Арт терапія. Нейрографіка

Вітаю всіх,  хочу поділитися методом арт терапії, який допомагає мені справлятися з важкими думками, емоціями, проживати травмуючі події. Сподіваюсь і вам це стане в нагоді:-)Нейрографіка досить нова течія в арт терапії яка дуже швидко набирає популярності, це дієвий спосіб привести до ладу свої думки, сбалансувати себе, відчути гармонію.Одже, для роботи нам знадобиться папір А4 (для прикладу я взяла А5), маркери чорні тонкий, товстіший, лінер (в мене чорна гелева ручка), олівці кольорові.

Для початку, зручно вмостіться на стілець зі пинкою, обіпріться на неї, ноги стоять стопами на підлозі, руки розслаблено лежать на колінах, очі закриті. Можна перед початком включити спокійну музику, наприклад для медитації. Пригадайте подію, яка викликає у вас сильні  негативні переживання, злість, агресію. Якщо подія не надто травмуюча можете прожити її в уяві, відтворюючі послідовність того що сталося. Зосереджуємось на відчуттях в тілі, які з'являються, поступово зосереджуємо їх в один комок і ведемо по руці до кінчиків пальців, беремо середній маркер, це буде продовження нашої руки. Продовжуємо посилювати і концентрувати негатив, злість, непрожиту агресію на кінчику маркера. І коли це почуття досягне свого апогею виплескуюмо його з видохом, криком на папір. Може вийти якась закарлючка

Роздивіться її, глибоко подихайте, зараз ми будемо працювати з втіленням вашої емоції на папері. Основною фігурою в нейрографіці є нейрографічна лінія, це довільна лінія, яка має природні обриси, які оточують нас в природі. Ця лінія не повторює себе на будь якій ділянці, умовно безкінечна (вона не обривається, можна малювати її від одного кінця листка, до іншого), не має гострих кутів. Повертаючись до нашої загагуліни ми бачимо і гострі кути і початок і кінець лінії, що ми робимо: подовжуємо кінцівки нейрографічною лінією, виводимо їх за межі листка, так само і від гострих кутів прокладаємо такі лінії. Добираємо ще нейрографічних лінії від чотирьох сторін листка, їх може бути скільки завгодно, чим більше тим краще, малюємо щільну сітку. Довіряємось руці яка веде маркер, якщо раптом мозок каже, куди краще вести лінію, дякуємо і ведемо в протилежну сторону:-)

Під час роботи,можуть виникати неприємні відчуття в тілі, не лякаємось, п'ємо воду, глибоко дихаємо, відмічаємо собі все що відбувається, продовжуємо працювати. Наступним етапом буде скруглення всіх кутиків. На перетині ліній утворюються кути, які треба скруглити, всі-всі кути мають бути скруглені, це важливо! Не лягаємо спати поки не скруглемо:-) це краще робити лінером або гелевою ручкою.

Мені завжди малюнки на цьому етапі нагадують нейронну сітку. Можна уявити, як бігають імпульси по них і десь там є наші негативні думки, які вже розчинилися і не матимуть такої сили, як раніше. Підсилюємо картину, позитивними думками і кольорами. Розмальовуємо дві і більше ділянок одним кольром, так заповнюємо всю каритину різними кольорами.

І наостанок проводимо дві і більше лінії поля, найтовстішим маркером, зліва направо. Цим ми наче закріплюємо результат. І знову там де утворились гострі кути скруглюємо:-)

 Спробуйте повторити цю техніку і сподіваюсь вона піде вам во благо. 

Темы: Творча історія на kashalot.com

9 коментарів

  • Reina 19 липня 2023, 21:48

    Дякую, що поділились. Цікаво!

  • tatkay 19 липня 2023, 21:53

    На здоров'я) знайдіть час на себе попробуйте пройти

  • maksim 19 липня 2023, 22:08

    Цікаво :thumbsup:

  • Inessa_vis 20 липня 2023, 00:49

    Дякую. Давно знайомилася з цією технікою.

  • tatkay 20 липня 2023, 08:35

    Я теж декілька років тому спробувала але тоді мені не зайшло, не розуміла що і для чого. На щастя трапились гарні викладачі арт терапії і все стало на свої місця:blush:

  • Apiba 20 липня 2023, 09:37

    Цікаво!!! Дякую.

  • Rouse 20 липня 2023, 20:14

    Дякую за ваш досвід. Буде цікаво спробувати.

  • tatkay 22 липня 2023, 12:06

    Цю техніку можна застосовувати до будь якої стресової ситуації, а також з дітьми від 6років, з підлітками, для каналізації агресії

  • N_S_1 26 липня 2023, 01:30

    Познавательно. Искренне благодарю.

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу