Зоологічний, частина 5

Продовжую (частина 1, частина 2, частина 3, частина 4). 

Давно придивлялася до книжок видавництва Аванта з серії "Почемучкины книжки", матеріал в них подається дуже легко, дітям читати одне задоволення, тільки ціна зупиняє. 

Кто в муравейнике живет? Автор А. Тамбиев. Якщо в Вашому домі живе мурахолюб - то ця книга саме для Вас. Інформація на рівень вища за Мурах видавництва "Богдан" 

Далі цікаво розписано про попилиць, сама не знала, що мурахи забирають їх на зимівлю до себе. 

Ось і наші мурахи з попилицями

Кто без крыльев летает? И. Акимушкин. Я сама виросла на його книжках, настала черга моїх дітей. Тут прошу уважно роздвитися текст про коників й сарану, далі нам це стане у пригоді. 

Улюблені діно) Хто ще не в курсі про нашу любов дивіться минулі огляди. 

І остання на сьогодні книга видавництва Ранок, 2018. Комахи, автор Каспарова Ю. В. Серія "Енциклопедія дошкільника". Як я раділа коли її отримала (дякую Михайло)!  З першого погляду вона ідеальна. Яскраві малюнки, невелика кількість інформації, саме те що потрібно маленькій дитині. Трутні улюбленці дітей

Аж тут почалось щось не зрозуміле. Фраза: "Жуки - великий ЗАГІН комах". Я розумію, що текст перекладався з російської мови. ОТРЯД РЕБЯТ - це дійсно загін дітлахів, але в біології використовують термін РЯД!!! РЯД ТВЕРДОКРИЛІ! 

До сонечок притензій поки не маю. Ми на городі сонечок і їх личинок багаторазів знаходили

Оця сторінка вразила мене найбільше - про коників і цвіркунів

Пам'ятаєте я прохала уважно прочитати текст в попередній книзі? Там чітко написано, що вуха коника розташовані на передніх ніжках (те саме написано в усіх відомих мені наукових ентомологічних визначниках), чому ж в цій енциклопедії вони перемістились на задні? В пошуках я передивилась багато всілякого, навіть підручники з Біології  за 7 клас сучасної програми, і там пишуть, що вуха на передніх ногах. Коли знайшла підручник видавництва Ранок за 2015 рік, авторів: Н.В. Запорожець, І.І. Черевань, І.А. Воронцова, мабуть з нього ці задні ноги й ростуть(((

Читаємо текст далі: на нозі коника є особлива щербина. Коник водить ногою по крилу, немов смичком по скрипці. .. 

Щербина - навіть не знаю чи це вірний термін, ніколи такого стасовно коників не чула, підкажіть хто в темі, буду вдячна. А взагалі, саме коники видають звуки тертям крилець одне об одне. Сарана, то інша справа, в них дійсно ніжка об крильце. Уточнені дані про плутанину з кониками дивіться в цьому огляді - https://kashalot.com/club/post-28202415/

Багатоденні пошуки та спілкування з професійними ентамологами підтвердили, що на малюнку коник сірий (Decticus verrucivorus) (то я помилялась про сарану), а також, що інформація про вуха й спосіб створення звуків саме для коників в цій книжці не вірні.

І ще я нафотографувала різних прямокрилих, з часом поділюсь))) Сьогодні лише одно моє фото Продовжую огляд. 

На цій сторінці нажаль не підписаний махаон

І знову Загін замість Ряд. Плюс, якась неймовірна описка про кігтики й подушечки на ніжках. Прочитайте фразу самі і зрозумієте, що нічого не зрозуміло. 

А далі... мити фрукти перед їдою. Хіба так буде українською? Тут винайшли якихось "жалких бджіл", на скільки я пам'ятаю школу - бджоли, що жалять. 

Наступна сторінка. Ви знали, що личинки бабок розмножуються у воді? Я ні. Дуже хочу побачити з якої наукової статті взяти ці дані. 

І отой віршик, такий він кострубатий

Влітку сонячним деньком

Я літаю над ставком, 

А тоді у холодку

Я сиджу на поплавку. 

Ще трохи і кінець. 

Хребтоплавка, м-м-м, наскільки я знаю вірно хребтоплав (або клоп гладун) 

Обговоримо? 

53 комментария

  • Irina_ilovebooks 22 июня 2018, 18:12

    Ого! Я в біології не спец, але те що написано в книзі....короче, не можна нікому довіряти. А Ранок останнім часом ну дуже лажає...

  • 2 комментария
  • Marys 24 июня 2018, 10:29

    Це взагалі дуже сумно(((

  • Sanechka 24 июня 2018, 10:43

    Может рассчитывают что только дети будут читать..

  • Marys 30 июня 2018, 08:01

    Внесла виправлення. Це таки коник - коник сірий, інша інформація не змінилась(

  • Sanechka 22 июня 2018, 20:11

    Ой, класс, это не обзор, это мега-обзор! :thumbsup::thumbsup:

  • Marys 24 июня 2018, 10:27

    Спасибо

  • Marys 24 июня 2018, 11:40

    Иду собирать липовый цвет)

  • Sanechka 24 июня 2018, 22:12

    О, я помню помню, жду! И мёда бы немножко хоть литр бы купила, если продаётся)

  • Sanechka 22 июня 2018, 20:15 1

    Как ваши пчелки, не пострадали? Писали недавно что многие пчёлы пострадали от обрызгивания ..

  • 2 комментария
  • Marys 24 июня 2018, 11:39

    Фермер-аграрий обрабатывает свои растения против вредителей, но эти вещества вредоносные и для пчел. По-идее, он должен делать обработку обговорив с пчеловодами

  • Irina_ilovebooks 24 июня 2018, 11:40

    А...а они это во время цветения делают???

  • Marys 24 июня 2018, 12:48

    И не только

  • Annaki 22 июня 2018, 20:19

    Ого, от що значить справжній поіесіонал своєї справи. Стільки помилок та " отсебятины":((( дуже неприємно, адже любителі природи, як я, оті всі помилки вважати за правду:(
    Від себе додам, що деякі малбнки дуже темні, жука оленя вщагплі не роздивитися.

  • 1 комментарий
  • Marys 24 июня 2018, 10:41

    Я навіть не професіонал, я поціновувач навколишньої краси)))
    А малюнки в книзі нормальні, то якість фото не дуже

  • Marys 30 июня 2018, 08:11

    Внесла виправлення. Це таки коник - коник сірий, інша інформація не змінилась(

  • Annaki 30 июня 2018, 14:52 1

    :grin: ви таки не змогли спати спокійно, поки не з'ясували що то за підвиди:).
    А жук олень в нас темний в книжці, може то така партія

  • BARLUN 22 июня 2018, 20:57

    Ох и подняли Вы мне настроение своим крутым обзором! Может вам, как специалисту в этой теме и грустно, но мне, несведущей в кониках, было смешно до слез. Чудесно пообзорили, спасибо!

  • Kukuzya 22 июня 2018, 21:16

    Те же мысли)))

  • Marys 24 июня 2018, 10:50

    Пожалуйста.
    Но вполне вероятно, что теперь прочитав о кузнечиках Вы вспомните пару интересных фактов о них)))

  • Marys 30 июня 2018, 08:11

    Внесла виправлення. Це таки коник - коник сірий, інша інформація не змінилась(

  • Kukuzya 22 июня 2018, 21:16 1

    :)
    В нас якраз цієї про комах ще немає із серії, якраз нещодавно думала, що треба докупити, може дітям буде цікава. Якщо чесно, то навіть не знаю, наскільки ці подробиці важливі для 2-4 - річних малюків, навряд чи вони в школі згадають, що в кончика вушка на лапках, чи про характерний симетричний малюнок на стегні задньої ноги сарани ;) Але згідна з Вами, що якщо вже братися за енциклопедію, то треба перевіряти факти і переводити терміни правильно. Незважаючи на це, все одно вважаю дану енциклопедію однією з кращих для віку 2+, тим більше за такі гроші.
    А "Почемучкины книжки" дуже гарні :)

  • 1 комментарий
  • Kosmonatka 22 июня 2018, 21:25

    Мої знають, що вуха на лапках ,але не знають, на яких)).

  • Marys 24 июня 2018, 11:03

    Пам'ять дуже цікава річь. Деякі факти врізаються в неї так, що потім важко їх звідти прибрати. А якщо дитина в школі буде вчитися за Ранковським підручником, то й далі вважатиме за вірним цю інформацію. Зрозумійте, я знайшла розробки уроків вчителів біології, які бездумно копіюють факти з підручників і дають їх дітям. (((
    А по темі, намалювали б зеленого коника, написали б вірно то ніяких би питань не виникало.

  • Marys 30 июня 2018, 08:11

    Внесла виправлення. Це таки коник - коник сірий, інша інформація не змінилась(

  • Kosmonatka 22 июня 2018, 21:18 1

    Сарана азіатська в фазі одинака))). Ну це точно інфа не для садочка). А світлина з цим коником - вона скрізь. Якраз читала статтю про коників, з нею ж. Дивлюсь в мережі - кожна друга з такою ж або дуже подібною. Коник і коник, хіба ні? Тут радше треба грунтовно доводити, що на фото - не коник, а не навпаки). І то треба щоб прийшов ентомолог це доводити, бо так просто в тих ніжках та щербинах і голову можна поламати.
    Про загін - важко сказати ,скрізь це слово, дуже часто зустрічається. Можна припустити, що це переклади статей з рос., але "загін" використовується і в енциклопедії від "Богдану" - "Книга рекордів України. Природа навколо нас", 97-го року, написана цією поважною людиною, кандидатом географічних наук, який гарно знає українську.
    https://uk.wikipedia.org/wiki/Маценко_Георгій_Олексійович

    Щербина - не термін, а нормальне слово, так як мається на увазі "зазубринка", "выщербинка" (рос), тобто передає зовнішній вигляд та принцип (пам'ятаємо, що книга для дошкільнят і має так подавати інформацію, а не сипати термінами).
    Так що, може, не все так страшно з тими ранківськими енциклопедіями.
    А вуха на задніх ніжках - однозначно лажа й очепятка. І так, на жаль, Ранок багато одруківок допускає. Не лише він, звісно. У Ранка дуже гарна дитяча енциклопедична література, і навчальна теж. Коли щось шукаю, в першу чергу перевіряю, чи є у Ранка. От якби ще підтягнули цю сферу з вичитуванням, взагалі було б круто. Я школу пройшла й закінчила на їх підручниках, бо вони були в десятки разів цікавішими і грамотнішими за ті, що видавались безпосередньо в навчальному закладу. Так що Ранок - мої вчителі, а шо). Уклін їм низенький). Досі дещо бережу, бо ціни йому нема. Душа болить при помилках в їх книгах, хоч себе пропонуй їм на вичитування). Але це загальна проблема. Колись в поліграфічному технікумі мали завдання - придбати й вичитати книгу. Нам одразу сказали, що книгу слід вибирати з дитячих - там найбільше помилок(. Пам'ятаю, купила чи то готові твори, чи відповіді до екзаменаційних білетів по літературі, і та книга червона в мене була(.

  • 1 комментарий
  • Kosmonatka 24 июня 2018, 22:40

    Взагалі на фотографії зовсім не короткі, а цілком "коникові" вусики. У сарани конкретно короткі. Так само як і візерунок на ніжці - передивилась багато коників, у різних видів різні ніжки, є і ця симетрична "косичка". Це не ознака сарани тобто. Просто вже цікаво стало).
    Та ні, щербина - це не термін же. А принцип. Яка термінологія та довідники для дошкільнят? Якщо чи вірне слово - вірне ,в українській мові є таке слово.
    Ми якраз нещодавно читали про коників, і там писалось, що сарана "грає" лише ніжкою об крило, в неї один спосіб, а от коники роблять це по-різному. І ніжкою об крило, і крилом об крило, і ніжкою об ніжку. Ми так зрозуміли, що ніжкою об крило - найрозповсюдженіший спосіб, виходить.

  • Marys 25 июня 2018, 20:07

    Я і сама вже котрий день намагаюсь знайти правду. Цілком можливо, що це сірий коник. Чекаю на відповідь від ентомолога. І про "музику" спитала, можливо за останні роки, щось нове побачили

  • Marys 30 июня 2018, 08:11

    Внесла виправлення. Це таки коник - коник сірий, інша інформація не змінилась(

  • knyhomanka 22 июня 2018, 21:22

    Ох, яка цікава серія від Аванти, тільки зараз на неї звернула увагу.
    Огляд неймовірний.

  • Marys 24 июня 2018, 11:31

    В цій серії багато цікавого.
    Дякую

  • Marys 30 июня 2018, 08:12

    Внесла виправлення. Це таки коник - коник сірий, інша інформація не змінилась(

  • umberto 22 июня 2018, 22:29

    Які, круті огляди. В мене підростає юний натураліст - всі равлики, слимаки, жуки і павуки на районі наші))) а я ніяк не можу вибрати енциклопедію, от якби таке як в Аванта, але українською...

  • Marys 24 июня 2018, 11:32 1

    То було б чудово. Доречі Акимушкина жодного разу українською не зустрічала

  • Marys 30 июня 2018, 08:12 1

    Внесла виправлення. Це таки коник - коник сірий, інша інформація не змінилась(

  • Foxya 22 июня 2018, 23:59

    Прекрасный обзор. Спасибо большое! Пошла на Лабиринт цены смотреть.

  • 2 комментария
  • Foxya 24 июня 2018, 13:24

    О, из этой серии про насекомых и нет ничего нигде.(((

  • Marys 30 июня 2018, 08:12

    Внесла виправлення. Це таки коник - коник сірий, інша інформація не змінилась(

  • Marys 30 июня 2018, 08:16

    Вот такой определитель интересный был https://www.labirint.ru/books/506591/
    На сегодняшний день даже не знаю, что порекомендовать

  • Kycher9shka 23 июня 2018, 01:00

    Да уж ,смотрю ошибки сейчас у большинства издательств, причем широко известных. А серия Почемучкины книжки" бомбезная, хоть и дороговато;( а от Ранка, у нас из этой серии, "моря и океаны", тоже есть ошибки.

  • Marys 24 июня 2018, 11:34

    Даже боюсь спросить, очень грубые ошибки?

  • Kycher9shka 24 июня 2018, 13:02

    Я не супер знаток, но то,что увидела , было не верно:)

  • Marys 30 июня 2018, 08:12

    Внесла виправлення. Це таки коник - коник сірий, інша інформація не змінилась(

  • nastojashaja 23 июня 2018, 13:49

    Дуже дякую за такий змістовний відгук на книгу видавництва Ранок! Планувала найближчим часом купити дану серію енциклопедій для найменших. Тепер задумуюся чи варто купляти. Стільки помилок. В темі комах я не обізнана, тому хотілося б довести до дитини максимально точну інформацію в даному питанні. Сподіваєшся на енциклопедії та не знаєш чи можна довіряти викладеній в ній.

  • Marys 30 июня 2018, 08:12

    Внесла виправлення. Це таки коник - коник сірий, інша інформація не змінилась(

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Вернуться в Клуб