Ще раз в 4 клас....

Дівчата, потрібна порада.

Маю 4класника по програмі інтелект, який її фактично не тягне. Вже з 1го класу стало зрозуміло що дитину віддали зарано в школу, був ще психологічно не готовий, надто дитячий, ігнорував навчальний процес, грався. Сподівались, що вирівняється з віком. Проте зараз, коли однокласники майже підлітки, він дитина проти них. І в навчанні пасе задніх. 

Йому складно, програма не проста і мотивації немає, не вірить що зможе, не хоче, все через нехочу. 

Є ідея перевести його в іншу школу в нуш. І ще раз в 4 клас... Нам здається що це дасть змогу піднятись на рівень у навчанні і не бути до кінця школи серед слабших. 

По росту малий, виділятися не буде. Психологічно теж більше до молодших тягнеться, навіть в дворі.

Питання таке: чи був у когось досвід отак залишати дитину ще раз в тому ж класі. Може я щось не враховую, боюсь нашкодити. Як закінчився такий перевід якщо був? 

Темы: Розвиток дітей


Теги: перевод ребенка в другой класс, перевод ребенка в другую школу

169 коментарів

  • Ksenya 26 травня 2022, 23:37 34

    Переводьте і не дивіться на інших

  • 2 коментарі
  • NataliDen 26 травня 2022, 23:53

    @Ksenya Отож. Дистанційне буде певне точно....

  • Oceanlover 28 травня 2022, 08:52

    @NataliDen Щоб не травмувати, налаштовуйте на те, що в новій школі йому буде легше і він буде добре вчитися

  • NataliDen 28 травня 2022, 09:11

    @Oceanlover Вы знаєте, для нього це якось не травматично. Він має одного друга але через дитюстпнт вони вже давно не бачаться і з 5класу той теж піде в іншу школу, а наш клас розформкють. Тому зміни в колективі будуть в любому випадку, чи йти в іншу школу чи ні.

  • olenka_best 26 травня 2022, 23:47 7

    Це питання має дві сторони. Йому буде легше, але це не значить, що стане цікаво. А чому не хочете в 5 клас перевести але програму вибрати легшу? Що в дитини добре виходить, які предмети подобаються? Інколи буває, що якщо творча дитина або непоседючий спортсмен, то скільки разів не залишай в тому ж класі, не зміниш природу дитини.

  • 19 коментарів
  • irenika 27 травня 2022, 10:08

    @NataliDen Це було на початку 1 класу. Пропонувала забрати і віддати в школу наступного року. Ніхто не погодився. Дехто підтягнувся, дехто вчиться погано, але саиостійно повністю, а дехто сам не може й досі

  • irenika 27 травня 2022, 10:13 1

    @Doryarina Точно більш готова, ніж у 6 років

  • ElenaPre 27 травня 2022, 11:31 1

    @Doryarina Я свою віддала в 7.2 і порівняно з 6.2 дві великі різниці.

  • Wild_fairy 27 травня 2022, 00:13 5

    Мені, як педагогу, це здається хорошим рішенням. Тим більше, що ви переводите вігшу школу, тобто психологічно дитині простіше і вам простіше їй пояснити чому ще раз в четвертий клас.

  • 6 коментарів
  • NataliDen 27 травня 2022, 11:36 1

    @Julia_ Дякую за думку вашу і досвід.

  • Wild_fairy 27 травня 2022, 11:37 3

    @NataliDen Ні, я не вчитель молодших класів, але працюю з молодшою школою. Ідіть в четвертий клас, дайте дитині набратися сил і віри у власні можливості, уявіть що вам самій весь час треба бути ц ролі того, хто всіх наздоганяє. Хай трохи збавить темп, адаптується, фізіологічно дозріє і ви нормалізуєте свої з дитиною стосунки, бо підозрюю, що той "біг за класом" визнажив вас усіх

  • NataliDen 27 травня 2022, 21:06

    @Wild_fairy Не те слово.... Дуже виснажив.

  • IraLr 27 травня 2022, 00:16 2

    Я бы сделала как вы пишете. Сейчас у меня есть возможность наблюдать, как дочка участвует на уроках. Некоторые темы ей не зашли с первого раза, я это чувствую, после урока поясняю. Так вот на следующем уроке она самая активная, она постоянно тянет руку, ей очень интересно и новая тема заходит легче.
    Если ваш ребенок не усвоил предыдущие темы, ему и не интересно, и сложно, утомительно присутствовать на уроке. Это уже присутствие. Тут ему и мотивацию сложно найти, разве что вы чем-то из хотелок задобрите. А с учителем посоветоваться есть возможность?

  • 4 коментарі
  • NataliDen 27 травня 2022, 10:10

    @maksim ))))

  • IraLr 27 травня 2022, 13:00 1

    @NataliDen Мне кажется, что если бы ваш ребенок просто не хотел ходить в школу, то тут уже хоть оставляй на второй год, хоть нет - он ее ненавидит, отторжение. Мне так показалось, что у вас он не мотивирован, не вовлечен в процесс. Учитель не "зажгла", пока были первые дни, пока формировалось понимание и отношение к учебному процессу. Повторю, я бы искала другого педагога, оставляла в 4 кл, пока там один учитель.
    За ланч бокс): моя подруга отдала на подготовку сына в оч престижную школу, а на ту подготовку привели уже подготовленных детей и он очень отставал, учитель была откровенно недовольна, после уроков подругу вычитывала. Едут домой, она сына ругает, почему тот витал в облаках. Оказывается, в рюкзаке лежала конфета и он весь урок планировал как ее незаметно достать и съесть). Отдала в обычную школу под домом, уже 5-й класс, очень довольны оба, нормально учится.

  • NataliDen 27 травня 2022, 13:27

    @IraLr ))))

  • natajnna 27 травня 2022, 00:47

    Автор, спочатку потрібно проконсультуватися з директором. Це не так просто. В законі пишуть, що ," можуть на другий рік лишати учнів 3-8-х класів — якщо за результатами річного оцінювання вони здобули початковий рівень (1-3 бали) у вивченні одного з таких предметів: української мови, математики, алгебри або геометрії. "

  • 1 коментар
  • evita 27 травня 2022, 07:00

    @NataliDen нам в 3му класі почали ставити не бали, а рівні, - НУШ.

  • Nika_147 29 травня 2022, 10:05

    могут и по желанию родителей. Особенно 1-4 класс. В 5-8 уже важнее решение педсовета.

  • Nika_147 29 травня 2022, 10:06

    Я этот вопрос с директором ещё в октябре проговаривала.

  • VeraK 27 травня 2022, 01:06 1

    Вы сейчас рассказали историю про моего сына. Один в один. Я побоялась его при переводе отправить опять в 3 класс,а надо было.Все школьные годы я и он мучались.Репетиторы с 1 класса. Жалела всю жизнь,что не отдала его опять в 3 класс.После школы пошел в училище,потом армия и потом работал водителем год.Только в 20 лет к нему пришло осознание,что надо учится.Сам поступил и закончил университет пищевой по специальности экономист. Опыт моей лучшей подруги. Трое детей. Две дочери и сын все с разницей в 7 лет. Каждого она отдавала в первый класс потом забирала документы и снова отдавала в другую школу. Все первый 1 й класс проходили тяжело,зато следующий 1й класс шел как по маслу и дальше уже проблем не было. Исходя из своего личного опыта и опыта подруги однозначно оставлять в 4 классе.

  • 4 коментарі
  • Julia_ 27 травня 2022, 11:44

    @bondar_vv Можна не говорити, що на другий рік залишився.
    Або сказати, що пропустив 4-ий клас ,тому що не було у школі нормального дистанційного навчання, щось типу такого

  • NataliDen 27 травня 2022, 11:50

    @Julia_ Та його і питати там ніхто на дистанті не буде.

  • Julia_ 27 травня 2022, 11:56

    @NataliDen Тоді взагалі без питань переводьте в НУШ 4-го класу, підтягнеться, подорослішає,все покращиться

  • yulya3012 27 травня 2022, 01:44 1

    А ребенка спросили,чего он хочет?
    Предложили выбор вариантов?

  • 3 коментарі
  • evita 27 травня 2022, 10:18

    @NataliDen в мене був однокласник, якого залишили на другий рік в 1му класі, з боку навчання, то може то було вірне рішення, але для еього це була велика травма, він ненавидів ту вчительку, ображався на маму і нас за однокласників не визнавав. І була ж така сама дівчинка дркгорічниця, якій було все одно, вона мабуть і не зрозуміла чого так. Дивіться по дитині, якщо він не проти, бо свого іноді лякаю, що підеш ще раз в 3й клас, - в нього істерика.

  • NataliDen 27 травня 2022, 10:27

    @evita В тій же школі була б травма точно. Тому як варіант інша школа тільки. Крім того все знівелюється дистантом і будуть нові діти від біженців....

  • Nika_147 27 травня 2022, 10:58

    @evita Мой готов идти еще раз в 1-й. Я бы тоже повторила, но ему уже 8. Он высокий. И окажется в параллельных с меньшим классах, а у них разница 2 года. Печально фсё.
    Вот просто Фсё печально.

  • Ka3a_ 27 травня 2022, 05:10 1

    Вы не написали во сколько отдали в школу и почему именно в интеллект, было ли оценивание ребенка о его готовности к школе, как впрочем и сама подготовка к ней? Если не принимать во внимание вопросы почему если такое положение вещей то тянули до конца 4класса и какие меры принимали, то как тут дать советы то...я бы начала с разговоров в конце 1 класса с учителем и директором, если разговор с учителем меня не удовлетворил бы, если вы не в глухом селе то можно и получить не только свое субъективное мнение, а психолога/психиатра , об общем развитии, в третьих не рассчитывать только на учителя в учебном процессе, а скорее быть в тандеме с ним. Теперь из личного ну или личных наблюдений, с 6 класса весь класс ИУ дочки был расформирован, из-за малого количества учеников, кто-то пошел в соседние школы в подобные классы, а кто-то перешёл в обычный класс.. так вот те кто хорошо учился в ИУ и в обычном показывал себя, а кто не тянул ИУ тот и в обычном пас задних, это я к тому, это я к тому что просто перевод на год меньше возможно не решит проблемы надо искать комплексно, тем более что в средней уже не один учитель, а много и по большому счету они вряд-ли будут обеспокоены каким-то отдельным учеником, т.е. все ляжет на ваши плечи+ возможно репетиторы, потому что даже обычная программа подразумевает материал, который не всякий взрослый может доступно на уровне учителя объяснить своему ребенку. Т.е. надо разбираться в причинах почему не тянет, может это характер такой, может ему некомфортная обстановка в классе, может с учителем что-то не так,а может ещё чего, а не списывать только на возрастную незрелость , кстати до какого времени думаете это подойдёт до скольки лет?

  • NataliDen 27 травня 2022, 07:34

    Дякую, що проникли ь проблемою.
    1. Віддала в 6, 2
    2. Підготовлений був - читав, друкував, рахував. Але усидсючиаості не мав, інтересу особливого не мав. Мы недооцінили цей момент....
    3. Психолог в садочку дивився всіх, нікого не виділив.
    4. Чому інтелект? Мы не знали до кінця що це за програма. Мене підкупити більша К-сть годин англійської наприклад. Нам сказали там головне вміти читати....
    5. З 1го в 1ший виглядало якось жорстоко, бо він добре читав, писав, рахував більш-менш... Просто ігнорував шкільний процес і не брав участі на уроках. Ходили до психолога, сказала що він зарано пішов в школу. Я думала, ок, ще рік-два, подорослішає і вклинеться. Так і сталось. Він дорослішає, вклинюється як може але все одно відстає від однокласників.
    Там діти гуглять ігри, хлопці обговорюють фільми, політику, а він мультики.....
    6. Мене 5 клас власне і лякає тим що буде багато вчителів, а його ще потрібно опвкувати. Тому розглядаємо ще раз 4тий.
    Моя ціль не успішність, а щоб вклинився і, йшов в ногу...
    7.причин було багато я думаю. І не зрілість, і програма важка і з вчителем не пошющастило. Всё в комплексі. Тепер як сніжний ком - не вірить що зможе вчитись, навіть не наймається слухати гюна уроках і вниками. Все тягне о самостійно.
    Може якщо він піде в 4тий кламюс і вже досить знатиме, то відчує себе впевнено і трохи зацікавиться?
    Скажіть, а скільки дітей залишилось в інтелекті, раз його розформували? Які там критерії по кількості? Бо в нас теж багато не хочуть далі.

  • Ka3a_ 27 травня 2022, 09:53

    @NataliDen 1. Так рановато, но в пределах нормы
    2. Как нам на тот момент говорили, главное не читать\писать, а именно концентрация внимания и усидчивость
    3Кроме психолога в детсаде еще ж врачей вы обходили перед школой, там должен быть обязательно психиатр, хотя осмотры больше формальные, если родитель сам не заинтересован копать глубже
    5. Опять из личных наблюдений, с долей субъективизма, в нашем классе была девочка отдали ее в 5,10 -умничка, красавица, но вот не могла она высидеть отвлекалась сама и других отвлекала, учитель с мамой ждали полгода, далее история умалчивает то ли обоюдное решение то ли учитель настоял но девочку просто забрали и отдали со след.года в другой класс
    6.Бояться не надо, просто это другой опыт, тут надо подстраиваться под разных предметников, но дети адаптируются достаточно быстро , тем более дистанционно это встеки не та нагрузка как в офлайн.
    7. Я бы перед принятием решения всетаки поговорила со школьным психологом если таковой был и с внештатным, чтобы возможно попробовать нивелировать или попытаться по крайней мере те моменты которые сыну , а может быть и подрихтовать ваше видение и ожидание, уж извините, потому что ваше видение незрелости может оказаться чем-то другим, может он в дедушку , а тот был еще тем затворником флегматиком и его в общем-то все устраивало .
    п.с. там не точность с 5 класса распределение было и на тот момент если не ошибаюсь 16-17 человек, потому что пару семей выезжало из страны, у них где-то на сайте вроде прописаны нормы, точно уже не помню вроде 18-19 человек минимум класс

  • NataliDen 27 травня 2022, 10:01

    @Ka3a_ Дякую. Так, рпдитись з кимось потрібно. Але мы були двічі у психологів. Всі казали що ви у дитини хочете, це його темп розвитку. Короче темп трохи менший ніж у інших але все в нормі

  • zueva 27 травня 2022, 07:21 3

    Я - мама «проблемного» ребёнка. Мой в школу перестал ходить совсем в 8 классе. А тяжело было всю дорогу. Если бы меня вернули на четыре года, я бы точно не оставила его на второй год.
    Во-первых, каким бы дитем он ни был, он понимает, что это второй год того же, где ему не интересно. И, есть вероятность, что не будет интересно никогда. Для некоторых детей школа - это каторга, ее надо перетерпеть. Это во-вторых. В третьих, выше задан самый главный вопрос: а что он сам думает про школу? Чего мальчик-то хочет?
    Если ребёнок не счастлив в школе, я бы поискала другую школу, но не теряла бы год.

  • 16 коментарів
  • irenika 27 травня 2022, 11:49

    @NataliDen До третього класу я на стінку лізла, тому мені є з чим порівняти...

  • zueva 27 травня 2022, 23:03 3

    @NataliDen 1. Я чесно не думаю, що шкільна програма має якесь значення в житті дитини, особливо, якщо в неї є інші інтереси. Ну не засвоїть він програму 4, 5 класу, далі що? У мене, звісно, трохи упереджене ставлення, але. Що, якщо і після другого року в 4 класі він не буде доганяти програму? (Це можливо, тому що для деяких дітей школа з першого до останнього року — не цікава і нудна). Лишати його на третій рік? Якщо війна продовжиться, ніхто цих бідних дітей катувати не буде, якось закінчить. А 4 клас не буде якіснішим за п’ятий.
    2. Може, це його — гратись і творити. Може, пошукати йому альтернативні заняття? Малювання, лего, творчість. Школа школою, а його щасливе життя, можливо, не в ній просто.
    3. Ну це різне. Ви його ні від чого не вбережете, залишивши на другий рік. Та і діти міняються в такому віці стрімко - ррраз і вже все інше.
    Тому, ні, я б таки не лишала. Але ви мама, вам видніше, звісно. Тут немає гарантовано правильного рішення.

  • NataliDen 28 травня 2022, 09:15 1

    @zueva Та легко і гри малювання в нього все це є. Але заповнити його життя лише розвагами і дозволити не навчитись рахувати і писати грамотно мабуть буде ведмежлю послугою. Я повторюсь, але ми почали вагатимь не через рівень знань, а через надмірну дитячість неготовність йти на предметників, вчитись самостійно. Подумали що можливо йому в школі як і в житті, в дворі, буде комфортніше з 9річками.

  • Shat_ 27 травня 2022, 08:18

    Віддавайте в 4, від вчителя теж дуже багато залежить ( є досвід знайомих). З ваших слів я зрозуміла, що ви не скидали все на вчителя, а й самі брали участь в процесі. Тепер у вас завдання знайти хорошого вчителя

  • NataliDen 27 травня 2022, 08:26

    Так, ми все тягнули самі. Зі школи він брав дуже малий %.
    Дякую за думку

  • Lynxx 27 травня 2022, 08:41 2

    Дуже правильне рішення.
    Я зараз за кордоном, тут це звичайна практика: якщо дитина не потягла, ще раз в той самий клас. І тут це не вважається якимось ужасом "Ой, втратили рік". Навіть начальники деякі згадують, як в дитинстві були в одній групі 2 роки.
    Щасти вам і синочку

  • NataliDen 27 травня 2022, 08:44

    Дякую за пораду і підтримку!

  • ElenaPre 27 травня 2022, 11:29

    Так, і ідуть до школи в 7 років(Польща)

  • Lynxx 27 травня 2022, 12:14

    @ElenaPre А в Нідерландах в 4)

  • Ryda_ 27 травня 2022, 08:43 3

    Если бы моему ребёнку сказали ещё раз пойти в четвёртый- да ни за что не согласился. Вы ж в интелекте, там по япс проходили уроки биологии, истории информатики... Идите в нуш в 5 клас. Если ребёнок до 4 класса не понял что нужно учится, то поверьте ему и через 2 года это будет не интересно. Вы только потеряете год.

  • NataliDen 27 травня 2022, 08:47

    Дякую за думку. От тільки з тих цікавих уроків япс він засвоїв десь 20%... Зате зараз коло молодшої прилпштовується (2клас інтелект) щоб послухати її урок япс, тепер цікаво вже :slight_smile:

  • Maxsimm 27 травня 2022, 10:16 3

    Те що проходили певні теми, ще не означаеє, що дитина їх засвоїла, тим більше за 2 роки дистанційного навчання.

  • NataliDen 27 травня 2022, 10:33

    @Maxsimm У нас було лише за час війни дистанційка. Мы вчитись

  • LuLuda 27 травня 2022, 08:47 6

    Не понимаю зачем вы ждали 4 года, если ребенок не тянул программу.
    В 9 лет оставить на второй год?
    Даже с другой школой это выплывит. Дети жестоки и вы нанесете своему ребенку психотравму. Да и он сам осознает.
    Какой я вижу выход: найти школу с хорошей онлайн подготовкой и отдать ребенка в 5 класс.

  • 5 коментарів
  • irenika 27 травня 2022, 11:45

    @maksim Ще раз пройти, щоб набратися впевненості в своїх силах.
    Я маю на увазі, що зараз легко придумати причину для такого рішення, воно не дуже всіх здивує

  • maksim 27 травня 2022, 12:26

    @NataliDen Ну да . Невідомо що далі буде . Як подивилась скільки навчальних закладів зруйнувано , то це жах .

  • NataliDen 27 травня 2022, 12:43

    @maksim І чюскорвш за все діти з тих територій теж втратять 1 рік...

  • Annushka9 27 травня 2022, 08:50 2

    Не нужно идти ещё раз в четвертый класс. Идите в 5й на обычную программу.
    У меня тоже реб не отличник, но учитель говорит что он будет учится так же! С любой программой.
    Конечно каждой маме хочется чтобы ребенок " все схватывал налету", но к сожалению не все дети такие...примите это.
    Сын закончил 5й класс интеллект, я безумно устала, но что имеем то имеем:slight_smile:

  • 10 коментарів
  • NataliDen 27 травня 2022, 12:47 1

    @maksim Звичайно ні. Важливим є 5 - щоб вступити туди підготовленим психологічно і готовим вчитись самостійно. Я не за 4 переживаю а за 5 боюсь. Що він не готовий до окремих предметів ще. Ну он там вже твори пишуть в 5му, а він ще речення всі з малої буквы пише і крапок не ставить. Я 4 тий клас сприймаю як фору для нього, щоб підготувався до складнішого. Ну а далі вже як буде вчитись так і буде, звичайно.

  • Nezzabudka 28 травня 2022, 02:24

    @NataliDen А ви впевнені, що за рік щось суттєво зміниться?

  • NataliDen 28 травня 2022, 09:17

    @Nezzabudka Ну він розвивається, дорослішає, в такому віці для хлопчика рік це багато. Я от дивлюсь на нього, пішов би на рік пізніше і був в класі з такими двтками з якими зараз в дворі грається, було б ідеально для нього. Він не випадково обирає собі в друзі не 11 річок а 9 річок. Йому з ними добре

  • Annushka9 27 травня 2022, 08:55

    Поймите эта программа не значит что дети все должны учится на высоком уровне. У нас все проходили собеседование перед 1м классом, но дети все равно учатся по разному.

  • NataliDen 27 травня 2022, 09:05

    Так, мені не в оцінках розходиться. Вище вам написала. Мені більше турбує його не зрілість, заграється, не слухатиме завдань, не пвделючатимнться на різні уроки, не слідкувати е за часом.

  • Annushka9 27 травня 2022, 09:22

    А во сколько он пошел в первый класс?

  • NataliDen 27 травня 2022, 09:52

    Він липневий. В 6, 2.
    Але то було точно зарано для нього. Щовечора були істерики через перевтому бо йому ще не вистачало денного сну.... ((((

  • maksim 27 травня 2022, 10:16

    @NataliDen Потому что эти походы в школу для всех в 6 лет не нужны . Уже не вините себя . Делали как надо , а вышло как у многих . Пусть за лето подрастёт , найдите учителя , чтоб подтянул по знаниям и вперёд в 5 класс .

  • Коментар видалено

  • Maxsimm 27 травня 2022, 10:21 3

    Я б віддала в 4 клас. І тут важливо навіть не те, що дитина не засвоїла програму ( вони її в більшості своїй зараз не засвоїли, та й навіть забули те що знали), а в тому що дитині ще потрібна увага і опіка, а в 5 класі ніхто з ним панькатися не буде як з першачками. Як не крути, а вчителька поч.класів опікується всіма дітками і слідкує за кожним, і контактує з батьками, може підказати на що звернути увагу, а в старших вже діти нікому не потрібні, відчитали урок і все. Це рідкісні одиниці класних керівників, які справді опікуються своїм класом.

  • NataliDen 27 травня 2022, 10:37

    От ви дуже точно описали мої страхи. Власне так, в опіці і самостійності основна проблема. А матеріал на середній рівень він знає. Але якщо ще не готовий вчитись самостійно то та програма як сніжний ком назбирається.

  • Zauika998 27 травня 2022, 10:25 4

    Ви ж самі знаєте відповідь на своє питання! Тут все зрозуміло: дитина ніжна, виховується з ніжністю. Тому йому і хочеться ще гратися, хай грається. Дитинство швидко пройде, і час не повернути.
    Переводьте в іншу школу в 4 клас, тільки поясніть що і до чого, підтримуйте й далі його. І все буде добре!

  • NataliDen 27 травня 2022, 10:38

    Дякую :slight_smile:

  • Zhadana 27 травня 2022, 10:39

    +

  • Al4onok 27 травня 2022, 10:41 1

    Моего брата в детстве оставляли на второй год в школе, это серьезная психологическая травма...Лучше подтяните знания за лето.

  • 13 коментарів
  • evita 27 травня 2022, 13:52 1

    @NataliDen якщо знання на середній рівень, то для чого залишать? Самостійність може і до випуску не з'явитись, буде 7 років в 4му класі?

  • NataliDen 27 травня 2022, 14:17

    @evita Тому що цей середній рівень ми здобули дуже важко працюючи разом, сам не вчиться. 5 клас коли будуть вчителі різні йому нереально самому зараз тягнути. Просто замкнеться і буде мовчати на всіх уроках. А в 4му може на фоні діток що знають трохи менше може опвриться, повірить в себе, втягнеться в процес. Він казав що йому не подобається коли він нічого не зрозуміє на уроці....

  • evita 27 травня 2022, 14:24

    @NataliDen в мене такий самий, в трєтьому, я жалію, що не віддала в школу на рік пізніше, але зараз залишить, це для нього буде шок. ваш хоч вирізає, клеїть, мій і того не може, - проблеми з моторикою.

1 2
Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу