміла , що то великий плюс для дітей , що не склалося там. Але Ші школою тут були великі проблеми . Бо ща той рік, що в Польші дитина з’їхала і заставляли йти на другий рік в той самий клас . Дітям там було погано і вона пробувала на це закрити очі . І вже коли в цьому році вступати стало питання, то вона сказала , що ніяких закордонів не буде . Хоча думали про Польщу раніше . Щоб життя дитині не псувати .

  • maksim 15 февраля 2023, 20:59

    @maksim Ші= зі

  • Polina_Andreeva 15 февраля 2023, 13:02 1

    Мы в Германии с марта. Я курсы посещаю, дети-школу. Учителя очень дружелюбные. Но мы живем в селе, поэтому вся наша жизнь, как на ладони. Дети учат немецкий, но прям супер успехов за год я не вижу. В школе сказали, что детям даётся 2 года на адаптацию. К психологам детей никто не посылал.

  • Sanechka 15 февраля 2023, 13:09 3

    Я обирала англомовну країну, бо я і старший син знаємо вільно мову, молодший вже підтягнув за рік. В школі добре адаптовані, навчаються гарно, вчителі тут ще дуже хвалять за найменший успіх.

  • Ksanna 15 февраля 2023, 13:12 1

    Єдиний вихід бачу, все ж таки мама працює віддалено, пошукати через групи українців в Німеччині інше місто, де в школі будуть українці, в нього з'являться друзі, за ними буде підтягуватися і почне адаптування.

  • Комментарий удалён

  • Zaina 15 февраля 2023, 13:38

    Ну, тут інша справа

1 2 3
Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Вернуться в Клуб