Девочки, нужен ваш совет.

Готовлю ребенка в первый класс. Но в саду он был в инклюзивной группе с диагнозами ЗПРР и гиперактивность.

На данный момент, я сына хорошо подтянула и подготовила к школе, знания соответствуют и даже опережают многих норматипичных детей.

Остались, конечно, кое-какие пробелы по знаниям, по логическому мышлению, по общению.. но я продолжаю работать с ребёнком.

Вопрос в следующем..

Могу ли я требовать зачислить ребенка в обычный класс? ИРЦ хочет в инклюзивный первый класс рекомендовать (несмотря на то, что он ответил на все их вопросы, выполнил все задания правильно).

Темы: Виховання і психологія


Теги: освiта

41 коментар

  • Ta_ta 7 березня, 15:06 11

    Школа, то не тільки знання. Дитина соціалізована для звичайного класу? І чому не хочете спеціалізований? Зазвичай вони кращі для дітей. І навіть якщо вам рекомендують спеціалізований клас, він є у вашій школі? Зазвичай всі дітки вчаться разом. Реформа освіти.

  • Katya_1988 7 березня, 22:32

    Честно, очень переживаю, что ребенок будет чувствовать себя не таким.. подалуй, это основная причина, почему не хочу оформлять на него инклюзию.

  • Ta_ta 7 березня, 23:53 3

    @Katya_1988 Ви трохи не так уявляєте собі таке навчання. Та й ставлення дитини до цієї особливості закладаєте ви. Він особливий у самому найкращому сенсі, бо найгарніший, найрозумніший, найстаранніший і ще багато таких «най-«. Вкладіть дитині те в голову, і ніяких проблем у нього не буде. В інклюзивних класах багато звичайних дітей. Але за рахунок навчання звичайних і особливих разом, зникає проблема неадекватного сприйняття особливих діток.

  • Kowwka 7 березня, 15:10 3

    У мого сина клас інклюзивний. В ньому навчаються звичайні діти+ діти з вчителем. Деякі заняття з ними проводять окремо, але то вже дивляться по можливостям самих дітей.
    Не бачу нічого страшного, якщо у вас буде персональний асистент

  • Apriori 7 березня, 20:38 1

    згідна! Для дитини 1-4 клас адаптуватися - саме те! Інклюзивні класи невеликі - не 30-35 осіб у класі, коли вчитель взагалі і по 5 хвилин не може виділити на дитину.

  • Dnbgirl 7 березня, 21:54

    @Apriori У нас один класс с 3 инклюзивниками и всего 29 детей

  • Katya_1988 7 березня, 22:35

    Ассистента нам не назначают. Я так понимаю, что инклюзия имеет несколько групп или видов. Нам рекомендовали самую лёгкую - без ассистента, с дополнительными логопедическим занятиями.
    Сказали первый класс походим, во втором инклюзию снимут.

  • DLM87 7 березня, 15:19 1

    У сина в класі теж є інклюзивний хлопчик, перші два роки йому навіть з асистентом було важко, а ось зараз, на третій рік, адаптувався, з дітьми почав гратися на перервах

  • Katya_1988 7 березня, 22:37

    Ассистента нам не назначают, а вот взаимоотношения с детьми беспокоят.. переживаю, чтобы не стал изгоем((

  • Uljka 7 березня, 15:19 1

    Вітаю. Так це залежить тільки від Вас, ІРЦ не надає Висновок школі, вони дають Вам документ. Якщо Ви вважаєте за доцільне не оформляти в школі інклюзію, то не надаєте висновок і дитина йде як нт навчатися. Якщо Ви гадаєте Висновок то директор школи оформляє інклюзію.

  • 1 коментар
  • Katya_1988 7 березня, 22:39

    Спасибо за информацию. Вот этот момент мне и интересен.. значит ИРЦ не принимает такие решения и последнее слово всё же остаётся за родителями?

  • Uljka 11 березня, 17:29

    @Katya_1988 Так, це тільки Ваше рішення.
    Якщо Ви пишете заяву на інклюзію та даєте Висновок ІРЦ в школі, то тільки тоді школи пише Заяву на відділ освіти щодо відкриття інклюзії, бо там йде на школу додаткове фінансування, і відповідно відділ освіти перевіряє чи дійсно є такий Висновок з ІРЦ який рівень підтримки, які спеціалісти мають займатися.
    Не хочете давати дитину по інклюзії - Ваше право, нікому нічого не озвучуєте і не надаєте документів.
    Ми дали старшого сина в школу по інклюзії, зараз шкодую, бо він собі сам дає раду, асистент йому не подобається, і він постійно нам притискає, що діти в класі "прікалуються", що він має "виховательку", яка йому в принципі тільки заважає і нервує його. Я хотіла написати заяву на заміну асистента вчителя, але є певні обставини чому не написали:grin:
    Тому якщо Ви бачите що Ваша дитина повністю самостійна і дасть собі раду, не давайте на інклюзію

  • Katya_1988 13 березня, 00:54 1

    @Uljka Спасибо большое за совет и за то, что поделились своим опытом. Здоровья Вам и Вашему сыночку!)

  • Garnyunya_Manyunya 7 березня, 15:28 6

    В інклюзивному класі, якщо він ж в школі, дитина отримує набагато більше уваги, чим у звичайному класі.
    В звичайному класі може бути до 40 дітей. В інклюзивному 12 (може 15 на час війни).
    Програма одна й та ж. НУШ.

  • Valia 7 березня, 21:42

    А що є такі класи? В мене дитина відвідує "інклюзивну" групу, ну але то тільки так називається і група і відвідування, вона туди майже не ходить, асистента нема, в групі 48 дітей. Наступного року в школу, в департаменті освіти сказали йти в школу по місцю проживання, спеціальних класів з меншою кількістю дітей в місті немає. І ми ніби в обласному центрі живемо.

  • Garnyunya_Manyunya 9 березня, 23:08

    @Valia В нашій школі, на паралелі є окремий інклюзивний клас, в ньому зараз здається 9 дітей, наскільки пам'ятаю до війни було 12. Є діти з різними вадами + звичайні. Вчителька спеціально навчена працювати з такими дітками, і приходить тьютор. Тьютором виступає інша вчителька по суміцниству. І не пам'ятаю, чи приходить ще одна помічниця, чи то мама чиясь, іноді приходить разом з дитиною.
    І ще є такий клас з інклюзивними дітьми, але великий, дітей 20. То теж тьютор і вчителька зі спец.підготовкою.

  • Mariya1981 7 березня, 15:31 3

    Попробуйте получить квалифицированную оценку психолога независимого,может,сводить к нервапотологу.Сдать анализы,проверить сосуды и т.д.
    Возможно,ребенок перерос диагноз.

  • Katya_1988 7 березня, 22:42

    Да, мы в ближайшее время отправляемся на анализы и с результатами к нашему неврологу в Харьков. Тоже надеюсь, что диагноз можно снять..

  • evita 7 березня, 16:30 5

    Якщо в школі є інклюзивний клас, то це ж не всі інклюзивні, а 1-3 дитини і помічник вчителя.

  • 2 коментаря
  • ellinka86 8 березня, 14:05

    @Katya_1988 Так а чем будет отличие , дадите вы свой висновок ИРЦ в школу или нет ? Если ассистент не нужен. Ребенок же не поменяется в зависимости от наличия или отсутствия этой бумажки, поведение будет одним и тем же. А какая программа по высновку, не такая как у всех, легче или такая же ? У меня у старшей (4 класс) в этом году пришли в класс 2 девочки с инклюзией. Но они занимаются по программе 2 класса. По высновку с ними должен быть ассистент, но по факту его практически нет и когда уроки онлайн (у нас смешанная форма, и очка и онлайн), то по сути им вообще делать нечего, так как учитель излагает общую программу. А я начала у учителя узнавать, что за диагнозы и тд (так как у меня младший 6 лет с инклюзией, но он только пошел в садик, и в школу планируем через год , но уже узнаю что и как ) и меня удивило, что классный руководитель даже не знает диагнозов и ТД ... То есть получается, высновок видит только директор и получается его нельзя разглашать ?

  • pjatak1980 8 березня, 14:17

    @ellinka86 Навіть якщо класний керівник знала б діагнози, їй суворо заборонено озвучувати третім особам таку інформацію.

  • pjatak1980 8 березня, 14:21

    @pjatak1980 Висновок бачить директор, завуч, психолог, логопед, класний керівник, асистент, медсестра. Це так звана сформована документально команда супроводу дитини.

  • tatkay 7 березня, 18:10 4

    Інклюзивний клас означає, що в звичайний клас включені діти з діагнозом, вчителі підготовлені для спілкування і навчання таких дітей, не розумію в чому проблема, дитині буде краще якщо його потреби будуть враховані. Розгляньте можливість найняти тьютора.

  • 3 коментаря
  • Katya_1988 7 березня, 22:51

    В ИРЦ сказали, что в помощнике ребенок не нуждается. Он все понимает, просто активнее обычных детей.

  • Likiya 8 березня, 09:07 1

    @Katya_1988 Ви знаєте, в класі сина з деякими дітьми більше проблем ніж з інклюзивними. Активність це ж не діагноз, можливо вам потрібно змінити своє відношення до дитини, він найкращий і найрозумніший! Бажаю вам здоров'я та витримки!

  • Коментар видалено

  • AnnaMihaylova 7 березня, 21:28

    У нас конечно школа онлайн и детей мало,но дочка с таким же диагнозом пошла в обычный класс.в садике была в инклюзивной группе.

  • 1 коментар
  • AnnaMihaylova 8 березня, 07:07

    @Katya_1988 оформление прошло проще простого,никто не настаивал на инклюзии,самую обычную комиссию прошли и заключение от педиатра.С детьми тоже хорошо все,она всегда с людьми ладила,а вот учеба трудно дается.Особенно чтение,2й класс и до сих пор не читает.Буквы осилили,а читать нет.Писать тоже сама.Поэтому от школы дополнительно 2 дня в неделю занимается с логопедом и психологом.

  • Коментар видалено

  • Коментар видалено

  • Dnbgirl 7 березня, 21:53 1

    Мы ходим как инклюзивники в обычный класс. В этом есть свои плюсы это дополнительные занятия со специалистами. Мы учимся на равные с остальными детьми. Нас 3 инклюзивники в обычной школе в обычном классе. Поэтому ничего плохого не вижу . Только + , занятия очень дорого с логопедом и психологом выходят , а тут бесплатно и ещё 3 раза в неделю. Ну это по заключению ирц. Если вам к примеру нужен ещё реабилитолог и в вашей школе он есть , то это только +. Вы всегда сможете прийти через год , два и сказать что у вас все хорошо и вам больше не нужна инклюзия.

  • Katya_1988 7 березня, 23:04

    То есть сняться с инклюзии, если что, достаточно просто?

  • Dnbgirl 8 березня, 00:26

    @Katya_1988 В нашем Ирц сказали да. Как только мы увидим что сами со всем отлично справляемся и не нуждаемся в дополнительным занятиях . У моей подруги тоже сын на инклюзии , проблемы больше с речью. Не снимается т.к. занятия с логопедом через день , для них это только +.

  • Dnbgirl 8 березня, 00:27

    @Katya_1988 Если вы планируете идти в школу то вам уже нужно пройти комиссию в ирц и пора подавать документы в школу

  • evita 7 березня, 22:19

    І ще питання, чому Ви пішли перед школою в ІРЦ? Для школи ж достатньо мед довідки від лікарів, там звертають увагу на заключення психіатра.

  • Katya_1988 7 березня, 22:56

    У сына инклюзия поставлена перед садом, сейчас он числится в инклюзивной группе. ИРЦ нас сами пригласили с пометкой, что Вадим в группе опережающий и есть вероятность пойти в обычный класс.

  • evita 8 березня, 07:10

    @Katya_1988 Мій теж ходив в спец групу в садочку, в школу пішов в звичайний клас, а після уроків 2 роки ходив в ІРЦ на заняття з логопедом, при школі в нас немає нічого такого. А у Вас так розумію є логопед і просто для нього будуть додаткові заняття, то це є зручніше, ніж кудись ще водить потім.

  • Коментар видалено

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу