Финмониторинг с 05.06.2023 г.

УВАГА!!!! Починаючи з 5 червня, банки щотижня повинні надавати Національному банку України (НБУ) звіти про карткові операції своїх клієнтів.

Кожного понеділка до 16:00 банки повинні надсилати до Нацбанку інформацію про безготівкові платежі своїх клієнтів в Інтернеті за попередній тиждень. В цих звітах мають бути вказані імена клієнтів або назви суб'єктів господарювання, які здійснювали відповідні платежі. Ця вимога встановлена в Листі НБУ (№ 25−0005/38228 від 1 червня 2023 р).

Згідно з цим документом, НБУ очікує отримати інформацію від банків щодо наступних типів операцій:

P2P-перекази (переведення коштів між фізичними особами).Поповнення/зняття готівки з карткових рахунків у касах або банкоматах.Оплати в Інтернеті.Переказ коштів з картки на розрахунковий рахунок компанії або виплати на картки клієнтів з рахунку компанії.Звіти мають включати операції будь-якої суми, оскільки поріг, з якого транзакції мають бути відстежені, не зазначений в Листі. Звернімо увагу, що згідно з чинними правилами, дані про всі великі операції (від 400 тис. грн) автоматично надсилаються до Державного фінансового моніторингу.

Проблему з фінансовим моніторингом можуть спричинити: накопичення коштів за рахунок зарплати "в конверті" або інші фінансові надходження; заробіток закордоном; незадекларовані доходи від надання різноманітних послуг; неофіційно подаровані гроші; відсутність доходів узагалі, наприклад, особа ніде офіційно не працює, будучи студентом або безробітним; перерахування й обмін криптовалюти з обмінних агрегаторів або p2p на один рахунок і т. д.

Пороговими цифрами обсягу готівкових і безготівкових операцій у фінансовому моніторингу є 5 тис. грн., 30 тис. грн., 55 тис. грн., 400 тис. грн., а також значна сума при операціях з готівкою. Наприклад, якщо вам перерахували 800 000 грн., то 400 000 грн. ви зможете перерахувати, а решта 400 000 потраплять під фінансовий моніторинг.

Ознаки порогової операції у 2022 році (з якої суми починається фінмоніторинг в Україні)

Крім перевищення суми операції в 400 тис. грн. для визнання її підозрілою потрібне дотримання хоча б однієї з 4-х ознак: зарахування/переказ коштів, коли одна зі сторін має реєстрацію/проживання/місцезнаходження в державі, що не виконує належним чином рекомендації ФАТФ. До таких ситуацій належить і наявність в однієї з осіб рахунка в банку у такій країні. Зараз це Іран і КНДР; фінансові операції політично значимих осіб, членів їхньої сім'ї/пов'язаних осіб; фінансові операції з переказу коштів за кордон, у тому числі в держави, віднесені КМУ до офшорів; фінансові операції з готівкою (внесення, переказ, отримання коштів).

Які операції НЕ підпадають під фінансовий моніторинг

Крім операцій, що не перевищують 5 тис. грн., під фінансовий моніторинг не підпадають також такі операції, незалежно від суми угоди: зняття коштів із власного рахунку; переказ коштів для сплат податків, зборів, єдиного соціального внеску, штрафних санкцій за порушення законодавства; платежі за комунальні послуги; платник та одержувач є суб'єктами фінансового моніторингу, які надають платіжні послуги; перекази з використанням електронних платіжних засобів або електронних грошей для оплати товарів або послуг, якщо номер такого засобу або картки супроводжує переказ по всьому шляху руху коштів. Наприклад, це платежі в оплату товарів в Інтернеті, які оплачуються банківською карткою через LiqPay або інші подібні послуги; платежі через посередника, що укладає договір купівлі-продажу чи веде переговори.

Можливі документи, що підтверджують джерело походження коштів: 

• копія декларації про майновий стан і доходи;• копії документів, що підтверджують отримання спадщини;• довідка чи інформація, отримана в установленому законодавством порядку відповідного державного податкового органу;• документи, що підтверджують отримання страхової суми за договором страхування;• виграш у лотерею, набуття права на скарб;• договір отримання кредиту;• довідки з інших банків щодо залишку на рахунках/виписки за рахунками тощо. (З підтвердженням, що джерела походження коштів банком вивчено);• копії документів, що підтверджують джерела походження коштів близьких осіб (якщо в поясненні щодо джерел походження коштів клієнт зазначає, що кошти отримані від близької людини);• виписка (довідка) уповноваженого банку про надходження на рахунок коштів у гривнях, отриманих на території України як оплата праці, авторські гонорари, премії, призи; відшкодування шкоди на виробництві; відшкодування за страховками та рішеннями суду; виплачені відсотки за депозитом (за винятком самої суму депозиту).

Які перекази вважаються підозрілими?Усього ознак вісім:• понад 10 операцій на день або понад 50 операцій на місяць контрагентів-фізособ;• понад 30 операцій на день, проведених фізособами;• менше хвилини між зарахуванням коштів та їх списанням.

 

 

Якщо ваш банківський рахунок був заблокований у зв'язку з фінансовим моніторингом в Україні, перш за все, вам необхідно звернутися до банку та дізнатися причину блокування.

Для розблокування рахунку вам можуть знадобитися документи, що підтверджують джерело походження коштів, що знаходяться на рахунку, або інші документи, що доводять легальність вашої діяльності. Вам можуть знадобитися також документи, які підтверджують походження грошових коштів, що ви хотіли б перевести заблокованого рахунку на інший.

Окрім того, ви повинні звернутися до державних органів, які проводили фінансовий моніторинг, і отримати від них інформацію про причину блокування. Для цього можна звернутися до Державної фінансової служби України або до Національного банку України.

Якщо ви не можете самостійно розблокувати свій рахунок або не можете знайти причину блокування, то вам потрібно звернутися до юристів, які займаються такими питаннями. Вони допоможуть вам зрозуміти причину блокування, скласти відповідний запит до державних органів, а також допоможуть у вирішенні всіх інших питань, пов'язаних з блокуванням рахунку.

У будь-якому випадку, щоб уникнути блокування рахунку в майбутньому, вам слід уважно дотримуватися всіх правил та вимог, пов'язаних з фінансовим моніторингом, і завчасно підготувати всі необхідні документи, які можуть знадобитися при проведенні такого моніторингу.

Також, якщо ваш рахунок був заблокований через порушення вимог фінансового моніторингу, вам слід звернути увагу на декілька важливих моментів:

Дотримуйтесь вимог фінансового моніторингу. Перед здійсненням фінансових операцій переконайтеся, що у вас є всі необхідні документи та дозволи, які дозволять вам провести ці операції без порушення законодавства.

Співпрацюйте з державними органами. Якщо ви отримали запит від державних органів щодо проведення фінансового моніторингу, то надайте всю необхідну інформацію та документи в строк.

Запобігайте транзакціям з сумнівних джерел. Не приймайте кошти від осіб, які не є вам знайомі, не здійснюйте транзакції з компаніями, які не мають достатньої інформації про свою діяльність та власників.

Не зберігайте значні суми грошей на банківському рахунку. Великі суми коштів на рахунку можуть привернути увагу державних органів, які проводять фінансовий моніторинг.

____________________________________________________________________

Что вы об этом думаете?

Темы: Хники


Теги: финмониторинг

48 коментарів

  • LuLuda 5 червня 2023, 10:31 1

    Відкрийте ФОП

  • 9 коментарів
  • GlamKid 5 червня 2023, 13:48

    :exclamation:️ Нацбанк не будет собирать данные обо всех платежах физлиц, информация не соответствует действительности – НБУ.
    В письме НБУ от 1 июня речь не идет о физических лицах. Запрашиваемые данные не предусматривают сбор информации, персональных данных физлиц.
    НБУ с целью усиления надзора с декабря 2022 года на периодической основе получает обобщенную информацию от банков-эквайров исключительно по субъектам хозяйственной деятельности, предоставлятелям платежных услуг – юридическим лицам, пользующимся услугами банков по электронной коммерции.
    ТРУХА:zap:️Украина | Прислать новость

  • R9bina 5 червня 2023, 13:53

    @mamayulik 1 і 2 грн. Під час війни можуть не сплачувати податки, принаймні поки ще так

  • Yuly1974 5 червня 2023, 14:06 4

    @R9bina Так, але тільки до 1.07. Тобто ще місяць.

  • Sanechka 5 червня 2023, 10:32 6

    Щось новеньке.. цікаво як фізично вони за мільйонами людей будуть стежити, і як волонтерам зараз буде робити збори?

  • 2 коментаря
  • babyzone 5 червня 2023, 17:38

    @Lynxx Дайте ссылку на разъяснения, они официальные. Спасибо

  • Nika_147 5 червня 2023, 23:49 3

    @Lynxx юридические всегда были под контролем

  • Lynxx 7 червня 2023, 16:22

    @babyzone Ниже дали

  • Oksana_Ls 5 червня 2023, 11:02 9

    Эту информацию банки передают с декабря 22 года.
    Сейчас просто поменялась форма ответа.
    За полгода вас или кого то из ваших близких знакомых это как то коснулось? Последствия есть?
    Скорее всего нет.. ну так и не надо обращать внимание на эти «громкие» новости которые и не новости вообще.

  • 2 коментаря
  • Nothing 5 червня 2023, 11:22

    @Yuly1974 Моніторилися суми і раніше.В розмірі 30-40тис грн так точно.І не одноразово блокували мені карту.А через 3-4міс самі і розблоковували. Без мого пояснення.

  • Yuly1974 5 червня 2023, 11:33

    @Nothing Та дай то бог, чтобы и сейчас все так было. Надеюсь, что очередное телодвижение нашей власти, чтобы запугать людей.

  • samsanty 5 червня 2023, 14:56

    @Nothing Моніторились. Знаю особисто, коли заблокували через перерахунок 11 тис грн. Доводив потім, що то повернення боргу.

  • babyzone 5 червня 2023, 11:34 12

    Ожидаемый пиздец. Я вижу это так, что это второй этап передела собственности. Первым отобрали землю, вторым полезли по карманам граждан, скоро начнут "стучать по собственности". Сбор таких данных противоречит конституции и имеющемуся законодательству. Но глядя на последние события и следствия - нет законов ни в чём. Война - это способ наживы и не важна какая сторона, что мы и наблюдаем, одно число миллионеров украинских за такое короткое время говорит о многом. А ведь большинство оставшихся людей просто выживают или барахтаются выжить. У меня нет слов, матов тоже не осталось. Просто чёрная дыра.

  • Коментар видалено

  • Amigami 5 червня 2023, 12:31

    Я вообще в шоке сижу, планирую переезд, будет больше 10 тыс лотов от 10 грн, и что .. теперь делать.Если грубо говоря мне 20 человек скинут на карту, это уже у банка подозрение вызовет.

  • 1 коментар
  • GlamKid 5 червня 2023, 13:49 1

    :exclamation:️ Нацбанк не будет собирать данные обо всех платежах физлиц, информация не соответствует действительности – НБУ.
    В письме НБУ от 1 июня речь не идет о физических лицах. Запрашиваемые данные не предусматривают сбор информации, персональных данных физлиц.
    НБУ с целью усиления надзора с декабря 2022 года на периодической основе получает обобщенную информацию от банков-эквайров исключительно по субъектам хозяйственной деятельности, предоставлятелям платежных услуг – юридическим лицам, пользующимся услугами банков по электронной коммерции.
    ТРУХА:zap:️Украина | Прислать новость

  • Lynxx 5 червня 2023, 16:51

    @GlamKid Выше написала это же

  • babyzone 5 червня 2023, 17:42 1

    @GlamKid Что такое ТРУХа??? Разъяснения самого Нацбанка есть, ведь его распоряжение вызвало такой резонанс, чтобы каждый мог понять какие данные и с кого они будут собирать. Юристы трактуют так, как касается всех без исключения и физ и юрлиц.

  • Julia_2014 5 червня 2023, 13:22 2

    Зображення
  • Коментар видалено

  • Коментар видалено

  • Zaina 5 червня 2023, 13:25 2

    Не уверена, но я читала, что это одно из требований Евросоюза. В Германии с такими переводами очень все строго.

  • Marina_Gifts 21 червня 2023, 09:30

    В Германии живёт родня, говорят до приблизительно 450 евро / мес можно без проблем переводить

  • Meda__ 5 червня 2023, 13:34 1

    :exclamation:️Інформація про те, що НБУ збиратиме дані про всі платежі фізичних осіб, не відповідає дійсності
    У листі НБУ, який викликав такий резонанс, не йдеться про фізичних осіб.
    Запитувані дані не передбачають збору інформації чи персональних даних фізичних осіб.
    НБУ з метою посилення нагляду ще з грудня на періодичній основі отримує узагальнену інформацію від обслуговуючих банків виключно щодо надавачів платіжних послуг.
    Тобто, мова йде про юридичних осіб, які користуються послугами банків з електронної комерції.

  • Yuly1974 5 червня 2023, 13:44 1

    Прочитайте уважно цей пункт листа: "Згідно з цим документом, НБУ очікує отримати інформацію від банків щодо наступних типів операцій:
    P2P-перекази (переведення коштів між фізичними особами).Поповнення/зняття готівки з карткових рахунків у касах або банкоматах.Оплати в Інтернеті."
    Тобто з карточек фізичних осіб також.

  • Ksanna 5 червня 2023, 14:37 3

    @Yuly1974 Якщо ви вже зайнялися донесенням інформації, до дайте нам вже той лист почитати, а ні якісь вирізки з нього.

  • babyzone 6 червня 2023, 05:25

    у вас есть ссылка на официальную информацию того же долбаного Нацбанка? Дайте почитать. Или решили в тихаря всё сделать, как и закон о продаже земли быстренько во время ковида просунули)))

  • Коментар видалено

  • Al4onok 5 червня 2023, 14:53 7

    Як ті бабці з насінням, пліток назбирали і просувають в маси..Ну немає офіційно такої інформації, нікому не цікаві продажі на аукціоні на Кашалотів, повірте

  • Hungary2705 5 червня 2023, 15:03 4

    А ось волонтерські гроші муляють і дуже. Бачать, що народ донатить, то чому б не дотиснути

  • optsale 5 червня 2023, 17:23 10

    Очень надеюсь ,что эта агония - предсмертная у этой власти. Таких до...бов еще не было, и надеюсь, в нашей жизни, больше и не будет.
    Судороги говорят о том, что денег в бюджете нет. Надо драть.
    С кого драть? С оставшився, которые не выехали.
    Пока... либо надо сделать, чтобы ряды еще поредели. Иногда можно сьесть большой кусок,а подавиться маленькой крошкой. Посмотрим)))

  • samsanty 5 червня 2023, 23:08

    Зображення
  • Коментар видалено

  • Amigami 5 червня 2023, 18:42

    Вот, что только написали

    Зображення
  • babyzone 6 червня 2023, 05:35

    Сами себя и раскрыли. Люди всё правильно поняли, где собирают в общем, собирают и конкретно. Как можно сделать общее не учтя выборку. И юристы всё правильно поняли.

  • panya 5 червня 2023, 23:36 1

    Вибачте, пиз*ець! Якщо я накопичувала гроші, а потім їх перевела комусь, то я повинна доводити звідки в мене ці гроші (наприклад 50 тис. грн.)?

  • SVET333 6 червня 2023, 09:44

    Не думаю шо все так страшно. Зачепить тих, хто дійсно переводить великі суми.
    А 30-50 тис це не гроші.
    Тим паче і раніше говорили з банку, більше 50т в місяць не переводить

  • tanaka 6 червня 2023, 10:16

    Уточнено від 13:30. Національний банк України повідомив, що не збиратиме дані про всі платежі фізичних осіб. У листі НБУ (№ 25-0005/38228), який викликав резонанс у ЗМІ, не йдеться про фізичних осіб.
    "Запитувані дані не передбачають збору інформації, персональних даних фізичних осіб", – йдеться у повідомоленні Нацбанку.

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу