Новий правопис

Правопис.Ми всі казали: «Індик». А в селі казали: «Гиндики». - От село неасфальтоване! – сміялися ми. – Ну які гиндики? 

Ми сміялися з села, ми сміялися з їхньої вимови. Мода була така, смітися зі своїх. Ми сміялися з усього українського, як другосортного. Ми й не помітили, як стали сміятися з України і не поважати її. 

1991-го ми відновили Незалежність. Не проголосили, ні. ВІДНОВИЛИ. Бо проголосили ще 1918 року, а 1991 – відновили. Весь час до 1991-го ми були в окупації. 

Відновили незалежність – тепер треба відновити правопис! Стоп, стоп, стоп. Що значить, відновити правопис? 1927 року у Харкові зібралися науковці зі всієї України. Мовознавці. Вони представили світу свій спільний багаторічний труд – український правопис, у якому врахували особливості мови українців різних регіонів. 1928 року український правопис затвердив комісар освіти Микола Скрипник. 1929-го правопис ухвалила Українська Академія Наук.

У 30-тих роках, коли почалися репресії, цей правопис заборонили, а мовознавців арештували, розстріляли. Знищили. 

Репресували не лише українську інтелігенцію. Репресували українські слова. Створили цілі таблиці, в яких заборонили українські слова, заборонили українську вимову і написання з поясненням: «Це слово БУРЖУАЗНО-НАЦІОНАЛІСТИЧНЕ».

Що ж це за слова такі, буржуазні? 

Хитун. Знаєте, що це? Маятник. На маятник українці казали «хитун», але хитун заборонили, бо в російській мові – «маятник», і в українців так повинно бути. Хитун – буржуазне слово.

Винарня. Не можна казати «винарня», треба казати «винний завод», бо в російській мові так. Винарня – буржуазне слово.

Индик. Не можна казати «индик», треба казати «індик», Бо це грамотно. Немає в російській мові слів на літеру «ы», тож в українській їх теж не повинно бути. «Индик» - це безграмотна форма забитих українських селян.

І таких слів було безліч. Репресованих. Як і людей (прогугліть, в інтернеті є ці таблиці з буржуазними словами).

Для чого це робилося? Щоб максимально наблизити українську мову до російської. Щоб показати нам, що українська мова – це різновид російської. І ми так і жили в цій парадигмі багато років. І користувалися московським правописом , запровадженим для нас таваріщами Сталіним і Кагановичем і Ко. До речі, ще й досі користуємося. До нього вносили певні зміни, але він – той же, Сталінський.

Чи вийшло наблизити за допомогою совєцького правопису українську мову до російської? Так. Трохи. Однак, все одно це не врятувало ситуації. Мовознавці стверджують, що найближчі до української мови: білоруська 29 спільних рис, чеська, словацька – 23 спільні риси, польська – 22. З російською спільності 11. Це за Тищенком. У інших мовознавців – інші критерії і цифри. Проте, всі сходяться до спільної думки, російська мова до української по схожості стоїть найдальше з-поміж інших споріднених мов. Ми відновили незалежність. Ми сказали: «Україна понад усе»! Чому ж і досі кажемо: «Правильно «індик», а «индик» – ха-ха, неграмотно!» Адже вимова «индик» – то якраз НАШЕ. 

Власне через цю вимову українського народу, «узаконену» в правописі, вчених і розстріляли. Майже всіх укладачів правопису. Знищено. 

Агатангел Кримський – мовознавець, поліглот. Знав 60 мов. Звинувачений в антирадянській націоналістичній діяльності. Знищений.

Курило Олена – мовознавець, діалектолог, розробник української термінології. Визнана «виразним представником… контрреволюційної програми української буржуазії в українському мовознавстві». Знищена.

Олекса Синявський – мовознавець, професор трьох університетів, Досліджував внутрішні закони української мови, редактор остаточного тексту правопису. Убитий.

Євген Тимченко – академік, поліглот, спеціаліст по санскриту та порівняльному мовознавству. Звинувачений у контрреволюційній націоналістичній діяльності. Арештований.

Всеволод Ганцов – мовознавець, автор розділу «Фонетика» у Правописі. Звинувачення йому вже не приписувало ворожу націоналістичну діяльність. Слідчі так і казали - автор українського правопису. Пройшов 17 років концтаборів ГУЛАГу.

Григорій Голоскевич – мовознавець, укладач найповнішого (40 тис.слів) і найкращого українського словника, що вийшов друком 1930 року. Звинувачений у контрреволюційній діяльності. Арештований. Загинув у тюрмі.

Борис Ткаченко – мовознавець. Науковий співробітник Академії Наук, викладач. Розстріляний трійкою НКВС…Це далеко не весь перелік знищених мовознавців, авторів правопису.  

Радянська влада боялася Української мови, як вогню. Бо Українська мова – це українська свідомість, націоналістична, не московська. Українська мова – це незалежність у всіх проявах. Українська мова – це головний свідок у справі «Москва – не Русь». Прямі нащадки Русі – українці, і одними з перших вам про це скажуть мовознавці. 

Ми відновили Незалежність, чому ж правопис не відновили? Основні аргументи: какая разніца; не на часі; звикли до цього правопису, що є; нам так удобнєй. Насправді, незалежність ми відновлюємо лише тепер. Історичну пам’ять відновлюємо лише тепер, а правопис – це теж наша історія і її треба відновити. Тепер. Хоча озвучувати цю тему почали ще в 90-тих. Це ще один пазлик України. 

Не бійтеся цього правопису. Ніхто вас не примушуватиме одразу говорити так, як буде у відновленому правописі. Ніхто не скаже: «Вчора говорив отак, а сьогодні вже кажи Инакше». Чи відчуло суспільство якусь напругу чи труднощі з нещодавнім поверненням нашої літери «ґе»? Не відчуло. Так і тут. Існуватимуть паралельні форми. 

Для чого ці паралельні форми? Щоб плутатися? Це робиться для того, щоб ніхто не витирав ноги об власне українські слова, які теж є правильні. Щоб ніхто не сміявся з «индика». Бо так казали наші бабусі. Бо це ЗАВЖДИ БУЛО НАШЕ.

Особисто я в цьому питанні хочу довіритися мовознавцям. Ми не обговорюємо в мережах правильність зварювання мостів - залишаємо це спеціалістам. Не обговорюємо правильність розрізання тканин хірургами - залишаємо це фахівцям. У мовних питання теж хочу покластися на вчених.

Текст Лариса Ніцой.

Темы: Освіта

229 комментариев

  • Комментарий удалён

  • 3 комментария
  • Lynxx 28 мая 2019, 00:52

    Заборона була про політику, крім спеціального розділу.

  • alina28 28 мая 2019, 00:59 2

    Заборона політики, не мови.

  • Brend 28 мая 2019, 01:14 9

    Ну и пофиг что мова и есть камень преткновения и вся политика от этого пляшет и война на этом завязалась

  • Freekee 27 мая 2019, 22:36 22

    В смысле положиться на ученых?
    Ходить к мудрецу, чтоб он читал вам письма?
    Язык развивается не стоит на месте, откатить язык на сто лет это шароварщина.
    Грустинка печалька но я не ученый, тьху на меня, погрущу и забуду, через 3года сыну в школу выучу по новой соловьину

  • babyzone 27 мая 2019, 22:42 27

    Вы ещё не всё сказали в теме и решили продолжить
    https://kashalot.com/club/post-22215431/?self_ref=notify-club-comment
    Считаю в нынешней ситуации в стране есть более важные вопросы, которые требуют безотлагательных решений.
    Очень хочется надеяться, что нынешнее руководство страны не будет распылять внимание на вопрос мови, а обратит внимание и займётся решением первоочередных задач в этот трудный для страны час и которые повлекут положительные изменения для каждой семьи.
    А от того, что поменяются перестановка букв, мало кому будет от этого прока.

  • 4 комментария
  • babyzone 28 мая 2019, 01:18 15

    обидно, что вообще было потрачено время и гос. средства, а также налоги граждан на такую ерунду. В период глобального дна нужно считать каждую копейку и считать отдачу, каждой потраченной копейки. А вот когда достигнем уровня и на нас по делам и ситуации в стране будут судить другие со стороны особенно, можно предпринимать действия в направлении особенности Індик, Индик, Гиндик, Шиндик и любые другие варианты.

  • Zolotkoia 28 мая 2019, 04:24 3

    Это да, обидно, что на это "научно—просветительское изыскание" пошли наши деньги! Смотришь на это и понимаешь,что толку в такой стране еще долго не будет(

  • Elena_i_Alexey 28 мая 2019, 12:43

    +

  • Listik 27 мая 2019, 22:47 7

    Опять кто-то виноват) уже не в уничтожении языка а в правописании ( вот хитрый план-то)) вот и будем мову с новыми веяниями то туда, то сюда переучивать) зря что-ли русский язык из программы убрали.

  • Комментарий удалён

  • 27 комментариев
  • Комментарий удалён

  • Liya28 28 мая 2019, 13:29 5

    Не понимаю в чем спор, язык один, а диалектов много. Пускай языком занимаются специалисты, а не наши прабабушки с сел.

  • alina28 29 мая 2019, 10:05 4

    Карамель, так Ви почніть тоді вже з 1654 року, до якого на територіі Украіни не було жодного москаля і взагалі російськоі мови, тоді ясно стане звідки згодом взялась тут і Катерина друга. Окупанти москалі і крапка. Причому не лише в Украіні.

  • O_B_N_O_V_O_4_K_A 27 мая 2019, 23:32 5

    правильно "гандек" , бо в нас в селі так кажуть :joy::joy::joy::joy:

  • 9 комментариев
  • Lynxx 28 мая 2019, 14:54

    +++ дуже слушно

  • mehfif 28 мая 2019, 18:33

    А как мульт перевели про Алешу Поповича)))) оказывается Алешенька - це Олежку (клична форма)

  • Комментарий удалён

  • Myworld 27 мая 2019, 23:54 10

    Не нужно ничего менять, село оставьте там где оно есть. Суржик не может быть классическим укр языком.

  • Myworld 27 мая 2019, 23:55 17

    И Фарион надо не мову калечить пускать, а проверить вменяемость

  • Profesora 28 мая 2019, 15:04 3

    Ну, Фаріон, агресивна тітка, в неї задача не про мову говорити, а створювати картинку агресивної і причинної націоналістки, що б її як тваринку показувати західним ЗМІ, от подивіться, які в Україні невміняємі націоналісти. Бо де та "Свобода" зараз.

  • luidavp 27 мая 2019, 23:59 11

    Мне лично без разницы,что они там вводят Индик,каТедра и ещё т.п. Родным является тот язык,на котором человек думает.Так уж сложилось,но думаю на русском,хотя против украинского ничего не имею.Нет ничего постоянного,сегодня ввели новое правописание,завтра отменили...Буду неграмотной ходить.p.s. пробую сказать Индик,как то не очень получается)))

  • 4 комментария
  • Lynxx 28 мая 2019, 10:36

    причём тут Днепр?

  • Комментарий удалён

  • Lynxx 28 мая 2019, 14:55

    Причем к правописанию? Никто название рек не менял

  • marieasat 28 мая 2019, 00:03 3

    Всю дорогу в селе, где прабабушка жила (Винницкая обл) говорили "індик", и бабушка это подтвердила. Это как минимум .
    Автор, учитесь формировать свое мнение и выражать его, а не копипастить.

  • 3 комментария
  • InnaF 28 мая 2019, 20:25 1

    Мои бабушки жили в одной области и в одном районе, а словечки были разные, у одной "летняя кухня" у второй "шопа" всегда смеялись и говорили с буквой "ж", у одной "да", у второй "гЭ"
    Вот такая Винницкая обл разностороняя :-D

  • megera 28 мая 2019, 20:26

    Шопа-це сарай. А літня кухня- це літня кухня.

  • InnaF 28 мая 2019, 20:59

    У вас значит другая версия шопы) там это была именно летняя кухня, а сарай был сараем

  • Scally 28 мая 2019, 00:49 6

    Ну и к чему это? Срач развести? Не спится?
    Бабушка с села в Винницкой области, много у нее конечно "дывных" слов, но iндик - так всю жизнь там говорят. Так что хоть вникайте, что сдираете.

  • 5 комментариев
  • Iradmi 28 мая 2019, 14:34

    Наливайка

  • Rosya 29 мая 2019, 10:28

    В Україні їх немає.

  • Na_talya 29 мая 2019, 11:15

    Та да :joy::joy::joy:

  • Lynxx 28 мая 2019, 00:56 4

    Да ладно вам, ну, попробуем так, тем более, что ничего не отменяют, переучиваться не надо, просто есть еще и новые варианты, вдруг приживутся. Чего сразу "зрада"?)))

  • 23 комментария
  • Комментарий удалён

  • Oxana78 28 мая 2019, 18:49 3

    Я про "соседи-друзья" - вообще-то про поляков говорила - что с ними, с поляками, у нас было немало кровавых пятен в истории, но в цивилизованном мире стоит дружить или, по крайней мере, соблюдать нейтралитет, а не вспоминать что было когда-то и мстить за прошлое. Но с соседями с востока тоже надо жить в мире, и тут, надеюсь время и история расставит все по своим местам.

  • Profesora 28 мая 2019, 18:58 1

    Так і я хочу злагоди і миру, в мене тітка в Пітері живе, і брати і сестри.

  • kredoanna 28 мая 2019, 02:02 23

    А чего не дать возможность иметь в стране два языка? И все будут счастливы! Одни от "индика",другие от банального и старомодного "индюка" и нет конфликта! Зачем это извращение насилие?

  • 38 комментариев
  • Brend 29 мая 2019, 18:43 4

    Ну так реально искоренение, никто не перекручивает, называем вещи своими именами, об этом уже давно оф. напрямую говорят деятели и политики и вы, "нужно искоренить чтобы не пришел защищать, чтобы не было что защищать" это самое примитивное и регулярно слышимое.

  • Brend 29 мая 2019, 18:51 4

    И кстати, не смотря на все меры, по искоренению, путин никакого масштабного нападения не устроил, все так и осталось там где начиналось, хотя при желании, он мог бы устроить "грозный" на пол Украины, легко, там для этого реальная мощь есть, русский и в хвост и гриву имеют, но никто не бежит его защищать

  • Brend 29 мая 2019, 18:55 5

    Нужно только нам, русскоязычному населению Украины, а не призрачно-нависшей угрозе, я не говорю сто не стоит бояться путина, там не известно что в голове выстрелит, но! Еще раз, захотев атаковать по полной, он найдет причину или вообще посчитает что ему она не нужна

  • Liya28 28 мая 2019, 05:43 3

    Очень полезная статья , спасибо автор будем гуглить.

  • Marinka_B 28 мая 2019, 05:59

    Пофиг. Пусть как хотят, так и коряжатся. Про современную мову давно все сказано как есть:
    https://youtu.be/ukonBMs0WM0

  • Na_talya 28 мая 2019, 06:50

    Вечор с утра бураки на огороде копала, ягоду с самородиной собирала. Ужо в лес хотела пойти, да забоялась: летось, в декабре, шабр стаю бирюков встретил, еле убёг...

  • Na_talya 28 мая 2019, 06:56 6

    Примерно так моя бабушка говорила.
    Я, с детства изуродованная проклятым советским образованием, иногда с большим трудом ее понимала(((
    Да и сейчас в клятом Мордоре не спешат к истокам возвращаться. Так и говорят на изуродованном большевиками языке :cry:
    То ли дело у нас!

  • ElenkaV 28 мая 2019, 08:49 1

    :thumbsup::thumbsup::thumbsup:

  • galaxy_ 28 мая 2019, 07:12 6

    Гарний закон, мені подобається.

  • Rosya 28 мая 2019, 10:59

    ++++

  • vamppp 28 мая 2019, 07:45

    Аби щось то написати! Індик якраз і не прийняли. Членка і поетка -це Вам подобається

  • Yuliya_Y 28 мая 2019, 07:48

    Членкіня

  • Irina2811980 28 мая 2019, 18:54

    Антін

  • Yeva1 28 мая 2019, 09:21 1

    А что это за язык, по которому правописание появилось только в 1928 году?

  • Rosya 28 мая 2019, 10:54 3

    Язьік?В нас язьіка нема.У 1928р реформа правопису .а не з явився правопис.

  • Katya_Barbaruk 28 мая 2019, 12:48 9

    Не пойму такого ажиотажа. Ведь ничего не отменили, а просто добавили ещё варианты, со временем они войдут в обиход, спокойно и безболезненно. Может, не у нас, а у наших детей. Не вижу прям зрады или чего там. Не нужно все в кучу мешать.

  • kredoanna 28 мая 2019, 13:53 5

    Так дело ведь не в отменили! Вы даже сути не поняли,но Вас все устраивает! И так живет большинство! И даже умудряются еще доказывать,что это хорошо,только сами не понимают,что!?:ok_woman:

  • Profesora 28 мая 2019, 14:03 4

    Так поясніть, проти чого ми всі повинні виступати, щоб не бути більшістю? Я ще не визначилась, чи це подобається мені чи ні, тому цікава Ваша думка.

  • Katya_Barbaruk 28 мая 2019, 15:00 7

    Кредоанна, чего вы так орете? Я написала свое мнение, а вы в ответ мне только восклицательных знаков натыкали, конструктива ноль.

  • Комментарий удалён

  • 3 комментария
  • Profesora 28 мая 2019, 14:51 5

    Ви знаєте, шановна kredoanna, я якраз з тих людей, які вважають, що обов'язково треба враховувати вже існуючу реальність, і тих людей, носіїв російської мови, які живуть в країні, бо це вже так склалось, історично, насильницьки, еволюційно, так вже є. І розумію Ваш гнів стосовно нового правопису, він для Вас чужий. Я єдине проти перекручування історії і хамства, от як в цому коментарі, бо одне діло - Ваш гнів і роздратування, Ви на нього маєте повне право, а друге діло відверта брехня стосовно мови і держави, де ми всі живемо. Ну якось так:blush:

  • Lynxx 28 мая 2019, 15:01 7

    А я додам,що люди в більшості ліниві і нізащо не захочуть покидати зону комфорту заради чогось необов'язкового, хай воно ви навіть подобається. А коли ще й вороже ставлення...

  • Profesora 28 мая 2019, 15:26 5

    Так, особливо якщо це все для них чуже і неприйнятне, але ми всі діти - срср, де впродовж багатьох поколін кожну секунду з кожної шпарини казали, що Україна - це дурнуваті хохли, які жеруть сало і в них, якби не срср, нічого і не було б. А як почитаєш історію відкритів і відомих людей, так куди не плюнь, попадеш в українця, або єврея.

1 2
Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Вернуться в Клуб