Історія про туфлі

Історія про туфлі, яка змінила моє відношення до життя

 Mayko Oksana

Прабабуся залишилася вдовою в 27 років. І дві дівчинки на руках. А крихітний хлопчик помер. Грошей дуже мало, жити важко.

Платня маленька, потрібно бути дуже, дуже бережливою. Економити і розумно витрачати гроші на господарювання. Вона так і робила. Так і жила.

А потім побачила в магазині ці туфлі.Розкішні, модні, лаковані, на каблучку-“чарочці”. І купила. Вони якраз на ногу підійшли, як влиті. І вдома завела патефон і танцювала трішки: вона ж два роки не танцювала. І два роки вела заощадливе життя, розраховуючи кожну копійку, хоча жити не дуже й хотілося. Вона сумувала за чоловіком і за хлопчиком. Туфлі були дуже дорогими, їй довелося витратити усі гроші. І вона з жахом думала, як житиме з дітьми і що буде завтра.

А нічого поганого не сталося. Позичила грошей, потихеньку віддала, наливала собі менше супу і м’ясо віддавала дочкам. А сама хліб їла і кип’яток пила – це дурниці, тому що були туфлі. З бантами!

Вона в цих туфлях пішла на вечірку до знайомих, там в неї закохався директор пивного заводу, зробив пропозицію, і через рік вона вийшла заміж. І досить щасливо жила. І дівчатка були одягнені й ситі, і обоє отримали вищу освіту.

Хоча війна була і всякі жахіття, але туфлі, спогад про туфлі – вони зносились, звичайно, – дуже підтримував! Це був найбільш радісний спогад! І в 90 років прабабуся згадувала купівлю цих чудових туфель і, посміхаючись, розповідала в деталях і в особах той  момент хвилювання… Вона рідко посміхалася: життя було суворе.

І ось що я думаю: купіть собі те, чого душа просить. Навіть якщо грошей дуже мало.Позичте трішки, перекрутіться, відкладіть купівлю шпалер або садового інвентарю. Чи унітазу. Чи ще чогось важливого. Деякі покупки можуть врятувати життя і змінити долю, хоч без них цілком можна обійтися – без туфель з бантами. А ви все одно купіть. І щось хороше станеться. І жити захочеться. І танцювати під патефон. І познайомитеся з ким-небудь цікавим. А потім правнучці розповісте про туфлі. У 90 років. Посміхаючись..

 

Темы: Дім і побут

21 коментар

  • Svetlin 6 листопада 2018, 19:43 4

    Поддержу!!!

  • NathaliaYa 6 листопада 2018, 19:45

    Люблю цю історію)))
    І взуття гарне люблю)

  • Kowwka 6 листопада 2018, 19:46 1

    Правда жизни
    Чтобы не случилось, не забывайте о себе, своих желаниях...

  • Nataly_lev 6 листопада 2018, 20:03 24

    Спасибо. Хорошая история, но не в сегодняшних реалиях. Эта история подходит для того послевоенного голодного времени, когда о себе думать было стыдно. Надо было думать о Родине, Ленине, партии, на худой конец, о детях, не своих конечно, а голодающих Африки и отдавать копейку в фонд Мира. Так было принято, мещанские интересы высмеивались, да собственно и хороших вещей в продаже не было.
    Время изменилось. Сейчас наоборот, культ вещей, банки дают кредиты: на ремонт, турпоездку, шубу и туфли.Многие только и думают о своих желаниях, материальных. По телевизору-навязчивая реклама: "купи, купи, купи...". Туфли уже не изменят жизнь, хотя и будут стоить в десятки раз дороже тех, из рассказа. Культ потребления. Нам мало для счастья одних туфлей. Мы разучились радоваться простым вещам.

  • 1 коментар
  • antario 6 листопада 2018, 20:14 3

    Полностью поддержу! Сейчас эту историю надо рассматривать на новый лад: не покупка чего то материального, 35 пары обуви или 25 комплекта белья, а наоборот - остановить гонку работать/купить/купить еще/работать еще больше, и порадоваться чему то душевному, нематереальному, как эта бабулечка туфлям радовалась)

  • nikalina1986 6 листопада 2018, 20:32

    в точку

  • Ioaana 6 листопада 2018, 20:35

    А я думаю що ця історія просто для для тих хто може дозволити собі гонку купи купи. Хто може дозволити собі купити 35 пару взуття ніколи не оцінить цієї історії

  • Stihiya 6 листопада 2018, 20:36 1

    Спасибо! Впервые читаю. Пускай мечты сбываются у всех)

  • Malinka_orijinal 6 листопада 2018, 20:51 1

    Мне так мама когда-то купила огромную куклу :) Радости было не меньше, чем у этой бабули)

  • Brungilda 6 листопада 2018, 21:38

    Я себе в 36лет купила куклу, хотя вроде в детстве не было тяги к кукольным делам)

  • Lidok 6 листопада 2018, 21:36 1

    У мене є одна маленька забаганка, купити собі на подарунок туалетну воду оригінал, Коко Шанель модмазель, тільки ж вона суууука коштує бєшених грошей :dizzy_face::dizzy_face::dizzy_face::dizzy_face::dizzy_face:

  • JuliaSha 6 листопада 2018, 22:50

    Треба взяти і купити! Ви цього заслуговуєте!

  • Lidok 6 листопада 2018, 23:01

    Дякую!! От якраз на 29 липня 2019 року, на свій юбілей сорокорічний я їх і куплю

  • nastya2078 6 листопада 2018, 21:42 1

    супер история)) аж мурашки по коже))

  • Elena_i_Alexey 6 листопада 2018, 21:44 1

    Прям история про мою маму. Всегда жили достаточно скромно, но уж если делались покупки, то знаковые...
    У меня так появились первые лаковые туфли, когда я шла в первый класс, первые малюсенькие золотые серьги, когда с отличием его закончила, а потом первые джинсы ( за которыми стояли в очереди весь день)... Были времена тотального дефицита...
    Мои родители меня баловали, наверное... но я так благодарна за те сбывшиеся мечты... за то ощущение счастья....

  • 2 коментаря
  • Ryda_ 7 листопада 2018, 10:44

    И что делают в таком случае? Сын раз так ударился, что я думала что тоже по вылетают.

  • Marishe4ka 7 листопада 2018, 11:06

    А что сделать?стоматологи в то время разводили руками,челюсть формируется мы ничем не поможем,надо ждать.так я и ходила без зубов передних.

  • Коментар видалено

  • Yuliya_83 6 листопада 2018, 22:09 2

    У меня было много разных туфель, но лаковые туфли с бантиками, купленные за дурные деньги на вещевом базаре на стадионе, помню по сей день, а джинсовая юбка-ламбада, привезённая мамой из Польши... Было очень тяжело, но эти вещи запомнились на всю жизнь.

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу