Цікаві ідеї для занять вдома. ІГРИ З КРУПАМИ

Ігри з крупами - це не новинка серед розвиваючих ігор вдома. Але це анітрохи не зменшує того корисного розвиваючого впливу, який вони чинять на малюка.

ІГРИ З КРУПАМИ ДОПОМАГАЮТЬ сенсорно пізнавати предмети і речовини, розвивати дрібну моторику, чуттєве сприйняття, фантазію та уяву. Має медитативний і заспокійливий ефект і, звісно, такі ігри - це ще і неймовірно ВЕСЕЛО і просто чудовий спосіб проведення часу.

 

Фото для початку взяла з сімейного архіву, згодом спробую детальніше сфотографувати конкретно під кожен пунктик.

 

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ГОЛОВНЕ ПРАВИЛО! НІКОЛИ НЕ ЗАЛИШАТИ, навіть на секундочку, ДІТЕЙ БЕЗ НАГЛЯДУ під час ігор з крупами.

КОЛИ ПОЧИНАТИ ГРАТИ:Як тільки дитина сіла, так можна розпочинати ігри. Але пам’ятайте, в будь якому віці дитини, ви маєте дуже пильнувати за дитиною при грі з крупами!!!

ЯК ОРГАНІЗУВАТИ ІГРИ З КРУПАМИ: Дуже важливе питання, оскільки зазвичай це питання вирішує буде гратися дитина в крупи чи ні)) По перше, я проводжу такі ігри, коли чоловік на роботі))) По друге, ви маєте розуміти прибирати, звичайно, все одно доведеться, але, можна мінімізувати наслідки ігор. Можна грати не в кімнаті, а на кухні, тому іноді ці ігри називають «кухонні», або ще кілька зручних місць: ванна, де крупи фактично не розсипаються, або ж велика миска чи надувний басейн. Влітку чудово організовувати подібні ігри в дворі.

Мої діти обожнюють грати з крупами, найчастіше ми граємо в кімнаті, я простилаю простинку (діти знають уже її і з радістю біжать грати). Або ж просто на лінолеумі.

ЯКИМИ КРУПАМИ МОЖНА ГРАТИ:

Манка (чи сіль)

Квасоля

Гречка

Рис

Вермішель

Вівсянка

Кукурудзяна крупа

Пшоно

Горох

І все що є вдома))

ВАРІАНТИ ПЕРШИХ ІГОР З КРУПАМИ.Насправді ігор з крупою можна придумати безліч, якщо ви спробуєте грати, хоча б кілька разів, то неодмінно ви легко зможете придумувати нові і нові завдання. Але для того, щоб зрозуміти задумку цих ігор, пропоную невеличкий списочок варіантів ігор з різними крупами, з яких розпочинали грати ми:

1. «ХОВАЄМО РУЧКИ». Для першого знайомства рекомендую, або квасолю, або ж манку. Візьміть зручну ємність, зручніше не високу (наприклад, є прозорі ящики, коробку для взуття, миску для прання, пластмасову кухонну миску чи ванночку для ляльок)  та насипте туди кілька стаканів крупи, я, як правило, беру цілу пачку з АТБ)) Опустіть ваші руки в крупу та дуже радісно опишіть свої відчуття. Поворушіть пальцями, ховайте пальчики, можна посипати з долоні в долоню, потерти між долонями. Малюк, побачивши вашу позитивну зацікавленість обов’язково до вас приєднається.

2. «ВІДМІННИЙ МАСАЖ!» Якщо ємність дозволяє, щоб туди могла сісти і встати дитина, то запропонуйте дитині спочатку походити в тазику, а потім і присісти. У деяких дітей таке купання викликає величезне захоплення, тому будьте готові, що вміст тазика виявиться поза ним, тому таким «купанням» зручно займатися у ванній кімнаті! До речі, купати можна не тільки себе, а й іграшки.

3. «СЕКРЕТИКИ» Попередньо в крупу заховайте невеликі іграшки та запропонуйте дитині відшукати їх. А якщо мисок буде більше і в кожної буде свій секрет, то без сумніву інтерес зросте ще більше!

4. «МАЛЕНЬКА ПОПЕЛЮШКА» Насипте крупу і виложіть в ній 10 гудзиків, чи мозаїку чи камінчики декоративні і нехай дитина вибере ці ягідки в мисочку окрему.

5. «ГОСПОДИНЯ/ГОСПОДАР». Можна зробити сортер, вирізавши ротик, або ж взяти готову ємність (баночку з-під серветок для компютера чи стакан із фрешів) і приклеїти туди наліпку тварини та кормити крупою в отвір.

6. «ПЕРЕСИПАЄМО КРУПУ» Покажіть, як пересипати крупу за допомогою склянки/ложки/ситечка/совочка/черпака/долоньок в тарілочки/бутилочки/відеречка/каструльки, а також з однієї ємності в іншу.

 

7. «СМАЧНА КАШКА». Варіть «кашку» для ляльки, а потім погодуйте її. В кастрюльку крупу, додайте води (можна і по-справжньому), помішайте ложкою, на плиту поставте, насипте на тарілочку, і пригостіть ваших іграшкових друзів.

8. «СОРТУВАННЯ» Змішайте невелику кількість круп, наприклад квасолю і вермішель, перемішайте їх в тарілочці і запропонуйте дитині розділити і розкласти їх в свої тарілочки. Якщо перемішати манку і квасолю, тоді розділити їх можна за допомогою сита, попередньо продемонструйте цей спосіб малюкові!

9. «МАЛЮВАННЯ». Возьміте піднос і крупу на якій будете малювати (манку, кукурудзяну крупу, сіль, навіть борошно), рівномірним шаром розсипте крупу по таці. Покажіть, як малювати (проведіть кілька ліній), запропонуйте те ж саме зробити дитині. Покажіть малюкові, як брати крупу - трьома пальцями, щіпкою!На таці можна малювати доріжки, запропонуйте малюкові пройти пальчиками по цій доріжці. Для дітей старшого віку можна малювати лабіринти. В такий спосіб можна вивчати фігури, букви, цифри, придумувати цілі казочки.

10. «НАДУВНІ КУЛЬКИ». Для тих, хто боїться, що дитина тягне все до рота, можете спробувати такий варіант гри: насипати в надувні кульки і зжимати по черзі, можна шукати пари, якщо попередньо насипати дві однакові, або ж зробити лото (попередньо родрукувати картинки круп, які використовуватимете для ігор)

А ви граєте з крупами? Розкажіть емоції дитини та улюблену гру з крупами. А якщо не граєте, чи плануєте спробувати?

Темы: Розвиток дітей


Теги: игры с детьми моторика развивашки игры с крупами гри з крупами гри на кожен день

19 коментарів

  • Marushechka 25 липня 2017, 07:09

    Спасибо,очень интересная статья.мы играли только с манкой, фасоль из баночки в баночку перекладывали, и собирали большие пуговицы.

  • 1 коментар
  • Katharina 13 березня 2018, 22:10

    Мы очень любим крупы, Ваши игры все перепробовал и а еще прячемем туда мелкие игрушки (нравиться закрывать) потом берем машинки трактор или екскаватор наполняет переносим выгружаем и т. д.

  • Katharina 13 березня 2018, 22:12

    Забыла написать играем с 8 месяцев но у нас правило только на большой клиенке с нее выходить нельзя. В крупы добавляю муку, это придает новизну. Комнату после каждой игры все равно мою, но оно того стоит:)

  • Djuliya87 14 березня 2018, 12:47

    с мукой нужно попробовать. Моим 2и почти 6.Но когда достаю простынь, на которой играем с крупами, через несколько секунд стоят обое с кучей принадлежностей:heart_eyes: с мукой не пробовала никогда, кроме, как просто с мукой:joy: или мукой и водой.

  • Inessa_vis 25 липня 2017, 07:15

    Пробую чтобы дочка играла с года. Но все окзывается во рту, она даже сырые макароны грызет и раскусывает. Только рисуем на кукурузной каше и муке иногда.

  • Djuliya87 25 липня 2017, 08:52

    У нас тоже любимые макароны разгрызала. Я еще и давала крашанные, поскольку старшая крашенными играла. То с макаронами не долго, вижу в рот, останавливаю занятие, в принципе, так со всеми крупа. Но вот есть в архиве видео, около 11 месяцев, так доча с гречкой полчаса играла. В миске большой было. И она в ладошку наберет и высыпает на стульчик детский, рядом стоял, это долго продолжалось. В таких играх, если не возможно(вам в ухо не сипет и не на всю квартиру)) то не остагавлявать. Тогда находят много игр сами себе. Я обожаю смоьреть на это серйозное лицо дочки, как будто она проблемы мира решает, а на самом деле, горох с коробки высыпает)

  • R9bina 25 липня 2017, 08:15 1

    ой-ой ,а як весело після цих ігор прибирати квартиру, ви просто собі не уявляєте! Спробуйте один раз і ви не зможете відмовитись від другого)))

  • 2 коментаря
  • Djuliya87 25 липня 2017, 10:47

    Ви праві, якщо такої можливості немає, то і не варто починати. Не страшно, якщо вона у акваріумі, небезпечно, коли дитині може нашкодити. Тому варто зрозуміти, що це спільна гра мами з дитиною. Якщо визначили, що це необхідно, то ці спочатку 10 хвилин витратили на гру. Моя доня, як правило, після таких спільних ігор дає мені попрацювати хвилин 20, оскільки вона хоче сама позайматися чи з старшою сестрою погратися.

  • R9bina 25 липня 2017, 14:15

    ну то діти різні, мій і тепер не дуже може без мене займатися і 5 хвилин, а більш нікого, крім мене для розваг нема

  • Djuliya87 25 липня 2017, 15:38

    Згодна на 100%. Старша доня теж не могла без мене ні хвилини бути. як згадаю, все робити тільки, коли спить. Дітки дійсно дуже різні.

  • Mish_ 25 липня 2017, 08:34

    Пытаюсь давать играть с 11 мес, сейчас малому 1.1,думала проблемой будет то,что у нас все всегда в роте,но нет,он просто высыпает крупу (рис,гречка,манка). Показывала как пальчиками по манке рисовать,смотрел долго этот чистоплюй,потом взял палочку барабанную,начал повторять,пальчиками не захотел. Но спасибо за статью,будем и дальше пробовать

  • 2 коментаря
  • Djuliya87 25 липня 2017, 10:44 1

    так это ребенок хочет увидить, что будет. Потом еще, как правило, рукой нужно размазать/размахать эти крупы.)))

  • Inessa_vis 25 липня 2017, 11:39

    О мы так с водой играем, дочка не из стакана в стакан, а на себя льет. И сидит потом мокрая лягушка.

  • Djuliya87 25 липня 2017, 15:37

    Зато, как весело!))

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу