Як ваші діти справляються закордоном?

У більшості європейських країн шкільний рік або закінчився, або ось-ось закінчиться. Як він пройшов для ваших дітей, які недавно опинились закордоном в іноземному середовищі?

Темы: Освіта


Теги: освiта, адаптацiя

107 коментарів

  • Svetlana_Poland 5 липня 2023, 20:39

    По різному. Старші мову вивчили, адаптуватися не змогли. Не знайшли друзів. Менший ходить до вчительки українки, мову знає гірше, в класі більшість українських дітей, ходить з задоволенням.

  • 4 коментаря
  • Коментар видалено

  • Svetlana_Poland 5 липня 2023, 20:59 2

    @Svetlana_Poland Покажу контрольну. Не всю, а там де оцінки. Кожному учню прописують, скільки учнів здали на ту чи іншу оцінку. 1 ,- це найвищий бал. Англійська дітям дуже знадобилась. Пам'ятаю, як я воювала з чоловіком за вивчення цієї мови. Кожного року одне і теж: це велике навантаження, їм не треба. А виявилось, це було саме правильне вкладення грошей. Тому що діти були на дві голови вище інших дітей з крутої харківської гімназії. І набагато спокійніше себе почували

    Зображення
  • Svetlana_Poland 5 липня 2023, 21:04

    @Svetlana_Poland Всі контрольні підписують батьки і повертають в школу

  • zueva 5 липня 2023, 20:42 8

    Розкажу про своїх.
    Ми давно живемо закордоном. Але до цього року життя було все ж іншим. Ми могли дозволити собі повільну інтеграцію у школу.
    Минулого року ми переїхали до Франції. І мої троє дітей пішли в звичайну державну школу без варіантів і шмарклів. Ніякої обіцяної мовної адаптації не відбулося: вони просто почали ходити до повністю франкомовної школи з рівнем французької 0.
    Степан (7) і Марія (11) очікувано справилися добре. У них є концепція іноземної мови, обидва можуть говорити англійською (на різному рівні, але все ж). Розуміти базово вони почали місяці за три. Говорити через півроку. Тепер обидва тролять мене за не таку вимову :woman_shrugging:.
    Старший Іван (15) очікувано не справився і лишається на другий рік. Еміграція в такому віці дається непросто. Мову вчити не хоче. Взагалі нічого не хоче, якщо чесно. Ну але з ним і не було просто ніколи.
    Про ставлення: загалом всі дуже старалися дітям допомогти. Уважно ставились, шукали дітей-перекладачів на перший час, перекладали завдання завчасно.
    Діти також, в основному, на диво привітні. Хоча молодші і сильно дивуються тому факту, що хтось говорить іншою мовою і взагалі не розуміє французької.
    В цілому, можу сказати, що шкільний рік у державній французькій школі мені сподобався значно більше, ніж шкільний досвід декількох років у приватній турецькій школі. Якщо комусь цікаво, напишу окремий пост про освіту у Франції пізніше.

  • 12 коментарів
  • zueva 6 липня 2023, 22:22

    @Mulier Comme ci comme ça. Багато розумію, починаю говорити. Важко.

  • Mulier 6 липня 2023, 22:53

    @zueva Поняла. Спасибо.

  • Ekatrudenko 11 липня 2023, 05:05

    @Annna В нас не має часу . Восени треба подавати документи до коледжу .

  • Oksana_S 5 липня 2023, 20:46 1

    Троє 13, 8, 3 роки. Все добре, тьху-тьху. Найголовніше, що старші мають друзів. Школа дуже подобається, вчителі не можуть нарадуватись мотивації і наполегливості. Минулого тижня розмовляла з директором, чесно кажучи, дуже горда за своїх дітей, тому що було непросто, особливо середньому.

  • 11 коментарів
  • irenika 6 липня 2023, 15:27

    @Svetlana_Poland От ці рамки були однією з причин, чому я перевела свою. Наші нерви вже не витримували

  • knyaginya 6 липня 2023, 20:21

    @irenika Іра, а куди ви з Перспективи перевелись?

  • irenika 6 липня 2023, 20:36 1

    @knyaginya Нікуди, просто в інший клас перейшли

  • Lynxx 5 липня 2023, 21:02 2

    Нідерланди. Діти адаптувалися добре. До школи мусив пойти і молодший, тут школа з 4 років. Пішли в звичайну нідерландську школу, де були єдиними українцями. Доня трохи могла спілкуватися англійською. Діти і вчителі були дуже дружні до них. 2 мами на волонтерських засадах двічі на тиждень допомагали вчити мову.
    Коли через півроку нам довелося переїздити і змінити школу, їм влаштували вечірку-сюрприз і подарували альбом з фото і побажаннями всіх учнів, який вони виготовили самі.
    В новій школі теж пішло добре. До кінця навчального року доця 9 років навчалася в мовному класі з іншими українськими дітьми, а син в звичайному нідерландському. Наприкінці року вони обидва здавали тести. Син - такі самі, як і інші нідерландські діти, і здав на високий і достатній рівень. Вчителька ним дуже пишалася і хвалила.
    Доня здала мовні тести, теж добре, і її з нового року переводять в звичайний нідерландський клас в групу за віком.
    Обидва вже щебечуть нідерландською, доня книжки читає.

  • Lynxx 5 липня 2023, 21:07

    Старша ще сімейне навчання українське тягне, закінчила 3 клас.

  • Hungary2705 5 липня 2023, 21:14 2

    @Lynxx У Вас троє дітей? Син старший, донька, і син молодший?

  • Lynxx 5 липня 2023, 21:18 3

    @Hungary2705 Троє, донька старша вже повнолітня, середня донька 9 років і сину тільки виповнилося 6.

  • panya 5 липня 2023, 21:50 3

    Онука (10 років) в Німеччині, по нашим міркам в глухому селі, одна школа. Вчителька молода, на онуку уваги не звертає. В класі є декілька дітей (хопців) з сімей де мама росіянка (батько німець). Ці хлопці онуку обзивали, навіть ногами били, матюкалися, забирали її речі і ламали, Основна фраза: "Я вас украинцев ненавижу". Вчительці по-барабану, а як почала онука відсіч давати, то вчителька лається, а мови онука не знає, а вчителька і не розбирається в чому справа. Тоді дочка через іншу вчительку, яка знає російську, зібрала-таки батьків цих хлопців, директора школи і вчительку класу. І, як то кажуть, вивернула кожуха, це ж все з сім*ї іде, ви там, вдома, обговорюєте, лаєте українців, а дитина потім це в школу несе. Мама одного хлопця почала плакати, вона не така, дитина її хороша. Довга була розмова, але трохи попустило і не били більше. Та і дівчата там не добрі. Витягли у онуки телефон і викинули в річку, а так як рюкзак був позаду, то хто це зробив не бачила онука. Вчитися онуці важко, тільки по математиці все більш-менш, мову вчить і на додаткових заняттях, прогрес є, друзів (в нашому розумінні) немає. І школа в селі тільки одна. Кажу дочці вчи мову (не дуже вона, та мова, в голову лізе), тоді зможете в інше місце переїхати. А от онук в Британії, під Лондоном містечко. Кращий учень в класі, нагороду отримав за півріччя, діти добре до нього відносяться, вчителька любить. Мову він і дома вчив, там з мовою у нього нормально, трохи перевчився, бо англійська у нас і англійська в самій Британії дві великі різниці. Ходить на футбол, в скаутах, плавання. Багато знайомих дітей і декілька друзів. В цьому році якісь там екзамени і в їншу (вищу) школу переходить.

  • 2 коментаря
  • Brend 6 липня 2023, 02:27 2

    @VitalinkaV Закоыть защиту и ехать в другую страну, ту же Австрию, все очень похоже, но уже другое государство и чистая история

  • Lynxx 6 липня 2023, 07:42

    Як шкода дівчинку. Може, справді змінити країну захисту?

  • panya 6 липня 2023, 08:56 1

    @VitalinkaV Дякую вам і всім хто відписався. Дочка думає над тим, щоб змінити місце проживання, або, навіть, країну. Зараз живуть окремо, побут налагоджений, але школа все нівелірує. Дякую всім, відішлю ваші коментарі дочці.

  • Weero 5 липня 2023, 22:00 1

    Доньці в квітні було 10, в Україні закінчували цього року 4 клас (сімейна форма), у Швеції - 3 (але це також 4 рік навчання у них, всі діти у класі 2013 року народження)
    Мову розуміє непогано, розмовляти складнувато, але питання часу, вимова специфічна у шведів.
    Школа подобається, вчителі, програма, уроки. Національний тест з математики склала на найвищий рівень.
    Був конфлікт з українцем російськомовним, родина якого приїхала сюди чекати поки росія виграє війну. Його перевели зі школи цієї.
    Будемо продовжувати вчитись і тут, і в Україні на сімейній формі, бо додому все ж плануємо вертатись.

  • Weero 5 липня 2023, 22:07

    В Україні займались спортом, тому тут продовжили. Дзюдо, стрільба і плавання. Були вже і змагання, все ок в цілому. Каже, тренування вдома були більш виснажливі і жорсткі

  • Dariya 5 липня 2023, 22:42

    Німеччина. 12 і 9 років. Шкільний рік ще триває до кінця липня. Одразу діти пішли в тіж класи, в яких були в Україні. Тягнемо дві програми німецьку і українську. Мовою діти володіють краще за мене, спілкуються вже зі всіма німецькою. Я і старша на момент приїзду розмовляли англійською, молодший знав її на дуже низькому рівні, для спілкування цього було недостатньо, тож він перший перейшов на німецьку. При співбесіді до гімназії його декілька разів перепитували, чи справді він так навчився говорити всього за рік і чи точно не вчив німецьку в Україні))). Доньці англійська дуже допомогла, всі вчителі у її школі володіють англійською на високому рівні, тож спілкувалися без проблем. Важкувато з такими предметами як БНТ (біологія, наука, техніка) та задачами по математиці, бо не всі терміни ще пам'ятає і розуміє, а користуватись перекладачем, наприклад, на контрольних не можна. Як організовано навчання у школах наших я писала в спільноті "Українці за кордоном"

  • cheesecake 5 липня 2023, 22:50

    Можно посилання на спільноту?

  • Dariya 6 липня 2023, 14:35

    @cheesecake https://kashalot.com/club/post-76425073/

  • toffee 5 липня 2023, 22:56 1

    Я помітила, що діти, які потрапляють в інтеграційні класи мають гірші знання з мови, мають менше друзів. Свого часу донька була єдиною іноземкою в класі і їй з першого дня не було ніяких послаблень через мову. Не дозволяли користуватися словником, не підказували вчителі і це зробило свою справу, за півроку вона склала іспит на В2 з мови. А так вже 4 роки вчиться в двох школах, наступного року вже 7 клас, то не впевнена, що буде встигати.

  • 2 коментаря
  • Svetlana_Poland 6 липня 2023, 12:25 1

    @toffee Мій учився в інтеграційному класі з 5 учнів українців. Він так хотів вивчити мову сам, що вдома кожен вечір сам займався. І здав на в1

  • R9bina 6 липня 2023, 13:44 1

    @toffee Мотивація це взагалі 1 місце для вивчення будь чого. Син в інтеграційному класі, то в більшості дітей настрій такий, що хочуть додому і мову вчити не хочуть. За рік заговорили дуже мало дітей і в основному це діти або з хистом до мов, або хто вчив німецьку ще в Україні.

  • Svetlana_Poland 6 липня 2023, 14:05

    @R9bina Так і є

  • Amourka 5 липня 2023, 23:17 3

    Пока ходили с подругой француженкой по магазину, мой малой присел на уши консультанту))).
    Подошли к ним и подруга у нее спрашивает: и как вам кажется, он хорошо говорит?
    Та: -в смысле?
    - ну нормально говорит по-французски? Как француз?
    Та: ну да ,а шо такое?
    - А Это украинец вообще-то! Год назад приехал!
    Дама - с открытым ртом..
    В общем ,полное погружение в среду: школа до 16 , плюс школьный лагерь на каникулах, дали свои плоды.
    Теперь проблема другая: прошу читать и пересказывать укр.книжки- он пересказывает на французском :rolling_eyes:ему так удобней видите ли.

  • Mulier 6 липня 2023, 16:24

    :thumbsup:

  • Коментар видалено

  • 1 коментар
  • IuliiaD 5 липня 2023, 23:40 1

    @Nata_allisa Німеччина

  • Nata_allisa 5 липня 2023, 23:45

    @IuliiaD Молодці! Супер! Так швидше інтегрується!

  • IuliiaD 5 липня 2023, 23:51 5

    @Nata_allisa чим менша дитина , тем легше . І від мами дуууже залежить .Діти часто копіюють ставлення батьків до життя ( маленькі діти) . Якщо світ добрий та безпечний до мами, то і для мене такий . Мені тут зустрічаються прекрасні люди і всі допомагають. але треба контролювати навчання . Вчіться без стрессу та багато повторюють.

  • Mariia_k 5 липня 2023, 23:18

    Польща, 2 і 4 клас. В червні 2022 діти ходили в підготовчий клас, а в вересні пішли повноцінно в польські класи.
    Навчання в 2 класі почалося весело- зібралися такі 4 активні українські хлопці, і зірвали навчання. Вчителька молода, лояльна, дітей не притісняє, хочеш піти за олівцем- іди, хочеш лежати на підлозі - лежи. Взагалі вона думала, що хлопці тихо посидять, а вони звикли бути лідерами, ось і поставили клас догори дригом. Потім директор зібрала батьків і попросила щось зробити, батьки попросили задіяти дітей у всі активності. Потім ми з дітьми пошили для школи історичний костюм короля, чим розтопили серце вчительки.
    В результаті, мій син має дуже добрий прогрес в польській, математиці і всіх науках. Йому подобється, що замість фізри вони їздять на теніс, часто є екскурсії, велосипедні виїзди, різні історичні події.
    В 4 класі складніше, там багато вчителів. І з польською складніше, але син її опанував на 4 з 6 балів. Тільки по англійській вчителька влепила 3, ну тут вона якась дивна, не пішла на контакт. Але тут "суперсила" сина це творчість, коли не знав як написати- малював. Теж басейн замість фізри, екскурсії, історичні походи, ще різні заходи. По закону їм повинні надавати 6 годин додаткової польської. Фактично є 2-3 години, але й то добре.
    Ще діти закінчили 3 і 5 клас української школи дистанційно/ на сімейному.

  • ChildrensPlace 5 липня 2023, 23:21 1

    Син 12 років Словаччина. Спочатку був 5 класі в маленькому містечку буз знання мови. Вчитель та директор дуже класні, приставили до нього хлопця, щоб допомагав та зним був ,спілкуватися переважно англійською. Було нормально, потім один став обзивати та цькувати, була розмова так вибачився.У 6 перейшли до іншої школи в селі, мову вже знав дуже добре, клас був добрий. Оцінки були кращі ніж у словаків, вчитиля постійно хвалили. Тож хлопці стали злитися, відношення змінилися. Теж розмовляла з класним керівником. Зараз наче добре, але хочемо в місто переїзжати. Не знаю як буде.

  • Nata_allisa 5 липня 2023, 23:44 3

    Ми за кордоном також давно ,мала приїхала коли було 3 ,ходила півроку до садка ,потім з 4х в школі,але там ковід і тд.на початку цього навчального року, вчитель (кожного року інший) тільки від мене дізнався що дитина не з англомовної сім'ї.Проблем в школі не має ,"підробляє " перекладачем для новоприбулих :rofl:

  • Ptasha 6 липня 2023, 00:13 2

    Німеччина, 13 і 15. Нажаль мої не потрапили в звичайну школу одразу, завтра закінчують інтеграційний клас. Там є друзі, це чудово, але всі українці. Спілкування з німцями майже немає, тому хвилюються, бо з осені ідуть в гімназію . Мовний бар'єр буде, але сподіваюсь в німецькому класі німецька піде швидше.
    Про молодшу не пишу, вона в спеціальній школі для діток з інвалідністю. Це буде окрема тема, але для мене це був справжній ковток свіжого повітря

  • 1 коментар
  • Dariya 6 липня 2023, 14:39 2

    @R9bina Ваш зараз у третьому класі? Я подавала документи сама, в ту гімназію яку відвідує старша донька. Проходили співбесіду.

  • Dariya 6 липня 2023, 14:39

    @Dariya Мій зараз закінчує молодшу школу

  • R9bina 6 липня 2023, 21:01

    @Dariya В них змішаний клас, 3 і 4 разом

  • Jane28 6 липня 2023, 01:20 3

    Нідерланди: 13 і 10 років. Син 13 цей рік закінчує в інтеграційній школі, вільно володіє нідерландською, вчителі знайшли підхід до нього та прогнозують навчання в університеті, тут дуже мало дітей вчаться саме у вузах, в зв'язку з чим він не хоче повертатись в Україну( паралельно вчиться в українській школі. Молодша була в українському класі в експерементальній школі для українців, адаптація пройшла важче, забула й англійську, нідерландську не знає, з вересня йде у звичайну нідерландську школу. Дуже хоче назад в Україну

  • 1 коментар
  • Jane28 6 липня 2023, 22:13 1

    @Lynxx Nord Holand 10 хвилин їзди на машині від Амстердаму

  • Lynxx 6 липня 2023, 23:53 1

    @Jane28 Щасти вам. Ми біля Утрехту. Може, якось побачимось.

  • Jane28 7 липня 2023, 14:22

    @Lynxx Може, ми якраз збираємось їхати в Efteling, він в тому боці

  • Oks19 6 липня 2023, 07:56 1

    Моя дочка у Франції була тільки 3 місяці (сама, без нас). З них десь 1,5 ходила до приватної школи. Звісно, мову не вивчила, але і не було бажання. Їй на той час тільки виповнилося 13 років. Хоча до цього дуже хотіла вивчати мову і навіть сама намагалася. А тут, як відрізало. Перший день вона ридала, як ніколи. На другий, на диво для всіх, побігла без проблем. Досі інколи спілкується з дівчинкою, з якою там познайомилася.

  • Justyna 6 липня 2023, 13:03

    Польща. Діти вчились дистанційно в українській школі. Мову не знають, друзів не знайшли, не вистачає спілкування. Тягнути 2 школи не бачу сенсу, а якщо забити на українську, буде важко, коли повернемось.

  • 13 коментарів
  • Svetlana_Poland 6 липня 2023, 20:12

    @maksim Щодо спеціальних перекладачів не згодна. Бо в Німеччині були оголошення, шукали просто перекладачів для військових. Спеціалізованих напевно зараз не багато. Особливих знань не вимагали, крім достойного знання мови

  • maksim 6 липня 2023, 20:34

    @Svetlana_Poland То шукали їм перекладачів щоб спілкуватися з ними , а не навчати . А так , щоб туди потрапити це жорсткий відбір кращих і перевірка через всі служби безпеки . Нікого до озброєння лівого не допустять .

  • Svetlana_Poland 6 липня 2023, 20:36

    @maksim Я ж пишу, перекладати на навчаннях

  • Коментар видалено

  • Margood 6 липня 2023, 14:46

    Ми з сином у Німеччині, земля саксоніі-анхальт. Пішли у гімназію 8й клас. Спочатку року обіцяли навчання без оцінок, тому що немає інтеграційного класу. Але після першого півріччя отримали щось на зразок атестату з оцінками і вони були ненайкращі. Друге півріччя допомогали як могли, але буде повторювати рік. Повністю завалив соціологію. З української школи забрали документи, бо повертатися ми не будемо. Мову вивчає з репетитором. Стає краще, але це довгий процес. Друзі це було складно вдома, в це нажаль не змінилося. Намагаємось робити все що можливо для адаптації. Влітку йде на роботу на два тижня. Мова і побачити як заробляти руками - сподіваюсь це буде мотивувати навчатися краще.

  • nikita16 6 липня 2023, 15:56 1

    Мій закінчив 1-й клас,в Польщі з початку війни,коли приїхали мову чув,але не розмовляв.Зараз говорить і мені здається що навіть думає по Польську.Школа дуже хороша,клас дружний,в класі тільки поляки.

1 2
Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу