Всі заснули, прокидається мафія ....Закарпаття

Термальні води у світі відомі здавна. Їх успішно використовують у будь-яку пору року: для лікування, насолоди та відпочинку. На території України термальні води поширенні   особливо у Закарпатській області. Це пов’язано з будовою Закарпаття, адже тут в земній корі є багато розломів різної глибини і поверхневі води розломами проникають в надра, нагріваються й насичуються мінералами, а потім під тиском витісняються на поверхню. 

Оскільки хотіли ми саме такий вид відпочинку, зупинились на більш бюджетній версії, це Велятино, комплекс в який бігали відпочивати Теплі води. Але ж ми любимо подорожувати, тому, покажу, які цікавинки є поряд, щоб не скучалось.

Велятино, знаходиться в кількох кілометрах від міста Хуст, тому показуватиму його околиці. 

Перш за все мова йтиме про равликову ферму в селі Нижнє Селище. Саме тут, твердять місцеві, що  це перша закарпатська равликова ферма.

Вже трішки часу пройшло після поїздки, тому писатиму не обширно, а те, що запам'яталось

Ось тут в літній період ростуть равлики, під дошками, що на фото вище. Також там видно системи поливу та зрошування, завдяки яким підтримують потрібну вологість. Територія на якій вирощують равлики оббита дошками на яких викладена таблетована сіль, завдяки якій равлики не "розбігаються"

 

З екскурсії котру ми замовили ( але екскурсія слово в даному випадку ну дуже голосно звучить) ми взнали, що  до того як відкрити свою власну ферму, власник розводив равликів у себе вдома. Але потім, коли знайшов однодумців, вирішив створити у себе на подвір'ї справжнє равликове місто. На невеликому клаптику землі чоловік облаштував кілька десятків дерев’яних будиночків для равликів. Зверху над ними провів систему "туманного поливу", аби підтримувати вологу, яку просто обожнюють слимачки. А на початку літа равликів переселяють із теплиці до вольєрів на відкритому повітрі. Саме там вони перебувають цілу осінь до повного дозрівання.

Дана ферма одна з перших в Україні. Працює вона у селі Нижнє Селище Хустського району Закарпатської області ще з 2017 року.

На фермі є можливість придбати заморожених равликів або равликову ікру. Ми мали необережність взяти консервованих равликів, і знаєте, що скажу? Гидота рідкісна!!! А от равликова тарілка у виконанні кухаря з ферми це просто смакота. На екскурсії довго розповідають про мега корисні властивості ікри, яка вона корисна та крута.

Равлики чомусь порівнюють всі зі смаженими грибами, та мені вони равлики равликами, можливо тому, що я їх не вперше куштую.

 

Такий вигляд має дегустацій на тарілка. Ми замовляли 3 тарілки, бо у нас було троє дорослих, думали діти не куштуватимуть, ми помилились. З консервованим равликом відмовились їсти інші включаючи ікру куштували. О, згадала, до тарілки дають або бокал вина, або ще якийсь напій, не пам'ятаю який.

Підведу підсумок, якщо ви хочете зекономити кошти на пляшку води, то екскурсію можете не брати, а прочитати те, що я написала. 

На одній території, точніше поряд з равликою фермою є сироварня. Продукцією і не тільки їхньою продукцією можна закупитись і відразу поласувати можна в магазинчику на території. Фото мало, наступав вечір і починало дощити.

Одну з Сироварнь ( до речі знаходиться неподалік і селі Іза) я описувала детально. Тут для екскурсії ми приїхали досить пізно тому детальної розповіді не буде. :-))

В магазинчику що поряд можна замовити дегустаційну тарілку сирів і обрати той, який буде вам найсмачнішим, що ми і зробили. А ще як дурні набрали медових пряників у різному шоколаді, цукерок та інших смаколиків. Я кажу, в такі магазини стрьомно заходити, заходиш, ніби магазинчик як магазинчик, а виходиш з торбами, бо тобі ФСЬО НА-А-АДА

Сири треба куштувати однозначно в Закарпатті, вони смачні, та бувають дуже специфічні, особливо ті, що не з коров'ячого молока, тому не кожен зможе їх їсти. Єдине місце де я відмовилась від дегустації продукції на Закарпатті це була Буйволинна ферма, хоча я всеядна. Я в одному з своїх описив писала про дане місце

 

А це готель з ресторанчиком де ми жили у Велятино. Це мій рожевий рушник на фото

Номер у нас був двоспальне ліжко, диван двоспальний розкладний, комод, шафа, досить велика, телевізора, плюс ванна кімната. Балкон з двома стільцями та столиком і окремо розкладачка для рушників, ми її потім на балконі розклали і не складали.

В готельчику чудовий ресторан, де ми часто харчувались, їжа дуже смачна, та як на мене трохи жирна, після першого дня почали брати малим або порцію на двох, або просто їсти за ними.

Є кухня де можна собі щось приготувати а їсти сідали в бесідах на задньому дворі. 

Це комплекс у Велятино де ми відпочивали у басейнах, називається Теплі води

Зараз пошукаю якусь загальну фото в інтернеті, щоб ви мали розуміння

це вигляд згори, а ось це фото зі сторони басейну, я рідко використовую не свої фото, та ці дві фотки взято з просторів інтернету щоб ви розуміли про що я. Ось це вуличний прісний басейн, для так званого літнього відпочинку, я так і не зрозуміла, чи вода там звичайна чи з якимись особливостями, всі інші басейни лікувальні, теплі чи то гарячі басейни є на вулиці, під накриттям і в приміщенні, великим розчаруванням виявилось, що великий басейн без підігріву

Про даний вид відпочинку в неті купа інформації, які басейни, що лікують.

У нас не було терплячки  цілий день проводити там, але бабусі справно приходили вранці, а йшли додому ввечері )))

Ну а тепер кілька фото з Оленячої ферми

Згадувала про ферму я ось тут, якщо бажаєте можете читати

https://kashalot.com/club/post-45351103/

При вході на ферму зустрічають вівці, а далі по курсу вольєри з оленями

 

 

Кормити оленів дають такі пресовані палички, схожі на великі кукурудзяні)) їхати на ферму краще так, щоб попасти коли вони голодні, бо коли спека і олені не хочу їсти є вірогідність того, що оленів ви будете зпоглядати здалеку

Про оленів розповідати не буду, але розповім про локацію котра відкрилась у 2020 році, а саме Ранчо Хайленд. І що я скажу, хороша місцина, думаю її розвиватимуть і це чудово.

Коли зайти на територію то по ліву руку поля, як бачите це лавандове поле, відверто кажучи виглядає слабенько, може вже навчились гарненько доглядати за лавандою і поля мають інший вигляд. 

 

Наступною локацією після лаванди є поле, де вирощують…равликів. Еккурсію провів мужчина назбиравши цілу групу бажаючих людей. Розповідав як вирощують, що роблять з ними, як експлртують, мега цілющі властивості равликів і особливо їхньої ікри.

Також стандартно розповідають про системи поливу, показують як розкладають сіль, ну і звісно піднімають дошки, щоб показати, а де ж ті равлики

 

Ну от, поля пройшли і чоловік, що проводив нам екскурсію озвучує ціни на дегустації равликів, і пропонує скуштувати.зліва ви бачите бесідки де можна ласувати стравами, позаду них міні майданчик для дитячих розваг та ресторанчик

Дана страва виглядає не так різноманітно, як на минулій вищезгаданій фермі, тут спосіб приготування їх інший, мені в такому вигляді вони ну дуже смакують, їх готують, перемелюють, чи то вірніше подрібнюють, а потім змішують з додатками і припікають. Серединку дістаєш і вона наче намазка.

Майданчик позаду бесідок

А навколо красоти

На території частково велось будівництво, я так розумію для тварин

Розміщенні тварини там по квадрату, в кожної є так званий хлів, дерев'яна невеличка будівля -хатинка

Саме  "Ранчо Хайленд" названо на честь дуже милої та кумедної породи шотландських корів. Вона тут руда і має довгі витягнуті роги

Але корови вам не покажу, в спеку деякі тварини просто ховаються і не дуже вдалі фото виходять.

Поруч із коровами живуть і інші тварини. Наприклад маленькі поні, цап нубійський, цап альпійський, вівці, барани та ще які не пам'ятаю. Біля озерця чи то ставочка тупають лебеді. Окрема велика загорожа зі страусами.

До речі, всі тварини знаходять за огорожею, всюди є застережні та інформаційні таблички. А ще при вході можна купити набір овочів для годування тварин. Категорично застерігаю давати власну їжу. Цим ви можете лише нашкодити.

Описала ніби все, що хотіла, вам приємного перегляду й читання

Темы: Відпочинок і подорожі

46 коментарів

  • Ksenya 13 вересня 2021, 07:14 3

    Интересно как. Особенно деткам

  • Rita_Rita 13 вересня 2021, 07:54

    Дякую, так, в кожного свої враження від поїздок
    Виявляється моїй Саші сподобався Синевір, хоча вона там не вперше, і якогось великого захоплення коли там були я не бачила, а в спогади вкарбувався

  • maksim 13 вересня 2021, 07:38 3

    Детки подросли , прекрасны как всегда !! Я б не смогла их есть этих равлыков )) но прикольно !!

  • 2 коментаря
  • Rita_Rita 13 вересня 2021, 08:05

    @maksim В першій фермі якось не таке зілля було, а в другій то просто хащі
    Там ціла схема їх вирощування, їх кормлять, поливають
    Погружають в сон, тримають на дієті перед тим як відправити в процес готування

  • maksim 13 вересня 2021, 12:50

    @Rita_Rita Понятно . Не так все легко ((

  • Rita_Rita 13 вересня 2021, 14:43

    @maksim Все вірно, не так просто, але з другої сторони і не особливо там паряться, щоб воно достойний вид мало

  • natajnna 13 вересня 2021, 07:41

    Супер! Смачні страви (равлики)? Діти їли? Своєму показала фото, сказав, що таке їсти не буде.:grin:

  • Rita_Rita 13 вересня 2021, 08:03

    Ми брали в перший день по дегустаційній тарілці на дорослого
    То старша тільки корзинки поз'їдала і надкусила ту міні тарталетрчку з ікрою
    .
    Дегустація в другому місці, там де тарілочка фольгована, ми вже брали одну більшу тарілку, то вони були смачніші, і вже діти їли, особливо меньший
    А я два з'їла і все, бо подача не хаті була, його нереально було діставати
    .
    Як на мене їх не з сухариками подавати, а зі шматком багету, щоб тим багетом можна було макнути в тарілку з залишками соусу на основі вершкового масла з сирами
    .
    Консервовані, малесенька баночка 250 грн у мене свекруха взяла, ми їх не з'їли, не сподобались

  • natajnna 13 вересня 2021, 09:24

    @Rita_Rita Дякую

  • ViktoriaC 13 вересня 2021, 07:44

    Все хочу их попробовать)) Вкусные?

  • Rita_Rita 13 вересня 2021, 08:03

    Так, там вище описала, на дегустаційній тарілки їх смачно готують

  • Panda 13 вересня 2021, 08:29

    Живописно и весело, молодцы!
    Олени и ведро корма супер:grinning:
    Улитки по виду:yum:, а вот про икру звучит не очень, не знаю даже почему)))

  • Rita_Rita 13 вересня 2021, 10:28

    Дякую
    Малий до оленів якби міг, то прямо б у клітку пішов, він як Дункан Маклауд .....безстрашний

  • Rita_Rita 13 вересня 2021, 10:28

    А ікрі такі властивості там приписують, що просто еліксир від усіх болячок

  • Panda 13 вересня 2021, 11:04

    @Rita_Rita Надо же, а так и не подумаешь:grin:

  • Mari_87 13 вересня 2021, 09:34

    Супер мандрівка! Видно що добре відпочили і зарядилися по повній. Не коштувала ніколи равликів, на вигляд не дуже)))) Гарні дітки..а де мама на фото?

  • Rita_Rita 13 вересня 2021, 09:46 1

    Мама як правило з фотоапаратом, проскакує періодично на фото,
    Та цього разу фото нема, у мене в поїздці ячмінь вискочив,
    До речі я і справді мало фотографують, треба дану ситуацію виправляти

  • Mari_87 13 вересня 2021, 10:20

    @Rita_Rita Обов'язково треба виправлятися)))) я мама така тільки селфі)))

  • R9bina 13 вересня 2021, 09:35

    то реально жива коза на даху?

  • Rita_Rita 13 вересня 2021, 09:43 2

    Це муляж корови на даху сироварні

  • Sanechka 13 вересня 2021, 10:52

    Класс!! Так хочу ще повернутись до Карпат!!))

  • Rita_Rita 13 вересня 2021, 11:07

    А я хочу так як у вас, але Дімон малий ще для таких підйомів, в Саші я не сумніваюсь геть

  • Sanechka 13 вересня 2021, 16:12

    @Rita_Rita Нічого, доростете) вам там ближче все ніж нам пилять 1000 км)) але я дуже хочу отак ще трохи пізніше, восени, може десь водичку попити, придивляю так щоб може до карантину встигнути ше десь поїхати, помилуватись краєвидами:heart:

  • Rita_Rita 13 вересня 2021, 16:38

    @Sanechka Я то не зовсім по водичці, але стараюсь урізноманітнювати відпочинок

  • Liliya35 13 вересня 2021, 14:34

    О, вы успели на оленью ферму пока им рожки не спилили - повезло)) Мы тоже были - они такие классные и маленьких оленят много там - прямо Бемби) А ослик кусается((

  • Rita_Rita 13 вересня 2021, 14:44 1

    Ми були там десь якраз за день до спилення ріг
    Якраз жінка на вході нам про це розпповідала

  • Lyampampusik 13 вересня 2021, 16:07

    Класс :heart_eyes:

  • Rita_Rita 13 вересня 2021, 16:38

    Ага ))

  • future 13 вересня 2021, 17:46

    Трындец!первое слово дочери ,когда увидела мальчика верхом на улитки. ..
    И только на последующем фото все поняли,что улитка - то ненастоящая!

  • Rita_Rita 13 вересня 2021, 20:09

    Тут таке діло, що якби міг на справжні то було б фото і на справжній :wink:

  • future 13 вересня 2021, 17:46

    ...на улитке. ..

  • panya 13 вересня 2021, 18:42

    Мафия у вас красивенькая и веселенькая! Классные фотки. Равлики- ну це вже вообше! Я на такое не подпишусь. Но глянуть интересно было. Спасибо.

  • 1 коментар
  • Rita_Rita 13 вересня 2021, 19:16

    Мафія до речі це я
    Коли всі лягли спати, я дорвалась до Кашалоту писати

  • panya 13 вересня 2021, 19:42

    @Rita_Rita А, я думала это ваши детки. Очень милые.

  • Rita_Rita 13 вересня 2021, 20:07

    @panya За компліменти в будь якому разі дякую
    А равлики буде нагода, скуштуйте
    Будете знати
    На смак щось між куркою і .....навіть не знаю чим :laughing:

  • N_S_1 13 вересня 2021, 21:20

    Ребенок и животное. А как же техника безопасности?

  • 5 коментарів
  • N_S_1 13 вересня 2021, 21:40

    @Rita_Rita Ладно, здесь без комментариев.
    Вам желаю всего самого доброго!)

  • Rita_Rita 13 вересня 2021, 21:53

    @N_S_1 Можливо ви праві, та є, як є
    Всякі є і всяких треба
    Вам також добра, миру і злагоди

  • N_S_1 13 вересня 2021, 22:05

    @Rita_Rita Благодарю)

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу