Новости о подходе к школьному обучению

 

ШКОЛИ ЗМОЖУТЬ ОРГАНІЗОВУВАТИ МЕРЕЖЕВУ ФОРМУ ЗДОБУТТЯ ОСВІТИ

У липні запрацює Положення про інституційну форму здобуття загальної середньої освіти

 

Школи зможуть організовувати для дітей мережеву форму здобуття шкільної освіти - це дасть змогу будувати індивідуальну траєкторію школярам, а також самій школі пропонувати учням цікавіші форми навчання. Також запропоновано нові підходи до роботи вечірніх шкіл.

Усе це передбачено Положенням про інституційну форму здобуття загальної середньої освіти (наказ МОН від 23 квітня 2019 року № 536 було зареєстровано в Мін'юсті 22 травня). Положення було опубліковане 14 червня 2019 року і набере чинності 1 липня.

Установлено, що до інституційної форми здобуття загальної середньої освіти належать очна (денна, вечірня), заочна, дистанційна та мережева.

За словами Міністра освіти і науки Лілії Гриневич, мережева форма здобуття освіти дає школі реальний інструмент для взаємодії із закладами культури, фізкультури і спорту, міжшкільними ресурсними центрами та іншими суб'єктами освітньої діяльності. Навчання за мережевою формою може організовуватись як для всього класу (групи) (коли у закладі немає вчителя, а окремі уроки може надавати профільний гурток чи організація з хорошими спеціалістами), так і для окремих учнів, які вже десь додатково навчаються.

Запропонувати педагогічній раді закладу впровадити мережеву форму можуть як учні і батьки, так педагогічні працівники та інші заклади. Механізм такий: базовий заклад і партнер укладають договір, у якому буде визначено освітню програму та її компоненти, що забезпечуватимуться у взаємодії, механізми фінансування, використання ресурсів та інші умови їхньої співпраці.

Змінено й підхід до роботи вечірніх шкіл. Міністр пояснила, що до цього часу учні, які не могли навчатися за денною формою, робили це тільки у вечірніх школах. На вечірній формі можна буде отримати освіту з 14 років у будь-якій звичайній школі, що відкриє на своїй базі таку форму навчання. Також освіту можна буде отримати прискорено у 10-11 (12) класах, але тільки якщо учень продемонструє достатній та високий рівень навчальних досягнень (від 7 та до 12 балів).

Для вечірніх шкіл це означає, що вони зможуть продовжити функціонувати як заклади загальної середньої освіти, в яких організовано вечірню форму здобуття освіти. Для цього необхідно внести відповідні зміни до назви закладу, статуту та затвердити це засновником.

Зарахування осіб до приватних і корпоративних закладів загальної середньої освіти для здобуття освіти за інституційною формою здійснюватиметься у порядку, визначеному засновником (засновниками), а до закладів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти та інших закладів освіти, які забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти, - в порядку, визначеному відповідними актами законодавства.

Для реалізації індивідуальної освітньої траєкторіїздобувача освіти можуть бути створені умови для засвоєння ним освітньої програми за індивідуальним навчальним планом.

-----------------------

Взято из сайта Лига.нет

Темы: Освіта

4 коментаря

  • Maryhanchik 19 червня 2019, 11:47 1

    А простым языком о чем там?

  • vikzeos 19 червня 2019, 12:53

    Ничего не ясно))) Это точно.
    Хотя только про вечерние школы ясно.

  • juffin 19 червня 2019, 13:35 4

    Фух,не только я не поняла этот текст)

  • Komonata 20 червня 2019, 13:39

    Как это будет работать, собственно, никто и не знает)) это нововведение и ещё должна быть куча разъяснений к этому. Я школой ещё толком не интересовалась, т.к дочери только 4 года. Из этого текста поняла, что будет не четкая госпрограмма, а сами школы ее смогут формировать, и родители так же смогут вносить свои предложения на счёт направления обучения.
    Не один раз слышала , как говорят о западных системах обучения, когда сразу выбирается направление и уже ребёнок со школы более углубленно это изучает. Так понимаю, что это шаг к такому подходу в обучении

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу