Радомишль. Замок-папірня.

Сьогодні розповім про подорож в чудовий замок-папірню, розташований між найчистішим озером Поліського краю і річкою Мики.І сьогодні буде багато мене, вибачайте) був настрій фотографуватись.

Більшість інформації і головне фото взято з офіційного сайту.

Архімандрит Києво-Печерського монастиря Єлисей Плетенецький в 1615 році для потреб Лаври побудував у місті Радомишль паперову фабрику – папірню. Вона була першою в східній і центральній Україні. Часи були нестабільні, тому папірню побудували ще як оборонну споруду. Папірня була зруйнована за часів козаччини. В 19 ст. на руїнах фабрики-фортеці було побудовано млин з червоної цегли. Останні 30 років млин взагалі не функціонував і тут було страшне сміттєзвалище.

У 2007 році рештки папірні-млина викупила українська меценатка Ольга Богомолець. Папірню-млин відродили як середньовічний замок для Музею домашньої ікони.

Чекаємо відкриття замку і потоваришувались з песиком.

На острівці, песик все ще з нами. Дуже багато скульптур. Більшість ми терли і загадували бажання.

Ландшафтний парк складається з кількох островів, з’єднаних містками. Тут все збережено у своєму первісному вигляді, як тисячу років тому, коли древляни облюбували це місце для своїх святилищ. Найбільший острів парку – Острів любові. Він має форму серця і, за легендою, якщо на нього подивитися з вежі замку та вдарити у дзвін – збудеться будь-яке бажання, особливо коли ти мрієш про кохання.

На Острові стоїть кам’яний воїн. В руці він тримає ріг, а на боці висить меч. Йому більше двох тисяч років. З якого племені він був – невідомо. Вчені сперечаються на цю тему, адже за багато століть через ці землі проходило багато давніх племен – кельти, скіфи, готи. А понад тисячу років тому тут жило слов’янське плем’я древлян.

В кам’яної баби просили дітей. Я вже стільки терла і просила на всіх екскурсіях, що певне всіх святих дістала.

У різних куточках парку розташовано колекцію старовинних скульптур Архистратига Михаїла XVII-XVIII століть, які охороняють підступи до замку.

В парку «Замку Радомисль» знаходиться також єдиний у світі пам’ятник на течії ріки. Ця єдина сучасна скульптурна композиція на території парку важить понад 4 тонни і споруджена на честь Єлисея Плетенецького – архімандрита Києво-Печерської Лаври та засновника радомишльської папірні. Скульптура виконана за замовленням і ідеєю Ольги Богомолець українським скульптором Владом Волосенко і зображує монаха, що, схиливши голову, пливе у човні; перед ним лежить розкрита книга, а в руці він тримає свічу, що горить вдень і вночі. Ріка символізує плинність часу, човен – наше життя, книга – знання, за якими ми приходимо у цей світ, свіча – служіння людям…

Відроджуючи славні традиції «папірні» Києво-Печерської Лаври, у «Замку Радомисль» налагоджено процес ручного виготовлення паперу. Він аналогічний тому, на якому 400 років тому православні монахи друкували свої перші книги. Фабрика з виробництва паперу має все обладнання, яке використовувалося у XVII столітті, а також друкарський верстат для нанесення тексту на готові аркуші.

Історія створення найбільшого у Східній Європі музею ікон та єдиної у світі експозиції українських домашніх ікон «Душа України» почалася у середині 1990-х років. Тоді Ольга Богомолець купила на блошиному ринку свою першу ікону. Це був понівечений образ Христа, що лежав у багні серед старого мотлоху на «Сінному ринку», і придбання цієї першої ікони було покликом її душі. Врятувавши одну ікону, Ольга Богомолець почала відшуковувати та збирати інші, нікому не потрібні образи XVII-XX століть. 

Коли колекція Ольги Богомолець сягнула 5000 експонатів, вона почала шукати місце для музею.

Фотографувати ікони не дозволяють через "спалах". Тому нишком, без спалаху роблю кілька знімків. 

Зали комплексу Замок Радомисль Історико-культурний комплекс «Замок Радомисль» має виставкові зали для проведення конференцій або майстер-класів, а також зали, у яких діють постійні експозиції. У першому залі можна побачити фотографії замку до його реставрації і відчути величезну працю, яку здійснила команда замку для того, щоб його можна було побачити у теперішньому вигляді. У другому залі розміщені іконостаси, які написані на полотні, а також колекція плетених амфор з України. У третьому залі знаходиться галерея домашніх ікон з усіх куточків України. Четвертий – зал Богородиці. Тут зібрані образи Пресвятої Богородиці, які привезені з усього світу. У п'ятому розміщені унікальні ікони, писані темперою – фарбою, яка виготовлена на основі натуральних пігментів. Концертний зал у замку відповідає усім високим європейським стандартам і може вмістити у собі близько 150 осіб, що дозволяє проводити у ньому особливі заходи. В інтер'єрі цієї кімнати знаходиться незабутньої краси камін зі скульптурою архангела Михаїла. Концертний зал – дійсно унікальне творіння.  Трапезна відрізняється своєю автентичністю. Під стельовими брусами стоять різні лавки, стільці та довгі дерев'яні столи. Серце трапезної – це величезна піч, у якій можна приготувати найбільшу здобич. У котлі готується смачна їжа. Завдяки інтер'єру і певній атмосфері можна без жодних зусиль відчути усі тонкощі буття наших предків. Варто підкреслити, що зал для трапез може вмістити близько 80 осіб. Обрядовий зал. Улюблене місце молодят. Тут зібрані ікони, які раніше були у церквах. Особливістю є ікона святого Миколая 12 століття. Конференц-зал. Площа його становить 150 м². Його в основному використовують для проведення конференцій і більш масштабних заходів. 

Темы: Розваги і прогулянки

13 коментарів

  • Romashka___ 12 березня 2017, 07:44

    Вы для меня открытие сделали! У нас село в Радомышельской обл., но в самом городе не была. А оказывается там такой памятник архитектуры, парк. Обязательно съездим! Спасибо за обзор!)

  • NomadY 12 березня 2017, 14:28

    це Житомирська обл.

  • Sanechka 12 березня 2017, 08:59

    Красиво, а вы как не с котиком так с собакой подружились))

  • NomadY 12 березня 2017, 14:27

    я з собаками не дуже) люблю на відстані

  • TinyTrends 12 березня 2017, 09:10

    Спасибо за такой обзор!
    Ох и люблю такие места) Добавила в список хотелок)

  • NomadY 12 березня 2017, 14:26

    дякую за увагу

  • Vitaliya 12 березня 2017, 09:15

    Спасибо. Давно собираемся.

  • NomadY 12 березня 2017, 14:26

    не пожалкуєте

  • Olya_la 12 березня 2017, 09:37

    Мы там были. Красивое место, стоит посетить.

  • NomadY 12 березня 2017, 14:26

    шкода, що не побачили в нічний час

  • RedG13 12 березня 2017, 10:13

    Оооо
    Наш Радомишль )

  • NomadY 12 березня 2017, 10:16

    Пиво ще у вас смачне, ми як потерпiвшi тарились)))

  • RedG13 12 березня 2017, 14:24

    тааак, пиво смачне у нас) ще квас літом теж смачний буває)

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу