Готовність до школи. Філіппінський тест. ( Делюсь находкой для тех, кто сомневается отдавать ли своего ребёнка в школу)

Готовність до школи. Філіппінський тест

 

 

В дошкільному віці (зазвичай в 5-6 років) у дітей відбувається «напівзростовий стрибок у зрості», який полягає у суттєвому подовженні рук і ніг.

Для того, щоб дізнатися пройшов цей скачок зросту чи ні, потрібно попросити дитину доторкнутися правою рукою до лівого вуха, провівши руку над головою. Дитина 4-5 років не може цього зробити – руки ще занадто короткі.

Результат Філіппінського тесту достатньо точно характеризує біологічний вік дитини. Він відображає ступінь розвитку скелету, рівень дозрівання нервової системи, здатність головного мозку сприймати і переробляти інформацію. Загалом таким способом перевіряється ступінь морфофункціональної зрілості організму. В першу чергу це пов’язано з рівнем дозрівання нервової системи і здатністю головного мозку сприймати і переробляти інформацію. Недарма Філіппінський тест нерідко розглядають як один з головних критеріїв «шкільної зрілості».

Фізіологами встановлено, що, якщо дитина починає відвідувати школу до того, як у неї відбувся напівзростовий стрибок, це різко негативно позначається на її здоров’ї, в першу чергу – психічному, і вкрай рідко приносить успіх у навчанні.

Паспортний вік, в якому проходить цей напівзростовий стрибок, може істотно варіюватися. У деяких дітей він завершений вже до 5 років, в інших – тільки після 7 років. Ясно, що в такому віці різниця в два роки – це дуже багато.

Напівзростовий стрибок — один з важливих критичних періодів у житті дитини, відповідно до ходу якого якісно змінюються багато функцій організму. У той же час фізіологічні наслідки такого стрибка дуже прості: організм дитини стає надійнішим в біологічному сенсі, а тому – працездатнішим.

З точки зору фізіології про працездатність взагалі можна говорити тільки після завершення напівзростового стрибка. До цього істинної працездатності (ні розумової, ні фізичної) у дитини ще немає. Адже основою працездатності є така організація нервових, енергетичних та інших процесів, яка здатна забезпечити роботу в «стійкому режимі». Ні про який стійкий режим до напівзростового стрибка говорити не доводиться — клітини дитячого організму до 6 років просто не годяться для цього.

Зате після того, як напівзростовий стрибок завершений, у дитини з’являються реальні функціональні можливості до посидючої, досить тривалої роботи в рівному темпі (зрозуміло, ще невеликі — вони будуть швидко, але нерівномірно збільшуватися відповідно до міри дорослішання, але вже закладена основа).

Успіхів вам, друзі, терпіння і розуміння до себе і до своїх дітей!

Фото з відкритих джерел. Переклад Тутка за матеріалами

Стаття з Фейсбук

 

Темы: Розвиток дітей

14 коментарів

  • Marisolka 2 липня 2018, 18:20

    Генетически мегя обусловлены длинные руки и ноги

  • Xxaaa 2 липня 2018, 18:36 1

    Прикольно, моему через месяц 6-проверила-едва достает кончиками пальцев до уха. Номы и в школу идем через год-еше успеем отрастить руки)))

  • knyaginya 2 липня 2018, 18:40

    Моему почти 7. Достает до уха. Значит вовремя идём)

  • knyaginya 2 липня 2018, 18:41

    в школу

  • Kralya 2 липня 2018, 18:46 2

    Нас так тестировали при поступлении в школу, и сына и дочку в этом году, я ещё думала при чем здесь это, ухо, рука, а оно вон как)))

  • lolusha 2 липня 2018, 18:55

    Мой доставал до уха))) и тесты прошел легко. Но морально к школе, как оказалось,был не готов. Учился отлично, но крик, шум на переменах приводил его в ужас,уставал страшно, плакал без причины.Поход в туалет через всю школу-трагедия. Если бы нужна была продленка, пришлось бы забирать, а так на полудомашнем обучении 1 класс закончил. 2 класс полегче.

  • BrilliantR 2 липня 2018, 19:15

    Дочке и 5 нет, достает кончиками пальцев до уха) В школу пока не собираемся))

  • oksana_14 2 липня 2018, 19:55

    Так же, 5,6. Мы ещё размышляем идти- не идти...

  • BrilliantR 2 липня 2018, 20:13

    у нас все знакомые, дети которых пошли в 6 советуют подождать до 7.
    Тем более, что день рождения в октябре, отдавать в школу в 5,10 точно не будем)

  • KraNat 2 липня 2018, 20:00 7

    Дочке 4 года. До уха достала ))))) но, что-то мне подсказывает, что она не готова к школе :D

  • Svetik78 2 липня 2018, 21:14

    :joy::joy::joy:

  • Marishe4ka 2 липня 2018, 20:07

    Сыну,недавно стукнуло 6,не достает

  • Коментар видалено

  • Ariadna_Lev 2 липня 2018, 20:21

    Нас так тестировали в 5.10 лет, мы недоставали но в школу пошли, сейчас нам почти 7 и до края уха уже достаем))

  • Lolaya 3 липня 2018, 11:03

    У садку робили діткам такий тест на батьківських зборах) Те що Ярику було рано у школу, не розуміла тільки його мама, тож коли побачила що до вуха не дістає тільки її хлопчик, тільки тоді повірила виховательці, що рік ще треба почекати)))

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу