Шведські садочки: їж, грайся, спи – на свіжому повітрі

Пропоную вашій увазі допис про дит. садочки у Швеції. Вони досить незвичні, як на мене, проте дуже цікаві і варті вашої уваги, оскільки:

  1. Діти проходять основну масу часу на подвір"ї,
  2. Є можливість освоїти основні види активності та спорту уже змалку,
  3. Вивчення довкілля та прививання навичок ефективного співвіснування в ньому,
  4. Розмір оплати за садочок різниться від зарплати батьків і становить 1-3% в середньму.
  5. Садочки знаходяться на природі, часто біля водоймищ.

Дещо спірні моменти для мене:

 

 

  1. Діти в 2-4 роки відмовляються від денного сну,
  2. Денний сон може бути на подвір"ї у спальних мішках ( ну не уявляю я собі це).

Далі текст автора:

 

Син моєї подруги Лізи ходить до дитячого садочку на свіжому повітрі. Цілий рік за будь-якої погоди 3-річний Себастіан разом з іншими дітками від 1 до 5 років грається, їсть та навіть спить у дворі садочку, а до приміщення заходить лише за  крайньої потреби. Ліза зізнається, що за рік жодного разу не забирала сина з будівлі – лише з двору.

Для українського вуха це звучить дещо маргінально, але у Швеції, де живе родина Себастіана, садочки на свіжому повітрі дуже популярні.

Негода – найкраща погода

Кажу «садок, де діти надворі за будь-якої погоди» -  і уява одразу малює купку змерзлих дітлахів на чолі з суворою вихователькою, що покірно чекають під дощем, поки їх розберуть батьки. Але у шведських садочках все набагато веселіше.

Коли періщить дощ, настає прекрасний час для ігор. Адже можна спостерігати, як вода стікає по системі жолобів, ліпити з мокрого піску пиріжки чи просто стрибати якнайдалі у калюжу - вихователі не тільки не забороняють, але і заохочують! А якщо стрибок особливо вдався – не біда, у садку є велетенські сушильні шафи, а у рюкзаку – змінний одяг.

Коли випадає сніг, саме час грати в сніжки та кататися на санчатах, ковзанах і лижах, ліпити замки та снігових людей.

Діти продовжують гуляти на вулиці, навіть коли темно (у грудні-січні сонце сідає ще до 15.00).  Для більшої безпеки на верхньому одязі дітей обов’язково є світловідбивні елементи, а ще вихователі просять батьків принести ліхтарики, які кріпляться на одязі. Двір замість класу

Здавалося б, що діти роблять стільки часу на подвір’ї? Все те саме, що робили б у приміщенні. Читають книжки, розказують історії, складають конструктор, рахують - тільки не спеціальні пластмасові палички, а листочки чи камінчики.

Вихователі та їх помічники одночасно організовують у дворі садка декілька навчальних осередків, але до занять не примушують. Хочеш – долучайся до групки, не хочеш – просто бігай надворі і не роби нічого.

Обідають діти також на свіжому повітрі, за великими дерев’яними столами. Як втомилися – можна поспати. До 3-4 років багато маленьких шведів вже відмовляються від денного сну. А менші діти сплять у теплих спальниках на подвір’ї - у дерев’яних «верандах» з дахом і трьома стінами, які захищають малюків від вітру. Овочі, курчата і яма для компосту

У деяких садках є грядки, де вирощують квіти та овочі, та загони з курчатами і каченятами. Тож діти можуть допомогти  вправлятися з господарством. Їх не віддаляють навіть від «брудної» роботи.

Наприклад, можна допомогти вихователю відсортувати органічні відходи, висипати їх у компостну яму та пересипати тирсою, а заразом отримати пояснення, звідки цей бридкий запах і що відбуватиметься у ямі після. А навесні компост використовуватимуть у городництві.

До того ж, діти не обмежені самою лише територією садка. Разом з вихователями вони ходять гратися на ігрові майданчики навколо, відвідують сусідів-фермерів, а також щотижня ходять до лісу – слухати спів птахів, гратися, збирати матеріали для поробок, готувати їжу на вогнищі або робити цікавезні сезонні проекти.

Наприклад, восени діти закопують в землю дослідні зразки – рештки банана, ганчірку, пластиковий пакет, папір. Навесні все це відкопають, щоб подивитися, що сталося зі «скарбами». Чи це не найкраще навчання?

Може здатися, що кожна хвилина у садочку зайнята активностями. Однак це не так. Часом вихователі спеціально не планують жодних забавлянок і дають дітям можливість зупинитись і відчути те, що називається «нудно». Адже без розуміння, що таке нудно, не можна зрозуміти, що таке весело, вважають шведські педагоги. Не буває поганої погоди – буває поганий одяг. Скандинавське прислів*я.

Щоб весело проводити час на свіжому повітрі, потрібен надійний одяг. Тому рекомендації садочка щодо вбрання дуже чітко окреслені й у дечому навіть суворі.

Наприклад, у холодні зимові дні дитина має бути одягнена виключно у термобілизну  з шерсті або функціональних матеріалів, зверху фліс та третім шаром - комбінезон або куртка та штани з тканини, що затримує вологу.

Зимові шкарпетки мають бути з вовни або функціонального матеріалу, а от бавовна – заборонена, адже в ній ноги швидко замерзають. Цікаво, що джинси також не рекомендовані, навіть під комбінезон. Натомість для вільного руху і більшого тепла пропонують м’який спортивний одяг.

Коли дощить, діти вдягають зверху на одяг спеціальні водонепроникні комбінезони та гумові чоботи. Пішов у садок – отримай список

Після того, як дитина записана в садок на свіжому повітрі, батьки отримують список того, що мають купити. Проте там немає звичних нам канцелярії, побутової хімії чи «пральної машини у групу».

Основна підготовка стосується необхідного одягу за списком - термобілизна, взуття, комбінезон, термошкарпетки, рукавиці тощо. Крім цього, батьки мають придбати зимовий інвентар (лижі, наприклад) для своєї дитини, а ще рюкзачок, у якому малюк носитиме свої речі під час прогулянки до лісу. І обов’язково захисний шолом, адже всі спортивні активності: катання на санчатах, лижах, ковзанах, велосипедах, без шолому заборонені. Також деякі садочки, розташовані біля водоймищ, вимагають мати рятувальний жилет – для активностей біля води. Плюси свіжого повітря

Прихильники концепції виховання на свіжому повітрі також називають щонайменше 4 великі плюси такого типу садочків:

    Менше стресу – завдяки довгому перебуванню на свіжому повітрі знижується рівень гормону стресу кортизолу     Розвиток у гармонії з навколишнім середовищем - пізнання законів природи змалку формує повагу до екології в майбутньому     Кращий розвиток моторики -  завдяки постійному вільному руху     Менше хвороб – віруси менш активні на свіжому повітрі, ніж у закритих приміщеннях

Важко повірити, але садочки на свіжому повітрі у Швеції не є альтернативною освітою – така програма розвитку вписується у загальнонаціональну орієнтацію дошкільного розвитку, що базується на цінностях спільної гри, толерантності та поваги до інших.

Тож садочки на свіжому повітрі, як і інші дитсадочки у Швеції, утримуються за рахунок місцевих податків. Поза тим розмір щомісячної оплати садочка залежить від заробітків сім’ї і за законом не перевищує 1-3% від сімейного доходу. Отже, сім’ї з низьким доходом не сплачують  нічого, а максимальний розмір оплати становить біля 140 євро.

http://wonder-store.com.ua/novini/articles/shvedski-sadochki-yizh-grajsya-spi-na-svizhomu-povitri.html

Темы: Розвиток дітей

27 коментарів

  • A_nastasiia__ 11 грудня 2015, 14:34

    а меня японский впечатлил http://interierus.ru/novosti/124-kreativnyy-dizayn-detskogo-sada-v-yaponii-/?pm_source=%7Bsource%7D&pm_block=%7Bposition_type%7D&pm_position=%7Bposition%7D

  • OlgaSh 11 грудня 2015, 14:45

    я бы хотела, чтобы мой сын ходил в такой садик. а спать на свежем воздухе - так же много деток спят в колясках лет до 1,5, почему же дальше нельзя?))
    в Норвегии читала о садиках и воспитании, похоже.

  • lolatiny 11 грудня 2015, 14:49

    Меня смущает климат, там, по-моему, он прохладней, чем у нас. А как в туалет бежать после сна?
    Просто непривычно звучит и я мало представляю, как это организовано.

  • Elena11 11 грудня 2015, 15:56

    Климат в Швеции умеренный, без резких перепадов температуры и очень комфортный. Я часто бываю на Юге Швеци, там нет сильних морозов, максимум -10, летом нет жары за + 30. И дети там действительно закаленные, купаются на улице в аквапарке, в сильный ветер при температуре +18 и хотьбы что.

  • lolatiny 11 грудня 2015, 16:18

    Значит, садик таки дает свое.

  • olga81 11 грудня 2015, 14:57

    не садик а мечта)))природа и здоровье нации что еще скажешь!

  • olga81 11 грудня 2015, 15:00

    а вообще если учесть что мои дети летом на даче живут на улице)))то ничего не возможного нет, мы и спим и едим на улице (я имею ввиду день, и т.д. игры всевозможные и "пересипання компосту" и "огородик" и обратите внимание сколько детей в группе в садике...не 30 как у нас, а 8-10

  • lolatiny 11 грудня 2015, 15:08

    Да, это не может не радовать, поэтому и играть и уследить за таким количеством деток абсолютно реально.
    Мы кстати, тоже так летом на улице, дитя в дом не загнать.

  • Natala1976 11 грудня 2015, 15:04

    А меня смущает обед на улице. Они гуляют, играются, а руки мыть тоже на улице перед обедом? Да и не очень удобно трехлетке в комбезе кушать, заляпается. А вообще интересно

  • lolatiny 11 грудня 2015, 15:09

    Да, вполне возможно, что там только перекусы, если это садик неполного дня, а так зимой сложно представить.

  • Slavyanceva 11 грудня 2015, 17:39

    Спать на улице зимой.в мешке. На досках.как-то не представляю.моя старшая бы точно не уснула, а по психотипу он ей нужен.но ла,идея странная но интересная

  • NatusikM 11 грудня 2015, 15:40

    Если бы у нас так было.Дети в садиках меньше болели вирусами и т.д.

  • Elena11 11 грудня 2015, 17:03

    Там просто для таких садов идеальные природные условия. Куда не пойдёшь, везде лес или парк. Грех на улице не гулять.

  • Ramona 11 грудня 2015, 16:12

    Мне интересно, как это реализовывается для жителей городов. Есть садиковские автобусы, которые от двери доставляют ребенка к природе? Или как?

  • lolatiny 11 грудня 2015, 16:20

    Вполне возможно, что парки и озера "встроены" в города, как в Штатах, поэтому деревья и озеро - это не обязательно загород.

  • Elena11 11 грудня 2015, 16:34

    Там вся Швеция - это огромный нескончаемый лес и скалы, очень зелёная и красивая страна.

  • Elena11 11 грудня 2015, 17:00

    Мы жили в Швеции возле такого садика, правда там дети не все время были на улице. Гуляют они действительно очень много на сведём воздухе, ходят в лес, все как на фото, в светоотражательных жилетах и резиновых сапогах. В этих жилетах даже все взрослые ездят на велосипедах и мопедах. Дети из сада, гуляют в ближайшем городском парке, на детской площадке с остальными детьми. Вывозят их воспитатели на таких широких колясках, на два ребёнка, в них возят детей где-то до четырёх лет. Старшие идут рядом, гуляют сразу всем садиком (у меня даже есть фото). Бронируют в соседнем спортивном центре дорожки для гольфа, и инструктора их обучают. Где-то на 4-5 детей идёт один воспитатель.
    За старшими на площадке особо не смотрят, мой сын даже успел с один мальчиком поконфликтовать. Причём инициатор был шведский ребёнок, ели успела разнять. Поскольку, по их понятиям, это был бы из вон выходящий случай.
    Но в целом, там дети ну очень тихие, на площадке почти бесшумно, их дети не кричат как наши, и очень вяло выражают свои эмоции. На моих смотрят как на дикарей.
    В школы дети идут с 15 августа, организовывают им летний лагерь, привозят кушать. Видела как кормили их спагетти с кетчупом, и что-то ещё было. Занимаются детьми старшеклассники. Водят их в походы, на велосипедах привозят еду в ланч-боксах. Младшие классы учебой не напрягают, до девяти лет учат только английский, шведский и по-моему математику.

  • lolatiny 11 грудня 2015, 18:52

    Спасибо, Елена, за такой детальный рассказ, думаю многие мамы были бы вам благодарны за отдельный пост с фото, чтобы побольше узнать о Швеции и ее особенностях,будь то садики или школы, природа и даже обычные магазины.

  • Barbus_ 11 грудня 2015, 19:12

    + очень интересно!

  • Elena11 11 грудня 2015, 21:43

    Да собиралась как-то, но все время на это не хватает. Фотографий уж очень много.

  • Nattatta_wow 11 грудня 2015, 19:15

    У меня две подруги живут в Швеции ,у них детки маленькое, но про такие садики не слышала. Есть у них там и обычные садики "в помещении", как у нас. Детям там разрешают очень много, даже слишком много, на наш взглядом. К примеру, бегать за ребёнок и сопли подтирать им там никто не будет в садике (дословно со слов мамы). В группе с обычными детками обычно есть отстающие в развитии или с другими проблемами, вобщем не отдельных группы для незрячих, к примеру, а все вместе (как и во многих других странах Европы).. Расскажите, а чем отличается вовна из бавовны (выше в текст про носки)???

  • 1 коментар
  • lolatiny 11 грудня 2015, 19:37

    Nattata, очень нравится, что учебные заведения смешанные и дети с особенными потребностями не имеют проблем с социализацией, а обычные детки воспринимают их потребности как норму, поэтому и нет проблем с передвижением по городу и разных заведениях.

  • Elena11 11 грудня 2015, 21:53

    Сопли у них, вообще не считаются признаками болезни. Дети могут хоть с зелёными бегать. А антибиотики выписывают ну в очень редких случаях.

  • Nattatta_wow 12 грудня 2015, 10:05

    А я думала, вовна и бавовна - одно и то же. Спасибо, что не просветили!)

  • Elena11 11 грудня 2015, 22:14

    Ещё хочу рассказать. В Швеции очень сильно охраняют права животных. Ну просто до абсурда. Их собак мне жалко(( Имея вокруг столько парков, лесов, полей, собакам нельзя там без поводка гулять. А если собака кого-то укусит, то все, пиши пропала. Могут штраф выписать или собаку усыпить. Если твоя собака кого-то укусила, то все, не отмыться тебе от пересудов и позора. Собаки, живущие в частных домах, должны жить только в доме, вольеров и будок у них нет. Поскольку живущая в будке собака, может гавкать когда ей вздумается, и это будет мешать соседям.
    Этим летом, мои знакомые, усыпили своего пса, мой сын его очень любил, такой был классный и умный пёс, хоть и беспородный. А причиной послужило то, что пёс защитил ребёнка. Во дворе стояла коляска, в ней лежала дочь моих знакомых, зашёл сосед и потянул руки в коляску к ребёнку. Ну а Нельсон естественно защитил свою маленькую хозяйку и укусил соседа за руку. Усыпили его беднягу в тот же день((

  • lolatiny 12 грудня 2015, 06:20

    Вот это мне точно не нравится, очень жестоко по отношению к любимцам...

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу