Війна

Це не мій текст, але, напевно, мій стан, качелі, тільки у автора гостро з червня 2022, в мене з березня, квітня, і періодично постійно, і саме жахливе, що я не розумію це вже назавжди, чи це колись закінчиться, а ще жахливіще, що я розумію, що, немає того, що може цьому зарадити, напевно, вперше у житті, його не має, тобто ні виїзд, наприклад, за кордон, ні якісь інші речі, не допомагають. 

Почитайте... Порад не потребую, зовні стабільна.

 

"Появились те же симптомы, что и в июне 2022. Без сильных панических атак и остановок дыхания, но я начала опять стремительно терять все желания, сон, веру. Руки дрожали, слезы периодически бесконтрольно катились по лицу. Не хотелось мыть голову, посуду, вытирать пыль с клавиатуры ноутбука. Между кнопками скопилось, скопилось в раковине, на полу, в корзине для грязного белья. Везде скопилось опять. Особенно внутри. До (очередного) предела. А разгребать не можешь. Не хочешь. Не знаешь зачем. Не хотелось снимать темные очки даже в дождливую погоду и вообще общаться с людьми. Ни по каким вопросам. Даже за деньги. Не получалось верить в лучшее будущее. Даже просто верить не получалось. Особенно в дежурные пустые пожелания “пусть скорее вернется с победой”. Победа будет размазана на годы. Перемешана с теми, кто безбожно наживается на войне, кому она выгодна. Будет наполовину закопана в землю с телами настоящих героев и бесконечным горем тех, кто останется. Зачем желать то, что очевидно даже детям? Все равно, что желать крепкого здоровья инвалиду. В “крепости” позитивный посыл, но звучит почему-то как скрытая насмешка или откровенный сарказм. Я была полна негатива. И мне было плевать, что так думать нельзя. Нельзя жить очень долго в сумасшедшем перегрузе, добивая себя лозунгами, что надо (продолжать не известно еще сколько) быть сильной, и смотреть в сторону тех, кому хуже. Смотреть ежедневно дабы поддержать уровень собственной стойкости выше колен и выше уровня кортизола в обессиленном теле. Не хотелось признавать, но у меня наблюдались не только новые морщины на лбу, но и четкие симптомы депрессии. Не нужно быть психотерапевтом, чтобы понимать очевидное. Достаточно просто посмотреть в зеркало и ничего не увидеть. Точнее никого. Но ты делаешь вид, что можно будет вернуть лучшую форму и все разгладить. Исправить. Вернуть. Делаешь вид, что выгребаешь. Воскресаешь по утрам четко по графику, хлестаешь свою психику новостями и проблемами, которые сыпятся как из рога изобилия. Толкаешь тело в новый день. Толкаешь будто с обрыва. Ну же! Давай, иди! Идешь, чувствуя, что носок сполз. Скомкался и давит. Как и душа за это страшное время. Она помялась, приобрела какую-то странную форму внутри тела. Сжалась и уменьшилась. Словно лист бумаги с неудачными строчками. Казалось, правильным опять залезть на антидепрессанты. Безвольно вскарабкаться, как по лестнице, на знакомый химический допинг для мозга и хоть как-то существовать. Пачка то все равно осталась с того года… Полмира сидит на маленьких таблетках обманывая мир и себя в нем, в своем стабильном искусственном спокойном счастье. И ничего. Ничего хорошего, конечно, но по крайней мере можно будет опять регулярно мыть голову и не искать хотя бы в этом смысла... "

Anna Enbert, "Четыре ноль над уровнем неба"

(Чому росiйською? Это просто кусок меня. Кусок той, которой была раньше и всегда. Кто-то скучает за мной такой... И я скучаю.Пусть будет исключение.)

Темы: Війна в Україні


Теги: вйна психологя

42 коментаря

  • zorya 8 грудня 2023, 23:43 26

    Я вигребла без АД
    Ну майже вигребла
    Я реву досі, щодня і не раз
    Особливо крои розмова про чоловіка, військових, ялинки і похорони...
    Коли я думаю про майбутнє, то теж криє
    Сама в Європу? Чи Америку? І що я там робитиму?
    На заводах фабриках не з моїм здоров'ям і діагнозами((
    Волонтерю, і є собака
    Ради якого навіть якщо вмер,треба встати,ожити і йти гуляти))))
    Деколи через не можу, не хочу, зі сльозами на очах,хвора,зашмаркана ,але треба
    Рекомендую))
    Ну і робота або волонтерство
    Тоді менше часу на жалість до себе, на тонни поганих новин
    А вони будуть ставати ще гіршими((
    І не піддаватися провокативним нашіптуванням-та нащо дьоргатися...не трать час і гроші...ми все одно програємо...краще збирай на виїзд, копійочка до копійочки
    Буває,що реально послухаєш і так і хочеться забити на все
    Але ні
    Боротися треба поки є.хоч найменші шанси
    Хлопці то на фронті,додому їх нізто не відпустив, бо все, кінець війни
    Їм треба пережити цю.зиму
    А вони помагають пережити її і нам

  • 1 коментар
  • zorya 9 грудня 2023, 10:01 2

    @Elenn Ми разом,обіймаю)

  • Elenn 9 грудня 2023, 21:11

    @zorya :hugging:

  • VitalinkaV 10 грудня 2023, 20:28

    Згодна з вами на 100%, усі мої думки, про закордон один в один, в мене там дитина, а я тут з мамою, намагаюсь триматися, працюю, тому собака, поки що не мій варіант, мене цілий день немає вдома, хоча хочу. Новини вже, майже, не читаю, набридло і лякають.

  • ulvina 9 грудня 2023, 00:57 1

    Це мої відчуття вже три роки ,спочатку смерть тата ,раптова і я не знаю як жити ,бо тато для мене був якоюсь опорою в цьому житті,без нього я опинилася наче мала дитина в страшному світі .Потім ковід ,мені вдарило по самому слабкому на той момент ,психіці ,пів року нічних кошмарів ,втрата голосу і кожного дня я жила ,як останній день ,заради чоловіка ,дитини,мами.Тільки почала приходити до тямт війна ,прифронтове місто ,постійних прилети.А зараз ще у доньки почався перехідний вік ,то я вже в такому стані ,що якщо завтра прилетить НЛО і захватить нашу планету ,мені напевно буде байдуже і всеодно.Але зовні я стабільна)

  • 2 коментаря
  • BusinaArchi 9 грудня 2023, 14:32

    @ulvina Фітосед. Накопичувальний ефект, без сонливості, мені допомагає.

  • ulvina 9 грудня 2023, 15:58

    @BusinaArchi Дякую :rose:

  • Коментар видалено

  • Svetlana044 9 грудня 2023, 07:04 9

    Все в точку. Так і живу: без бажань, без радості, без віри в майбутнє. Як зовні це виглядає - мене не хвилює. Роблю тільки саме необхідне. Розумію, що це неправильно, але як радіти і бажати насильно - я не знаю. Сили нам всім!

  • mamaEsenii 9 грудня 2023, 08:05 2

    Такі самі відчуття,ранкова кава із сльозами,дика апатія,немає бажаннь та спустошення всередині,зовні ніби не видно,але сильно здає здоров’я і навіть не хочу нічим собі допомогти

  • Tovar4ik 9 грудня 2023, 09:06 1

    Вчера не смогла читать, начала и закрыла текст. Сегодня, с теми же вздохами ещё прочитала. Такая тяжёлая правда

  • Ptasha 9 грудня 2023, 11:05 2

    Про мене..але не з 2022 , А з 2016.. З того часу , як захворіла і злягла донечка. Пройшло 7 років, стає легше - ні, стає важче - так. Війна додала до цього стану офіційності. Тепер можна назовні, тепер це не лише моє потаємне, тепер загальне. Чоловік на 0, племінник також, чоловік сестри там же. Майже 2 роки. І лежача дитина з щоденними епіприступами...
    Тримаюсь, посміхаюсь, живу, ...але шалено бісить дзеркало .

  • 1 коментар
  • VitalinkaV 10 грудня 2023, 20:52

    В мене, також, племінник, брат, оба зятя, це капець. Племінник приходив у відпустку, влітку, мало чим ділився, він не тільки на 0, він на мінусі, розвідгрупа, сказав, що єдине, що хоче, це вижити, я плачу

  • Pine1 12 грудня 2023, 17:28

    @VitalinkaV Нехай Господь оберігає ваших хлопців! Низький їм уклін! Племінник мабуть дуже молодий, це просто жах, те що він там відчуває.

  • VitalinkaV 12 грудня 2023, 20:42

    @Pine1 Молодий

  • Hungry_GalMary 9 грудня 2023, 13:54 4

    Я чітко зрозуміла, що на планеті немає спокою і безпечного місця. Світ під владою сатани. Тому чекаю царства Божого і якось живу на таблетках, з безсонням, нервовими зривами, депресією.
    Нічого не допоможе. Просто раніше небо над головою і земля під ногами мали якийсь кордон. Зараз вони бездонні, пусті, відчинені і небезпечні.
    Якби я знала, що так все буде, я би не народжувала дитини.

  • 1 коментар
  • VitalinkaV 10 грудня 2023, 22:19

    Моя мама так каже, що жити вже не може, що цей світ зійшов з розуму, а я не уявляю своє життя без неї, і витягнути її з цього стану не можу, вона нічого не хоче, і все.

  • Hungry_GalMary 11 грудня 2023, 01:48 1

    @VitalinkaV А як ви самостійно витягнете? Тут можливо потрібна допомога лікаря і медикаментів.

  • VitalinkaV 11 грудня 2023, 09:41

    @Hungry_GalMary Ну, я гадала, що можна чимось відволікти, кудись звозити, а, по факту, за весь сезон, ледь витягнула до ТЦ бо потрібно було їй взуття, і безрукавка, і то, то ледве вдалося, бо до того, нікуди їхати не хотіла, все питала, чи немає в мене "чогось" для неї, поки я не нагримала, що чому я маю їй свій одяг віддавати, і все, що в мене, то я ношу і люблю. Наполягла, завтра йде до невролога..

  • Viki16 9 грудня 2023, 15:28 1

    Рік с початку війни я взагалі була як зомбі, ресурсу вистачало тільки на дитину, з орендованого будинку виходили лише по гострій необхідністі,здоров’я почало підводи, де тільки можна, навіть, в лікарні довелося лежати. Потім підключила АД, бо вже не вивозила. Паралельно налагодили звикле для нас життя, завели друзів, водимо дитину на заняття та гуртки, почали відновлювати бізнес…

  • 7 коментарів
  • irenika 9 грудня 2023, 17:56

    @zorya Не знаю, як краще. Я без них стаю зовсім психом уже. Якби сама жила, то нічого, а так доньку жалко((
    Я мала на увазі, що одразу після відсіни і правда навалюється сильно. Але ж синдром відміни не назавжди, через деякий час стає не так сильно, і водночас занурюєшся все глибше й глибше, хоч і повільно. А сил витягти себе звідти нема.
    Коротше, відчуття при ломці від відміни і депресії різні

  • Viki16 9 грудня 2023, 19:52

    @irenika А Ви поступово знижуєте дозування при відміні?

  • irenika 9 грудня 2023, 20:04 1

    @Viki16 Загалом поступово, але цього разу довелося різко, сильно тиск падав від них. І далі пила б, якби не падав до 90/45
    Скрипника бачила, читала, дещо нове дізналася, але я вже "досвідчений користувач", на жаль

  • natashka40 9 грудня 2023, 16:03 1

    Це як про мене!
    З 24 лютого я втратила все( В моєму домі доцих пір готель для рашистів
    В'їзджають виїжджають вже просто не можу про це думати
    Я вирвалася з сім'єю а рідні друзі куми в окупації (
    Лівий берег Херсонщини
    Все страшно і безнадійно тому ще важче дивитися як ставлять ялинки і готуються до свят
    Просто весь час плачу і виходу не видно....

  • 1 коментар
  • natashka40 9 грудня 2023, 16:10 1

    @zorya Знаю але й знаю те що їм там дуже -дуже важко....

  • zorya 9 грудня 2023, 17:36

    @natashka40 Так(
    Для мене взагалі Херсонщина,це особистий біль
    Бачу це слово-і завжди плачу
    Скільки ще ми втратимо Героїв(((
    І людей так шкода,вони в основному проукраїнські,Наші!

  • Olala13 9 грудня 2023, 20:49 4

    Мені лише пошкодили хату , і я відчуваю що це вже не мій дім , гидко … а у Вас живуть в домі ці гниди , сидять на вашому ліжку , це якийсь сон , страшне кіно , як таке можливо було

  • Alen_a 9 грудня 2023, 16:08 14

    Одразу спадає на думку -------
    "Перші зламалися ті, хто вірив, що скоро все закінчиться. Потім - той, хто не вірив, що це коли-небудь закінчиться. Вижили ті, хто сфокусувався на своїх справах, без очікування того, що ще може статися" © Віктор Франкл Австрійський психотерапевт, який вижив у нацистському таборі.

  • Olala13 9 грудня 2023, 20:51 12

    Поки хтось зовні норм і ковтає пігулки , інша частина населення якимось для мене незрозумілим чином з задоволенням дивиться кіно і слухає музику руських

  • Margood 10 грудня 2023, 00:56 4

    На мою думку усіх періодично накриває. Когось сильніше, когось легше. Але немає тих кому байдуже і у кого все добре. Ніколи вже не буде добре як було раніше. Усе биття поділено на до війни і після її початку. Зовні в мене все добре. Депресія це підступна хвороба(( нажаль АД не допоможуть, якщо не усунути причини.

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу