Я не лікар. Просто цікава інформаці для роздумів.

Чернівецький дитячий лікар-інфекціоніст розповів, чому небезпечно стимулювати імунітет дитини.

Відповіді знає дитячий лікар-інфекціоніст, доцент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб БДМУ Микола Гарас

Бажання стимулювати («підняти», «підвищити», «покращити») імунітет з’являється майже у кожного, хто стикається з хворобою чи у себе, чи у свого малюка. Та чи потрібно цілеспрямовано втручатися у роботу надзвичайно складних систем організму? Спочатку просте визначення. Імунітет – це система організму, що забезпечує захист від усього чужого. Це система балансу розпізнавання «свій-чужий», «шкідливий-нешкідливий» і якщо бездумно та грубо втручатися у цей баланс, можуть бути вкрай негативні наслідки.

У кого ж таки імунітет «низький»?

Можна виділити кілька категорій дітей:

– діти із справжніми вродженими імунодефіцитами – результатами генетичних помилок, внаслідок яких організм не може захищатися від збудників хвороб. І це не 5-6 разів за рік ГРЗ! Це тяжкі бактеріальні інфекції в перший рік життя (наприклад, повторні запалення легень – пневмонії, рецидивувальні запалення вуха – отити), гнійні ускладнення, які потребують тривалого лікування.

– діти з ВІЛ-інфекцією (водночас на тлі специфічного лікуванню ВІЛ можна жити звичайним життям, народжувати дітей, і т. ін.).

– якщо дитина отримує або отримувала імуносуресивне (таке, що пригнічує імунітет) лікування (при пухлинах, пересадці органів, деяких тяжких захворюваннях, наприклад, ревматоїдний артрит).

Ось саме у цих категорій дітей, на тлі реального імунодефіциту, організм стає беззахисним перед будь-якими мікробами, вірусами, паразитами. І навіть нешкідливі і умовно-нешкідливі мікроорганізми, що завжди живуть у нас і на нас, можуть у таких умовах викликати безліч серйозних проблем.

Більшість же дітей до цих категорій не входить, тому питання справжнього імунодефіциту є більше навіюванням, ніж реальністю. Проте малюки все-таки хворіють, до того ж інколи частіше, ніж «передбачали» батьки та родичі. Чому так відбувається, можна зрозуміти, усвідомивши, як же працює імунна система дитини.

Як же працює імунна система дитини?

До шести місяців у малюка зберігається імунітет, отриманий внутрішньоутробно від матері. А якщо він на грудному вигодовуванні, то має додаткову потужну імунну підтримку: з молозивом та молоком йому передаються чинники захисту, які мама набула впродовж життя після перенесених захворювань або ефективної вакцинації, – антитіла. Діти в цьому віці хворіють рідко, джерелами хвороботворних агентів є, здебільшого, батьки та близьке оточення, що контактує з малюком. Фактором, що сприяє захворюванням, тут є дефекти догляду за дитиною.

З моменту введення прикорму і переходу на дитяче харчування дитина стає вразливою. Особливо сильного агресивного впливу імунна система дитини зазнає, коли малюк потрапляє в дитячий садок, де ризик зараження інфекцією підвищено. У цей період малюки хворіють значно частіше, і часто одна хвороба змінює іншу. Тут переживати не варто, це зовсім не означає, що в дитини «поганий» імунітет, просто вона стикається з новими вірусами і бактеріями – це необхідний етап у становленні набутого імунітету. Зазвичай дитина без імунодефіциту хворіє до 6-8 разів на рік (найчастіше це респіраторні інфекції), а інколи ще частіше.

Ще одне питання, тісно пов’язане із імунною системою, – щеплення. Вакцинація – точковий, прицільний захист від певних збудників найбільш небезпечних захворювань (дифтерія, поліомієліт, правець, кашлюк, туберкульоз тощо) у визначені вікові періоди, а не безконтрольна тотальна стимуляція захисних сил, що відбувається під впливом рекламної кампанії імуностимулювальних ліків.

Інколи виникає парадокс: бажаючи захистити дитину, батьки налякані антивакцинальною кампанією, відмовляються від щеплень та одночасно шукають «золоту імуностимулювальну пігулку». Одразу, забігаючи напреред, слід визнати, що такої не існує. Справжні імунотропні препарати показані лише дітям із наведених раніше категорій із справжніми імунодефіцитними станами. А у частини препаратів, які пропонують рекламні ролики, імуностимулювальний ефект взагалі не доведено. А при наявності такого ефекту у решти так званих «імуномодуляторів», безрозбірливе використання зазначених ліків у дитячому віці є невиправданим.

Чим же небезпечна стимуляція імунітету?

Якщо імунна система активувалась і не змогла сама себе вчасно зупинити, можуть виникнути помилки в розпізнаванні «свій-чужий» й активація імунної системи проти «свого» зумовить розвиток автоімунних захворювань. Як наслідок, лікування автоімунних захворювань – це тепер уже пригнічення імунної відповіді і/або заміщення функції знищеного органу/тканини.

Неспецифічна невибіркова стимуляція імунних клітин може простимулювати клітини, які повинні бути в неактивному «сплячому» стані, – це може сприяти розвитку лімфопроліферативних захворювань, і навіть розвитку пухлинних процесів.

Помилки в оцінці «нешкідливий-шкідливий» при розпізнаванні хвороботворного агента можуть призвести до формування «збочення» імунітету – розвитку алергійних станів.

Як же все-таки можна допомогти малюку та його імунній системі?

Відповідь нескладна, але потребує часу і зусиль. Дотримання режиму повноцінного сну, здорове вітамінізоване природними вітамінами харчування, фізична рухова активність, прогулянки на свіжому повітрі, насамкінець – загартовування, – звучить досить банально, проте дієво і без побічних ефектів. Також варто розуміти, що після перенесеного захворювання дитину на кілька тижнів треба відгородити від зайвих контактів – уникати місць масового скупчення людей, зокрема у переповненому громадському транспорті, кінотеатрі, цирку тощо. Імунна система відновиться самостійно без зайвих зовнішніх втручань, адже резерви дитячого організму дозволяють їй це зробити без негативних наслідків стимуляції та активації.

https://pogliad.ua/news/health/cherniveckiy-dityachiy-likar-infekcionist-rozpoviv-chomu-nebezpechno-stimulyuvati-imunitet-ditini-328666

38 коментарів

  • Japona_mama 20 березня 2017, 23:34 1

    Не благодарную миссию ты несешь.... Все сейчас головками покивают. А при 37.5 активно начнут сбивать темпу. При двух покашливаниях пичкать Лазолваном . И много много свечек в попу ...

  • 4 коментаря
  • Yulia_Yank 21 березня 2017, 06:19

    Японамать,ті про яких ви пишете повні дибілки.
    Але ж надіюся,що думаючих мам є більше))

  • Japona_mama 21 березня 2017, 09:12 1

    Юлия,я каждый день в клубе...Эти Д...повсюду(((

  • Yulia_Yank 21 березня 2017, 09:14

    Я там же де і ви)))
    А ще в реалі їх ого скільки)

  • Olya_lya 20 березня 2017, 23:38 1

    Я за овочі, фрукти, спорт і відпочинок на свіжому повітрі - в цьму і є весь Імунітет!

  • Yulia_Yank 21 березня 2017, 06:20

    Солнце,воздух и вода наши лутчие друзья!
    (Якщо яке слово неправильне тотсорі рос мову не вчила)

  • Solnechnaya_Tanya 20 березня 2017, 23:39

    Как же я согласна со всем, что выше написано. Но я не понимаю нашего педиатра, который при любом копашливании или насморке сразу выписывает свечи лаферобион и антибиотики (((

  • Kate_totosha 21 березня 2017, 08:00

    Почитайте того же Комаровского. Это закалка у педиатров такая, выписать хоть что-то. Иначе для мам они плохие врачи. Недавно у дочки резко подскочила температура, на пару часов. Педиатр спросила, есть ли лаферобион. Я ответила, что последние полгода не трачу деньги на такие лекарства, просто отпаиваю. Врач ответил - ок, обильное питье, наблюдайте. На том и сошлись:)))
    А мамы на площадке возмущаются, что именно этот врач спрашивает, что уже есть в аптечке (чаще спрашивает даже, что уже даёте), а потом (о Боже) НЕ выписывает дополнительно мешок лекарств. Плохой врач, в аптеку не отправил. Вот отсюда и вылазят афлубины, анафероны и иже с ними.

  • Yulia_Yank 21 березня 2017, 08:21

    Це ж добре що питає!
    Моя педіатр котра мене і мого брата вела тепер іноді я їх Кличко оглянути моїх дітей,зразу показую що я маю з аптечки.

  • Natikmil 20 березня 2017, 23:40

    Вот, теперь все ясно, мне доктор с частной клиники Добробут, так и сказала , что эти препараты бесполезны, само молв пройдёт, а потом повторно пошли в пригороде к частному доктору, та сказала как, нужно пить имуностимуляторы без них никак, вот доктора сами с собой не решат....

  • maksim 20 березня 2017, 23:48

    Ну так говорят , потому что сейчас очень много детей с низкой имункой и к сожалению иногда так падает , что поднять тяжело как там в статье написано резервом детского организма. Никто не знает причин . Экология , еда ...

  • Melisenta 21 березня 2017, 00:09 2

    Ми рік тому попросили педіатра не призначати дитині противірусних. Кілька разів давали і побачили що толку ніякого з них. Але такі статті треба друкувати кожному в дитячу картку з пологового, може тоді хоч толк буде.

  • Natta 21 березня 2017, 00:20 1

    Вы путаете иммуностимуляторы и противовирусные препараты, это в корне разные лекарства с разным действием.

  • Melisenta 21 березня 2017, 00:28 3

    Імуномодулятори, імуностимулятори і противірусні препарати для мене знаходяться в одній категорії фуфломіцинів.

  • Yulia_Yank 21 березня 2017, 06:21 1

    Ааа фуфломіцини))))

  • Pon4ik 21 березня 2017, 00:10

    Люди еще ваши туфли не переварили, а вы опять эпатируете?!

  • AlinkaVitaminka 21 березня 2017, 00:16

    щось не так?

  • Pon4ik 21 березня 2017, 07:35

    эм, надо было смайл поставить)

  • AlinkaVitaminka 21 березня 2017, 16:25

    )

  • Solovyova_Irina 21 березня 2017, 00:22

    Это надо давать почитать тем, кто пичкает детей гропринозином и прочей херней.

  • Yulia_Yank 21 березня 2017, 06:21

    +++

  • Odessitka_2016 21 березня 2017, 07:41

    +++

  • Ira_S 21 березня 2017, 15:11

    Думаю, что, к сожалению, таких мам ничем не пронять. У них свое мнение, которое считается единственно верным.

  • tasechca 21 березня 2017, 02:10

    Спасибо.

  • Mrinskaya_Mariia 21 березня 2017, 07:37

    Вот -вот . Я тоже как-то писала это. Очень часто стимулируя иммунитет люди получают онко :(

  • ksanty 21 березня 2017, 08:42

    к сожалению есть категория мам,которые любят лечить детей,а еще есть категория мам,которые поругаются с папой и вспоминают о ребенке и срочно ищут болячки(((

  • Arabeska 21 березня 2017, 09:37 1

    Вот-вот,а почему про прививки тогда не говорит,или на иммунитет они не влияют?

  • Arabeska 21 березня 2017, 09:40

    А уже увидела,это добро для иммунной системы.

  • sineglaska 21 березня 2017, 10:36 2

    Я считаю, что выше написанное нужно вводить в школьный предмет основы здоровья
    Чтобы наши детки со школьной скамьи понимали такие елементарные вещи
    Смотри, и вырастят здоровее поколение чем мы и наши дети

  • Japona_mama 21 березня 2017, 11:30

    ++++

  • Japona_mama 21 березня 2017, 11:30

    Комарововедение)))

  • Vasilisa_3 21 березня 2017, 11:43

    ))
    ой, мать добрая, книжки читающая..
    а мне вон "аллергию" придумали (есть темы с детскими руками у меня в ленте
    и сказали не есть ни витамин с, ни бананы ни яблоки ни мясо..
    а то "аллергия" перейдет в астму
    и целую неделю я была напугана в усмерть и не понимала как это зимой мой ребенок ни витаминки ни белкового обмена веществ не получает.
    и что бы не клюнул жареный петух, открыла я записную книжечку одну волшебную-секретную
    и заварила я ребенку чайка нужного.
    и стимулировала иммунитет точно дозированно. т.е. пару раз пил он чай волшебный.
    и всё. "аллергий" нет. в больницы слава богу не таскаемся. и вес пошел наконец то
    и так как иммунитет простимулирован, всё на свете кушает. яблоки, мёд, аппельсины, сало..без ущерба здоровью и настроению ))
    стимулировать надо. только "как" стимулировать статьи не расскажут.

  • Galinka_malinka 26 березня 2017, 11:48

    А что за чай секретный? Поделитесь:)

  • Shopaholic_UA 26 березня 2017, 08:50 1

    Очень полезная статья!
    Мамы опытные это понимают, а вот молодым и привыкшим слушать все подряд советы и " как это Маша дает, а я что хуже" нужно печатать и вешать на видном месте!

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу