Неіснуючий борг

Доброго дня, кашалотники. Дуже потрібна допомога.  Батькові надійшов лист від приватного виконавця про відкриття виконавчого провадження щодо боргу по онлайн кредиту. Тато такого кредиту взагалі не брав. В листі немає жодної інформації щодо кредиту, назви  компанії-кредитора. Лишень назва колекторської фірми, банківські реквізити приватного виконавця (для погашення боргу  та оплати послуг цього виконавця), реєстраційний номер ВП та ідентифікатор доступу. На сайті мінюсту за цими даними жодних відомостей про це провадження не знайшли. Татові 70 років, від такого листа щастя перебуває в ступорі, про тиск за 200 взагалі мовчу. Йому важко ходити, тому зараз бігання по різним інстанціям для нього - пекло. Я знаходжусь в іншому кінці України, допомогти наразі можу лише морально, нажаль.  В первинній правовій допомозі відправляють відразу до суду, до колекторської контори чи виконавця сказали ні в якому разі не телефонувати, щоб не перекрутили наші відповіді чи запитання. Але ми навіть не знаємо в якій онлайн конторі тато нібито взяв гроші , коли саме і скільки.  Що тепер татові робити? Звернутися до поліції чи відразу до суду? Але тоді муситиме платити за позовну заяву, послуги адвоката по таким справам, якого у нашому містечку ще й немає. Для тата це великі кошти, бо живе лише на пенсію. Наперед всім дякую за відповідь. 

Темы: Юридичні питання


Теги: мошенничество, полиция, коллекторы, долг, исполнительный лист

67 коментарів

  • Olya_lya 10 березня 2021, 21:49 41

    Хай йде в поліцію з тим листом і напише заяву що з нього вимагають гроші які він не брав.
    Там і виконавця перевірять і всі дані.

  • Ispania 10 березня 2021, 21:52 11

    Это самое правильное действие)
    Реально развод какой-то.

  • panya 11 березня 2021, 15:50

    @Ispania Это развод.

  • natali111 11 березня 2021, 18:21 1

    Только пусть заяву пишет в двух экземплярах, требует при нем её регистрировать и с подписью и печатью второй экземпляр оставляет себе. Потому что наша полиция "аж пищит" так хочет работать.

  • Ispania 10 березня 2021, 21:51 9

    В письме от приватного исполнителя есть какие-либо данные? Обращайтесь в исполнительную службу. Уточняйте что это за письмо. Там должны ответить на все вопросы. Если кредит не брали, то по обстоятельствам будете действовать. Изначально коллекторской компании нужно доказать, что кредит был реально взят вашим папой. А по письму, где ничего не указано, понятно, что это больше пахнет разводом. Кто-то испугается и побежит платить по реквизитам. С пенсионерами так это и работает.
    Не волнуйтесь. Вы во всем разберётесь.

  • 8 коментарів
  • Ispania 10 березня 2021, 23:11 9

    @Ispania Если начнёте им звонить, не отвяжетесь, как-только им попадёт в руки реальный номер телефона. Все только через официальные инстанции узнавайте.

  • Lesyk 10 березня 2021, 23:15 1

    @Ispania Дякую Вам. Завтра так і спробую зробити.

  • Hungary2705 11 березня 2021, 08:58 1

    @Lesyk Номер виконавчого провадження має бути в реєстрі боржників. Зайдіть і по прізвищу тата пошукайте

  • amantis 10 березня 2021, 21:51 1

    https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors
    здесь проверяли?

  • 4 коментаря
  • amantis 10 березня 2021, 23:14 1

    @Lesyk в постанове вп (на 2 странице или в конце) должен быть указан код доступа на сайт виконав документов. по нему вы можете все прочитать, стадии вп и меры, которые предпринял этот исполнитель.
    постановы самой нет, просто письмо.
    рекомендую знакомится с материалами дела. себе копии того что будет в этом деле. все остальное слова, вам нужно знать что за долг, перед кем.
    когда переданы материалы на исполнение. вообщем вся информация.

  • Lesyk 10 березня 2021, 23:16

    @amantis На сайті по цьому коду нічогісінько немає, принаймні на сьогоднішній день.

  • Chuchasonya 11 березня 2021, 10:18 9

    @Lesyk Поштарки просто так судебные письма не носят. Они могут принести лишь уведомление, а получают их на почте под роспись. Я бы на вашем месте сразу направилась бы в полицию. Пусть разбираются.

  • Dydyka 10 березня 2021, 22:02 3

    На каком основании исполнитель дело открыл? Должен быть виконавчий лист: решение суда или исполн.надпись нотариуса. И это должно быть указано в постановлении исполнителя. Там что-то написано? Должно быть не письмо а постанова про відкриття виконавчого провадження.

  • Lesyk 10 березня 2021, 22:36

    Додала фото

  • innusya20 10 березня 2021, 22:02 2

    На всякий случай проверьте папку кредитную историю на сайте https://www.ubki.ua/ru/
    Раз в год это можно сделать бесплатно.
    Будет видно оформлялся ли когда-нибудь кредит на его имя, в какой организации.

  • innusya20 10 березня 2021, 22:03

    Папину)

  • Oksi18 10 березня 2021, 22:09

    Сейчас очень много случаев таких! Это развод, и направлен он в основном на пенсионеров. Многим приходят такие письма счастья. Мне приходят постоянно смс что ищут некого ... , кто это я знать не знаю, звонками доставали, попросила представиться, так что-то мямлить начали, сказала что разговор записываю и пойду в полицию писать заявление, пока не звонят.
    Как мне кажется, данные кто-то сливает, либо бывшие сотрудники банков, либо находят сами каким-то образом, и на удачу отправляют эти письма счастья, вдруг кто-то испугается и переведет денег, и не факт, что если такие попадутся, через время не получат опят такое письмо.
    Так что не переживайте, сделать они ни чего Вам не смогут.

  • Tanyushka 10 березня 2021, 22:20 11

    Это мошенники. Паниковать не стоит, нужно написать заявление в полицию о мошеннических действиях

  • 6 коментарів
  • amantis 11 березня 2021, 18:54 1

    @Ispania прочитала. ссылки на сайте верховна рада, законодавство.
    гугл никому не закрыли?
    ищите, образовывайтесь.
    по поводу кто там когда не стал нотариусом, это все предмет иска.
    я бы не рисковала имуществом движимым и недвижимым.
    а вы поступайте как считаете нужным.

  • Tanyushka 11 березня 2021, 19:55 1

    @amantis Вы прям как манна небесная для подобных мошенников:thumbsup:

  • amantis 11 березня 2021, 19:57

    @Tanyushka конечно. поделитесь опытом?

  • Polina_Andreeva 10 березня 2021, 22:50

    Там даже суммы разные указаны. 11 тысяч и 1 тысяча.

  • Lesyk 10 березня 2021, 22:55

    Тисяча - то 10% приватному виконавцю

  • Polina_Andreeva 10 березня 2021, 22:56

    @Lesyk А, даже так.

  • Olya_la 10 березня 2021, 22:57

    1 тысяча это вознаграждение частному исполнителю, а долг 11 тыс

  • zmeyulya 10 березня 2021, 23:42

    Вот это развод! Я в шоке. Конечно же проверяйте есть ли это делопроизводство в базах.

  • zmeyulya 11 березня 2021, 00:00 2

    По идее, если бы папа взял кредит, были бы соответствующие документы. При не возврате кредита кредитор подает в суд. Суд выносит решение суда (на основании предъявленных кредитором претензий, договоров, документов, подтверждающих факт выдачи кредита ...) В общем в суде кредитор должен доказать фактическую сделку. Потом суд три раза вызывает ответчика (папу) и потом выносит решение суда и с ним вместе выдает исполнительный лист.
    Этот исполнительный лист и является основанием для открытия исполнительного делопроизводства исполнительной службой.
    Исполнитель открывает исполнительное делопроизводство и регистрирует его номер в общем реестре. Поэтому начинать нужно оттуда.
    Во-первых проверьте наличие вашего исполнительного делопроизводства в реестре. (Если его нет то это мошенники. И ваш исполнительный лист просто подделка)
    Второй шаг (если в реестре вы все же есть), запросить у исполнителя (ценным письмом с описью, с уведомлением о вручении ОБЯЗАТЕЛЬНО !) копии документов, а именно исполнительного листа и судебного решения.
    Третий шаг - на основании копий судебного решения ( у него есть номер и дата) и исполнительного листа, запросить у суда оригинал судебного решения и копии материалов по делу. И в материалах по делу вы как раз увидите на основании каких документов суд постановил, что сделка была. Там как раз и можно увидеть подписи на договоре и прочую информацию. Если подписи не ваши, можно консультироваться с юристом и там много вариантов дальнейших ваших действий.

  • zmeyulya 11 березня 2021, 00:02 1

    За подделку подписи можно еще и засадить от 3 до 5лет.

  • Nata_Ch 11 березня 2021, 08:53 1

    Левые документы, которые ничего не доказывают.
    Особенно с Министерства юстиции. Какое отношение частный исполнитель может иметь к ним? Чтобы ему на бланке юстиции разрешили ставить подпись. К тому же там ни штампа нет юстиции, ни печати.

  • Ta_ta 11 березня 2021, 10:34 1

    Это обычный развод. Вдруг испугаются и заплатят. Рассчитан на пенсионеров. Идите в полицию и пишите заявление.

  • Letova 11 березня 2021, 11:02 2

    Потрібно було перевіряти не в Єдиному реєстрі боржників, а в Автоматизованій системі виконавчого провадження. Це тут https://asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors Вводите номер ВП і код доступу, він у Вас вгорі на аркуші номер 2 у верхньому лівому куті. І лист, певно, був рекомендований, а не простий, раз поштарка його в руки віддала. Якщо інформація у реєстрі, на який я дала посилання, знайдеться, то документи цілком реальні. Вам потрібно буде в судовому порядку визнавати виконавчий напис нотаріуса таким, що не підлягає виконанню. Поліція тут взагалі ні до чого, вона не займається цивільними правовідносинами

  • 7 коментарів
  • Letova 11 березня 2021, 19:06 4

    @Lesyk У постанові про відкриття виконавчого провадження і не має всього того бути.Порядок дій, які дадуть результат, я Вам вже написала. Прислухатися чи ні - справа Ваша. Але майте на увазі, що час не на Вас працює. Поки будете з пустого в порожнє на форумах переливати, виконавець може і арешт на майно накласти, і стягнення на пенсію звернути. І так, в цивільних справах діє презумпція вини - тобто особа вважається винною у невиконанні зобов'язання, поки не доведе зворотнє. Ось із такого "дива" (с)

  • Lesyk 11 березня 2021, 19:30

    @Letova Я Вам дуже вдячна за поради. Татові все передала. Завтра піде до первинної правової допомоги, щоб йому допомогли написати заяву, звернення.

  • Letova 11 березня 2021, 19:44

    @Lesyk Нехай татові усміхнеться удача:fingers_crossed::four_leaf_clover:

  • tasha78 11 березня 2021, 12:26 5

    Про нотариуса погуглите - его уже лишили лицензии. Так думаю, что в полиции уже ни одно дело лежит с подобными листами.

  • Bulka 11 березня 2021, 20:47 3

    Исполнительная надпись сделана , то что его лишили лицензии и почему это только дополнительная аргументация для её оспаривания. Автоматом надпись не станет недействительной. Увы.

  • Simba 16 березня 2021, 02:09

    @Bulka Просто совпадение - месяц назад пришло на работу исполнительное письмо по одной работнице, а она говорила что у неё нет долгов по кредитам. После Вашей темы подняла документы - тот же нотариус. Начала искать в интернете, есть много объявлений от юристов, которые занимаются подачей в суд исков на признание именно его "виконавчих проваджень". Позвонила одному из них и много интересного узнала. Это чёрный нотариус был, сейчас он депутат гор.совета в Житомире. По его делам уже есть далеко не одно положительное решение суда о прекращении стягнень. Идите к хорошему юристу и удачи. Свою работницу тоже завтра отправлю.

  • Komonata 12 березня 2021, 15:52

    ШАХРАЙ ВЗЯВ ОНЛАЙН-КРЕДИТ НА ВАШЕ ІМ’Я: ЯК ДІЯТИ
    Мікрокредит - це невелика сума грошей, яку банк або небанківська організація надає в кредит на певний період
    Галузі економіки / Банківська діяльність / Кредитування
    Інколи трапляються ситуації, коли фінансові установи вимагають повернути гроші, які людина нібито взяла. Але людина вперше чує, що вона оформила онлайн-кредит.
    Як діяти в такій ситуації, роз'яснила фахівчиня Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ірина Бурченюк.
    Мікрокредит - це невелика сума грошей, яку банк або небанківська організація надає в кредит на певний період. Такий кредитний договір можна укласти з мікрофінансовою організацією (МФО), у тому числі через Інтернет. Для цього необхідно лише зареєструватись на сайті МФО і внести всі необхідні дані. Процес недовгий і нескладний, тому цим все більше користуються шахраї.
    У разі виявлення факту укладення на ваше ім'я договору онлайн-кредиту необхідно дізнатися, в якій саме МФО взято кредит і яку суму ви начебто винні, та:
    • звернутися до МФО з вимогою надати завірені в установленому порядку копії кредитного договору, що має містити номер, дату укладення, реквізити кредитора, а також документів, які підтверджують, що саме ви укладали договір.
    Крім того, варто зазначити у зверненні до МФО, що особисто ви ніяких кредитних договорів з МФО не укладали, коштів не отримували (за наявності навести необхідні докази) та вимагаєте скасувати заборгованість, що начебто рахується за вами;
    • записувати всі телефонні розмови із співробітниками МФО чи колекторськими компаніями, що намагатимуться стягнути з вас відповідну заборгованість, які в майбутньому можуть будуть використані як докази неправомірних дій таких організацій;
    • звернутися до правоохоронних органів із заявою про вчинення щодо вас кримінального правопорушення, зокрема шахрайства, яке полягає в оформленні на вас кредиту. Це робиться задля того, щоб правоохоронний орган зміг зафіксувати факт правопорушення та внести відомості щодо нього до Єдиного реєстру досудових розслідувань;
    • за бажанням повідомити щодо укладення на ваше ім'я онлайн-кредиту сторонньою особою Департамент кіберполіції Нацполіції, до повноваження якого належить участь у формуванні та забезпеченні реалізації державної політики щодо попередження та протидії кримінальним правопорушенням, механізм підготовки, вчинення або приховування яких передбачає використання електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), систем та комп'ютерних мереж і мереж електрозв'язку;
    • звернутися зі скаргою щодо укладення договору онлайн-кредиту на ваше ім'я сторонньою особою з використанням підроблених документів до Нацбанку з метою проведення перевірки та відібрання пояснень від МФО.
    Важливо: якщо МФО відступила право вимоги щодо кредитної заборгованості колекторській компанії, пам'ятайте, що ніхто без вашого дозволу не має права заходити до квартири чи будинку (це кримінальне правопорушення, передбачене статтею 162 Кримінального кодексу - порушення недоторканості житла), забирати будь-які речі (частина третя статті 186 Кримінального кодексу - грабіж, поєднаний з проникненням у житло), примушувати сплатити заборгованість (стаття 355 Кримінального кодексу - примушування до виконання цивільно-правових зобов'язань), присвоювати собі функції Державної виконавчої служби (стаття 356 Кримінального кодексу - самоправство).
    Якщо всі вищеперераховані дії не призвели до бажаного результату, варто звернутися до суду з позовною заявою про визнання недійсним кредитного договору.
    Така позовна заява розглядається за правилами загального позовного провадження. Під час розгляду справи необхідно буде надати докази, що договір ви не укладали, про його існування не знали, на веб-сайті МФО не реєструвались і листування з ними взагалі не вели.
    Варто подати клопотання до суду про витребування у мобільного оператора, номер якого було зазначено для отримання кредиту, відомостей про місцезнаходження мобільного пристрою за номером телефона та роздруківку смс-повідомлень, а також про витребування інформації у банківської установи щодо рахунку (картки), на який перераховані кредитні кошти.
    Прикладом позитивного вирішення такого спору є рішення Тростянецького районного суду Сумської області від 17 січня 2020 року у справі № 588/1942/19, у якій позивач, дізнавшись про незаконні дії шахраїв, спочатку звернувся до поліції для реєстрації факту вчинення щодо нього кримінального правопорушення, а згодом до суду для визнання недійсним договору позики.
    Після того, як буде доведено факт шахрайства, рекомендовано звернутися в Бюро кредитних історій з вимогою вилучити запис про оскаржену кредитну заборгованість з вашої кредитної історії.

  • Komonata 12 березня 2021, 15:53

    может что полезное найдёте для себя

  • Lesyk 13 березня 2021, 00:57

    @Komonata Дякую.

  • Lukaa 17 березня 2021, 10:02

    Це все розвод не звертайте уваги !!!!!!

  • Musis 7 квітня 2021, 10:33

    Автор, прояснилось у Вас что-то?

  • Lesyk 15 квітня 2021, 10:54

    Ще ні. Але прийшов ще один лист на вже інший кредит. В цьому хоч зрозуміло скільки, коли і в кого брались кошти. Тато звернувся до правової допомоги, наразі готують документи до суду. Адвокат сказав, що у нього тато не єдиний клієнт з такою проблемою і що це, можливо, якийсь працівник банку "злив" дані

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу