Первый прикорм

Во сколько месяцев вводили прикорм своим деткам,которые на ГВ? И что давали и по сколько? 

24 коментаря

  • Oksana_S 22 січня 2021, 13:02 3

    6+ месяцев, после того как пропал рефлекс выталкивания языком и закрепился пищевой интерес.
    Мои все трое начинали с овощей, потом каши, фрукты, кисломолочное. Но сейчас столько мнений насчет прикорма.

  • rehfuf 22 січня 2021, 13:07

    Что из овощей начали давать?

  • Oksana_S 22 січня 2021, 13:12 1

    @rehfuf Сыну чуть больше 7 месяцев, прикорм с 6,5 мес. Из того, что уже пробовал (не обязательно прям ел, именно пробовал) :
    Кабачок
    Цв капуста
    Брокколи
    Морковь
    Тыква
    Зеленый горошек
    Свёкла
    Каши гречневая белая, гречневая коричневая, рисовая, пшенная, овсяная
    Фрукты яблоко, слива, банан, ананас, шарон в виде пюре
    Обожает йогурт без начинки

  • annzal 22 січня 2021, 13:05

    Прикорм дают с утра по капельке, на кончике ложки, каждый день увеличивая "порцию". Если недобор веса, начинают с каш безмолочных. Обычно с овощей.

  • Emma____ 22 січня 2021, 13:14

    в 6 мес

  • Maxsimm 22 січня 2021, 14:18

    Около 6 мес, кабачок

  • Коментар видалено

  • Коментар видалено

  • Lolaya 22 січня 2021, 14:37 2

    4 міс.- молочка, вірніше кисломолочні продукти, фрукти, овочі, крупи, яйце, риба, м'ясо в отакій послідовності.
    Діти підросли, зараз всеядні, і що таке проблеми з алергіями, з ЖКТ, з харчуванням, нам невідомі

  • Mashunya19 22 січня 2021, 23:24

    ++++

  • dasha_20 22 січня 2021, 16:56 1

    С 6 месяцев - овощи - безмолочные каши - молочные каши - кисломолочные продукты - рыба - мясо.
    Первых пару дней пробовала понемногу, потом порцию (баночку), по ложке не кормила одним продуктом.

  • tane4ka2015 22 січня 2021, 16:59 2

    Посмотри сайт мама зануда, там возовская схема прикорма. Очень удобно, и легко вводить прикорм. И вообще найдете там много интересного

  • Lynxx 22 січня 2021, 17:59 1

    По совок ентой доказательной медицине - с 6 месяцев. На МамеЗануде все удобно расписано

  • 1 коментар
  • Gayka_ 23 січня 2021, 00:16

    Уже с 5 по рекомендациям ВОЗ
    Тоже посоветую МамаЗануда.

  • Lynxx 23 січня 2021, 08:29

    @Gayka_ Не надо да рекомендации про 5 месяцев. Есть признаки готовности к прикорму, 6 месяцев - это условно. Но все врачи и мой опыт говорят, что при сомнениях лучше чуть позже, чем чуть раньше.

  • Lynxx 23 січня 2021, 08:29

    @Lynxx Не надо - не нашла

  • Yamayskaya 22 січня 2021, 18:57

    П полгода с овощей

  • Pon4ik 22 січня 2021, 19:03 1

    С 6 месяцев, по Комаровскому с кефира)

  • Gayka_ 23 січня 2021, 00:16

    И я с Вами)

  • Mashunya19 22 січня 2021, 19:18

    С 4 по-капельке сначала овощи- кабачок, цв.капуста, броколи, и тд.с фруктов яблоко запеченное, потом банан.Сейчас 7, овощные супчики с мясом кролика, пробовали индейку,пюре, йогурт, каши;вообще смотрю по малышу, дала немножко, если все ок то добавляю в постоянное меню.Еще печеньку милупа или малятко, бублики, сухарик.ну и грудь само собой.

  • Alina1305 22 січня 2021, 23:14

    А що спонукало так рано ввести прикорм? По всіх рекомендація Вооз прикорм лише з 6 міс!

  • Mashunya19 22 січня 2021, 23:18

    @Alina1305 Ребенок активно начал проявлять интерес к еде, да и у малыша с реакцией все хорошо было,у меня и знакомые много кто вводил с 4 по-немножку овощи и яблоко.

  • Alina1305 22 січня 2021, 23:10

    Є в фейсбуці група» прикорм, його хитрощі , нові ідеї , свіжий погляд «, почитайте , там супер інформація від доказових лікарів ! Оце взято звідти :
    :bangbang:Загальні основні правила:bangbang:
    :small_red_triangle:Прикорм починати не раніше 6 місяців;
    :small_red_triangle:Починати прикорм слід тільки за ознакою готовності дитини. Головна ознака - наявність харчового інтересу. Перевіряється "Тестом на порожню ложку"
    https://m.facebook.com/groups/846729565806730/permalink/904301356716217/
    :small_red_triangle:Прикорм пропонується у першій половині дня, для відстеження реакцій. Про це детально теж напишу;
    :small_red_triangle:Починають даний вид прикорму з пюреподібних (але не рідких!) пюре. З поступовим переходом, у 8-9 місяців, до більш "твердої" їжі, що включає грудочки, шматочки і тд;
    :small_red_triangle:Багато хто починає не з блендеру, а з виделки. Це суперечить правилам самого педіатричного прикорму, але це не заборонено. Сучасний світ потребує сучасних змін! Головне що консистенція повина бути однакова, весь час, до планового переходу;
    :small_red_triangle:Починають пропонувати прикорм з монопродукта, одного-двух. Протягом 1-2 днів. Про це детально поговоримо нижче.
    :small_red_triangle:Кількість. Одна-дві чайні ложки для першого знайомства.
    :small_red_triangle:Вакцинація. В жодній інструкції до вакцини (крім Ротаріксу, який робиться до 6м) немає заборони на пропонування чи зупинку/відкладання прикорму. Але лікарі рекомендують у день щеплення, та на наступний день не пропонувати дитині нові продукти, особливо алергени. Це більш технічний момент, і момент турботи, через тривожність мами;
    :small_red_triangle:Прикорм пропонується через 30-40 хвилин після ГВ/ШВ(пів порції). Та після прикорму пропонується ГВ/ШВ(пів порції);
    :small_red_triangle:Пюре прикорм завжди дається тільки з ложечки. Дитину годує мама. Якщо дитина вже сидить то їй можна запропонувати ложку;
    :small_red_triangle:Якщо дитина не сидить, прикорм пропонується їй на руках у батьків. Це або вертикальне положення з підтримкою. Або присаджування батькам на коліна. Теж з підтримкою, щоб маса тіла не була сконцентрована на попереку;
    :small_red_triangle:Для пюре прикорму підходить як домашнє приготовлене пюре, так і магазине. Про це поговоримо теж, пізніше;
    :bangbang:Ще один важливий момент - з чого починати? Всі міжнародні організації рекомендують починати прикорм з м'яса та каш. Це залізовмісткі продукти. До 6ти місячного віку, дитячі запаси заліза добігають кінця. Тому так важливо запропонувати дитині саме продукти багаті на залізо.
    Консистенція пюре:
    :small_orange_diamond:Консистенція повина бути не рідкою. Гомогенною. Консистенція повинна бути однорідною.
    :small_orange_diamond:Якщо з купованим пюре складнощів немає, то з домашнім трапляється. Отже, перше, щоб пюре було однорідної консистенції потрібно щоб було з чого робити то пюре(кількість), друге - можна додати бульйон в якому готувались овочі. Якщо овочі на пару, можна додати трохи водички. Але уважно, деякі ягоди/фрукти/овочі і так вже занадто водянисті, тому дивіться по консистенції, та корегуйте.
    :small_orange_diamond:Особливу увагу слід приділити м'ясним домашнім пюре. Бо вони суховаті. Найкраще брати до них овочевий бульйон. Бо ті хто бояться м'ясних бульйонів ще не вимерли:joy:. Трохи пізніше, коли дитина гарно ознайомитися зі смаком "чистого" м'яса, можна додати тушкованої цибулі, моркви. Можна додати якийсь овоч, наприклад кабачок робить м'ясні пюре соковитішими. А от авокадо гармонійно підходить до курки та індички. М'ясо можна протушкувати з овочами та сметаною. Та зробити пюре. Це все добре, але є але:
    - такі мікси не є доречними на початку знайомства з мясом. Пояснення буде нижче, у пості;
    - співвідношення овочів до м'яса все ж таки повинно бути менше. Тобто - м'ясо до овочів 70/30.
    :bangbang:Також хочу нагадати про поєднання структур пюре. Не бажано, навіть небезпечно поєднувати різні консистенції (пюре/терте/шматочки/грудочки). Навіть такі, на перший погляд схожі, як блендероване пюре, та пюре з-під виделки. Пюре з блендеру діти ковтають. Пюре з-під виделки діти вже намагаються переминати яснами гоняютт його по роту. Нікому не відомо, який шматочок може потрапити, і в який момент дитина вирішить ковтнути/вдихнути його. І що буде далі. Ніхто не застрахований!
    :bulb:Зараз дуже часто мами відмовляються від блендеру і починають пюре "з-під виделки". Такого ніде не прописано. Це чисто нью-вейв. То не є погано, і є безпечним, якщо дитина до 8-9 місяців (плановий -рекомендований перехід на шматки) отримує таке пюре завжди однорідної та схожої консистенції. І є плюс - діти швидше адаптуються до шматочків.
    :bar_chart:Кількість, норма, розмір порції, грамаж?
    :small_orange_diamond:В жодному офіційному, сучасному, міжнародному та доказовому джерелі Ви не побачите табличок. Жоден доказовий педіатр не видасть Вам їх, і не буде Вам розписувати скільки повинна їсти Ваша дитина. Знаєте чому?
    :one:Всі діти різні!!! Хтось з'їсть 2 ложки, а хтось 22. Це індивідуально!
    :two:Це ставить дитині рамки, а їх в плані кількості їжі бути не повинно. Це створить у дитини комплекси в майбутньому, що вона комусь щось винна, або що вона "погана дитина, з поганим апетитом". Ніякого терміну "малоїжка" у медицині не існує. Це ярлик який Ви повісите на дитину і дитині з ним доведеться жити. Немає малоїжок, це індивідуальна особливість дитини. Вона не потребує мужацьких порцій як в татка. І ще це може бути результатом скудного, обмеженого раціону у дитини.
    :three:Прикорм то тільки знайомство до року!!! Дитина не так їсть, як знайомиться з різноманітними продуктами. Вона нікому нічого не винна, тим більше Вашому педіатру, який каже що вона повинна їсти 120-200 грамів пюре.
    :four:Основна їжа дитини до року Грудне молоко або адаптована суміш (ГВ/ШВ).
    :small_orange_diamond:Кількість на початку прикорму:
    Ви починаєте не з 1/3 ложки, і навіть не з 1/2. Ви сміливо можете запропонувати дитині і ложку і дві. А якщо в дитини є бажання з'їсти ще - не заважайте їй. Якщо будете занадто обмежувати дитину це випливе у розуміння того, що їй забороняють/не дають їсти. То є погано. Але міра все ж таки повинна бути. Тобто не можна зкормити дитині одразу банку пюре (60-80гр), її організм просто не взмозі так швидко адаптуватись до такої кількості. В результаті - закреп.
    :bangbang:Основний момент по кількості, та очікуваності батьків:
    про комплекси та про те що всі діти різні Ви вже зрозуміли. Тепер поговоримо про Вас, про тривожних мам. Через ті довбані таблички, та брошюрки від педіатрів та блохерів в інтернеті мами починають думати що з їхніми дітьми щось не так, одразу ліплять на них ярлик "малоїжок" і тим себе заспокоюють. Але страшніше не те, страшніше те, що через такий паперово-табличний пресинг мами починають насильно годувати дітей. Пюре прикорм то самий легкий вид прикорму. Наклав пюре, ложкою нагодував, дитина вільна. Але якщо дитина з'їла одну чи дві ложки, мами починають нервувати та зриватись. Починають насильно годувати своїх дітей, починають влаштовувати танці з бубнами, залучати до процесу їжі іграшки, мультики, або обіцяють винагороду якщо дитина ще щось з'їсть. Що це нам дає? А це дає порушення харчової поведінки, та адекватного відношення дитини до їжі. В результаті - відмови, перебірливість у продуктах, дуже обмежений раціон, який після року, грає злий жарт з Вами та апетитом Вашої дитини. Вибір дитини стає спрямованим на користь деяких продуктів, дуже малу кількість продуктів. А ще є Неофобія, як результат насильницького харчування та знову ж таки обмеженого раціону, та в бонус - проблеми у більш зрілому віці.
    В групі є пост, від дорослої жінки, мами, і якщо прочитати під ним коментарі, то Ви зрозумієте весь масштаб проблеми того, що хтось Вам сказав що Ваша дитина повинна їсти стільки то, а Ви його послухали!!!!
    Якщо комусь цікаво, як харчове насилля над дітьми впливає на їх майбутнє ставлення до їжі ось, читайте
    https://m.facebook.com/groups/846729565806730/permalink/1008186956327656/
    :heart:Поведінка мами і дитини в процесі прикорму визначається як «чуйне харчування». Не забувайте про це. Не будьте ворогами своїй дитині!!!
    :fork_knife_plate:Що як, скільки викладати на тарілку?
    :small_orange_diamond:Починати пюре прикорм можна як і БЛВ з декількох видів продуктів. То може бути один, може бути два, а може і три. Пояснюю на прикладі:
    :one:День: пропонуємо м'ясо та овоч
    :two:День: пропонуємо все з першого дня та додаємо цільнозернові/кашу та замінємо овоч на інший.
    :three:День: пропонуємо те що дитина їла на другий день, додаємо фрукт та змінюємо м'ясо на інше, та й овоч теж.
    І так, в результаті, за тиждень дитина спробує від 10 до 15 нових продуктів. У дитини буде вибір що їсти, у Вас буде вибір з чого компонувати дитині збалансовану, здорову тарілку харчування.
    Тобто, на велику тарілку, або секційну дитячу тарілку, Ви викладаєте декілька видів пюре. Окремо одне від одного. І годуєте дитини/набираєте для неї ложку по черзі, з кожної купки пюре.
    :bangbang:Я завжди наголошую на тому, щоб в першій 5ці запропонованих продуктів, запропонувати дитині продукт що слабить. Наприклад Чорнослив чи Ківі. Так Ви будете впевнені у тому, що не дай боже, в дитинки буде індивідуальна реакція у вигляді закрепу, у Вас під рукою буде палочка-виручалочка. Ну і в бонус - ківі багате на ВітС. А як нам відомо ВітС допомогає засвоюванню заліза в організмі (з м'яса, каші, бобових).
    ЩЕ РАЗ: коли Ви пропонуєте дитині новий продукт/продукти, Ви пропонуєте їх на тарілці разом вже з знайомими!!! Тобто Ви виходите на повноцінно-збалансовану, здорову тарілку харчування!!! Дитина їсть як вже запропоновані продукти, так і нові. Разом! В моно пропонуванні
    :fork_and_knife:Прибори, коли і як?
    Якщо Ви націлені на те щоб дитина скоріше навчилась їсти сама, то можете запропонувати їй ложку одразу. Але підходящу для неї ложку. В мене є приклад дитини, яка з першого дня пюре-прикорму взяла ложку. І працювала нею, під керівництвом батьків. Ви можете набрати дитині в ложку пюре. Покласти поряд або в тарілку. Дитина її візьме, а Ви в свою чергу, легкими і ненав'язливими рухами скеруєте її - як правильно її донести до рота. Якщо дитина починає бавитись ложкою то звісно Ви її забираєте. А щоб такого не було, просто напросто дайте дитині час на вивчення тієї ложки перед трапезою. Можна навіть перед кожною. Коли дитина звикне до ложки, вивчить всі її лінії, спробує її зі всіх сторін на смак, сідаючи за стіл їй то вже буде не цікаво. Як раз тоді, їсти ложкою то буде для неї щось нове. І вона із задоволенням почне то робити. Інший варіант, можна запропонувати дві ложки. Одна Вам в руки, інша дитині. Але знову ж таки - ніяких ігор за столом. Використовувати тільки за призначенням.
    :bangbang:Ще один важливий момент :bangbang:
    Коли припинити годувати дитину, якщо Ви самі її годуєте?
    Це той момент коли дитина починає відвертати голову, зціплювати рота, крутити головою, та відштовхувати ложку від свого обличчя. Це сигнал - мама стій! Я більше не хочу!!! Все що йде далі (ігри, танці, "ложечки" та літачки за все населення України) це вже все буде насильницьким годуванням. З наслідками.
    :bowl_with_spoon:/:milk:/:tangerine:Як давати/робити на пюре прикормі дитині каші та молочку (кисломолочку)/фрукти, особливо цитрусові?
    :small_orange_diamond: Каші:
    :fast_forward:Ви можете обирати куповані каші, не має різниці молочні чи безмолочні. Тільки якщо є заборона лікаря, по стану здоров'я, то обираєте - безмолочні. Важливий тільки склад. Бо частіше за все, молочні каші переповнені доданим цукром, або навіть цукром у чистому вигляді. Розгорнутий пост про магазинні каші Вам у допомогу:
    https://www.facebook.com/groups/846729565806730/permalink/1005778276568524/
    :fast_forward:Якщо ж Ви все таки обрали "дорослі", звичайні магазині каші, то на пюре прикормі їх можна подати двома способами:
    - мелете їх на кавомолці, потім відварюєте;
    - варите як собі, потім блендеруєте.
    :small_orange_diamond:Молочка/кисломолочка: дозволена з початку прикорму. Але в помірній кількості.
    - норма кисломолочного сиру 50гр, до року;
    - норма молока (яке є алергеном) до року у кількості 50-100мл до року у стравах;
    :x:Молоко як напій заборонено до року:x:
    Єдиний напій до року дитини то - вода. Вода впродовж дня, вода під час прикорму. У вільному доступі.
    Молоко можна додавати як в каші, так і робити омлети. Так так, на пюре прикормі теж можливо зробити омлет:wink: Гарно взбиваємо, робимо на воді, потім товчемо виделкою до пюреобразного стану. Але не забувайте що молоко, що яйця то алергени. Разом, вперше їх пропонувати не можна!!!
    :small_orange_diamond:Кефіри/йогурти/ряженка/простокваша.
    Ніяких пляшок, ніяких чашок. Тільки як страва, тільки ложкою! Для чого і чому? Психологічний момент. Бо до року пити дитина повинна тільки воду. І вона повина чітко відрізняти що вона п'є саме її, а не щось смачненьке з пляшки/поїльника/чашки. Піде відміна від води, на користь смачненького.
    :small_orange_diamond:Пюре з цитрусів. Саме популярне питання:joy: І так, у групі є відео.
    https://m.facebook.com/groups/846729565806730/permalink/998410507305301/
    Ви зачищаєте цитрус, знімаєте всі перетинки, плівки. Виймаєте кістки, якщо вони є. Закидаєте його в блендер. Блендеруєте. Через сито трохи протираєте, щоб більшість соку, без клітковини відійшло. Те що в ситечку - то і є Ваше цитрусове пюре. Що залишилось можете додати до каші, ди косломолочного сиру, або заморозити на потім.
    :curry:Як зробити раціон дитини різноманітним на пюре-прикормі?
    Дуже просто, як і на БЛВ! Пропонувати декілька продуктів одразу. Як? Зараз поясню.
    :small_orange_diamond:Тарілка дитини на пюре прикормі формується з:
    - залізовмістких продуктів;
    - овочів та фруктів;
    - продуктів з високим калоражем;
    - збалансована по нутрієнтам (вуглеводи/жири/білки).
    :star2:МОНО пропонування:star2:
    Що то таке? Це спосіб ознайомити Вашу дитину з різними смаками. Це спосіб який допомогає зрозуміти дитині що є що. Це спосіб, завдяки якому, дитина в майбутньому не буде перебірливою.
    :small_orange_diamond:Знайдемо з кінця. Раніше як? Запропонували один продукт, до нього додали інший, потім третій потім четвертий...і виходила така собі каша-малаша. Незрозумілого кольору та смаку. Яка під собою не несе ніякої культури харчування, тільки тупе (пробачте) поглинання незрозумілої їжі. А саме страшне те, що таким способом мами ховають від дітей продукти які вони не хочуть їсти.
    Далі, з цього що випливало: дитина не відрізняє жоден продукт. Ні по кольору, ні по смаку. Дитина з недовірою, а іноді і страхом переходить на шматки. Та взагалі ставилась до їжі з жахом в очах. В дитини починається відмова. До дитини дійшло, що весь час рідна мати її обманювала. Це теж є - один з проявів харчового насилля над дитиною. Наслідки страшні. Вище, в пості я описала та скерувала Вас на більш широкий опис. Таке не можна робити. Якщо Ви поважаєте свою дитину.
    :small_orange_diamond:Плюси моно-пюре:
    - дитина чітко розуміє смак;
    - дитина чітко відрізняє смак, колір;
    - в дитини виробляються правильні харчові звички;
    - дитина сама обере що їй їсти;
    - в дитини є вибір.
    Ще раз, прикорм то знайомство!!! Дитина повинна знайомитись з кожним продуктом. В неї повинні виробляться власні смакові вподобання та звички. Якщо на БЛВ прикормі є привілегія в знайомстві з текстурою та формою, то на пюре прикормі такого немає. Тому треба зробити акцент саме на моно пропонуванні. Щоб в майбутньому, в дитини не стався криз, через таке різноманіття кольорів на тарільці, текстур та форм. Це метод який виховує в дітях правильні харчові звички. Та дає страховку, що коли в дитини почнуться відмови, можна легше підібрати те, що їй по смаку.
    Але тут вилазить ВЕЛИКИЙ мінус магазиного пюре - воно часто буває міксоване!!!
    :bangbang:Дуже важливо, якщо дитина таки відмовляється від якогось продукту то це не привід відкласти його на місяць, три чи навіть рік. Це знайомство. З першого разу воно рідко коли є успішним. Пропонуйте й надалі. Не наполягаючи. Але пропонуйте. Для кожного продукту свій час. Дитина рано чи пізно засмакує його.
    :sos:Як пропонувати більше одного продукту, як відстежити реакції?
    Все дуже просто, згадаємо теж саме БЛВ, офіційно визнаних вид прикорму. Питань до пропонування двох та більше продуктів одразу не виникає. Зараз поясню чому, в тій же Британії, та взагалі багатьма лікарями прийнято, що реакції на продукт у вигляді дрібного висипу на обличчі, тілі, чи закрепу, метеоризму - не вважаються за ознаки алергії. Це індивідуальна реакція в першу чергу. Так, можлива непереносимість, але щоб це виявити потрібно впевнитись в цьому. Давайте розберемось схематично: отже Ви пропонуєте дитині два/три нових продукти. У дитини виникає реакція. На що? Невідомо. Як перевірити? Виключаєте ці продукти на деякий час. Поки не зійде висип/проблеми з животиком, плюс ще трохи часу щоб організм відійшов. Через деякий час, пропонуєте ці продукти окремо. Кожен з них, не в одному прийомі. От якщо десь щось знов відбудеться то це варто запам'ятати та звернутись до лікаря. Частіше за все індивідуальні реакції - одноразова акція. От так Ви і відстежите на що в дитини може бути непереносимість. Чи не так само Ви робите при пропонуванні одного продукту? Ви виключаєте продукт, та пропонуєте його знову через деякий час. Все теж саме. Ніяких проблем.
    :message:Психологічні моменти, як з ними бути?
    Прикорм пюре теж несе своє навантаження на мам. Не дивлячись на те, що вважається одним з самих легких видів прикорму. Якщо Ви тривожна мати, яка переживає чи наїлась Ваша дитина (не дивлячись на те що прикорм то є просто знайомство!!!) то пюре прикорм саме для Вас. Якщо Ви впевнені що БЛВ прикорм, Ви, емоційно, не потягнете, що для Вас є дикістю годувати дитину на животі - пюре саме для Вас.
    В майбутньому, коли дитина перейде на шматочки, всі, майже всі поголовно починають казати що дитина почала менше їсти. Це не так. По-перше, якщо порівняти зблендеровану сливу (наприклад), з цілою, то звісно в об'ємі/розмірі буде різниця. Чомусь ніхто не враховує це. Але це тільки візуально.
    По-дреге, на шматочки у дітей йде більше часу, вони їдять самі, вони вивчають текстуру та форму, на що раніше в них не було можливості, вони ретельніше пережовують їжу. Тому тут панікувати не слід.

  • Alina1305 22 січня 2021, 23:20

    Є ще БЛВ прикорм , почитайте , ми якраз на ньому
    :salad:Види прикорму::salad:
    Що таке БЛВ, і як його розпочати?
    :salad::salad::salad:
    Почну з назви. Для тих хто не в курсі.
    BLW. baby-led weaning.(буквально: Природній прикорм)
    БЛВ- це Метод вводу прикорму за технікою Самоприкорму.
    Тобто, грубо кажучи, без втручання дорослих людей в процес їжі Малюка.
    Цей метод дуже популярний у Великобританії, Швеції, Норвегіі, люблять його останні пару років в Штатах, а тепер і у нас. Полюбили.
    :hamster:
    Чим відрізняється блв від пюре-прикорму?
    Ви не блендерите їжу, Ви не купуєте баночок з пюре.
    В блв Ви лише пропонуєте Дитині їжу. Дитина їсть Сама.
    Ми Не пхаємо ложкою. Дитина їсть те, що і дорослі, окрім солі/цукру та шкідливих продуктів. Таких як: сирі яйця, мед, непастеризовані продукти і тд.
    В блв-прикормі заборонене використання пюре, ніблерів та паучів.
    Ті, хто хоч якось вже чув про цей вид прикорму, знають, що їжа з першого дня подається або мікродозами з пальця, або лише шматочками для самостійного поїдання. З дотриманням усіх правил безпечної подачі. Бо це - першооснова всіх видів прикорму. Безпечна подача продуктів - Головне!
    :fox:
    Яким дітям НЕ можна вводити блв-прикорм?
    Це питання мало хто задає. Тому що у Мам, які надивились і начитались Інтернету, «ейфорія Шматочки/їсть сам» якось на першому місці...
    БЛВ-прикорм можна вводити:
    :hamster:АБСОЛЮТНО здоровим дітям, які мають ознаки готовності до прикорму.(Про це є великий Пост в Групі)
    :hatching_chick:Недоношеним дітям - по пдр теж з ознаками готовності.
    Категорично заборонено діткам:
    1. З генетичними порушеннями.
    2. З проблемами при ковтанні.
    3. З проблемами з вуздечкою язика.
    4. З затримкою розвитку.
    5. З проблемами опорного апарату.
    :salad:Плюси БЛВ:
    :kissing:Дитина вчиться жувати та їсти самостійно.
    :kissing:Відбувається самоврегування спожитої їжі та апетиту.
    :kissing:Захищає від переїдання.
    :kissing:Знайомить з 6 місяців з текстурою, видом та запахом продуктів. А також температурою, вагою, кольором та назвами.
    Отже почнемо.
    :fox:Вашій дитинці ще немає 6 місяців, проте Ви вже чітко хочете йти шляхом Самоприкорму:
    :beetle:Ви повинні чітко знати все про надання Першої допомоги у випадку, якщо Дитинка вдавиться. Це знати треба всім!
    :beetle:Ви повинні чітко усвідомлювати, що з першого дня Прикорму дитина має право харчуватися будь-яким продуктом чи стравою з Загального столу (обов’язково прочитайте про це Пост в нашій групі). Тому вже сьогодні починайте змінювати раціон своєї родини в бік здорового підходу.
    :beetle:Вже сьогодні прочитати Всі пости про Алергени, Безпеку подачі, Залізо та Напоі. Бо кампотік не варіант. Ні для якого виду прикорму.
    :beetle:Попередьте абсолютно Всіх родичів, які мають доступ до дитини, що віднині Тільки Ви вирішуєте Що, Коли і Як давати малюку. Чіткі настанови та жорстка позиція як Мами вбережуть Вас від несподіваних неприємних ситуацій в сім’ї.
    :beetle:БЛВ - це дуже «продуктозатратний» вид прикорму. Бо поки Малюк навчиться їсти сам - майже 90% їжі полетить в смітник. До цього треба бути морально готовим.
    :beetle:Стільчик. Якщо Ви плануєте цю покупку, то зверніть увагу на той, який задовольнить всі вимоги даного виду прикорму. Він повинен бути мінімум деталей та матраців. Він повинен елементарно митися.
    Діти при Самоприкормі дуже люблять розкидувати/мазати/чавити/втирати та льопати.
    БЛВ - це не лише вид вводу прикорму, це стиль життя всієі сім’ї.
    Якщо Ви дочитали до цього місця, і у Вас ще не відпало бажання піти цим шляхом - читаємо далі.
    Тут треба відразу зазначити: Наявність та Кількість зубів Абсолютно не має ніякого значення, щоб розпочати блв-прикорм.
    Поіхали:
    :fox:
    Дитині виповнилось 6 місяців. У неї є всі ознаки готовності до прикорму. Ви заспокоєні, морально готові і вивчили всю матчасть по безпеці.
    З якого продукту почати?
    ВОЗ рекомендує починати будь-який прикорм з залізомісткіх продуктів. Про це, до речі, є пост в нашій Групі.
    Отже.
    Ви вибрали продукт. Будь то овоч, або каша, або м’ясо чи фрукт.
    В цьому виді прикорму можна вводити продукти і 2, і 3 в один день. Це стосується абсолютно всіх продуктів, окрім Алергенів.
    Як дати продукт або страву Малюку?
    :beetle:Ваша дитинка НЕ сидить:
    :tulip:Можна запропонувати мікродозу. Що це?
    Це шматочок продукту розміром з рисинку. Не більше.
    Однією рукою Ви тримаєте дитину в Вертикальному положенні, а іншою пропонуєте мікродозу з пальця.
    Для цього треба піднести палець з іжею до ротика Дитини. Малюк повинен їжу взяти ротиком Сам!
    Не пхати!!!! Дитині їжу в руки Не давати!!!
    Мікродоза розміром більше ніж рисинка Небезпечна!
    :tulip:На животі. Ви кладете дитину на живіт. Можна на підлогу, можна на ліжко, можна навіть на стіл.
    В такому положенні мікродози не даємо, а пропонуємо нормальну їжу з повним урахуванням Безпечної подачі продукту.
    :beetle:Ваша Малюк сидить:
    Ніяких мікродоз. Дитина Сама їсть в стільчику. Шматочками. Згідно правил безпечної подачі.
    :rotating_light:Пюре і шматочки поєднувати НЕ можна!
    В цих всіх іжах головне виконати Два моменти:
    1. Ви їсте разом з Дитиною
    2. Ви не лишаєте Дитину з їжею сам на сам. Ніколи!
    :hibiscus:Якщо щось пішло не так...
    Як би Ви не пропонували їжу, що б не відбувалося - Не лізьте пальцями в рот! Ні в якому разі. І взагалі, не заважайте Дитині вчитися поводитись з шматочками.
    І не хапайтеся кожен раз за серце коли Малюк бекає випльовує, є рвотні позиви, або набив рот як хомяк.
    Це нормально. Дитина справиться сама.
    :rotating_light:Але! Якщо Ви бачите страх в очах, дитина тиха, не дихає і синіє - негайно надаємо першу допомогу.

  • Sonnenschein 22 січня 2021, 23:18

    В 6 начала пробовать давать. Кашки хиппо. Но ребенок отказывался. Не настаивала. Только ближе к 8 месяцам начал по немногу брать.

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу