Складнощі домашнього завдання

Натрапила на статтю від імені матері - мовляв, як складно з цією школою та її домашкою. Як важко до опівночі разом з дитиною готувати уроки. Як важко вмовляти та цербером-наглядачем стояти над школярем, щоб довчив, дописав, доробив. Дитина навчається у 8 класі.

А чи треба?

Як вважаєте, від чого залежить виникнення цих складнощів?

Мені важко оцінювати, мої діти ще не школярі. Я можу лише припускати.

1. Непідготовленість до систематичних занять. Це та ситуація, коли дошколяр до школи не мав досвіду навчання вдома. Тобто був садочок, в якому проводитлись заняття - і на цьому усе. Батьки вдома додатково не навчали дитину. Може, ще були якість курси - але теж за межами дому. В мене є знайома, яка постійно нарікала на свою доньку, коли тій було 2-6 років (тобто ще до школи). Нетямуща, непосидюча, нічим займатись не бажає. А потім я стала свідком, як та сама непосидюча, разом із бабусею і читає, і робить поробки, і читає потроху. Отже, проблема не в дитині, а в батьках, які не бажають знайти час/бажання/підхід до власної дитини. А якщо правильно та поступово створити домашнє навантаження у вигляді навчання, то, можливо, й перехід до шкільних буднів буде легшим?

2. Перфекціонізм. Коли для батьків важливо, щоб дитина була краща. Ця ситуація часто буває у стосунках батько-син. Будь або першим, переможцем, або ти - ніхто, невдаха. Матері зазвичай бувають більш поблажливими - головне не перемога, а участь. Або ж перфекціонізм самої дитини. Коли вона намагається все зробити правильно, начисто. А як не виходить - то переробляє до нескінченності. Аби бути відмінником. А програма все складніша, навантаження збільшується і часу не вистачає, щоб усе "вилизати" до бездоганності.

3. Відсутність мотивації. Коли дитині матеріал поданий вкрай нецікаво, та вона не може зрозуміти, нащо воно їй треба взагалі. Це проблема вчителя, в першу чергу.

Що думаєте?

П.С. Я завжди була відмінницей. Уроки робила сама (за винятком складних тем, тоді зверталась до батьків). Мене ніколи ніхто не контролював та не перевіряв, чи підготувала уроки. 

Темы: Освіта

231 коментар

  • maksim 27 вересня 2017, 16:58 6

    Раньше все проще было .

  • 3 коментаря
  • Zabava_028 28 вересня 2017, 00:49 1

    Мені здається, жирним мінусом для уваги дитини на занятті є гаджет. Селфі. Інста.

  • sneguro4ka 28 вересня 2017, 11:10 4

    не було простіше. раніше теж була складна програма. просто раніше діти були більш самостійними, відповідальними. батьки працювали, діти більше часу проводили самі, мали хатні клопоти, і прибирали, і їжу готували, і в село на городи. а збір макулатури і металолому? не було легше раніше
    а зараз кожна друга мама або не працює, або працює вдома. дітям ніде навчитися самостійності і відповідальності.
    і левова частка часу в бібліотеці просиджувалася. ганяєш по крамницях за тими контурними картами по історії, яких ніде немає, по бібліотеках за книгами, яких теж немає. а реферати врукопашну в бібліотеці писати?
    мама гроші на стіл поклала і я вперед по крамницях шукати матеріал. хто з нинішніх дітей так робить? та мама відпроситься з роботи, щоб дитинка не дай бог не пішла сама кудись, щоб не напружувалася. маємо те, що маємо. самі винні

  • maksim 28 вересня 2017, 15:28

    Ой , причем тут мама . Сейчас все по интернету заказывают и с доставкой в школу .

  • Sveta82li 27 вересня 2017, 17:03 1

    Это ппц а не уроки,дочка приходит пол четвертого со школу пол часика отдыхает и садится за уроки,постоянно голова болит не получается что то сразу плачет,у нас как-то легче было

  • 15 коментарів
  • Zabava_028 29 вересня 2017, 08:49

    Де писали про 8 сторінок? Пропустила.

  • babushkaN 29 вересня 2017, 11:03

    Тепер сама не знайду. Вчора паралельно читала,ще мама скрин сторінки зошита виставляла,там треба було переписати вдома цілу сторінку другокласнику і прочитати 8 сторінок

  • Zabava_028 29 вересня 2017, 12:00

    Мабуть,затерли комент.

  • juliytut 27 вересня 2017, 17:05 2

    Сейчас программа сплошная фигня, вы не поверите,. Но задания некоторые, учителя сами еле решают

  • 2 коментаря
  • Sveta82li 27 вересня 2017, 17:14

    И раньше было один урок объясняют а на следующем уроке закрепляют тему,а сейчас каждый урок новая тема,очень тяжело(

  • Alina_ty 27 вересня 2017, 17:21 1

    Программа дебильная!! Учителя сами в инете ответы выискивают! А если решил не как в интернете, то надо еще и доказать, что решил сам!

  • Solovyova_Irina 28 вересня 2017, 08:40 3

    Так может учителя фигня, раз с деланием справится не могут ? :)

  • Arriadna 27 вересня 2017, 17:05 4

    Считаю эту самую статью вбросом, так как мама просто не может приучить своего ребёнка к самостоятельности. Пример: мама развлекает 6-7 летнего сыночка на площадке, вместо того, чтоб этот ребёнок учился коммуникации самостоятельно) думаете, после этого она не будет с ним домашку по алгебре делать до 11го класса?))

  • 47 коментарів
  • Zabava_028 29 вересня 2017, 09:35 1

    Света, треба звертатись до лікаря. При даній вазі дитини вага на спині у 4,5 кг (розумно розподілена, не в руці, а саме на спині) не є непомірною. Причин болю у спині може бути багато. Від сколеозу до защемлення нерву. У мене в такому віці був постійний щем у грудях та обвально низький тиск. Це виявилось відгуком проблем із хребтом та банальною спадковістю.

  • Kaseta 29 вересня 2017, 09:36

    Вибачте, однак приплюсую та приєднаюсь до OlgaOlga.

  • Zabava_028 29 вересня 2017, 10:08

    Питань більш не маю.

  • Arlana 27 вересня 2017, 17:11

    8 класс)) Я помню, как одна знакомая жаловалась, что в первом классе для нее домашка неподъемной сложности)))
    Если по теме, то я считаю, что домашку должны делать дети САМОСТОЯТЕЛЬНО. Одно дело помочь, обьяснить, подсказать в конце концов. Но и проверять надо, а то дети. которые не очень хотят учиться могут расслабиться.
    Мой старший сейчас в 7 классе. Делает все сам, иногда просит проверить, иногда сама проверяю. Если что-то не понимает, обьясняю.
    Еще один сын, в 4м классе. Он всегда сделает домашнюю работу, даже если не проверить, он перфекционист. Иногда нуждается в подсказке, но редко.
    Еще один сын в 3м классе. Тут нужен глаз да глаз. Не будешь следить, как пишет - жди каракуль и неправильно решенных примеров. Очень неаккуратный и ленивый, хотя и умный в плане учебы) В подсказках нуждается постоянно. Вернее в одобрении его действий.
    Дочка, 1й класс. Все сама, только показывает, что сделала.
    Что я хочу сказать? Все дети разные, даже в одной семье и общих причин появления сложностей с учебой найти сложно.
    На счет ваших пунктов.
    1 - абсолютно не показатель.
    3 - отсутствие мотивация. Считаю, что это проблема родителей, если им важно, чтобы ребенок учился. Хорошо, когда учитель может заинтересовать детей, но он вряд ли это сможет сделать если родители не считают учебой чем-то важным.

  • 4 коментаря
  • Zabava_028 27 вересня 2017, 20:20 1

    Галка, дякую за досвід. Цікаво, коли у сім'ї є наочний приклад різних відносин з навчанням та самостійністю. Адже дійсно - усі діти різні.

  • TassZ 28 вересня 2017, 10:52 1

    Галка, вам респектіще! Я не уявляю-4 школяра ;)!!! Так, вірна відповідь-всі діти різні, а також різне навантаження і ще ж гуртки є.

  • TassZ 28 вересня 2017, 10:56

    Мій ще в муз.школі навчається і бассейн їздимо-5 клас. Вчора допомагала з уроками до 21.00. Бо реально багато задали письмового, а поспішає, хоче без чернетки писати, щоб пошвидше і відпочити біля теліка хоч пів години. Але так не щодня Слава Богу... Деякі дні навіть піде гуляти в двір-вертається, бо всі дома за уроками і нема з ким погратись. .. що тут скажеш

  • OlgaOlga 27 вересня 2017, 19:52 4

    "Мені важко оцінювати, мої діти ще не школярі. Я можу лише припускати."
    Поверьте, даже не стОит "припускати", пока ребенок не пойдет в школу и не достигнет замечательного подросткового возраста. Это все равно как развести демагогию на тему " Женщины кричат во время родов. Зачем? Я не рожала, но могу предположить, что.."

  • 53 коментаря
  • Solovyova_Irina 28 вересня 2017, 13:53 2

    А я бы принципиально никуда не шла.
    Не тот пример показываете ребёнку....

  • Zabava_028 28 вересня 2017, 15:45

    Тасс, мовна проблема - це проблема суспільства та сім'ї, а не надскладності шкільної програми. Я вдома спілкуюсь з дитиною переважно російською мовою, інколи переходимо на українську (особливо - влітку, коли в садочку - канікули, а мовну середу треба підтримувати). І моїй дитині зручніше спілкуватись російською. Як звикла вдома. Але ж це претензія до мене та чоловіка, а не до садочка чи вихователя.

  • Zabava_028 28 вересня 2017, 15:48 1

    Света82, мені здається, дійсно треба відвідати разом із дитиною дод. заняття. Подивитись, як вчитель з нею займається. Подивитись, яких саме вимог ви не дотримувались, готуючись вдома. І зробити свої висновки. Чи то педагог перевищує свої повноваження та елементарно поповнює власний бюджет. Чи то дійсно є якісь недоліки в роботі дитини. Які легко виправити вдома - треба лише зрозуміти, що саме не так.

  • Bulka 27 вересня 2017, 20:46 3

    Раньше все было проще по одной простой причине:
    Не хочешь учиться - идешь в ПТУ, а потом на завод. Становишься почетным рабочим классом, получаешь все плюшки в виде санаториев, квартирной очереди, ведомственного садика и з/п больше инженера. И счастливый носишь получку жене сперва в общагу, потом в малосемейку и в идеале к 40 годам в свою двушку или трешку. От завода получаешь место в садовом товариществе, строишь дачку, садишь помидоры, ловишь рыбку и колупаешь старый мопед пока подойдет очередь на машину, если ты себя проявляешь как в труде так и по профсоюзной линии :)
    И эта схема популяризировалась и была вполне нормальной, ты мог жить как все. Поэтому родители особо и не заморачивались.
    Ну, еще армия, но большинство тоже не заморачивалось.
    Сейчас нужно со старта получить все (во всяком случае взять правильный темп и направление) , т.к. в противном случае пойдешь карточки для мобилок у метро продавать.
    А популизации труда руками нет да и плюшек там сейчас нет. Работать на себя могут 5% от всей массы, остальным нужна направляющая рука начальника.
    Вот поэтому и пинают своих птенчиков...

  • Solovyova_Irina 28 вересня 2017, 08:39 2

    Домашки нужны, чтобы повторить и закрепить материал.
    А то, что ребёнок в 8 классе не может себядаставить сесть и сделать, то от этого страдают все члены семьи. Поэтому приучать надо к самостоятельности с детства.

  • 1 коментар
  • Zabava_028 28 вересня 2017, 10:55

    Згодна. І потроху треба послабляти контроль, якщо дитина пробує щось робити сама. Нехай не бездоганно - але сама.

  • Olya_la 28 вересня 2017, 11:14 1

    Я перфекционист (медалистка и красный диплом), стараюсь сдерживаться и не лезьть в творческие задания дочки, а то прям руки чешутся все переписать «как надо»)))))

  • Zabava_028 28 вересня 2017, 11:35

    Отож-бо й воно. Добре, що стримуєтесь.

  • Alyon4yk 28 вересня 2017, 09:10 2

    Трудно оценить то что происходит сейчас с домашней у подростков, не имея своих подростков. Я вот тоже учила уроки сама и родители понятия не имели что там у меня с домашкой. Но времена сейчас кардинально изменились и дети тоже. И некоторым да, нужно помогать с уроками и стоять над ними. Вот такая правда жизни. Причины? Причины разные. Но одна из главных - у детей много свободного времени отнимают гаджеты.

  • Zabava_028 28 вересня 2017, 10:56

    Мені теж здається, що гаджети тут відіграють не останню роль.

  • Elka_Mary_kay 28 вересня 2017, 09:53 1

    Тут сотрудница на работе говорила, что с малым на выходных допоздна читала. А малой, на минуточку, в 9 классе. Вот где печаль.

  • 19 коментарів
  • Zabava_028 29 вересня 2017, 10:09

    ОльгаОльга, цікава вийшла бесіда. Шкода, жодної конкретики. Нехай щастить й вам!

  • Zabava_028 29 вересня 2017, 10:11

    Света, діти різні. І комусь постійний контроль лише псує увесь настрій та бажання бути самостійним. Комісь він дійсно необхідний - на початку коментів писала дівчина, у якої 4 школяра. Не в цьому суть.

  • Solovyova_Irina 29 вересня 2017, 10:26

    Света, наш учитель сказал ещё в 1 классе, что она даёт задания посильные каждому ученику в классе и чтоинад детьми сидеть не надо и надо их приучать к самостоятельности. Но родители ж хотят сделать медвежью услугу, много времени у многих, много не работающих, вот и живут жизнью детей, а со временем ребёнок привыкает и уже самостоятельно даже подумать не может.

  • GlamKid 28 вересня 2017, 12:30

    Я думаю, что не нужно с ребенком загиматся его домашкой. Максимум, подсказать, если уже сделана.
    Мне мама не помогала, хоть я психовала, плакала, но делала сама. Стала очень самостоятельной и взрослый, отвечала за себя и свои решения.

  • 40 коментарів
  • maksim 28 вересня 2017, 18:43

    Иногда дети умнее родителей .

  • GlamKid 28 вересня 2017, 18:47 1

    А чего иногда?) По эволюции дети должны быть умнее родителей, тогда идет эволюция и прогресс

  • maksim 28 вересня 2017, 18:55 1

    Так то ж должны . Иногда природа и отдыхает на детях. Это не только таланта касается .

  • Elka_Mary_kay 28 вересня 2017, 16:33

    Девочки, нам в школу только через 2 года, поэтому я не в курсе. Вот скажите, хоть какие-то маленькие плюсы в нашей системе образования есть, или одни жирные минуса?

  • 10 коментарів
  • Ksena 29 вересня 2017, 10:48

    Я уже писала, что можно учиться дома на домашнем обучении. При чем тут одно к другому. Проблема в том, что учителя дают минимум, чтобы максимум давали или родители дома или эти же учителя на дополнительных платных занятиях.

  • maksim 29 вересня 2017, 10:52

    Ну разжевывать надо нам . Это однозначно. Знаете , зато вы будете точно знать, что вы дали максимально ребенку. Это даже хорошо , когда родители идут с детьми в ногу. Согласна, что учителя имеют многие только право оценивания , но никак не все дают нужные знания.. На домашнем можно и многие экстерном заканчивают.

  • Zabava_028 29 вересня 2017, 12:11

    Як батьки оцінюють якість англійської?Все просто - діти йдуть до школи та вивчають усе з нуля,бо з садочку не винесли жодних знань.Ви підтвердити моє припущення про думку декотрих батьків-якщо дитина ходить до школи чи садочку,вдома не потрібно з нею займатись навчанням.

  • babushkaN 29 вересня 2017, 10:29

    Забава++++!!! А про 8 сторінок це не Ваше.Перепутала. Перед цим читала тему, де мама жалілась,що так багато задають. Зараз пошукаю

  • Zabava_028 29 вересня 2017, 12:20

    Зрозуміло.

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу