Алгоритм дії лікаря при наданні медичної допомоги хворим на гострі респіраторні інфекціі.

Пропоную всім мамам витратити час і уважно вчитатися в рекомендаціі щодо ГРІ. Це дасть відповіді на питання Що робити коли кашель, нежить тощо.

Повний текст алгоритму діі лікаря http://www.umj.com.ua/article/83046/algoritm-dii-likarya-pri-nadanni-medichnoi-dopomogi-xvorim-na-gostri-respiratorni-infekcii

Я ж публікую те, що призначено для пацієнтів. Не хворійте!

Таблиця 7 Пам’ятка пацієнту

Що таке ГРІ?

ГРІ визначається як будь-яка інфекційна хвороба верхніх або нижніх дихальних шляхів. Інфекції верхніх дихальних шляхів включають гострий риніт (запалення носа, нежить), гострий риносинусит (запалення носа та приносових пазух), гострий середній отит (запалення середнього вуха), фарингіт/тонзиліт (запалення глотки та глоткових мигдаликів), ларингіт (запалення гортані). Інфекції нижніх дихальних шляхів включають гострий трахеїт (запалення трахеї), гострий бронхіт (запалення бронхів), бронхіоліт (запалення бронхів найдрібнішого калібру — у дітей перших місяців життя), пневмонію (запалення легень).

Антибіотики мають обмежену ефективність у лікуванні більшої частини неускладнених ГРІ у дорослих і дітей.

 

Шлях передачі ГРІ

ГРІ поширюються у громаді повітряно-краплинним шляхом — хвора людина поширює в навколишнє середовище аерозоль (дуже дрібні крапельки слизу, які містять збудників хвороби) під час чхання та кашлю. Цей аерозоль розповсюджується на відстань кількох метрів від хворої людини та здатен певний час перебувати в повітрі закритих приміщень. Ситуація погіршується при підвищеній вологості повітря.

Профілактика

У сезон поширення ГРІ, у тому числі грипу, в громаді з метою запобігання інфікуванню рекомендується дотримуватися нижченаведеного:

1. Повноцінно харчуватися.

2. Достатньо спати вночі.

3. Провітрювати приміщення кожні 2–3 год.

4. Мити руки із милом після громадського транспорту, відвідування громадських місць.

5. Уникати місць скупчення людей.

6. Не займатися самолікуванням. Дотримуватися рекомендацій сімейного лікаря.

7. При появі перших симптомів захворювання (загальна слабкість, головний біль, біль у вусі, біль у горлі, нежить, кашель, підвищена температура тіла) звертатися до сімейного лікаря.

8. У ситуації, коли у Вашому оточенні з’являється хворий на ГРІ, займайте активну позицію — робіть зауваження людині, яка кашляє чи чхає і не прикривається хусткою.

9. Завчасно робіть профілактичні щеплення проти грипу. Це створить імунний захист Вашого організму від найтяжчої ГРІ — грипу. Докладну інформацію щодо щеплень можете отримати у Вашого сімейного лікаря.

Консультація лікаря

Оглянувши Вас, сімейний лікар надасть інформацію про хворобу та середній період її перебігу (без призначення лікування); про особливості лікування та ймовірні побічні реакції, що можуть виникнути під час лікування; відповість на Ваші запитання та зробить призначення.

З метою забезпечення ефективності й безпеки фармакотерапії необхідно дотримуватися рекомендацій щодо застосування лікарських засобів, призначених лікарем, та інструкції для медичного застосування препаратів. До завершення курсу лікування слід зберігати первинну та/чи вторинну упаковку лікарського засобу, на якій зазначені назва, форма випуску, доза, серія, дата випуску, термін придатності, назва виробника лікарського засобу.

Стратегії призначення антибактеріальних лікарських засобів (антибіотикотерапія)

Призначаючи лікування, Ваш сімейний лікар обов’язково розгляне питання антибіотикотерапії. Це рішення буде обговорено з Вами. Лікарем може бути вибрана одна зі стратегій антибіотикотерапії: «відмова від антибіотикотерапії», «відкладена у часі антибіотикотерапія» чи «негайна антибіотикотерапія».

Вибравши стратегію «відмова від антибіотикотерапії», лікар зробить спробу аргументувати своє рішення. Це рішення буде ґрунтуватися на тяжкості Вашого стану, супутніх хворобах, попередній медичній історії (анамнезі) та Ваших уподобаннях. Якщо через деякий час (з’ясуйте це з лікарем) стан Вашого здоров’я не покращився, або навіть погіршився — обов’язково повідомте про це лікаря; можливо, потрібно буде повторно Вас оглянути і змінити призначення.

Вибравши стратегію «негайна антибіотикотерапія», лікар призначить певний лікарський засіб, розрахує разову дозу, кратність прийому протягом доби і тривалість прийому антибіотика, залишить рецепт на антибіотик. Впевніться в тому, що Ви правильно зрозуміли Вашого лікаря (коли розпочинати прийом лікарського засобу, в якій дозі, через який інтервал і як довго його приймати). Перед тим, як розпочати прийом антибактеріального лікарського засобу, обов’язково ознайомтеся з інструкцією: зверніть увагу на рекомендовані дози, кратність прийому, умови зберігання, рекомендації щодо зв’язку прийому лікарського засобу з прийомом їжі та особливості прийому (розжовувати чи ні, чим запивати та ін.). Якщо через деякий час (з’ясуйте це з лікарем) стан Вашого здоров’я не покращився, або навіть погіршився — обов’язково повідомте про це лікаря; можливо, потрібно буде повторно Вас оглянути і змінити призначення.

Вибравши стратегію «відкладена у часі антибіотикотерапія», лікар випише Вам рецепт на антибактеріальний лікарський засіб та надасть роз’яснення: за яких умов розпочати його прийом.

Хто, ймовірно, буде схильний до розвитку ускладнень?

Призначаючи Вам лікування, лікар комплексно оцінює ситуацію. Доведено, що деякі люди більшою мірою схильні до розвитку ускладнень від ГРІ, а тому для них розглядатиметься стратегія «негайної антибіотикотерапії». До таких груп належать пацієнти:

- які систематично нездужають;

- із потенційними симптомами та ознаками серйозної хвороби та/чи ускладнення;

- які мають серйозні хвороби серця, легень, нирок, печінки, а також нервово-м’язові хвороби, муковісцидоз, пригнічення імунної системи, недоношені діти та ін.;

- віком старше 65 років, які мають ≥2 з таких критеріїв: госпіталізація у попередньому році, цукровий діабет, гостра серцева недостатність в анамнезі, поточне застосування глюкокортикоїдів; або особи віком старше 80 років із кашлем та ≥1 із вищенаведених критеріїв.

Ваші вподобання

Ви можете ставити лікарю будь-які запитання, пов’язані із призначенням Вам антибіотика при цій ГРІ. З огляду на Ваші проблеми та очікування щодо призначення антибіотиків лікарем буде прийнято зважене рішення та призначена необхідна стратегія антибіотикотерапії.

Госпіталізація

Лікар може прийняти рішення щодо Вашої госпіталізації. Зазвичай такі рішення приймають у нижченаведених ситуаціях:

- лікар не може гарантувати якісного лікування в амбулаторних умовах;

- необхідне негайне лікування, що потребує частої корекції з боку лікаря або цілодобового нагляду медперсоналу;

- Ваші соціально-побутові умови не можуть гарантувати адекватного та якісного лікування;

- Ви можете стати джерелом інфікування осіб, які мешкають поряд з Вами тощо.

У стаціонарі у Вас буде можливість цілодобово перебувати під контролем медперсоналу, що дозволить контролювати зміни у стані здоров’я та вносити відповідні корективи щодо обсягу обстеження та лікування. Як тільки Ваш стан покращиться та стабілізується, Ви зможете продовжити лікування вдома під наглядом Вашого сімейного лікаря

8 коментарів

  • Violettochka 9 січня 2016, 10:21

    Спасибо за статью, - очень многого наши врачи нам не говорят,что должны были...((( В основном - только выписывают, а не разговаривают и тем более, не аргументируют свой выбор назначения лекарственных препаратов...

  • Mariia_k 9 січня 2016, 10:23

    Лучше потратить время и самим разобраться, потому что про приход участковых можно легенды слагать.)

  • tasha86 9 січня 2016, 13:01

    ++ Доверяю нашему врачу, лишнего ни разу не назначила, но рецепты всегда перепроверяю в инете, для повышения самообразования))

  • InnaX 9 січня 2016, 10:43

    у нас в стране, лечиться можно только под девизом: Помоги себе сам!
    Про стационар в последнем абзаце -даже смешно читать. Не дай Бог кому попасть в стационар с Орз. Привезете домой еще и коклюш и ветрянку и т.п.

  • Mariia_k 9 січня 2016, 11:36

    Таблиця 6 Показання до госпіталізації
    Частота дихання >30/хв.
    Частота серцевих скорочень >130 уд./хв.
    Систолічний артеріальний тиск <90 мм рт. ст., або діастолічний артеріальний тиск <60 мм рт. ст. (якщо це не є нормою для цього пацієнта).
    Сатурація кисню <92%, або центральний ціаноз (якщо особа не має хронічної гіпоксії в анамнезі).
    Пікова об’ємна швидкість видиху <33% належної.
    Змінений стан свідомості.
    Дихальна недостатність ≥ІІ ст. (див. відповідні медико-технологічні документи).
    Температура тіла ≥38,5 °С і піддається корекції лікарськими засобами.
    Пацієнт віком ≥65 років.
    Соціальні показання (проживання в закладах закритого типу; нездатність до самообслуговування, що стала наслідком хвороби)

  • Galyusya 9 січня 2016, 13:13

    Спасибо, Маша! Мне все знакомо и известно, но, для молодых мамочек очень полезный пост.
    Очень рекомендую всем бросить пост в закладочки, очень информативно и правильно!

  • Mariia_k 9 січня 2016, 13:21

    Теорию никто не любит читать, скушно...)

  • Galyusya 9 січня 2016, 13:30

    )))да, это точно, но, как она хорошо помогает на практике)))

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу