Первый прикорм

Если я всех замучила до боли оригинальной темой прикорма, заранее прошу прощения))). Не знаю, как другие мамы 6-месячных малышей, но я уже просто разрываюсь между противоречивыми и настойчивыми советами бабушек, мнениями мам на различных форумах, статьями в журналах и проч. Отчаявшись, решилась обратиться к нормативной документации))). Итак, нашла действующий приказ МОЗ Украины. Там не только о прикорме, но и много всего интересного для мам и пап детишек от 0 до 3 лет.

Вот что я прочла о первом прикорме:

 

 Вигодовування та харчування дитини віком 6-12 місяців 3.3.1. Загальні положення У віці 6 місяців грудне молоко залишається основним продуктом, для дитини, але виникає необхідність у розширенні раціону харчування дитини та введенні до нього додаткових продуктів (прикорму) [А]. Грудне молоко саме у віці 6 місяців уже не може задовольнити потребу дитини в калоріях, мікронутрієнтах, насамперед залізі, для забезпечення її нормального розвитку. Прикорм – це продукти харчування, які вводяться в доповнення до грудного молока (молочної суміші у разі штучного вигодовування) дитині першого року життя. (Додаток 7 до Протоколу). Перед введенням прикорму потрібно впевнитись у готовності дитини до цього.

Ознаки готовності дитини до введення прикорму:

- тримає голову; - сидить практично без підтримки ( в стільчику для годування); - відкриває рот, коли підносять ложку з їдою; - відвертається від ложки з їдою, коли не голодна; - закриває рот з ложкою в роті, тримає їжу в роті, а потім ковтає, а не виштовхує і не випльовує. 3.3.2. Правила введення прикорму 1) Введення прикорму повинно бути у кожному окремому випадку процесом введення рекомендованих у відповідності до віку дитини продуктів харчування із поступовою зміною в динаміці їх консистенції, смаку, запаху і зовнішнього вигляду, при одночасному продовженні грудного вигодовування. 2) Треба впевнитись, що дитина готова до введення прикорму. 3) Прикорм треба давати, коли дитина активна і голодна, краще під час сніданку або обіду разом з іншими членами сім’ї. 4) Прикорм дається після нетривалого годування грудьми (у разі

штучного вигодовування - невеликої кількості молочної суміші).

5) Під час годування дитина повинна знаходитись у вертикальному положенні, в зручній позі на руках або на колінах у матері чи в спеціальному дитячому стільчику. 6) Прикорм необхідно давати з ложки.

7) Прикорм треба починати давати дитині, поклавши невелику кількість їжі на кінчик чайної ложки. Ложку тримати так, щоб дитина її бачила. Потім торкнутися ложкою до губ дитини, щоб частина продукту залишилася у неї на губах. І лише коли дитина відкриє рот, покласти ложку з їжею на середину язика, тоді дитина легко її проковтне. 8) Кожен продукт прикорму вводиться, починаючи з 1 чайної ложки і збільшуючи поступово, за 5-7 днів до повної порції, розділивши її на 2 годування. Дитина сама покаже, що наїлася, відвернувши голову, відштовхуючи ложку, або не відкриваючи рот.

9) Щоразу, після того, як дитина отримала прикорм, доцільно прикладати її до грудей. Це допоможе зберегти лактацію, а дитина почуватиме себе задоволеною. 10) У разі відмови дитини від прикорму, не треба годувати її примусово, так як дитина може відмовитися взагалі від усіх інших продуктів. Можна запропонувати інший продукт (іншого смаку та/або консистенції), або той самий, але в інший день. Під час годування необхідно, щоб мати спілкувалася з дитиною. 11)  Кожний наступний новий продукт прикорму повинен складатися з одного інгредієнту і даватися дитині впродовж не менше 5 днів, лише після цього можна давати змішаний прикорм із цих продуктів. Це дасть можливість визначитись щодо причини харчової алергії у разі її виникнення. 12) Для полегшення звикання дитини до нових продуктів рекомендується добавляти в продукти прикорму грудне молоко. 13) Прикорм повинен бути свіжо приготовленим, мати ніжну гомогенну консистенцію, від вершковоподібної до сметаноподібної (відповідно до віку), остудженою до температури тіла (36-37°С). 14) Для профілактики залізодефіцитної анемії з 6 місяців обов’язково вводяться продукти прикорму, які містять залізо (м’ясо, потім печінка, яєчний жовток, риба). 15) Не рекомендовано вживання ніяких видів чаю та кави дітям до 2 років, так як ці напої перешкоджають процесу всмоктування заліза. 16) Не слід давати цільне не розведене коров’яче молоко дітям до 9 місяців (фактор розвитку залізодефіцитної анемії). 17) Цільне молоко та молочні продукти можна давати дитині з 9-12 місяців. 18) В період введення прикорму не слід добавляти в продукти прикорму сіль, спеції. 19) У разі появи ознак поганої переносимості продукту прикорму (порушення функції системи травлення, алергічні реакції чи ін.) слід припинити введення даного продукту прикорму і ввести інший.

3.3.3. Продукти прикорму Першим продуктом прикорму, що пропонується дитині у віці 6 місяців, можуть бути каші (перевагу надавати крупам, які не містять глютену (гречка, рис, кукурудза), овочеве або фруктове пюре. Частота введення цих продуктів повинна бути 1-2 рази на день, з поступовим збільшенням об’єму порції. Важливо, щоб дитина у віці 6 місяців почала отримувати прикорм з підвищеним вмістом заліза.

Продукти прикорму з підвищеним вмістом заліза:

- каші, промислового виробництва, збагачені залізом; - м’ясо; - риба; - яєчний жовток; - добре проварені бобові (квасоля, горох).

Каші

1) Починати треба з каші, яка містить одну крупу, доцільно з підвищеним вмістом заліза (наприклад з рисової або гречаної каші). Потім вводити каші з інших круп (кукурудзяну, вівсяну). 2) Змішані каші з декількома крупами треба вводити тільки після того, як дитина уже отримувала каші з кожною крупою окремо. 3) Каші можна розводити грудним молоком. 4) Для приготування каші можна використовувати молочну суміш або розведене коров’яче молоко. Щоб отримати 200 мл розведеного молока, необхідно закип’ятити 70 мл води, додати 130 мл кип’яченого коров’ячого або козиного молока, добавити 1 чайну ложку без верху цукру

5) Не треба давати дитині каші для дорослих. 6) Каші можна змішувати з овочами або фруктами, але тільки після того, як дитина спробувала кожен з цих продуктів окремо. 7) Годувати дитину тільки ложкою.

М’ясо та альтернативні продукти

1) Важливо, щоб у віці 6 місяців дитина отримала прикорм з підвищеним вмістом заліза, яке міститься у м’ясі. 2) Рекомендоване дитині віком 6-9 місяців м’ясо: телятина, курятина, індюшатина, крільчатина, нежирна свинина. 3) Починати треба з дрібно перекрученого або розім’ятого м’яса, поступово переходячи до кусочків. 4) М’ясо повинно бути не сухе, а зберігати природну вологість, щоб дитина могла його легко проковтнути. 5) Не слід давати дитині копчені м’ясні продукти, ковбасу, сосиски, так як вони містять велику кількість жирів і солі. 6) Треба давати дитині рибу (з 8-10 місяців) та яєчний жовток (з 7 місяців), які є також джерелом заліза.

Яєчний білок є алергенним продуктом і до виповнення дитині 1 року його давати не слід.

Овочі та фрукти

1) Овочі доцільно вводити перед фруктами, оскільки деяким дітям може не сподобатись смак овочів, якщо вони звикли до солодкого смаку фруктів. Проте це необов’язково стосується усіх дітей. 2) Починати треба з одного виду овочів або фруктів і лише після того як дитина отримала кожен з них окремо, можна їх змішувати. 3) Починати треба з негострих на смак овочів (кабачки, гарбуз, картопля, капуста, патисони) і фруктів (яблука, персики, абрикоси, сливи). 4) Овочеве/фруктове пюре, як низькобілкову страву прикорму, дають не більше, ніж 2 тижні, потім необхідно збагачувати ці страви шляхом додавання в них високобілкових продуктів (м’який сир, м’ясо). 5) Можна давати дитині протерті свіжі овочі та фрукти, які перед тим треба добре помити і почистити. З часом можна буде давати дитині овочі та фрукти кусочками.

Соки та інші напої

1) Дитині достатньо рідини, яку вона отримує з грудним молоком. З 6 місяців деякі діти інколи можуть потребувати воду. Не можна давати дитині дистильовану, газовану та мінеральну воду. 2) Сік доцільно давати дитині тоді, коли вона уже отримує інші продукти прикорму. Сік можна давати у невеликій кількості (80-100 мл у віці до 1 року), пересвідчившись, що дитина випиває достатньо грудного молока (молочної суміші у разі штучного вигодовування). Соки не треба розводити водою та добавляти цукор. 3) Починаючи з 6 місяців необхідно допомагати дитині вчитися пити з чашки. 4) Не рекомендується вживання будь-яких видів чаю (чорного, зеленого, трав’яного) та кави до двох років. Ці напої перешкоджають всмоктуванню заліза. Після дворічного віку слід уникати вживання чаю під час їди.

Молочні продукти

1) Рекомендовано давати дитині м’який сир (з 6 місяців). 2) Не слід давати дитині цільне нерозведене коров’яче або козяче молоко до 9-ти місячного віку, а краще до 1 року. Розведене коров’яче молоко можна використовувати для приготування страв прикорму. 3) Не рекомендується вигодовування дитини виключно козячим молоком, зокрема через ризик виникнення фолієводефіцитної анемії.

3.3.4. Частота введення прикорму Дитина віком до 8 місяців повинна отримувати прикорм 3 рази на день, у віці 9-11 місяців 4 рази на день. У віці 1 рік дитина повинна отримувати різноманітний прикорм з кожної групи продуктів, вміти пити з чашки.

Так что теперь я буду следовать протоколу и давать его читать назойливым бабушкам))).

Полная версия документа здесь:

http://www.moz.gov.ua/ua/portal/dn_20080320_149.html

Если информация будет полезной кому-то, кроме меня, буду счастлива!)

Пы. Сы. Если такая информация уже была на Клумбе, сорри, не видела). Саму раздражает, если пишут одно и то же по 100 раз).  

Темы: Дитяче харчування


Теги: прикорм, 6-9 месяцев

59 коментарів

  • Alishka 2 липня 2012, 13:01

    полезно!!!спасибо большое, сама нахожусь в этом положении, через неделю прикорм, а я все не определюсь с чего да как...)

  • Sophia_125 2 липня 2012, 13:05

    Катя, самое смешное, что я этот документ выкидывала темой. предлагала всем, копируйте люди, ссылку выкидывала чуть ли не вкаждой теме о прикорме. но почему-то у нас народ не видит этого документа впритык))) я когда выкладывала, тоже наивно думала, что такую пользу принесу, помогу, а не тут то было)))

  • katrinen 2 липня 2012, 13:47

    София, а я так и чувствовала, что где-то в Ваших темах такое должно быть))). Я себе на рабочий стол сохранила и читаю теперь.

  • Tata_original 2 липня 2012, 13:51

    молодца, сама вот буду скоро, да вместе с тобой вводить))) сил нету - орет, если видит тарелку и ложку....даю банан почавкать - аж от удовольствия глаза закрывает)))

  • 1 коментар
  • katrinen 2 липня 2012, 14:11

    @Tata_original У меня вчера стакан с водой из рук пытался вырвать и выпить воду!))

  • Celeste22 2 липня 2012, 14:14

    @Tata_original я тоже так делала, а теперь ему надо во всех тарелках попастись, его кормлю первым, потом Аню, так он так кричит, дай только руки в тарелку запустить. Такую добрячую порцию схряпывает, пока Аня покушает

  • Elena_Inschakova 2 липня 2012, 14:19

    @Tata_original у меня тоже Маша видит банан и кричит настойчиво и тянется к нему..я ей дала- она его как сосок давай сосать..что-то высосала с него, мягкий:) И пожмякала пальчиками:)

    Зубов еще нет, в тарелки заглядывает...думаю с кабачка начну..пока еще не начала, хотя нам и 6 уже :)

  • Brungilda 2 липня 2012, 14:20

    А МЫ С БАБНАНА И НАЧИНАЛИ ЖИСТЬ СВОЮ прикормовую!

  • Tata_original 2 липня 2012, 14:29

    давайте если кто начнет че давать, пишите, бум вместе прикармливать))

  • katrinen 2 липня 2012, 14:41

    Я планирую с кабачка. Нам кашки низзя - и так руки мне обрывает))).

  • Tata_original 2 липня 2012, 14:45

    @katrinen я бы так хотела с кашек)) но тоже думаю с кабачка)

  • katrinen 2 липня 2012, 14:44

    Жаль, что в документе не пишут, на каком рынке овощи покупать))) Честно, не знаю, что лучше - овощи с рынка или баночные пюрешки.

  • Evgeniiay 2 липня 2012, 14:58

    Мне кажется, что кабачки можно и рыночные. Они и так как трава растут, куда их удобрять еще...

    Я давала рыночные, морозила рыночные

  • 5 коментарів
  • Tata_original 2 липня 2012, 15:31

    @katrinen а то! мы ж заодно))

  • Elena_Inschakova 2 липня 2012, 16:18

    @Tata_original Тата, спасибки! Что это я не морожу то...на даче ж есть

  • Tata_original 2 липня 2012, 16:20

    @Elena_Inschakova во-во, надо успевать) Я Ванушику тоже из села у знакомых стоолько на зиму наморозила)) половину выкинуть пришлось)))

  • Evgeniiay 2 липня 2012, 15:08

    Я очищала корочку, резала на кусочки и порционно в маленькие кульки.

    Желательно в морозильную камеру, с функцией глубокой заморозки.

    А потом зимой хоть в пюрешку, хоть в супчик.

    Так же морозила цв. капусту и брокколи

  • katrinen 2 липня 2012, 15:19

    Спасибо, дам бабушке задание)

  • Evgeniiay 2 липня 2012, 15:22

    На здоровье. Озадачивайте бабушку, зимой очень пригодится

  • Оля 2 липня 2012, 15:25

    Иногда пишешь 100 раз, читаешь 100 раз, а только на 101 доходит! Так что, распространяйте то, во что верите, то, что важно! Статья и правда очень ценная. Почитайте еще http://happychildleo.blogspot.com/2012/04/blog-post.html

    Я за ГВ и за правильное введение необходимого прикорма! Даем миру здоровых и счастливых деток!

  • masandra 2 липня 2012, 16:14

    Мелко нарезаное : цыбуля , морковка , кабачок (или цветная капуста ) капуста белокачаная , горошек складывала в формочки для льда и замораживала . Когда картошка закипела кидала этот чудо кубик из овощей быстро и не надо резать все по отдельности :) Так же делала борщевой набор из бурячка . Пришла с улицы картошку на плиту, закипело кубик бросила - вариться и все супец готов !

  • 8 коментарів
  • Коментар видалено

  • masandra 2 липня 2012, 17:16

    @Lapich мы вели сразу овощной навар : картошка, морковка, лук через неделю добавили масло оливковое , а потом капусту , кабачки ну и все остальное .

  • katrinen 2 липня 2012, 17:33

    @masandra Ого)

  • masandra 2 липня 2012, 16:23

    Я давала а что нельзя ? Даю с 8 мес. и по сей день :)))))))))

  • Tata_original 2 липня 2012, 16:25

    я с 6))) даже не думала ,что нельзя)))

  • Ксения 2 липня 2012, 20:05

    Мы ввели прикорм неделю назад. Начали с цветной капусты. Но у нас возникли проблемы со стулом..теперь не знаю как поступить дальше. Пробовать новый продукт? или вообще остановить прикорм на время

  • katrinen 2 липня 2012, 20:36

    "У разі появи ознак поганої переносимості продукту прикорму (порушення функції системи травлення, алергічні реакції чи ін.) слід припинити введення даного продукту прикорму і ввести інший".

  • Kvitochka21 3 липня 2012, 00:02 1

    а я в прикорм (кабачок или картфель или цв.капуста) добавляла грамульку слив. масла и чуть соли: сначала сама пробовала и без этого было невкусно лично мне.

  • katrinen 3 липня 2012, 00:25

    Ну да, оно и невкусно поначалу))) но пока ребеночек об этом не знает, лучше его оградить от соли и холестерина. А масло можно вводить растительное, по чуть-чуть.

  • Ксения 3 липня 2012, 12:38

    @katrinen не то слово невкусно!!!!Я как попробовала - еле осилила проглотить. А малышня моя кушала нормально) потому что она еще не знает что есть вкусно, а что нет.

  • katrinen 3 липня 2012, 12:42

    Ну да, это же пока только прикорм. Зачем солькой-то пичкать, еще успеется)))

  • Evgeniiay 3 липня 2012, 13:41

    Я лук то же месяцев в 7 ввела.

    А вот соль до сих пор минимум. И только в суп. Т.е. на вкус он совершенно не соленый, но соль там есть, в качестве полезности, а не приправы

  • Дарья 3 липня 2012, 15:01

    Педиатр сегодня обозвал Ольку рахитом и посоветовал вводить прикорм пораньше. Купила силиконовую, ложку, всяких банок-склянок с разными пюре... каким образом запихнуть их в ребенка, еще не знаю.

  • 8 коментарів
  • katrinen 3 липня 2012, 23:11

    @Evgeniiay Ну как Вам сказать, Евгения...Вроде хороший. А доверяю я в основном себе, так уж сложилось)

  • Evgeniiay 4 липня 2012, 06:13

    @katrinen Ну, тогда, мне кажется, нужно еще с другим врачом пообщаться.

  • katrinen 4 липня 2012, 08:56

    @Evgeniiay Спасибо, как раз планирую)

  • Evgeniiay 3 липня 2012, 15:34

    Ааа, я уж упустила, что ИВ...

    Тогда да, вполне с 5-ти можно. И овощей уже полно...

    Но педиатру все равно в лоб, это не показатель для рахита...

  • ааа 28 липня 2015, 18:20

    Підскажіть, будь ласка, коли починали вводити коров'яче молоко. Зараз їмо Фрісо 1, а після 6 міс. хотіла переходити на щось бюджетніше, не знаю як краще поступити???

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу