Перша психологічна допомога!!!

Корисно знати кожному.  Дещо з того ви можете зробити, навіть, якщо ви не є психологом і це буде помічним. Якщо ви опинилися поряд із людиною, що переживає гостру стресову реакцію і все ще здатні зберігати стан, що дозволяє вам читати алгоритм і слідувати простим інструкціям - можете йти по ньому. 

Перша психологічна допомога:

1.  Підійди-  визначтесь чи маєте сили аби підійти-  представтеся, назвіть своє ім’я-  запитайте дозволу, аби поговорити -  запитайте, чи потрібна допомога-  поясніть свої цілі-  пам’ятайте про мову тіла (жести, міміка можуть сприйматись краще, ніж слова) 

2.  Підтримай-  знайдіть безпечне місце-  захистіть від зайвої уваги-  допоможіть знайти опору (стіна, стілець, твоя рука)-  захистіть людську гідність (наприклад, знайти чим прикрити оголене тіло, якщо ситуація цього потребує) -  говоріть фрази «я з тобою», «ти в безпеці», "видихай"

3.  Пам’ятай про реальність -  називайте потерпілого на ім’я, якщо знаєте-  запитайте, чи знає він, що сталося, де він зараз, який день сьогодні-  поясність, де ви знаходитеся і що трапилося-  попросіть називати предмети, котрі вас оточують -  попросіть робити вдихи та видихи 

4.  Заохочуй-  вислухайте уважно та зі співчуттям (емпатією)-  заспокойте з приводу реакцій – це нормальна реакція на ненормальні обставини -  не потребно заспокоювати плач (лише, якщо людина сама просить) -  не відносьте до себе агресію, люди в стресових ситуаціях агресивні або в страху-  уникайте припущень про переживання потерпілого (не оцінюйте, не осуджуйте, не повчайте)-  уникайте ставити діагнози.

5.  Подбай-  «Слухай, мовчи, піклуйся!»-  допоможіть у тому, у чому можете на даний момент (попити, зігрітися, перепочити тощо)-  поважайте бажання потерпілого побути на самоті, але не випускайте його з поля зору-  питайте про плани-  надайте інформацію про служби, інстанції, котрі можуть допомогти.

6.  Передай-  переадресуйте потерпілого до фахівця (психолог, медик, соцробітник, волонтер, капелан) який допоможе йому в подальшому.

Людмила Новіцька


Теги: ментальное здоровье, психологическая помощь

Коментарі

    Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

    Повернутися до Клубу