Без статуса беженца. Венгрия

Добрый день! В стране по закону мы можем находиться 90 дней.

Беженство, пока не рискую принимать. Вдруг нужно будет раньше выехать из страны до 1 Июня

На какую помощь можна надеятся без статуса? Школа, работа? И т.д.

Есть ли украинская школа в Венгрии? Будапешт

Как у Вас сложилось со статусом беженца в Венгрии?


Теги: беженцы, венгрия, будапешт, статус

6 коментарів

  • Коментар видалено

  • SelenaDi 15 березня 2022, 15:18 1

    Можете объяснить разницу? А то совсем запуталась.

  • Коментар видалено

  • Hungary2705 15 березня 2022, 17:22

    Без статуса помощи нет
    Украинская школа по субботам только

  • Hungary2705 15 березня 2022, 23:04

    . Шановний читач, доводимо нові правила прийняті урядом Угорщини станом на понеділок 07.03.2022
    1. Громадяни України які приїздять до Угорщини після 24 лютого і прагнуть тут залишитись, мають право отримати статус "ОСОБА, ЯКА ПОТРЕБУЄ ЗАХИСТУ". Це важливо, оскільки це не статус "БІЖЕНЕЦЬ".
    2. Даний статус можуть просити люди, які заїхали з біометричним паспортом, але поки є біометрія - це не обов’язково.
    3. Даний статус мають обов’язково просити дорослі та діти, які заїхали без біометричного закордонного паспорту. Навіть, якщо планують подорожувати далі Угорщини, то все одно після перетину кордону потрібно пройти процедури ідентифікації, здачу біометричних даних та присвоєння міжнародного ID номера, з яким можна, замість закордонного паспорту, подорожувати далі, в країну призначення.
    4. Статус "особи яка потребує захисту" буде виділятись на рік, але з правом продовження ще на 2 роки, якщо через рік ситуація ще вимагатиме захисту українців.
    5. Офіційно прийнято що всі люди, зі статусом "особа яка потребує захисту" має право працювати без отримання додаткових дозволів на працю на позиціях, яких потребує Угорщина (прості працівники виробництва, ІТ, інженери, каміонщики).
    6. Люди, зі статусом "особа яка потребує захисту" (надалі статус "ОПЗ") мають право працювати і на інших посадах, які не визначені, як такі яких дуже потребує Угорщина, але для такої зайнятості потрібно отримувати додатковий дозвіл на працю, за спрощеною системою.
    7. При працевлаштуванні, особи без закордонного паспорту можуть використовувати посвідку "ОПЗ", замість нього. В податковій та в страховій службах нам підтвердили що вони вже мають вказівку приймати посвідку "особи яка потребує захисту" замість паспорту при виготовленні податкового номеру та номеру державного страхування.
    8. Для всіх людей, які матимуть статус "ОПЗ" (дорослі та діти), базова медицина стає безкоштовна. Сюди навіть входить лікування онкохворих за державними програмами. Але деталізації поки немає.
    9. Люди зі статусом "особа, яка потребує захисту" мають право претендувати на допомогу від Угорщини в розмірі 28 500 форинтів на місяць. Проте, поки не зрозуміла процедура як отримати цю допомогу. Також, це скоріш за все стосуватиметься тих людей, які не будуть проживати в таборах біженців організованих Угорщиною. Цю дотацію можна буде отримувати і працевлаштованим.
    10. Створити трудові відносини з особою зі статусом "ОПЗ" можна буде також в рамках лізингу робочої сили через агенції. Цей маленький пункт насправді МЕГАВАЖЛИВИЙ і значить, що роботи для людей зі статусом "ОПЗ" буде вдосталь. В Угорщині одиниці підприємств готові приймати іноземців напряму в свій штат. Найпоширеніша схема це саме запозичення іноземних робітників у агенцій з тимчасового працевлаштування, які займаються всіма клопотами з документами, житлом, транспортом і т. д.
    11. Статус "ОПЗ" можуть отримати і люди які заїжджають з України з угорським громадянством, але не мають глибокої інтеграції з Угорщиною (не мають прописки, страхівки, роботи, тощо).
    12. В Угорщині відмінені фактично всі карантинні заходи. Більше не потрібно носити маски (окрім лікарень та будинків пристарілих), і пред’являти сертифікати вакцинації. А роботодавці втратили право примушувати робітників до вакцинації під страхом звільнення

  • LiliaCh 16 березня 2022, 14:00

    Не подскажете, в течении какого времени нужно оформить статус ОПЗ?

  • Hungary2705 16 березня 2022, 14:04

    @LiliaCh Если нет биопвспортв, то на границе дают справку на 30 дней. За эти дни нужно определиться :оставаться и делать статус или уезжать

  • LiliaCh 16 березня 2022, 17:40

    @Hungary2705 Спасибо

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу