Тортілья Карамельний медовик

Привіт всім!

Я вам розкажу і покажу як готую самий самий свій улюблений тортик - карамельний медовик. В дитинстві я купувала в магазині тільки медовик і до певного часу думала, що вони тільки в магазинах і продаються і на заводах виготовляються. Чому ? Моя мама не робила торти.. Були пироги, пиріжки, паски, а торти вона чомусь не готувала. Тому я дізналася що можна торти дома самому робити дещо пізніше, аніж треба було це знати. Якось так. І коли почала їх сама робити, то вже всі недоїжені в дитинстві медовики я доїла в дорослому стані :muscle::face_with_hand_over_mouth:

Ітак, як його роблю я.

Мед треба розтопити на плиті:

Прибираємо з гарячої плити і добавляємо: сахар, воду, сіль, соду. Перемішуємо і ставимо на плиту. Помішуємо і доводимо до карамельного стану. Треба, щоб цукор розтопився. Суміш ця буде коричневіти і пузиритися від соди. Увесь час її треба помішувіти ложкою, бо знизу може згоріти від цукру:

Як починає пузиритися треба зробити менше вогонь і якщо каструля замала, от як у мене, я інколи піднімала її, щоб не вибігло за межі. Запах з'являється карамельний від таяння цукру. Коли воно трохи вже потемніло - переливаємо в іншу ємність, добавляємо маргарин (або масло):

Далі суміш повинна охолонути, бо потім треба яйця добавляти і щоб вони там не зварилися від гарячого - охолоджуємо, чекаємо.......

Отакий вигляд має ця суміж коли піна зійде і охолоне:

Добавляєм яйця і розмішуємо. Потім муку. Щодо муки я не можу точно  сказати скільки. Треба добавляти по трохи, розмішувати і доводити до маси, яка буде нагадувати густу-густу сметану. Щоб можна було вилити на деко і розрівняти спокійно ложкою. У мене пішло 4 стакани муки..

Таким повинно бути тісто:

Далі я даю трохи постояти тісту. Заодно і сама відпочиваю. Хвилин 20-30....

Якщо Ви трохи заміркувалися і накидали більше муки, тісто не льється, воно трохи вже тверде, то з нього всеодно можно робити коржі. Але тут вже треба пальчиками і скалкою розминати кружечки-коржі. Вже треба попрацювати ручками. Вони також будуть випікатися, але вже будуть більш твердішими. Перед випіканням потикати вилкою корж, щоб не пузирився. І якщо вони твердіші - пропитуємо коржі водою, як в рецепті. Тобто, не засмучуйтеся, тісто не пропало....

Пройшло хвилин 20, вмикаємо духовку для розігріву. Деко накриваємо силіконізірованим пергаментом і змащуємо маргарином (маслом). Я роблю це на всяк випадок, щоб не відривати потім корж. Хоча силікон сам по собі не дає прилипнути, але я перестраховуюсь. Корж тоді взагалі випадає без напруги з пергамента.

Поки один випікається, я готую вже інший. Бо вони випікаються дуже швидко, хвилин 10-15. Треба дивитися по його стану. Ну можно тицнути пальцем ще.

Отакий коржик виходить: 

З усього тіста вийшло три великі коржі. Далі треба вирізати круги, ці круги вирізайте відразу як дістаєте з духовки, коржі м'якіші, а як постоять, то трохи твердіють. Але якщо у вас є ємність прямокутної форми для тортів, то цей етап перескакуєте:

Ну а далі цукор, сметана, загущувач - все змішуєте

І мастите. Колись я без загущувача брала просто жирну сметану, 25 відсотків, але інколи вона не загусала. Тепер тільки з загущувачами роблю сметанку.

І ще, коржі ліпше пропитати додатково: вода кипьячена + трохи соку лимона + цукор. Цю воду пробуйте і доводьте до смашної для вас. Або можете просто кип'яченою водою пропитати. Кожен коржик пропитуєте цією водою, трохи, не лийте багато, потім сметана, потім корж зверху....Про воду я забула, ех, таке буває. А ви не забудьте. Тоді коржі тануть в роті :100:

І тут мені закортіло показати вам, що бачу я. Ото все і по бокам повний гармидерний м'ясоруб. Аврал і потоп... Але я вам покажу трішки :joy:

І що бачите ви, якщо все це здути)

Ну і ми ж дівчаатка. Беремо тортілью і гайда гасати по кухні в пошуках гарного фото. Ну і так як на кухні гармидар від усього цього, то на фоні стільця як раз:

Торт ставимо в холодильник до наступного дня. У розрізі покажу вже завтра....

Сьогодні наступило :wink:. Ось такий смашненький, пропитаний, м'якенький вийшов  тортільйон. Карамелька з кислинкою. Дуже калорійний, треба маленькими шматочками їсти. 

Інгредієнти пишу після, бо зазвичай цікаві фото, а що до чого, то вже на потім:

2 стакана цукру

4 яєчка

100 грм маргарину (можете і масло)

6 столових ложок води

4 столові ложки меду

1 чайна ложка соди

Сіль - щіпотка

Мука (просіяна) - 4 стакана, але треба всипати по троху,  до певної консистенції, Не кидати відразу всю муку туди. І дивитися. Можливо у вас буде трохи більше чи менше муки, аніж у мене.

Чим змащую, крем сметанний:

Сметана 15 % -2 пакована

Загущувач -2 пачки (в мене одна розрахована на 500 мл. сметани)

Цукор - по смаку. Я десь 0,5 склянки додаю. І пробую. Занадто солодке не треба робити, бо самі коржі солоденькі.  

Пропитка для коржів

вода кипьячена + сок лимону + цукор. І пробуєте на смак, щоб не кисле було. 

Всім дякую! Всім смачного!

:strawberry::strawberry::strawberry::strawberry::strawberry::strawberry::strawberry::strawberry::strawberry::strawberry::strawberry::strawberry:

Купила собі прямокутну тортівницю. Це кайф для рук. Не треба круги вирізати. Один корж порівняв по бокам зі своєю тортівницею, інші по першому вирізав. Дійсно, легше збирати торт.

Прямокутна ще трохи і не влізла б в холодильник, вона велика. 

Темы: Смачна історія на kashalot.com


Теги: конкурс на кашалотi, карамельний медовик

55 коментарів

  • Malinka_orijinal 12 липня 2023, 18:58 11

    Поки читала зжерла пів пачки печива :grinning: Уявляю ці аромати......

  • McMari 12 липня 2023, 19:45 1

    Оце так))) А в мене печива зараз під рукою немає, піду в дитини позичу) А виглядає торт дуууже смачно- якраз медовик жодного разу не готувала- тепер розумію що час настав)

  • Kris140 12 липня 2023, 19:06 2

    Спробуйте зробити на маслі, буде взагалі :fire:

  • 1 коментар
  • Коментар видалено

  • Kris140 12 липня 2023, 21:01 4

    @Antonina777 Можливо через розуміння шкоди маргарину я не можу оцінити страви з його використанням. Але ніхто не буде вічно жити, то таке)

  • Коментар видалено

  • Xxaaa 12 липня 2023, 19:31 1

    А в мене рецепт медовика без маргарину чи масла) я колись показувала покроково https://kashalot.com/club/post-19428355/

  • 1 коментар
  • Barbus_ 12 липня 2023, 19:41 3

    @Xxaaa Колись я свій також місила і розкатувала. Потім зробила зовсім інший торт і там була заливка. Я попробувала менше добавляти муки в свій медовик і так же заливати. Бо це легше.

  • Barbus_ 12 липня 2023, 19:55

    @Barbus_ Да, згадала, я робила торт Молочна дівчинка, і там був такий залив коржів. І завдяки йому змінила сама свій підхід в цьому рецепті.

  • Xxaaa 12 липня 2023, 20:10

    @Barbus_ Треба й собі наливний метод спробувати, але восени, зараз дуже спекотно, не хочеться духовку вмикати

  • Nana8 12 липня 2023, 19:32 1

    Ой, яка мнямка!

  • Profesora 12 липня 2023, 19:35 4

    Та ви іздіваєтесь))) сіла така суху кавусю жахнути, коли на мене з екрану напав ваш медовик:grin: прийшлось йти канапки робити, а я сьогодні нівроку 10 км на велосипеді проїхала, жопа трохи підкачалась:laughing:, а тут медовик зве, плаче, каже приготуй мене. Блін, прийдеться робити таку красу))). Дякую за рецепт, за шикардосну мову, лайк однозначно!

  • Barbus_ 12 липня 2023, 19:57 1

    Спорт то потрібна штука, але тортики їсти тако ж треба. Бо то позитив, емоції, і посмішка.

  • Legendovna 12 липня 2023, 19:42 1

    Сподіваюсь що саме цей медовик я зможу нарешті приготувати! Настільки все доступно та докладно описано, дякую!

  • Profesora 12 липня 2023, 19:47

    Я до вас))) я саму назву медовик сприймаю як виклик, бо як подумаю про оці розтопки та водяні бані, думаю нунафіг з'їм морозива:grin:

  • Barbus_ 12 липня 2023, 20:02

    Я саме тому і розписувала. Бо пітляла поміж невдах не один раз. Але. Скажу точно одне: якщо у вас якісь інші інгредієнти, чи то масло інше, чи то мед другий, то кожного разу коржі можуть бути різними. Чи більшими, чи меншими, чи біль м'якими, чи сухуватими. А да! От якраз забула дещо дописати. Коржі навсяк випадок буде краще змастити вода(кипьячена)+сок лимону+цукор. Допишу.

  • Tatusia 12 липня 2023, 19:51 1

    Дякую .Ви дуже гарно описали , аж закортіло спекти

  • Barbus_ 12 липня 2023, 20:03

    Дякую. Пробуйте!

  • Barbus_ 12 липня 2023, 20:27 2

    Дякую! Рецептів дуже багато, кожен на виході обирає собі по смаку і по роботі. Бо якщо дуже сильно напружуватися в роботі по торту, то потім він вже і не такий смашний. Бо дістав.

  • Kris140 12 липня 2023, 21:04

    Ще смачно з кремом сметана+ вершки. Якщо вершки 36%, сметану відкинути на марлю/сито на пару годин, з цукровою пудрою крем збивається до стійких піків і без загущувача.

  • 1 коментар
  • Коментар видалено

  • Barbus_ 13 липня 2023, 12:09

    @Kris140 Та нічого. Я як є бажання щось змінюю в рецепті. Так що пишіть. Я так зрозуміла: сметана відстояна на марлі + вершки 36% + цукрова пудра + взбити і все?

  • Kris140 13 липня 2023, 12:33

    @Barbus_ Так

  • JuliaSha 12 липня 2023, 22:05 1

    Так смачно все розказали! Також обожнюю медовик! Додала до обраних. І бажаю перемоги!

  • Barbus_ 13 липня 2023, 11:57 1

    Дякую і вам!

  • T2ny2 13 липня 2023, 09:01 1

    Обожнюю медовий,відкрила його для свого чоловіка та дітей.Тепер всі любимо .А особливо наливний!!Теж за нього.Дякую і ням-ням!!!

  • Barbus_ 13 липня 2023, 11:58

    Дякую!

  • ElenaPre 13 липня 2023, 11:56 1

    Дякую!

  • Barbus_ 13 липня 2023, 11:58

    Взаємно!

  • kalamburka 13 липня 2023, 17:03 1

    Медовик обожнюю, роблю його в різних варіантах, дуже люблю з лимонним курдом+ заварний крем, ніколи не приїдається, діти навіть не чекають щоб настоявся))), відразу їдять.

  • marrry 13 липня 2023, 18:41 1

    блін, хочу такого тортика

  • Barbus_ 14 липня 2023, 09:56

    Я також хочу. Єдиний мінус усього цього - його з'їдають за день...вже нема.

  • Natalija_o 14 липня 2023, 22:36 1

    Ох який смачнииииий:yum:,
    На наступних вихідних обов'язково зроблю

  • Barbus_ 21 серпня 2023, 17:52

    В прямокутному, дуже зручно

    Зображення
  • 1 коментар
  • Barbus_ 29 серпня 2023, 10:56

    @N_S_1 Підкажу. Покупала в епіцентрі.

    Зображення
  • Barbus_ 29 серпня 2023, 10:59

    @Barbus_ Дуже зручно. Всі коржі влізли, бока пообрізала і на стружку їх. Нічого не залишається. Але мені ще одна пачка сметани знадобилася. Бо по рецепту з поста трохи залишалося обрізків, мої їх з'їдали, а тут нічого не залишається - все в торт.

  • N_S_1 29 серпня 2023, 13:00

    @Barbus_ Спасибо большое!:heart:

  • Olgoosha 21 вересня 2023, 12:09 1

    Самый лучший медовик! Готовлю каждую неделю почти двойную порцию, нам и родителям. Спасибо!!!!

  • 13 коментарів
  • Barbus_ 22 вересня 2023, 14:26

    @Barbus_ Можете чуток меньше муки, но не так, что оно разливается. Без разравнивания просто сплошной наливкой - это будет только Ваш экперимент)). Я когда то попробовала вместо масла (маргарина) олии налить. И оно выпеклось, но как достала из духовки - просто стало карамелькой, которую откусывать и жевать надо. Мои эти все коржи в виде карамельки съели так.

  • Barbus_ 22 вересня 2023, 14:29

    @Barbus_ Побежал это остыл корж имеется ввиду

  • Olgoosha 22 вересня 2023, 15:09 1

    @Barbus_ Спасибо!
    Надо попробовать пополам смальца и масла

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу