"Вина вижившого"

Якщо ви відчуваєте вину бо виїхала на західну, бо виїхала за кордон,  бо не виїхала і наражаєш дітей на небезпеку, бо не виїхала але ніхера не робиш, сидиш вдома і боїшся, бо робиш але недостатньо і т.д. Кожен з нас може написати своє "бо" в психології це називається "вина вижившого". І це нормально, всі емоції, почуття, реакції які зараз ми всі переживаємо це нормально, не нормально те що нас боблять, вбивають і все те, що творять орки.

Чим загрожує нам почуття вини.

Вина є почуттям яке концентрується внутрішньо і розрядка відбувається у вигляді агресії, так як по об'єктивних причинах ми не можемо на пряму висловити агресію тому хто в ній винен, то під роздачу попадають ті, хто поруч, потім ми розуміємо, що були не зовсім праві і знову виникає вина, і так по кругу. Якщо ж ми не дозволяємо собі розрядки, то вина вилазить нам у вигляді неврозів або психосоматичних захворювань.

Як справлятися з почуттям вини.

Допомагайте іншим, це може бути будь-яка допомога, фінансова, матеріальна, фізична, інформаційна, психологічна. 

!!! Головне не обесцінюйте свою допомогу, пам'ятайте що мільйон без однієї гривні це всього лише 999 999 грн. Ваш кусочок хліба чи стакан води комусь може врятувати життя, ваш старий светер, який стидно комусь віддати може врятувати когось від переохолодження, ваш пост може повернути комусь віру в життя, людей, бойовий дух і т.д., ваш лайк чи коментар підтримує автора, і не дає йому обесцінювати свій вклад.

Допомагаючи іншим ми піднімаємо собі самооцінку, повертаємо відчуття контролю, тобто допомагаємо собі.

Всіх вас обнімаю і вірю ми переможемо!!!


Теги: психология, самопомощь, вина выжевшего

24 коментаря

  • dyspet4er 9 березня 2022, 08:09

    Не могу помочь своим детям, когда им плохо, это гнетет больше всего.Слезы не помогают, агрессия ненадолго снимает напряжение. Чем это закончится, истерикой, запоем, сумасшествием?

  • Alladr 9 березня 2022, 09:11 1

    Дивіться, тут потрібно дивитися на конкретну ситуацію, якщо Ви не можете допомогти своїм дітям, бо вони не біля Вас, то допомагайте іншим, а хтось інший допоможе Вашим дітям. Якщо ж Ви разом, то ваша присутність, те що Ви є поруч, те що Ви їх любите переживаєте за них це вже є для них велика допомога, і як я писала, необезцінюте її. Обезцінючи будь-яку свою допомогу Ви обезцінюєте тих, кому вона потрібна.

  • dyspet4er 9 березня 2022, 10:47

    @Alladr Им 25 и 32, у старшего беременная невестка на руках, я представляю как ему тяжело, и это давит. Психология наседки,все окружить заботой и взять на себя. А надо уже думать, что я старая больная женщина, пора уже расслабиться.
    Пойду шкаф переберу, расслаблюсь.))

  • dyspet4er 9 березня 2022, 10:47 1

    @Alladr Спасибо вам

  • Kroshkin_dom 9 березня 2022, 11:03

    Я сижу в безопасности, у меня тепло дома, есть еда. А моя мама едет под пулями прямо сейчас. И наверняка корит себя за то, что оставила свою маму, которая уперлась с первого дня и делала ей нервы каждый день... А я не хочу потерять всех и сразу...

  • Alladr 9 березня 2022, 11:16 1

    У ваших словах я відчуваю любов і переживання, до своїх рідних, і це вже для них є підтримкою. Іноді все, що ми можемо зробити, це чекати і сподіватись. Бажаю Вашій мамі швидше до Вас добратись, щоб Ви могли огорнути її теплом, своєю опікою і любов'ю. Що до Вашої бабусі, то вона доросла людина і зробила свій вибір, ми не судимо правильний він чи ні, ми можемо тільки його прийняти таким який він є. Якщо у Вас буде зв'язок, то зможете її підтримувати, якщо ні, то у Вас буде ще надія її побачити, і це теж буде підтримкою для Вас і Вашої мами.

  • Коментар видалено

  • Alladr 9 березня 2022, 15:09

    Так звичайно я не можу забрати причини, і ніхто не може, але ми можемо розуміти механізми і ними керувати.

  • Rouse 9 березня 2022, 14:02 5

    Дякую за підтримку. І хочу підтримати вас цим коментарем.

  • Alladr 9 березня 2022, 15:09

    Дякую, навзаєм.

  • Antonina_N 9 березня 2022, 15:11 1

    Ваша тема мене заспокоїла тим що я зараз не просто сижу і чекаю, що буде далі і гризу себе, а виявляється я ще і роблю хороші справи. Кошти на допомогу армії перерахувала, часто пишу родичам, друзям , щоб знати як вони, підтримати, інколи розрадити. Дякую вам .

  • Alladr 9 березня 2022, 18:13

    Обіймаю вас, триматися.

  • Violettochka 9 березня 2022, 16:23

    Дуже дякую за цю підтримку, Ви робите хорошу справу...

  • Alladr 9 березня 2022, 18:15 1

    Дякую, Ваш коментар підтримує мене, він показує мені, що я не просто трачу час, а даю підтримку іншим.

  • Violettochka 9 березня 2022, 19:05 1

    @Alladr +++звичайно, все потрібно - інформаційна підтримка є дужважливою

  • hellooo 9 березня 2022, 19:02 1

    Я чувствую вину перед своими детьми, в первые дни я на них за каждый их звук срывалась, сейчас стараюсь держать себя в руках, на мужа тоже рычала пока не осознала что злюсь на него за то что он каждый день работает, помогает людям, а я бесполезно сижу дома, и не известно когда выйду на работу и будет ли куда идти, за папу переживаю мы в городе он в селе, хотя у нас всё тихо, спокойно, тьфу тьфу

  • hellooo 9 березня 2022, 19:09 1

    Сыну 6, дочери 18, сегодня попросила у них прощения, сказала что очень сильно их люблю, начали выстраивать распорядок дня, придерживаться режима дня(завтрак, занятия,игра,мультик, и так по кругу) почаще обнимаемся, верим в нашу победу, смотрим украинские мультики, фильмы, повышаем дух патриотизма, молимся... сейчас идёт сильная переоценка ценностей и после победы мы будем другие!

  • Alladr 9 березня 2022, 19:34 2

    @hellooo Це дуже важливо, що Ви знайшли в собі сили змінити напрямок енергії з вини на підкріплення сімейних стосунків. Цим Ви допомагаєте своєму чоловікові, дітям і самій собі.

  • hellooo 9 березня 2022, 19:42 1

    @Alladr Спасибо :blush:

  • Elenn 9 березня 2022, 21:18

    Це Ваш текст? Дуже гарно сказано :thumbsup:

  • 2 коментаря
  • Alladr 10 березня 2022, 05:23

    @Elenn Алла Дребот

  • Alladr 10 березня 2022, 07:21

    @Alladr В мене на фейсбуці є відредагований пост, можна поширити

  • Elenn 11 березня 2022, 02:22

    @Alladr :hugging:

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу