Можливо комусь потрібна інформація. Шукала для знайомої.

Куди звертатися за нарахуванням і виплатою допомоги при народженні дитини?

Призначення і виплату матеріальної допомоги при народженні дитини проводить Соцзабез - відділ / управління соціального захисту населення при районній державній адміністрації - за місцем реєстрації або фактичного проживання (у даний момент, місце реєстрації та фактичного проживання, дуже часто, не збігаються!).

 

Які документи необхідно надати в Соцзабез?

Зазвичай, ще до народження дитини батькам пропонують відвідати Соцзабез і надати частину документів, необхідних для призначення та виплати матеріальної допомоги. Після народження дитини необхідно буде надати відсутні документи. Так званий пакет документів для оформлення матеріальної допомоги складається з:

1.  Паспорта або іншого документа, що посвідчує особу; 2.  Заповненої заяви про нарахування та виплату матеріальної допомоги (надають у соцзабезі); 3.  Наданої копії Свідоцтва про народження дитини; 4.  Оригіналу Виписки з Державного реєстру актів цивільного стану про реєстрацію народження дитини для виплати допомоги у зв'язку з її народженням або Довідку для призначення допомоги при народженні, яка видається виконавчим органом сільської, селищної, міської (крім міст обласного значення) ради. Виписку видають в РАГС, де реєстрували народження дитини. 6.  Довідку про склад сім'ї, видану ЖЕКом або місцевої сільської / селищної адміністрацією; 7.  Копію Свідоцтва про народження кожної дитини, яку включають при визначенні розміру допомоги. Зверніть увагу! Копію Свідоцтв про народження дітей подають сім'ї, в яких вже є діти (народжені або усиновлені); 8. Відомості про відкриття банківського рахунку по соціальній програмі (соціальна картка). Допомога малозабезпеченим сім’ям Розмір державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям дорівнює різниці між рівнем забезпечення прожиткового мінімуму (гарантований мінімум) та середньомісячним сукупним доходом сім’ї. Законом про Держбюджет встановлений рівень забезпечення прожиткового мінімуму (гарантований мінімум) для призначення допомоги відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» у відсотковому співвідношенні до прожиткового мінімуму: для працездатних осіб – 21 відсоток, для дітей – 75 відсотків, для осіб, які втратили працездатність, та інвалідів – 100 відсотків відповідного прожиткового мінімуму.

Гарантований мінімум-2013 для розрахунку допомоги по малозабезпеченості: для працездатних: - з 1 січня 2013 р. – 240,87 грн; - з 1 грудня 2013 р. – 255,78 грн.; для дітей до 6 років: - з 1 січня 2013 р. – 729 грн.; - з 1 грудня 2013 р. – 774 грн.; для дітей від 6 до 18 років: - з 1 січня 2013 р. – 907,5 грн.; - з 1 грудня 2013 р. – 964,5 грн.; для осіб, які втратили працездатність: - з 1 січня 2013 р.- 894 грн.; - з 1 грудня 2013 -949 грн.

Для кожної дитини (крім дитини-інваліда), яка входить до складу малозабезпеченої сім’ї, рівень забезпечення прожиткового мінімуму збільшується на 10 відсотків, а для кожної дитини-інваліда, яка входить до складу малозабезпеченої сім’ї, для кожної дитини, яка утримується матір’ю (батьком, усиновителем), що не перебувають у шлюбі, і запис про батька (матір) цієї дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться в установленому порядку за вказівкою матері (батька), для кожної дитини, в якої один або обоє батьків є інвалідами I або II групи, – на 20 відсотків. Максимальний розмір державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям в 2013 році не може бути більше 75 відсотків від рівня забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї. Куди  звертатися за допомогою

Призначення і виплата соціальної допомоги здійснюється управліннями праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації уповноваженого представника малозабезпеченої сім’ї.

У сільській місцевості заяви з необхідними документами для призначення соціальної допомоги приймають виконавчі органи сільських і селищних рад та здійснюють їх передачу відповідним органам праці та соціального захисту населення. Зазначені виконавчі органи можуть визначати уповноважену особу для прийняття документів. Перелік документів необхідних для отримання допомоги

Для отримання допомоги потрібно подати заяву, де дається згода сім’ї на збір інформації про неї, про її власність, доходи та майно. До заяви про надання державної соціальної допомоги додаються:

-          документ, що посвідчує особу;

-          довідка про склад сім’ї;

-          декларація про доходи та майно осіб, які входять до складу сім’ї (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї);

-          довідка про наявність та розмір земельної частки (паю).

Потрібно зазначити, що в декларацію не включаються державна соціальна допомога, призначена відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»; нарахована субсидія за спожиті житлово-комунальні послуги; сплачені членами сім’ї аліменти.

Строк протягом якого виплачується допомога

Допомога малозабезпеченим сім’ям призначається на півроку і через шість місяців сім’я знову повинна підтвердити своє право на виплати.

Коментарі

    Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

    Повернутися до Клубу