Болгария-пересечение границы детей без сопровождения взрослых

Що потрібно знати громадянам України, які супроводжують дітей, що не є їхніми родичами?

Згідно з болгарським законодавством будь-яка дитина-іноземець віком до 18 років, яку не супроводжують батьки або доросла особа, що відповідає за неї відповідно до норм болгарського законодавства або звичаїв, вважається дитиною без супроводу.

«Особи, які несуть відповідальність за законом» - це опікуни або піклувальники, визначені або призначені актом компетентного органу відповідної держави, а «особи, відповідальні за звичаєм» - це повнолітні родичі по прямій висхідній лінії без обмежень щодо ступеня (бабуся, дідусь, прадід, прабабуся), а також повнолітні родичі бокової лінії до третього ступеня включно (брат, сестра, дядько, тітка).

Проте багато українських дітей, які в’їжджають в Болгарію, супроводжуються людьми, які не відповідають вимогам, встановленим болгарським законодавством.

Дорослі, які здійснюють супровід, можуть офіційно стати їхніми опікунами або піклувальниками перед болгарською владою, для чого необхідно дотримуватися певної процедури.

Суть процедури полягає в тому, щоб довірити турботу про дітей людям, яких батьки цих дітей знають і яким довіряють. Водночас – захистити дітей у разі, якщо на шляху до нашої країни вони опинились серед людей з недобрими намірами або їх супроводжують дорослі, які не можуть чи не хочуть продовжувати піклуватися про них.

Болгарські прикордонні служби та органи захисту дітей проінструктовані щодо цієї процедури і зобов’язані її виконувати, враховуючи передусім інтереси кожної дитини.

ДОПУСК НА ТЕРИТОРІЮ

Усі неповнолітні, які прибувають з України, можуть в’їжджати в Болгарію з документом, що посвідчує особу – закордонним паспортом, внутрішнім паспортом, ідентифікаційною карткою або свідоцтвом про народження та будь-яким іншим доступним документом, що підтверджує особу дитини, незалежно від того, чи супроводжують дитину батьки, опікуни або піклувальники, статус яких визначений болгарським законодавством (щодо дітей без супроводу).

Діти без супроводу з огляду на необхідність забезпечення їхніх інтересів мають право в'їжджати в Болгарію і шукати та отримувати тимчасовий захист у Болгарській державі.

Діти, які не мають жодного документа, також повинні бути допущені до країни. Однак прикордонні органи за болгарським законодавством зобов’язані провести з ними спеціальну бесіду (як у випадку з дорослими, які бажають в’їхати в нашу країну без документів). Представники Департаменту захисту дітей також мають бути присутніми на цьому інтерв’ю, щоб забезпечити захист інтересів дитини. Під час співбесіди з дитиною представники прикордонних органів у справах дітей повинні спробувати встановити її особу, а також стосунки з дорослими, які її супроводжують.

ОСОБИ, ЯКІ СУПРОВОДЖУЮТЬ ДИТИНУ

У випадках, коли дитину супроводжує повнолітній родич, який не є батьком або опікуном, або іншим близьким членом сім’ї, якому довірена дитина, цю обставину можна встановити, надавши довіреність від одного з батьків.

У разі відсутності такої довіреності за болгарським законодавством прикордонники зобов’язані переконатися, що дитина дійсно була довірена дорослому, який її супроводжує, і той діє в її інтересах. Найчастіше це робиться за допомогою короткої бесіди з дитиною, але якщо це неможливо (дитина занадто мала або з інших об’єктивних причин не може особисто надати інформацію) – також за непрямими ознаками. Після встановлення такого факту прикордонні органи надають особі, яка супроводжує, декларацію про відповідальність та турботу про дитину, яку супроводжувач має заповнити перед ними.

Прикордонники також зобов’язані повідомити дитину та її супутників про можливість негайно стати на облік тимчасового захисту. За бажанням, реєстрація проводиться негайно, оскільки дитина реєструється окремо та їй видається окрема реєстраційна картка неповнолітнього(ої) іноземця(ки) без супроводу, якому надано тимчасовий захист.

У разі виникнення сумнівів щодо відносин дорослого з дитиною та дотримання її інтересів прикордонники зобов’язані негайно повідомити про це відділ захисту дітей. Органи захисту дітей зобов’язані більш глибоко вивчити обставини та відносини між дитиною та її супутниками, а також вжити заходів для забезпечення її інтересів.

ДІЇ ВІДДІЛ ЗАХИСТУ ДИТИНИ УПРАВЛІННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ДОПОМОГИ

Під час поселення в населеному пункті громадяни України, які супроводжують дітей та не є батьками цих дітей, повинні відвідати відділ захисту дітей Управління соціальної допомоги у відповідному населеному пункті. Відділ захисту дітей видає їм документ, який узаконює їх як відповідальних за дитину перед усіма іншими болгарськими установами – наприклад, щоб дитина могла отримати медичну допомогу, бути зарахованою до школи тощо.

Для оформлення такого документа особа, яка здійснює супровід, повинна надати документи, що встановлюють її статус щодо дитини як «відповідального за законом», «відповідального за звичаєм», супроводжувача, уповноваженого батьками або супутника відповідно до декларації, заповненої в прикордонних органах Болгарії. Співробітники відділу захисту дітей ініціюють процедуру під назвою «Соціальне дослідження та оцінка становища дитини», під час якої можливе відвідування дитини та особи, що її супроводжує, за адресою, де вони розміщені. Мета – переконатися, що супроводжувач діє в найкращих інтересах дитини. Переконавшись у цьому, супроводжувачу видають документ, що дає йому право представляти дитину перед усіма болгарськими установами. Цей наказ підтверджується рішенням суду. До винесення рішення суду юридичні дії щодо захисту особистих прав дитини, пов’язаних із її здоров’ям, освітою та громадянським станом, а також з видачею документів, що посвідчують особу, здійснює відповідне Управління соціальної допомоги.

Якщо соціальні служби отримають сигнал щодо дитини без супроводу, вони можуть розпочати таке «соціальне дослідження» без запиту супроводжувача.

У разі, якщо буде встановлено, що дитина не має дорослих, які її супроводжують і мають можливість та згодні піклуватися про неї, або якщо вони діють не в її інтересах, органи захисту дітей повинні забезпечити догляд за цією дитиною відповідно до болгарського законодавства. Якщо в інтересах дитини є реєстрація для отримання тимчасового захисту або дитина явно бажає це зробити, відповідне Управління соціальної допомоги за місцем її перебування має організувати реєстрацію.

Якщо батьки дитини не встановлені або померли, після реєстрації для отримання тимчасового захисту болгарська влада розпочинає процедуру призначення опікуна чи піклувальника за дитиною, якщо він/вона не залишається під опікою соціальних служб у справах дітей.

https://ukraine.gov.bg/ua/information-for-unaccompanied-children/

Довіреність: https://www.bghelsinki.org/bg/articles/ukazania-nepridrujeni-deca-ot-ukraina-v-bulgaria?fbclid=IwAR2GOW6v1O1j2gEgi-NSK7oUzHsLhIiebrpN-aFlRUhlHVm20P6Gr4xBuP8

Темы: Війна в Україні


Теги: болгария, пересечение границы детей, пересечение границы детей без сопровождающего

Коментарі

    Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

    Повернутися до Клубу