У. Старк: Чи вмієш ти свистати, Юганно? ВСЛ

Головним героям по 7 років. В Ульфа є дідусь, до якого можна прийти у гості на день народження, який водить онука на рибалку, дає йому кишенькові гроші. У Берри дідуся немає, але йому дуже хочеться його мати. І Ульф вигадує, де можна "взяти" дідуся для друга. Він приводить Берру у притулок для старих людей, де вони знайомляться із Нільсом - самотнім дідусем із хворим серцем. 

Разом вони п"ють каву із булочками у їдальні притулку, іншим разом запускають летючого змія, крадуть сусідські вишні, голять дідуся, призначають йому день народження і дарують подаруник. Ці стосунки для всіх - велика радість! 

"Чи вмієш ти свистати, Юганно?"  - це назва пісні, яку насвистує Нільс, його дружину теж звали Юганна. Берра дуже старається навчитися свистіти, щоб вразити дідуся; він робить перерву у відвідинах, тренуючись свистіти, а коли приходить наступного разу... Нільса вже немає у живих.

Малюнок трішки не співпадає з текстом: вишні мають бути в капелюсі

Ульф "бачить" свою ненародженну сестричку, яка мала з"явитися на світ за три роки до його народження. Він мріє про те, щоб вона могла відчути смак ірисок та ситра і ще, сходити в кіно на "справді класний фільм". 

І от одного разу, він вмовляє маму купити йому перуку у відділі речей для маркараду. Вдома він вдягає мамине старе плаття, туфлі, цю перуку і тихцем йде містечком, показуючи сестричці всі "визначні" місця, знайомить її зі своїми друзями, відводить у кіно. Після того він має розмову із татом, який цікавиться, чому Ульф "корчить із себе дівчинку?", хлопчик нічого не розказує про сестричку, лише говорить, що "щось стрельнуло в голову". Після цього сестричка повідомляє Ульфу, що їй час назавжди іти (чому, доречі?) 

Трішки сумно, але так світло!  Люблю Ульфа Старка все більше і більше. Примітно, що дітки довго не сумують: в кінці кожного оповідання, вони швидко повертаютсья до своїх важливих буденних справ :)

Читала поки що сама, без дітей

АПД. Прочитала першу історію з дітьми, син плакав (12 років). Другу й не читала вже, іншим разом

72 стр, 210x220 мм, ціна ВСЛ 80 грн

В контексті цієї книги, раджу почитати ще й "Мій дідусь був черешнею" Анджели Нанетті


Теги: детские книги, книгиmirosya, всл, видавництво старого лева, 4-6 лет, 7-10 лет, старк

80 коментарів

  • Irina_ilovebooks 6 жовтня 2016, 17:05

    Мирося, відразу згадала Дідуся) а потім побачила, що Ви теж радите) правда, схоже. Тепер жалкую, що га Арсеналі проігнорувала його автографсесію - черги не було, він сидів, посміхався прохожим, але я і уявлення тоді не мала, про що його книги ..

  • miros_ya 6 жовтня 2016, 17:10

    А у мене не вийшло в той день на Арсенал потрапити :((((((((
    І на цьому тижні нікуди не потрапили, дочка захворіла

  • Irina_ilovebooks 6 жовтня 2016, 17:06

    До речі, іллюстрації класнючі!

  • Alino4ka07 6 жовтня 2016, 17:09

    Очень интересная книга, но мне такое читать нельзя) Одни только слёзы и сопли будут,,,,,

  • miros_ya 6 жовтня 2016, 17:12

    Вони такі безпосередні ці герої, щирі! Що сльози, наступного ж речення, змінюються на усмішку :)

  • knyhomanka 6 жовтня 2016, 17:47

    Дякую за цікавий і корисний огляд!

  • miros_ya 6 жовтня 2016, 18:01

    Будь ласка

  • Mimih 6 жовтня 2016, 18:59

    дякую за огляд))

  • Julia2 6 жовтня 2016, 20:02

    Дивилась на сайті на цю книгу, але вона мене не вразила, а прочитавши ваш пост ... здається це не зовсім дитяча книга, тут треба зупинитись, багато переосмислити, подумати над важливими речами. Дякую за огляд дитячої недитячої книги ).

  • 3 коментаря
  • Julia2 6 жовтня 2016, 20:52

    Я інколи думаю, що взагалі ніколи не читала )
    Мені цінні огляди 8-10 + років.

  • miros_ya 6 жовтня 2016, 21:44

    https://kashalot.com/club/post-3935923/

  • Julia2 6 жовтня 2016, 22:06

    В цей час були на морі і я усе пропустила ))))))

  • Michael 7 жовтня 2016, 08:29

    Вчера листал эту книгу (и многие другие) в Книгарні Є... Ниче так.. Но эти иллюстрации а-ля примитивизм уже поднадоели. ИМХО.

  • 10 коментарів
  • Kosmonatka 7 жовтня 2016, 11:58

    Я не всякий примітивізм люблю. І не всякий - не люблю. Він є дуже різний. Але тут його немає. Це - не примітивізм.
    Малюнки мені до вподоби. Тут ніяк не скажеш: "жах, не купуйте!" (ну хіба якщо ви конкурент)))). Добрі, світлі, атмосферні іллюстрації. У моїй немалій бібліотеці таких немає, тому не скажеш, що художник належить до "однотипних".
    Миросю, так. Кожному періоду - свій стиль. Тому в певні часи переважали різні стилі в малюванні, і ніхто не казав, що забагато художників одного стилю)). Бо усі вони різні, у кожного різна душа і різне бачення мистецтва. І користувач може підібрати те, що підходить саме йому.
    Хоча... щодо подібного стилю... можу порівняти з Бугославською. Очікуємо на другу книгу з її іллюстраціями. Цього літа взяли Зощенка з нею. І мені, і дитині дуже сподобалось. Другу вибирала поміж інших художників, і зупинилась на ній. Але все одно це зовсім різні художники. Є щось спільне, якийсь перегук, але не більше. У них абсолютно різна передача атмосфери.

  • Irina_ilovebooks 7 жовтня 2016, 14:58 1

    А мені як раз малюнки дуже подобаються ;) мене більше різні ранківські тваринки дратують )))

  • knigi_detyam 7 жовтня 2016, 17:01

    я на иллюстрации не обращала внимание, текст поглотил меня полностью. Хотя, первая мысль: зачем такое писать детям, смерть и все такое, а потом дошло до меня, от этого не убежишь. И как -то поведать детям об этом стоит

  • Kosmonatka 7 жовтня 2016, 12:00

    Дівчата, ви тут так висловлюєтесь, що спадає на думку: невже все так погано? Невже ви справді вважаєте іллюстрації паршивими? Чи то жарт, чи то наклеп, третього не дано.

  • 22 коментаря
  • Kosmonatka 8 жовтня 2016, 06:58

    Да в РД есть такие "образцы" вкуса за бешенные деньги, шо ховайся... Есть и красивые, и качественные, хоть дорогие и с форматом на любителя. Но есть и те, что смотришь на книгу с подписанной ценой в 350 грн и удивляешься, кому в голову пришло издать "красоту", имея опыт издания действительно красивых книг. И кому в голову придет подобную паршивую попсу купить. Тут вариантов 2: или ребята действительно не держат стиль, или же прекрасно понимают, что такая попса с выпученными глазами также имеет достаточно широкий круг потребителей (а ведь имеет), поэтому осознанно выпускает ширпотреб. Хорошо хоть с содержанием пока такого не мутят. Пока. Потому что покупатель привередлив)) Ему зачастую Пегас-Вегас-Фолио по нраву.

  • Finnka 8 жовтня 2016, 10:09

    Ёлки, в 6.58 уже не спалось)))) О как зацепило))))Я начинаю догадываться, что может лично вам не нравится. Ребята делают книги на многих языках: украинском,русском, английском, иврите, немецком. Может какой-то язык не подошел? А? Лично я дарила книги родственникам в Израиле и Германии, и они были просто в восторге от книг Розумной дитини, особенно от Першой книги розумной дитини.
    Вашу личную неприязнь действительно к хорошим книгам, проиллюстрированным лучшими украинскими художниками( Джаникяном, Усс,Лавро,Гапчинской) оставьте при себе.

  • Kosmonatka 8 жовтня 2016, 14:20

    У меня вообще нет неприязни к книгам)) Особенно к хорошим и красивым. Если Вы не поняли, то повторюсь, нет у меня неприязни к вашему издательству, и не было никогда, успокойтесь. Есть "псевдошедевры", канешн. Но это дело покупателей, если они выбрали и готовы выложить деньги - то, значит, им все там хорошо, на вкус и цвет. Мне искренне не нравятся компьютерные обработки хороших рисунков. Но неприязни они не вызывают, т.к. я такое не беру.

  • Finnka 7 жовтня 2016, 12:00

    до Міросі: у мене видання російською вид. Самокат( 2005) Переклад зі шведською гарний. Український варіант не читала. А російський варіант старшому сину сподобався.

  • 1 коментар
  • Finnka 7 жовтня 2016, 16:41

    Мирося, я не казала "краще" , там просто інше...

  • Finnka 7 жовтня 2016, 16:55

    А взагалі-то, краще б подякували всім дописувачам - стількі коментарів на це) Може, якийсь дивачок придбає книженцію)

  • miros_ya 7 жовтня 2016, 17:12

    Якби ж то коментарі стосувалися тексту, Старка...
    Нажаль, те що мені спочатку здалося, що... воно мені лише здалося, виявилось правдою
    Я перенесу тему в особисте, а огляд викладу наново, тому що книжку буду радити й надалі.

  • Finnka 7 жовтня 2016, 12:56

    работодатели

  • Michael 7 жовтня 2016, 14:42

    Девушки, чуток разъясню лично свою позицию. Это еще не старческое брюзжание, но уже его предвесник) Вчера, как я уже написал, заходили в ... Книжный магазин. И большую часть времени я уделил книгам, которые были представлены.. .. обзорены здесь. Пролистал несколько книг от ВСЛ, ЧВ и ЧМ.. Дразнюсь) Чорні вівці и Час Майстрів. Все супер... Но преследовала одна мысля - художники-иллюстраторы заканчивали одно ПТУ и кто-то у кого-то списывал... срисовывал. Чтобы был понятен мой художественный скус, скажу, что мне ближе (кроме классиков) иллюстрации во втором томе Улюблених віршів от А-бабы. Собственно, это все. И чего ссориться, не понимаю. Это же не политика)

  • 9 коментарів
  • Finnka 7 жовтня 2016, 22:38

    это вроде дизайн-студия? Молодые ребята сделали себя сами, имеют хороший дизайнерский вкус.И знают себе цену.Но это больше самовыражение и тут вопрос вкуса именно для восприятия ребёнком. Это или совсем не детское, или не совсем детское,но дизайн там супер!Это ИМХО.

  • Irina_ilovebooks 8 жовтня 2016, 08:19

    Моя дочка любит Лічилку и Кольорові речі Аграфки)

  • miros_ya 8 жовтня 2016, 14:24

    А я хочу сказати, що Ви із "мені не подобаються ілюстрації у книзі з огляду", перенесли обговорення у зовсім іншу площину.

  • Irina_ilovebooks 7 жовтня 2016, 15:05

    Можна і свої п'ять копійок вставлю? Мені важливо, щоб була гармонія між текстом і малюнком. Саме в цій книзі, як на мене, гармонія повна!) Також Мій дідусь був черешнею теж дуже гармонійна книга! А от такого типу ілюстрації до класичних казок не люблю. Там мені ближче Марайя, той же Ломаєв. Тому не можу сказати, що люблю більше той чи інший стиль. Просто в цій книзі ілюстрації Ломаєва були б зайві, як на мене))))

  • Kosmonatka 7 жовтня 2016, 15:18

    Точно, Іро. Кожному жанру - свої малюнки. Це точно.

  • miros_ya 8 жовтня 2016, 14:26

    Прочитала першу історію з дітьми, син плакав

  • Kosmonatka 8 жовтня 2016, 15:25

    Мій теж буде, він ніжний і дуже тремтить перед подібним. Буду брати Черешню і Йоганну. Раніше навіть не мала уявлення, про що ця Йоганна, думала, на більш старший вік.

  • miros_ya 8 жовтня 2016, 15:31

    Моєму 12 )
    Дочка лише запитала, чому дідусь помер (вона завжди це питає, коли чує *помер*)

  • Kosmonatka 8 жовтня 2016, 15:38

    Ага ,я ж пам'ятаю з посту про школу, що твій уже величенький хлопчик). мій просто любить такі душевні теми, і дуже хвилюється, що люди ідуть в інший світ. Він ще не розуміє, що ми, по суті, нічого не знаємо про той світ. Думає, що це щось на кшталт цього. Але все одно дуже хвилюється.

  • olgapro 1 грудня 2022, 12:02

    Дівчат, може ви вже начиталися і хочете дати нове життя цій книгі. Куплю

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу