Від Миколая до Китайського Нового року

Заварюйте чайок, беріть нотатнички й розпочнемо.

Отже, спочатку була книга. Книга давня, майже як сучасна Україна. Дванадцять місяців. 1994. Настільна книга-календар. Видавництво Веселка, 1993. Автор-упорядник Василь Скуратівський. Для молодшого шкільного віку. 

Це справжній скарб з народознавства. Давні дохристиянські, християнські звичаї, вірші та оповіді, розповіді про видатних українців, приказки, прислів'я. Шкодую, що вона з'явилась в нас лише пару років тому, а то б репертуар весняних закличок та купальських пісень в нашій родині був би набагато ширшим і мої знання з історії звичаїв ґрунтовнішими. Але повернемось до теми огляду, більш детально покажу зимові сторінки книги. 

Який лютий без Лесі? Нагадую, що в ЧДК йде спільне читання та обговорення її твору Кассандра.

Друга книга, що спонукала до занурення в різдвяно-світову тематику - Фантастичні пригоди Різдвяної компанії (частина крутяцького подарунку від Кори). Автор Корінна Гізелер. Видавництво Жорж, 2020. Цікавезна пригодницька історія з цілою купою "пасхалок". Наприклад, кіт на ім'я Містер Лівінгстон (хоча, насправді, виявилось що це Йольський кіт). Зізнавайтеся, хто знає про життя й діяльність Девіда Лівінгстона, а про Йоласвейнарів з їх матінкою? Бо ми вже знаємо))) А чим відзначились Кнехт Руперт, Каспар, Мельхіор, Бальтазар, Бефана чи Пер-Ноель? 

Чим більше ми читали, тим з більшою кількістю міфічно-святкових створінь знайомились, тим більше нових запитань виникало. Тому для закріплення матеріалу вирішила робити лепбук. Діло це для нас з сином давно знайоме. Знайшла безкоштовні готові шаблони на Всеосвіті.   Але рекомендувати не буду. В мене стійке враження, що тексти взяли з російської вікіпедії, загнали в Гугл-перекладач і не вичитуючи закинули до розробки, а там де тексту було забагато його наобум скоротили. Закину нередагований шматочок.

Але основа вже була роздукована (крім вічного календарю, бо тут він мені видався недоречним), тож коректор з ручкою прийшли мені на допомогу і за пару тижнів більшість тексту було виправлено, крім того додано свого матеріалу, бо головне у лепбуці самостійна пошукова робота. 

Різдвяна листівка-вертеп Ані Десницької безкоштовно розміщена на сторінці видавництва Самокат . Це та сама ілюстраторка - Транссиб, Два трамвая, История старой квартиры.

Остання книга. Перше Різдво, автор Дзвінка Матіяш, ВСЛ, 2020. Ніжні атмосферні ілюстрації Богдани Бондар, текст простий, плавний, але суттєвий. Після читання лишився присмак суму, співзвучний з моїм сприйняттям Різдва. Епізод з Віфлеємським побиттям немовлят - це моя стійка асоціація зі святом народження Ісуса.

На цьому огляд закінчую, до нових зустрічей.


Теги: новый год, рождество, всл, веселка, лепбук, рздво, жорж

10 комментариев

  • IrinaSav 20 февраля 2021, 06:40

    Який грунтовний підхід до вивчення теми! І в школі такого не дають. Все з користю і цікавинкою. Знайома сніжинка)))

  • Marys 21 февраля 2021, 00:31

    Дякую) Сніжинка ідеально підійшла))) бо таку красу потрібно зберігати)))

  • valusenka 20 февраля 2021, 10:26

    Які ж гарні Дванадцять місяців! І лепбук супер! Майстерно так зроблений! За обкладинкою я взагалі думала, що то куплена книга)

  • Marys 21 февраля 2021, 00:34

    Дякую. Майстерність зростає від лепбуку до лепбуку. Насправді все доволі просто, головне знайти час на зборку)

  • le313 20 февраля 2021, 10:46

    Дякую! Тут точно, без нотаток не обійтися. :heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes:
    Ваш леп-бук просто :fire::bomb: А от тексти зі Всеосвіти сум-сумний :woman_facepalming:

  • Marys 21 февраля 2021, 00:42 1

    За Всеосвіту дуже прикро, маючи такий потенціал, вони б могли за кілька днів внести виправлення й створити бомбезний лепбук, проте маємо що маємо. А ще там вже більше 1000 скачувань і майже всі мовчки лайки ставлять, лише я про помилки написала. Чи його лише для гарної картинки використовують й не читають?

  • KateOv 21 февраля 2021, 00:20

    Лепбук - :fire: Дякую за огляд! Обов'язково в обране! Я вже знаю як почну підготовку до свят наступного року))) Ваші огляди надихають)

  • Marys 21 февраля 2021, 00:43

    Дякую, дуже приємно, звертайтесь ще)

  • de_la_Fere 21 февраля 2021, 17:45

    Ох, ничего себе, новогоднее дыхание, да в конце зимы! Спасибо, Маш, за кусочек сказки,да на краю зимы. Супер!

  • Marys 21 февраля 2021, 17:56

    Будь ласка. Вчора були на виставці, то зими в Харкові ще вистачає! Тільки снігу малувато на полях.

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Вернуться в Клуб