Пенсия и все что нужно знать о ее начислении

Кто подкован или сталкивался с данным вопросом или может работает в ПФ? Нашему папе в июне 60, нужно идти в пенсионный фонд скоро, собирать документы и т.д. на пенсию. На что следует обратить внимание? Как  сейчас вобще насчитывается пенсия? Хочется быть грамотно подкованным или хотя бы разбираться в элементарных вщах, а то рассказывают что там тоже могут обманывать, не досчитать то что положено... 

Темы: Юридичні питання


Теги: пенсия, пенсионный фонд, начисление

37 коментарів

  • Fialka345 16 березня 2021, 22:54 1

    На сайте Пенсионного фонда можно просчитать какая будет пенсия , и посмотреть свои года стажа , хотя бы будет понятно не упущено ли чего.

  • 9 коментарів
  • ksa5252 17 березня 2021, 06:09 1

    @batyur Страховой стаж с 2004, а вообще информация о работе с 1998

  • ksa5252 17 березня 2021, 06:13

    @ViktoriaC Возможно какие то маленькие предприятия, которые не платили есв, или работал без оформления, или ошибка предприятия неправильно указывали его ИНН

  • yulcha01 17 березня 2021, 15:17

    @ksa5252 или просто у них программы тупят... у мужа два с половиной года было оформлено ИП, в личном кабинете налогоплательщика все выплаты показываются за весь период, а на сайте пенсионного фонда год (посредине) тупо выпал. Ну то есть несколько месяцев оплаты есть, потом ровно календарный год с 1 января нет, потом опять есть.

  • ksa5252 16 березня 2021, 22:56

    Пусть ваш папа подойдет с трудовой в пенсионный по месту жительства и попросит проверить ее - наличие печатей, подписей, правильность заполнения, т.к. иногда требуется подтвердить факт работы в организации, а этой организации уже нет

  • SvetRomashka 16 березня 2021, 23:01

    Спасибо)

  • irina1969 17 березня 2021, 20:15

    Самое главное проверьте дома правильность написания в документах амилии отчества.лично у меня одна паспортистка написала в паспорте витальевна а ао всех других документах виталиевна и все пипеу спасибо подсказали поменять паспорт на карточку по украински все совпало

  • Oksi18 16 березня 2021, 23:07

    У меня у подруги мама так пошла пенсию оформлять, с 16 лет работала, в итоге не заработала на пенсию как оказалось, только на пособие( со всего рабочего стажа по трудовой, вычеркнули больше половины, типа кооперативы, какие-то фирмы и т.д не в счёт ( вот и заработала на пенсию!

  • 2 коментаря
  • solomina 17 березня 2021, 09:07

    У моего мужа также, стаж больше 40, до сих пор работает, пенсия минимальная, не вошли в стаж все работы с 90 по 2000. Там сады и т.д. Предприятий уже давно нет, и концов не найдешь. Но он и не заморачивается, не хочет ездить собирать все эти бумажки.

  • LuLuda 17 березня 2021, 09:42

    @solomina концы можно найти через городской архив

  • SVET333 17 березня 2021, 22:11

    @LuLuda А если в архиве нет данных. Моя мама уже месяц бегает, по всем архива Полтавы

  • Lolaya 16 березня 2021, 23:34 1

    По кожному пенсіонеру, окрема історія. Нюансів мільйон. Перше можна піти не в пенсійний а в управління праці(совбез) там є людина яка теж може дати консультацію по призначенню пенсій, і порахувати найвигідніші роки(звісно по тихому і за гроші) а в пенсійному просто скажуть- вибирайте період. Пошаманити над пенсією, тепер можна лише в області, місцеві спеціалісти вже не мають такої можливості як то було раніше, коли спеціалістам і ЗП можна було не платити.

  • Chamomile 16 березня 2021, 23:52

    Не знаете случайно - бывают ли ошибки и можно ли их как то исправить при наличии? У моего мужа папа стаж 39 лет и должность какая то руководящая была, сельском хозяйстве работал, а пенсию насчитали минимальную, ну вот как так? (( Читаю что могут обманывать. Кто, как и зачем?

  • Lolaya 17 березня 2021, 07:32

    @Chamomile В селах завжди були малі ЗП порівняно з містом, велику пенсію працюючи в селі, заробити майже не реально. А помилки бувають завжди. Якщо батько працював після виходу на пенсію, можна зробити перерахунок. Якщо ні- то ні. А розмір стажу майже не впливає. Бабуся моя пропрацювала на полі 30 років, на буряках на полях в СССР , стажу зарахували 15 років, Як вона йшла на пенсію тоді це рахувалось як сезонний робітник 0.5 року виявляється. То дєд за бабушку доробляв бо не вистачало років, і нічого не попишеш). Завжди бувають нюанси. А сусід мій ні дня не працював, підприємцем не був, він у якомусь селі купив стажову довідку, що всі ці роки, після армії працював в колгоспі, по 2000рік, більше 20 років, три стрічки запис на листку А-4 і йому стажу вистачило він пенсіонер, мінімалка звісно але таким способом легко зробити, якщо трудова відкрита, старого зразку, але пуста. Ще можна докупити роки офіційно в пенсійному фонді, якщо звернутись, подивитись які місяці випали заплатити податок, який діяв на той час, іноді це копійки а якісь роки будуть дорого коштувати бо в все в процентах рахується, станом на такий то рік.

  • Chamomile 17 березня 2021, 23:46

    @Lolaya Спасибо за развёрнутый ответ. Обидно за бабушку Вашу(( да и вообще за пенсионеров.

  • Lolaya 16 березня 2021, 23:50 1

    Перше що дивляться трудову. З 2004 року дані є в базі, якщо є виправлення трудовій, треба збирати довідки з місця роботи, це називається "стажова довідка". Пишете заяву в організацію, додаєте копію трудової і протягом 30 днів вам зобовязані дати відповідь. Ви маєте право попросити довідку про заробітну плату, як за п'ять років підряд, так і за весь період роботи на одному підприємстві, навіть якщо це 30 років, вам не мають права відмовити, хоча ніхто не любить вибирати такі тривалі періоди, і можуть відправити дєда нафіг, придумати п'ятсот причин, але це не законно. В такому випадку, пишите скаргу керівнику підприємства, поки допишете заяву, думаю, вам підуть на зустріч і скажуть: ну ладно, зробимо. Роки можна вказувати скажем з квітня по квітень, або з січня по січень, головне щоб був заробіток і не було голих місяців без ЗП. Потім пенсійний примінить коефіцієнт ЗП до діючого мінімального доходу на той період. Ось саме цей коефіцієнт головна таємниця, чим він більший тим більша пенсія. Тому важливо вирахувати найвигідніші роки коли людина працювала на максимум ЗП. Для жінок треба обережно, бо приходять з ПФУ за довідкою за п'ять років, скажем з 1995 по 2000, а жінка рік була в декреті, їй видали довідку як вона і просила, але ніхто не скаже нафіга вам така довідка? ,Адже рік без ЗП, розбавив хороший заробіток за 4 роки хорошого доходу , і в середньому за період, вийшла мінімалка.

  • Lolaya 17 березня 2021, 00:02 1

    Після 2004 року, треба звірити свої сплачені внески до ПФУ. Це зробити просто, приходите в пенсійний просите довідку 5 ОК, або 7ок. Там все чітко видно де і скільки, перевіряєте по трудовій чи не випали місяці (таке часто буває). Або робите простіше, в Приват24 робите папі електронний цифровий підпис (це займе 10 хв вашого часу) а далі реєструєте батька на сайті ПФУ, так і пропишете в гуглі: ПФУ, реєстрація, а далі вже по смислу, зорієнтуєтесь, там не складно, і самі собі роздруковуєте 5-ок з оф.сайту. Якщо батько працював, є запис в трудовій, а пару місяців випало у розрахунку, і треба писати заяву в бухгалтеріооо щоб провели коригуванняб

  • 2 коментаря
  • Lolaya 17 березня 2021, 13:10 1

    @Mariia_k Мене батько навчив так: щоб мати підтримку колективу і вплив, треба чимось їм допомогти, по можливості))). От я і писала майбутнім пенсіонерам всю нашу реалізацію, що йшла окремо від ЗП. А працівники повертали назад налічкою. Люди мали по 200тис в рік додаткової ЗП, при таких податках, попередні заробітки працівника вже не важливі, люди взяли до розрахунку останні роки і отримали чудові пенсії.

  • Mariia_k 17 березня 2021, 14:17

    @Lolaya Зрозуміло, будемо працювати.

  • Mariia_k 17 березня 2021, 14:20 1

    @vikingviking Я працюю офіційно і сплачую податків достатньо. Додатковий дохід це добре, але я не думаю, що пенсії відмінять взагалі. Тоді мої внески у пенсіоний фонд повинні будуть йти на мій рахунок, а зараз за рахунок моїх внесків виплачується пенсія теперішнім пенсіонерам.

  • MissKomp 17 березня 2021, 10:45

    Пусть отец сходит в пенсионный, там посчитают стаж. Размер пенсии там не скажут. Если устраивают отчисления после 2000 года, то там автоматически выберут, если нет нужно влезать в волокиту с архивами, и как показала практика, там сложно что то найти, так как в то время мало кто что сдавал. Даже в работающей по сей день организации мы не смогли взять данные по ЗП, нет их просто уже.

  • Lolaya 17 березня 2021, 13:20

    Дані по зарплаті є, але часто люди не хочуть заморачуватись з пошуками. Справи мають зберігатися 70 років, а якщо вам не повезло, і загубили вашу справу, має бути складено акт про втрату, списання, знищення....і кого покарали і як. Ви як громадянин, маєте право накатати заяву на керівника, чи на архів і вимагати пояснень коли і ким була втрачена ваша справа. Це серйозно і наказуємо, існує ціла система перевірок організації і штрафів. Ніхто не хоче тої волокіти, тому діє правило, хто стукає тому відкривають. А хто самий занудний і скандальний, тим ще уважно рахують, така'е у мене склалося враження, коли бачила як видаються ті довідки.

  • MissKomp 17 березня 2021, 14:00

    @Lolaya Ну у нас так получилось. Моя мама не из тех кто будет стучать, если бы за неё стучал кто то другой, то она была бы не против конечно) ходила узнала-сказали данных нет, всё... оформила пенсию на том как посчитали и тому рада... Так как чтобы уйти в 55 ей не хватило пол года, потом 5 лет ждала(

  • Helenna_85 17 березня 2021, 21:40

    Сейчас идёт цифровая обработка трудовых книжек, пока не будет цифровой трудовой, пенсию не назначат, т.е. сейчас приоритет в оцифровке предоставляется тем, кто скоро идёт на пенсию. Вашему папе в любом случае нужно подойти в сервисный центр по месту жительства на прием. Также документы на назначение пенсии можно подать через веб портал, зарегистрироваться можно либо через заявление (при приеме в сервисном центре), либо в приват 24 сделать ключ и с этим ключём заходить на веб портал. Также вводится рандомное назначение пенсий, т.е. проживать Вы можете в Киеве, например, а пенсию назначать будут во Львове. Не знаю точно с какого числа это введут, но собираются. Страховой стаж считается с 01.01.2004, до этого периода - согласно трудовой, либо других необходимых документов.

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу