Тазове передлежання

Доброго вечора чи вже ночі, кому як)) 

Не так давно в мене була тема про вибір пологового будинку, а зараз дуже потрібна порада з іншого питання. Домовлятися з певним лікарем я не планувала, бо вважаю,що ті гроші краще потім витратити на дитину, до того ж нема гарантій,що лікар встигне приїхати, чи що все пройде без ускладнень, чи що у разі стрімких пологів чергова бригада не чекатиме поки доїде саме той лікар, а тим часом під загрозою може опинитися життя дитини і т.д. Тут у кожного своя думка, зараз про інше 

У мене з 12 тижнів дитина в тазовому передлежанні. Зараз 34 тижні, і багато хто скаже,що діти перевертаються і в останні хвилини перед пологами. Але мій лікар впевнений, що вже так дитинка і буде, бо в мене вузький внутрішній таз і постійний гіпертонус, тому дитина знаходиться саме в такому положенні. Я теж так відчуваю. Внизу просто трохи тісно))  Єдине,що ще може трошки змінити положення і сісти на попу, бо зараз внизу ніжки.

Пологовий ми обрали #2 в Києві. Але там великі прихильники природніх пологів. Навіть при тазовому передлежанні лише 10 відсотків жінок там ідуть на кесарів. А так, якщо дитина має вагу менше 3700 г, за протоколом природні пологи. І тільки, якщо внизу саме ніжки, а не попа, роблять плановий кесарів.

Я проти природніх пологів цього разу, бо це невиправданий ризик для життя дитини. Є дуже багато випадків, коли за таких даних діти народжувалися з травмами і потім лишалися інвалідами на все життя. Я не готова ризикувати дитиною тільки тому,щоб пологовий собі ще одну галочку поставив у рейтингу природніх пологів з тазовим передлежанням. До того ж, перші пологи в мене були важкі. Синочок не проходив через кістки тазу і його видавлювали. В результаті народився з 2 кефалогематомами на голівці (хто не знає, це крововилив, але не в мозок, а під шкіру). І добре,що тоді все обійшлося так, бо могло бути набагато гірше. 

 Якщо дитинка так і лишиться в ніжному положенні, то буде планова операція. Але, якщо трошки зміститься, доведеться народжувати самій, бо виходить,що немає ніяких показів для ПК, але страшно за дитину...

Чекати до останнього,щоб сто відсотків знати положення дитини, а тоді щось вирішувати? З тазовим передлежанням, тонусом та постійними тягнучими болями внизу живота лікар і так прогнозує пологи в 38-39 тижнів. Сказав, щоб сумки були готові вже зараз і не затягувати до останнього.

Обмінну карту зазвичай підписують в 36 тижнів, але знаю,що зараз можна і в 34. Мені дуже потрібна порада, бо я не знаю, як бути. Чи обирати інший пологовий, де при будь-якому тазовому передлежанні роблять ПК чи хоч враховують думку матері, чи спробувати домовитися з якимось лікарем у 2? (але не впевнена чи вийде, бо чула, що в них такі рішення приймає тільки консиліум)

Сина народжувала в 5. Там теж до 3700 чи може й 4 кг - природні пологи. Але може там простіше домовитися... Знаю, в 2015 р. там заключали договори на пологи.

Якби перші не були такими важкими, я б може і не хвилювалася, і чекала б як вже буде, але вже маю досвід, який ні за що не хочу повторити. Здорова дитина - то найважливіше.

Можливо, в когось була така ситуація?  Порадьте, як бути? І чи підписувати обмінку вже зараз, чи чекати 36 тижнів?

Темы: Вагітність


Теги: тазовое предлежание

72 коментарі

  • Zefirka123456 28 листопада 2022, 00:39 1

    Вам нужно не паниковать, успокоиться. Каждые роды уникальны,и эти роды точно будут не такие как предыдущие)
    Ребенок может еще 100 раз перевернуться, подписывать обмену можно и позже - у вас еще есть время. Все эти предсказания про 38-39 недель ни о чем не говорят, мне тоже говорили что ребенок низко, что тонус и роды до 38 недель будут, результат : вызывали роды в 41 неделю)
    Так что я бы на вашем месте постаралась не читать ужасные истории про роды в тазовом предлежании, а спокойно настраиваться на самое прекрасное событие в жизни) Без спешки и паники!

  • maksim 28 листопада 2022, 01:34

    Я б радила все таки з лікарем домовитися . Ви можете вибрати день для пологів , і лікар з вами проведе від а до я зі своє бригадою . Якщо попкою дитинка буде йти , то вони руками своїми допомагають . Трохи не приємно можливо , але це краще ніж кесарів розтин .В принципі я вибирала по лікарю де народжувати . Поки є час ви можете лікаря підібрати, щоб лишній раз не нервувати . От просто приходите , говорите все , що вас турбує і дивитесь ваш лікар чи ні. Це якщо домовлятися . А в дівчат по лікарям питали хто зараз є серед фаворитів , щоб напевно все добре було ? Я наприклад також перший раз в 5 народжувала ( не в захваті якщо чесно ) а вже вдруге , то в 1 . Я домовлялася в другий оаз і не пожалкувала .

  • 3 коментарі
  • Irochkin 28 листопада 2022, 10:28

    @maksim А ще б знати, де той лікар, який найкращий)) Мабуть, буду шукати в наступній темі

  • maksim 28 листопада 2022, 10:53

    @Irochkin Так створіть тему і будете мати вибір

  • Irochkin 28 листопада 2022, 11:09

    @maksim Дякую) Я так і зроблю

  • ElenaPre 28 листопада 2022, 08:23

    Я народжувала в 6 роддомі, лікар сама запитала, чи хочу я сама народжувати я обрала кесарів розтин

  • 1 коментар
  • ElenaPre 28 листопада 2022, 09:49

    @Irochkin В 14, і в Броварах лежала, зав. теж запитувала. Показань не було,

  • Irochkin 28 листопада 2022, 09:58

    @ElenaPre В 2014 було простіше, мабуть, бо тоді багато знайомих народжувало і в кого було тазове, кесарів по протоколу. Хоча і думку матері теж запитували. А зараз так всі за природні пологи ... От не розумію, навіщо ризикувати дитиною, якщо вона сама підказує, як їй буде краще народитися.

  • ElenaPre 28 листопада 2022, 10:14

    @Irochkin Я теж не розумію, тим більше, якщо перші бул важкі. Броварська наша завідуюча тоді славилася тим що навпаки всіх на кесарів розтин направляла.

  • Julia_ 28 листопада 2022, 08:35 1

    Що Вам сказати? В мене була ситуація така ж з другими пологами. Першу донечку народила сама, дуже-дуже важко, бо також таз рівномірно-звужений, і вона для мене була завелика.
    А от синок не перевернувся, був крупнячок, сидів на попі. Я не знаю, що було б, якщо свекруха не домовилась би за кесарів розтин, бо коли він народився, голова та грудна клітина були по 40 см, у стандартних новонароджених 33-34 см ці обхвати.
    Так от, асистент мого оперуючого лікаря потім розговорився і сказав, що я його ніколи б сама не народила! Добре, що був КР.
    За інших дітей завжди потім домовлялась, для мене було важливо їх здорове народження, а те,що потім типу на дитину ті гроші витратити - то сумнівна економія, можна потім на лікування дитини витратити, якщо проблеми при народженні будуть.

  • 19 коментарів
  • Irochkin 28 листопада 2022, 12:01

    @Julia_ Якщо можна, напишіть в приват ім'я лікаря чи контакти може збереглися, і яка була вартість на той час

  • ElenaPre 28 листопада 2022, 12:22

    @Irochkin Я була під загальним, так кайфонула))

  • Julia_ 28 листопада 2022, 13:42

    @Irochkin В мене теж є проблеми з хребтом ( . Анестезія робиться субдуральная. Я анестезіологу показувала на всяк випадок знімки МРТ

  • Funtick 28 листопада 2022, 09:24

    Якщо не хочете пробувати самотужки, то шукайте або інший пологовий, або лікаря, який зробить кесарів розтин.
    У мене старший син був в тазовому положенні, домовлялася із лікарем з 5го пологового, він сказал - лише КС. Сказав мені, що хлопчиків у тазовому можна намагатися народжувати до 3300 ваги приблизно, далі вже ризиковано, хоча за протоколом пологового до 4000 прогнозованої ваги відправляють на природні пологи, а там вже як піде. В мене ж передбачався богатир. Тож мій лікар поклав мене в пологовий за 2 тижні до ПДР і сказав їсти:), щоб він зміг раніше вмовити керівництво на КР. В 40 тижнів і 1 день зробили УЗД, показало приблизно 3950 вагу, наступного дня зробили КР - 4460 син народився (при тому, що я була 49 кг до вагітності і набрала небагато, близько 12 кг).
    Я дуже вдячна своєму лікарю, що він побачив ситуацію, прийняв вірне рішення і дістав мені здорову дитину! Тож шукайте, і хай все буде добре!!

  • Irochkin 28 листопада 2022, 09:55

    Дякую)) То у Вас і синочок допоміг,щоб був кесарів) А якби все ж вагу не набрали? Або пологи почалися б раніше, не відомо чи зробили б операцію, чи довелося б самій.

  • Irochkin 28 листопада 2022, 10:03

    Якби я була впевнена,що дитинка перевернеться, я б пробувала сама. Але якщо буде тазове, а не ніжне, то ж пустять в природні пологи, а я так боюся зараз за дитину... Мабуть, дійсно доведеться шукати лікаря

  • Funtick 28 листопада 2022, 10:42

    @Irochkin Так, такий син був генетично, в батька (5200 та 58 см:))
    Молодша дочка десь до 32-34 тижня була також в тазовому положенні, але потім сама перевернулася. Мені пощастило народити її самотужки без ускладнень. Вона була 3650, хоча набрала 17 кг. Коли із старшим набрала 12 кг, а він 4460. Тож далеко не все вирішує харчування мами :))

  • Nadia 28 листопада 2022, 09:55

    У мене синок сидів на дупі) мені лікар порадила робити вправи, стояти на голові, ноги догори по 5 хв. І повернувся в правильне положення.

  • 1 коментар
  • Irochkin 28 листопада 2022, 10:36

    @Nadia Я читала за прави, але то раніше їх треба було робити. Зараз лікар сказав, що з вправами дитина може стати впоперек, а це ще більший ризик,ніж ніжками вниз, бо тоді є загроза розриву плаценти і життю матері. Хай дитина сама вирішує,як їй сидіти.

  • Funtick 28 листопада 2022, 10:43

    @Irochkin Я робила вправи, 4 тижні, з 32 по 36. Декілька разів на день, все як лікар сказав, але мені не допомогло, син так і не перевернувся. А дочка перевернулась сама без усіляких вправ. Але вона була і менша, син був великим, мабуть, дуже тісно йому було, тому не міг перевернутися.

  • mivgolga 28 листопада 2022, 21:54

    @Irochkin Я робила вправи,дочка перевернулася,пару днів побула і назад повернулася на попі сидіти,в мене лікар,вона ж завідуюча пологовим будинком однозначно сказала ,тільки кесарити,ризикувати дитиною не будемо,тазове ,ще й двічі пуповиною обвита.

  • Katusha 28 листопада 2022, 10:15

    У мене була інша історія , я не хотіла КР, тому шукала " свого лікаря", він був нічим не кращим за інших, але побачивши його зрозуміла, що довіряю і мені було спокійніше морально. Якимись надприродніми здібностями лікар не володіє і навряд чи все буде краще ніж з черговою бригадою, але емоційний стан породіллі таки кращий, як не крути зі " своїм лікарем" , а змінити лікаря, пологовий та викликати швидку можна завжди.

  • Graceland 28 листопада 2022, 10:23

    Я "заплатила за лікаря і його кс", бо не хотіла весь час думати про гроші,коли "не все добре" у вагітності.
    Щоб не перейматися зможе лікар під'їхати чи ні,я заздалегідь до пологів (2 тижні) поїхала у лікарню і лягла,щоб лікар вирішив коли краще зробити кс на його зміні.
    Бажаю щасливих пологів!

  • Irochkin 28 листопада 2022, 10:37 1

    Дякую)

  • Irochkin 28 листопада 2022, 10:38

    Скажіть, будь ласка, в якому році Ви народжували? І якщо можна, скажіть прізвище лікаря та його розцінки (звичайно в приват)

  • yakyshka 28 листопада 2022, 11:13

    В мене така ситуація була, але мене в роди пустили, бо дитинка мала 2,400 кг. Але роди були складні, дякую моєму лікарю що він допоміг і зробив все щоб і я, і дитинка почувались добре. Але зараз думаю, як він тоді наполягав щоб я самостійно народжувала. Теж все думали, що він переверниться, але ні так і сидів у тому положенні.

  • Irochkin 28 листопада 2022, 11:27

    Добре, що була маленька вага і все обійшлося) Але не розумію причини так ризикувати життям дитинки, бо навіть при головному передлежанні ніколи не знаєш, як все пройде

  • R9bina 28 листопада 2022, 12:07

    Видавлювати дітей наразі у всіх розвинених країнах заборонено, бо саме це призводить до травм, а не положення чи вузький таз. А взагалі це якесь западало, вибачте, я навпаки природні пологи хотіла, і жоден лікар, просто жоден, в кого я була не був за, але прямих показів в мене не було до кесаревого. Ви з лікарями спілкувались чи в вас просто загальна статистика по пологовим? Бо в мене навпаки враження таке, що на публіку лікарі всі за природні пологи, а по факту полюбляють кесарити. І ще знаєте що скажу, якщо боїтеся зразу, переживаєте, то йдіть зразу домовляйтеся за кесарів та й по всьому, ну який буде толк в тих природніх пологах як ви будете вся знервована та розхвильована

  • Irochkin 28 листопада 2022, 12:20

    Так і в нашій країні заборонено видавлювати, але стільки відгуків читала, що в нас це і надалі практикується. Особливо в 5. Тут на сайті навіть була тема за 19-20 рік, здається. У жінки була ну дуже схожа ситуація в пологах, я читаючи тему, впізнала себе в усіх тих муках,які їй довелося пережити. Причому, в неї був лікар за домовленістю. Дитинку теж видавлювали, але там крововилив був у мозок, а потім кілька місяців реанімації і дитина не вижила. Я не знаю,як таке матері можна пережити.
    З лікарями я не спілкувалася, але є знайомі,які не так давно народжували (але без домовленостей) і всі розповідають те ж саме. В листопаді подруга народжувала в 2. В палаті у дівчини була дитинка з тазовим передлежанням і велика голівка по УЗД, але її до останнього вмовляли народжувати самій. Якось вже на місці домовлялася за кесарів.

  • Viktori_a 28 листопада 2022, 13:51

    У моей мамы в далёком 1967 году была первая беременность с тазовым предлежанием. Она жила в маленьком городке и за кесарево никто не говорил. Роды проходили очень тяжело с большой кровопотерей роженицы и накладываем щипцов. Все остались живы. Но… в подростковом возрасте у моей сестры проявилось витилиго и экзофтальм. Поэтому, я Вас не хочу пугать, но лучше при подтверждённым тазовом предлежании рожать посредством кесарева сечения.

  • Irochkin 28 листопада 2022, 14:04

    Дякую. Я теж розумію, що народжувати самій з тазовим це великий ризик, тож, якщо дійсно буде і далі тазове, будемо домовлятися з лікарем

  • Viktori_a 28 листопада 2022, 14:17

    @Irochkin Ваша материнская интуиция подскажет Вам. Лёгких родов Вам!

  • Irochkin 28 листопада 2022, 17:27

    @Viktori_a Дякую)

  • Aria159 28 листопада 2022, 18:18

    Поділюсь своїм досвідом. Перші роди також важкі: були схватки дуже болючі, потуг не відчувала, лікар допомагала, також 2 кефал гематоми, я не знаю як би я народила сама. 2-гі пологи- все як по маслу, лікаря покликала коли відчула потуги, і розуміла що буду вже народжувати, народила за 2 потуги. В знайомої дитинка перевернулась в останні тижні, але вона робила спеціальні вправи. Але все ж звичайно індивідуально. Робіть так як відчуваєте, і легких вам родів

  • Irochkin 28 листопада 2022, 18:37

    Дякую)

  • Yuliya_83 28 листопада 2022, 21:14

    Зараз я вас трохи налякаю. У 2012 народжувала донечку у 3 пологовому, тазове передлежання. На жаль, з грошима тоді було дуже важко, і я повірила лікарям, другі пологи, вага дитинки не більше 3100, народиш сама... Це був суцільний жах, дитину видавлювали, мені робили епізіотомію, в результаті: у донечки кефалогематоми, кривошия, перекривлений ротик... Скільки часу і сліз я витратила, щоб виправити це все... Не ризикуйте, домовляйтеся на КР

  • Irochkin 28 листопада 2022, 23:57

    Дякую за пораду. Я Вам співчуваю, що так вийшло. Сподіваюся, зараз дитинка здорова і все у Вас добре

  • Yuliya_83 29 листопада 2022, 11:32

    @Irochkin Дякую, так, зараз моє сонечко, моя красунечка - здорова, але до цих пір не можу собі пробачити, що пішла в природні пологи

  • Samhayne 28 листопада 2022, 21:17

    З такими даними шукайте лікаря, який зробить КР і не покалічить вас чи дитину. Можете приїхати в Луцьк, в нас класний перинатальний центр і класні лікарі.

  • Irochkin 28 листопада 2022, 23:58

    Дякую, але в Києві теж вистачає хороших лікарів) Будемо шукати свого

  • Liliya123 29 листопада 2022, 00:04

    Я за КР.
    У моєї сестри теж синок сидів на попі.
    І в 30 з хвостиком тижнів їй один врач руками через живіт прокрутив дитину до гори дригом. Сестрі нічого не сказав, нічого не пояснював, які наслідки можуть бути.
    Вона була молодою, врач зробив і прив'язав 2 рушника скручених, щоб дитина знову не перекрутилася. Тоді ми були в шоці, коли зрозуміли все, що він зробив.
    Сестра народила сама, але краще вже КР, а не такі процедури.

  • 1 коментар
  • Irochkin 29 листопада 2022, 09:31

    @Samhayne Зараз таку процедуру без згоди матері не роблять, бо це все одно ризик для дитини. Тож чекають до останнього чи перевернеться, або ж природні пологи, якщо вага до 3700г. Я знаю дівчину, яку теж колись отак "перевернули" в мами в животику... Не знаю, який точно в неї діагноз, але вона тепер інвалід на все життя. Тому, вважаю, це невиправданий ризик. І з тазовим передлежанням краще вже пережити операцію,ніж тоді все життя жалкувати про природні пологи, в яких травмували дитину.

  • Liliya123 29 листопада 2022, 10:29 1

    @Irochkin Особисто я проти таких процедур. Він це робив без УЗІ, слава Богу все добре. Але я в таких випадках за КР.

  • Samhayne 29 листопада 2022, 14:50

    @Irochkin Згода має бути і головне має бути цілковите розуміння і усвідомлення, що і як відбуватиметься. Головне безпека та здоров'я матері та дитини.
    У мене 2 КР, перший по показах (високий тиск, велика дитина, потенційна прееклампсія), а другого - через те, що перші пологи КР. Зате обоє хлопців живі та здорові.

  • Perushko 20 лютого 2023, 00:15

    У меня было с 16 недель полное ягодичное предлежание. Делали плановое кесарево, а девчонок с палаты с таким же диагнозом пускали в роды. Все зависит от возраста, сопутствующих Ваших заболеваний и от результата первых родов. Но если Вы для себя решили только кесарево, тогда ищите хорошего специалиста, чтоб не попасть на какого-то дежурного врача и договаривайтесь. Удачи Вам, очень хочу чтобы Вы в срок родили здоровенького ребёночка!

  • Irochkin 22 лютого 2023, 16:21

    Дякую, вже майже 2 місяці як народила :blush:

  • Irochkin 22 лютого 2023, 16:22

    @Irochkin Якраз вранці після написання цієї теми)

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу