А в давнину було так…

А чи знаєте ви, що…

…за народними спостереженнями, хлопчики та дівчата розташовуються в материній утробі: хлопчики сильніше ворушаться з правого боку, дівчата – з лівого. (А посередині? Мені вже страшно…)

 

…плаценту закопували в хаті, проти того місця, де народилася дитина. Закопана плацента протягом усього життя мала берегти людину від хвороб. (Здирайте паркет, панове, коли хочете, щоб дитина здоровою була!)

…новонародженому перерізали пуповину, підклавши під неї «чоловіче» або «жіноче» знаряддя праці (сокиру, гребінь тощо) – аби виросла працьовитою.  (А тепер можна і ноутбук!)

…коли маля застуджувалося, його купали у відварі смородинового гілля. (А ще в гречаній соломі, але тепер її в аптеках не продають)

…під час купання (коли дитина добре розпарювалася), її «міряли», притягуючи правий лікоть до лівого коліна і навпаки. Вважалося, що ця вправа запобігає вивихам. Також це була найдавніша діагностика порушення опорно-рухової системи. (До речі, ми так робили з нашим старшим, йому подобалось)

…дітей після року не радили годувати грудьми, оскільки вважалося, що дитина, «як довго ссе, дурна буде». (Ноу комментс)

…щоб дитина швидше вчилася сидіти, їй майстрували «сидушку»: у колоді видовбували ямку та вирізали з одного боку «хвірточку». Дитя садовили в ямку та звішували ніжки так, що хвірточка не давала вилізти з «сидушки».  Якщо не знаходили колоди, дитина сиділа у решеті, обкладеному ряднами. (І що цікаво, з ХХ ст. дітей силоміць не садовлять, але остеохондроз у 25 років – не рідкість).

…коли дитя довго не «просилося», його змушували з’їсти зав’язку від ковбаси. (Я б такий урок назавжди запам’ятала… якби ще потім ту зав’язку не викакала…)

…перші зубогризки робили з гусячої горлянки, яку, помивши, вичистивши та висушивши, начиняли сухим горохом, складали у бублик і давали малятам гризти. (Цікаво, що краще – мучитись від свербіння ясен чи вдавитися горохом?)

…перші штани селянські діти надівали у чотири роки. (Видно, зав’язка від ковбаси –не дуже дієві ліки проти не-ходіння на горщик)

…від дизентерії лікували так: спалювали шматочок сита, розводили попіл з водою і давали дитині пити. (Якщо не допомагало, значить, сито хтось зурочив)

…молочницю видаляли з дитячого рота материними косами. (Не стрижіться, мамки, а то молочницю не вилікуєте!)

І ще багато цікавого у книзі «Дитина у звичаях і віруваннях українського народу» Марка Грушевського.

17 коментарів

  • lilena 14 жовтня 2011, 14:14

    зашибись :)))

  • lizabette_ 14 жовтня 2011, 14:29

    А мы плаценту закопали в саду и посадили сверху молодое деревце (грушу)... дочь подростет вместе с деревцем и будет кушать его плоды, которые знают энергетику моего ребенка...

  • TatiZ 14 жовтня 2011, 14:37

    цікава інформація. а я свою доню після купання в ванночці теж "міряю" - доці подобається.

  • IrinaNM 14 жовтня 2011, 15:20

    некоторые моменты не смогла перевести, но в целом очень смешно и удивительно, что человечество еще не вымерло:)))

  • IrynaY 14 жовтня 2011, 15:21

    я о том же подумала:)))))))

  • Lizard 14 жовтня 2011, 15:27

    Интересно про грудное после года. Думаю лет через 20 эту фишку раскрутят:)) У нас любят ломать стереотипы периодически: то кормление по часам, то по требованию;то кормление - чем дольше тем лучше, то только до года, а то "дурна буде".:) Это ж мудрость веков!:)

  • Zaulka 14 жовтня 2011, 17:21

    Во наржалась! А раньше во все это верили. А еще в зеркало не показывать до года, пятки не целовать... Как наслушаешься... Как они раньше со всем этим жили? И вообще, меньше верить - легче жить!

  • ApriCat 14 жовтня 2011, 17:36

    ууууууууу, квак все запущено)))))). Ни в колодку не сажала, ни "горлянку" грызть не давала, даже сито не сжигала... Що ж то воно тепер буде)))))?

  • Анастасия Lucky 14 жовтня 2011, 20:07

    Мама дарагая!!! :))))

  • 5 коментарів
  • ApriCat 14 жовтня 2011, 20:19

    Зато экономия какая? А зимой тоже "мадам Сижу" светили?

  • Олюшка 14 жовтня 2011, 21:55

    @ApriCat Просто детки носили не взрослую одежду, а лели - рубашечки такие (и мальчики, и девочки).

  • ApriCat 15 жовтня 2011, 01:14

    Хех! До трех лет в леле ходить... Интересно.

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу