“Битися з вітряками”

Звичайна вулиця- проїжджа частина в віддаленому районі міста. Відсутність тротуару і нормального благоустрою навкруги. Зазвичай, коли ходжу пішки, то використовую інший маршрут. Навіть доньці наказую обходити, робити коло, і йти іншою дорогою. Коли ж на автобілі, то кращої альтернативи немає. Дорога вузька, біля дерева доводиться розминатись з зустрічними машинами, пропускати. Навіть жартую з чоловіком, що на цій ділянці дороги, видно чи жінка чи чоловік за кермом в темну пору доби. Чоловіки бігом пролітають, а дівчата,  зазвичай, пригальмовують і пропускають.

А сьогодні вирішила там пройтись… І от якраз на моїх очах, прилеглий приватний будинок вирішив що забагато там асфальту, треба вирізати і накласти своїх бордюрів. 

Не витримала і вирішила викликати поліцію (вперше в своєму житті, доречі)

Подзвонила 102. Описала ситуацію, і пішла. 

Невдовзі зателефонував працівник поліції. Я відклала всі свої справи, налаштувалась на серйозну розмову з правоохоронним органом.

 Поліцейський почав говорити…(Зараз розумію, що ніс повну ахінею)… Типу, власники приватних будинків,  навколо ділянки мають право займати кілька метрів прилеглої (прибудикової) території !?! ( ... я гадала, що межі приватних ділянок чітко вказані у документах на право власності, держ актах, мають кадастрові номери, ітд. Ще знаю є певні нюанси, коли узаконювати (вводити в експлуатацію) будівництво будинку, то потрібно виділяти кілька метрів з ділянки для карману-заїзду. Тобто, навпаки, власник ділянки мав би відвести шматок землі, а не лізти на дорогу)

Якщо хтось розуміється даному питанні то підскажіть ?

Далі, поліцейський розповів що десь поряд планується розширення, тому нічого страшного що тут звужують.  (Насправді, до війни була мова про облаштування тротуару на тій вулиці-навпроти, де дерева. Місцеві мешканці навіть збирали підписи в міську раду. Але все вперлось в місцевий бюджет, потім війна, окупація, відновлення міста. Наврядчи це питання наразі в пріоритеті міської ради, враховуючи скільки всього в Бучі треба зараз відновлювати)

Потім виявилось що і про безпеку руху в нас погляди розходяться. На думку правоохоронця такі самовільні дії є цілком безпечні як для автомобілістів так і для пішоходів.

Я уважно слухала поліцейського, майже весь час мовчала, хотіла почути позицію правоохоронця щодо ситуації (це з вами я розгорнуто описала свої роздуми)  але під кінець розмови, в мене з'явилось відчуття що розмовляю з працівником, який не буде охороняти права, бо він їх не знає, або  зацікавлений в іншому сценарії розвитку подій.  І не витримала і висказалась:  Що поліція, має станом на ЗАРАЗ зафіксувати факт нищення майна - дороги, яке належить міській громаді, скласти акт чи протокол, а не розповідати мені байки. Тільки після цього, поліцейський включив "задню передачу" і типу почав зі мною  погоджуватись. Сказав що все оформлять. Але закралася підозра, що працівник поліції замне справу…

Повертаючись через пару годин ( вже після наряду поліції) на тому ж місці дороги - вже забетонованівані бордюри, добре хоч іншим боком їх положили.

 

Ввечері я ще раз зателефонувала до поліції, хотіла запитати про результат,  чи був складений адмін протокол. Але по телефону вони відмовились щось коментувати.  Потрібно йти до поліції щоб щось дізнатись.

Ще зателефонувала у відділ благоустрою міської ради. Але сьогодні вже запізно, робочий день закінчився. Зрозуміло, що в суд по цій ситуації я не піду. Це не моя вулиця, і явно я маю важливіші справи. Але цікавлять, які ще існують засоби боротьби з такими порушниками?

Ще, як варіант можна висвітлити цю ситуацію в місцевих групах. Але там стільки хейту, будь-яка проблема втрачає зміст і конструктив, це як на Кашалоті питання про мову підняти. Тож я вирішила спочатку з усіма вами порадитись.

Розумію, що навколо так багато беззаконня, і в поліції вистачає роботи. Але глобально на ситуацію повпливати я не можу. То хоч локально. Які є методи боротьби з такими порушниками? Хто має подібний досвід?

115 коментарів

  • Nataly 9 жовтня 2023, 22:46 10

    Так вони ж наче і зробили тротуар, якого не вистачає і не робить місто. Бордюр не торчить, тобто розїхатись можна буде на нього залізти при потребі

  • 9 коментарів
  • Londial 10 жовтня 2023, 15:29

    @Majchuk Ок, влітку адекватний водій місцевий пригальмує. А взимку, чи восени, коли водій ( особливо, якщо не місцевий, а вулиця насправді з насиченим трафіком) залітає на обледенілий бордюр?

  • Londial 10 жовтня 2023, 15:29

    @Londial

    Зображення
  • Londial 10 жовтня 2023, 15:31 4

    @Londial Комусь не виступає. Але на фото чітко видно, як іде асфальт, а потім виступ

  • Olya_lya 9 жовтня 2023, 22:58 7

    Так вони і одразу так мали класти поребрик, це робиться для того щоб покласти бруківку біля воріт і затиснути її поребриком щоб трималась купи і не роз'їхалась.
    А що вам це мішає тим більше не ваша вулиця це? Як би так всі зробили то і дорога була б ширша, кущі вирізали б а саме головне асфальт не буде розповзати боками і не буде наноситись болото з узбіччя.
    В мене на вулиці всі так зробили вздовж свого паркану і дуже добре, і автомобілям є як роз'їхатись, і людям зручно йти не потрібно лізти під дерева коли автомобіль проїжджає поряд.

  • 6 коментарів
  • Antonina777 10 жовтня 2023, 11:05

    @Londial Я не месте, а в целом об опасности на дороге, это неправильно, сами написали, не хожу так, почему? Опасно ..

  • Antonina777 10 жовтня 2023, 11:07

    @Londial вся улица скоро так сделает, вот увидите, так, как сейчас на фото, это очень опасно , проезжая часть под выходом из двора.

  • Antonina777 10 жовтня 2023, 11:16

    @Londial или вы на танке? Что не проехать ... Хватает участка, на фото видно.

  • Mariia_k 9 жовтня 2023, 23:39 3

    Мені здається, вам треба скласти письмовий запит в місцеву Раду. По нормативах подивіться ДБН вулиці та дороги населених пунктів. Те що вони роблять - звичайне жлобство, бо там був нормальний асфальт. Питання до балансоутримувача.
    У нас наприклад на дачах не дозволяють ні кущі, ні дерева під забором. Але у нас в стані асфальтування вулиць. Війна йде за те щоб не паркувалися під заборами бо не иоже проїхати спецтехніка.

  • Londial 9 жовтня 2023, 23:43

    Дякую за змістовну пораду

  • bondar_vv 10 жовтня 2023, 07:06 8

    Вас обманюють... і обманюють правохоронці...
    Права власників закінчуються там, де закінчується їх приватна власність...Все інше то муніципальна земля..І оті бровки... що б поставити їх на ційземлі потрібно мати дозвіл від відповідних органів ,який видають на основі проекту...
    По Ваших фото там явні порушення...
    Пишу...бо нещодавно сама узаконювала клумбу , з якою купила будинок...І вона заважала одній сусідці...Але у мене там до дороги метрів 10 і клумбочка шириною з 70 см. І то довелось походити по кабінетах. Тепер квітник має бамажку)))

  • Londial 10 жовтня 2023, 09:13

    Я теж здивована реакцією правоохоронця. Теж бачу явні порушення. Там тієї дороги і так "кіт наплакав"

  • bondar_vv 10 жовтня 2023, 09:33 2

    @Londial У нас в місті є муніципальна варта( їх звуть благоустрій). Це їх компетенція.
    Тут явні порушення...
    А вже Вам вирішувати...чи закрити очі , чи відстоювати права свої та інших сусідів...
    Не здивуюсь, якщо люди роблять собі щось типу паркомісця за межами подвір'я)))
    Прикро... але живемо в час крли той хто має трохи більше грошей , вважає, що і прав він має також більше...

  • Londial 10 жовтня 2023, 09:41 7

    @bondar_vv Дійсно прикро. Справа навіть не у грошах. Навіть по цій темі видно, що багато людей не розуміє що таке дорога і що таке приватна власність

  • OksanKa 10 жовтня 2023, 09:37 5

    Звичайна вулиця, рівний асфальт, нічого в ній такого немає щоб аж обходити кудись.
    Нормальне рішення чому ні? щоб біля кожного двору зробили- от вам і тротуар.

  • Londial 10 жовтня 2023, 10:23 8

    Вважаю ненормальним рішенням, коли зрізають частину дорожнього покриття, щоб облаштувати територію навколо

  • Olya_lya 10 жовтня 2023, 09:49 11

    Покажіть фото, узбіччя дороги біля свого будинку

  • 23 коментаря
  • Olya_lya 10 жовтня 2023, 20:50

    @irenika Щоб не в'їхати в стовп потрібно на стовп приклеїти світловідбиваючі наклейки або хоч фарбою білою пофарбувати низ.
    Там виступ в автора пару см. І лише збоку, якщо наступний сусід захоче покласти бруківку то якраз його поребрик стане впритул і тоді буде рівно а самий крайній взагалі запилюється навскоси щоб не було гостряка.

  • irenika 10 жовтня 2023, 20:57

    @Olya_lya Світловідбивні не допомагають) перевірено вже(

  • Olya_lya 10 жовтня 2023, 22:43

    @irenika Вмене На сусідній вулиці розрізали скати автомобільні і одягнули на стовп, пофарбували в білий і червоний колір, поки допомагає

  • Liliya35 10 жовтня 2023, 09:53 11

    Там где срезали часть асфальта положили бордюр вровень с дорогой. Остальное место до забора, там где у многих бурьян и грязь, заложат плиткой.
    Нашли к чему придираться.
    Просто получается: как облагородить что-то на улице - то нельзя, а как заросли с мусором вдоль дороги - то хозяева дома должны смотреть.

  • 22 коментаря
  • Antonina777 10 жовтня 2023, 13:28

    @JuliaLesnaya плохая для тебя дорога , не едь по ней .. люди это сделали, чтобы остаться живыми , нет пешеходной части здесь, вот, сделали, в чем сейчас проблема? Возле проезжей части должны быть пешеходная. Её сделали. Но, это же "нарушение"))) полиция орала с заявления, это точно, но,

  • Antonina777 10 жовтня 2023, 13:32

    @Antonina777 Обязаны отреагировать ответом, удостоили. Сами там в шоке от безграмотности человека, от бесчеловечности / собьёт авто пешехода - это фигня... Мне Не Нравится... Я так хочу... реально, люди, вас война так и не научила быть добрее.... поймите, пешеход может погибнуть, ребенок выйдет со двора, старик, и.... Вам же всё равно .. от этого у меня шок. Мамы... Женщины.... Превратились в жестоких и циничных . У вас де дети есть. Ваш выходит, и в спину ему авто ... Вариант такой дороги вас устраивает?)

  • JuliaLesnaya 10 жовтня 2023, 13:48 3

    @Olya_lya Ну нехай бруківка, але тоді повністю вздовж вулиці і, для всіх. А тут буде "приватний шмат" , на якому буде або парковка, або " не можна", який, зрозуміло, не спасе, а навіть погіршить загальну ситуацію саме тому, що не для всіх . Можливо, господар має на це право. Навіть, можливо, той господар зробив як краще для всіх, буде видно. Але це оголює загальну проблему, яку потрібно вирішувати якось. Я впевнена, що автор саме це має наувазі. Думаю , прямо на 102 і не було сенсу телефонувати. Але до дорожників в управління завітати вже давно пора. Я так і побачила, коли побачила вулицю далі. Але всі пишуть, що автору нема чого робити і все добре)

  • JuliaLesnaya 10 жовтня 2023, 09:57 9

    Пораду не дам, але співчуваю. Дивують коменти, кому норм. Там неозброєним оком видно, що дорога там, обо односторонняя мінімальна, або то взагалі має бути пішоходна зона. Це, нажаль, проблема багатьох сіл, де проектували та будували максимум на "мотоциклєту" та підводу, а не на джипи та буси в кожному дворі.
    Вам потрібно дізнатися норми взагалі та де закінчується приватна власність цього домогосподарства.

  • 3 коментаря
  • JuliaLesnaya 10 жовтня 2023, 10:31 2

    @Londial Це Буча? Може зараз підняти увагу до проблем героїчної Бучі? Зараз на "вас" стільки коштів виділили та ще дадуть, на відбудову, що потрібно хоч за щось поборотися з чиновниками, все одно половину по кишеням розібрали.

  • Londial 10 жовтня 2023, 10:33

    @JuliaLesnaya За зеленою зоною, по іншу сторону дороги теж є приватні будинки. І до війни якраз збирались підписи до міської ради про облаштування тротуару в зеленій частині. Але наразі це питання наврядчи скоро зрушить з місця.

  • Londial 10 жовтня 2023, 10:37

    @Londial Так Буча, але кошти мають цільове призначення. Вперше чергу на відновлення пошкоджених будинків

  • R9bina 10 жовтня 2023, 10:36

    Теоретично саме в міськраду треба скаргу подавати. Я знаю, що ж якась норма щодо благоустрою біля приватного будинку, але я її не читала

  • Olya_lya 10 жовтня 2023, 10:54 4

    Так дорога навпаки стала ширша, там де було болото вздовж паркану то тепер лежить бруківка.
    Там же не був асфальт до самого паркану, і коли їхав автомобіль то іншому автомобілю чи пішоходу потрібно були їхати-йти болотом, а тепер бруківка буде. Ще як би всі так зробили то і птлюки з обочини не було б, і дорога ширша буде

  • 1 коментар
  • Olya_lya 10 жовтня 2023, 12:07 3

    @Antonina777 В мене на вулиці всі так зробили і дорога стала ширша і краща. Бо заасфальтували середину така собі собача тропа вийшла с не дорога, а боки болото і бур'яни, і те все потрібно прибирати власникам вздовж своїх парканів. То всі поклали бруківку впритул до асфальту і красота, тепер йдеш собі бруківкою а не лізиш під кущі чи болотом йти. А ще думаємо шлагбаум поставити щоб їздили тільки свої, є заїзд з центральної дороги у провулки от хай так і їздять а не навпрожки через інші провулки

  • Antonina777 10 жовтня 2023, 12:54

    @Olya_lya И я об этом... Вот, разогнаться автор не может, уже в полицию звонит ..

  • Antonina777 10 жовтня 2023, 12:56

    @Olya_lya Шлагбаум - вещь... Рекомендую.
    где идёт пешком автор, там пусть и едет))) и это касается всех дорог во дворах, и в сёлах, и в городах. Тоже бывает проблема в спальных районах такая, быстрее и удобнее авто , а там дети на самокатах и мамы с колясками...

  • Snezhka22081992 10 жовтня 2023, 11:33 11

    Не розумію не вдоволення вашого,буде лежати бруківка на яку зможе заїхати авто.Чисто і гарно.Вам просто нічим зайнятись.

  • Olya_lya 10 жовтня 2023, 12:01 6

    От і я про те, тим більше це не вулиця автора.

  • Gayka_ 10 жовтня 2023, 13:08 1

    Не факт, є ще неадекватні господарі які будуть виходити і кричати щоб не заїжджали на їх бруківку.

  • Valia 10 жовтня 2023, 12:25

    Перед тим як боротися, уточніть де межі тієї ділянки. В мене по сусідству один забудовник викупив землю і побудував 3 будинки, де по площі по закону лише 2 може поміститись. Побудував забор ледь не серед дороги, і коли я з дитячим візочком голосно "висказалась", сказав, що дорога далі, там де дерева, а тут його земля. І дійсно кадастровий план на той момент виглядав по іншому ніж за місяць до того,ділянка дивним чином розширилась, а дорога пересунулась. Зв'язки і гроші роблять дуже багато.

  • 3 коментаря
  • Olya_lya 11 жовтня 2023, 10:13

    @Londial У вас же є ще однин заїд до вашого будинку, от і їздіть ним раз вас не влаштовує ця вулиця. Сусіди там не проти видно, їм не заважає.

  • Londial 11 жовтня 2023, 10:26 1

    @Londial Більше половини господарств, там збудовані давно, це не нова вуличка, і пенсіонерів багато. Якщо не у всіх будуть можливості ту бруківку під забором покласти? Чи повинні неодмінно- бо у вас так?
    Але від цієї вулиці далі проїзд до цілого мікрорайону, де все останні 15 років масово забудовується, поки будинками та дуплексами.
    І далі клаптями "розширяти", хто нагліший той глибше влізе.
    Єдиний варіант для цієї вулиці тротуар навпроти, а не різати вулицю, яка і так вузька. Але судячи навіть з цієї теми, то не буде рішення, яке всіх влаштує

  • Londial 11 жовтня 2023, 10:33 2

    @Olya_lya Знову) Вам і сусідів видно?

  • Olya_lya 10 жовтня 2023, 13:05 2

    Видно що там де люди кладуть бруківку то раніше там у них була трава і бур'яни, впевнена що ви їм не допомагали косити-рвати. В мене поки не було бруківки вдовж паркану то бл@ть от ніхто не зупинився жодного разу і не запропонував вирвати бурн'яни чи допомогти покропити траву, тільки ще сміття він цукерок чи стаканчики з під кави викидають як проїжджають, а я потім збираю те сміття бо не звикла жити в гімні

  • Londial 11 жовтня 2023, 10:04 4

    Впевнена Ви наша)
    Ви не спішіть за всіх розписуватись. Косити траву не допомагала, а от збирати сміття так. І зазорного в цьому нічого не бачу. Я давно сортую сміття, і по можливості беру участь у суботниках і прибираннях в громадських місцях

  • BMW2022 10 жовтня 2023, 14:05

    жили з чоловіеом в мікрорайоні міста Миколаїв, писали дисятиліттями з часів СРСР ДО СЬОГОДЕННЯ , ВЖЕ Й ЧОЛОВІК ЗАГИНУВ, АСФАЛЬНТУ НЕ БУЛО НІКОЛИ НА ДЕКІЛЬКОХ ДЕСЯТКАХ ВУЛИЦЬ, ТА ЗАРАЗ , ЯК ВІЙСЬКОВІ СВОЇМ КОШТОМ КУПЛЯЮТЬБ ВСЕ , ТО НЕ САСІ ВАЖАЮ

  • E_l_e_n_a 10 жовтня 2023, 14:16 1

    Это , видимо, для того, чтоб машина могла припарковаться под забором, а не на проезжей части. Под Киевом 2 года назад делали дорогу по сёлам именно так и делали перед входом и въездом во дворы. Правда вдоль дороги делали и тротуар.

  • E_l_e_n_a 10 жовтня 2023, 14:22

    Вообще надо обращаться с вопросом к тому, на съем балансе дорога. Кто занимается ее ремонтом и т.п. автодор или местные администрации.

  • Antonina777 10 жовтня 2023, 17:29

    Вот.... Тротуар обязан быть. Сразу дорога это опасно для жизни. Нарушения

  • Sunflower_ 10 жовтня 2023, 22:24 6

    А Вас не цікавить скільки людей травмується або гине на таких дорогах без тротуарів? Там живуть люди, чиї діти ідуть зі школи цією стежкою поки хтось "пролітає".... Ви ж своїй рекомендуєте обійти? А вони щодня мусять іти, ризикуючи життям.
    Я знаю таку дорогу. І знаю людей, які живуть біля такої дороги, і коли збили дитя, що йшло зі школи по стежці вздовж дороги, тільки тоді влада з однієї сторони облаштувала тротуар.

  • Londial 11 жовтня 2023, 09:57 3

    Тобто, це одинокий шматок в кінці вулиці створює безпеку для пішоходів? Якщо власник має такі благі наміри, то чому не вглиб ділянки облаштовує безпековий островок території?
    А Ви не намагались дізнатися скільки травмується та гине людей через самовільні дії таких власників? Скільки ДТП та жертв через самовільно закопані штирі, бетонні блоки, винесені на дорогу паркани?
    Скільки пожежної та спеціальної великогабаритної техніки не доїжджає через встановлені перешкоди на дорогах? Ведете статистику?
    Єдиним нормальним рішенням один централізований тротуар від міської ради. І це рішення рухалось до війни. Але аж ніяк такі клапті, коли кожен сам визначає межі і робить як йому хочеться

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу