Всього одна річ, яка може зберегти будь-які стосунки

Як часто ви незадоволені та сваритеся з чоловіком? Вам може здатися, що у вас є на те вагомі причини – він приділяє вам мало уваги, не дарує подарунків, недостатньо заробляє, не допомагає в будинку, не сидить з дітьми, не їздить до вашої мамі, не любить ваших подруг тощо.

Але ж будь-які конфлікти в родині виникають лише через одну єдину причину. Варто її викорінити – як жити стане набагато простіше і веселіше!

Прочитайте цю цікаву історію:

«Коли ми з дружиною тільки одружилися, якось потрапили на семінар з надання психологічної підтримки жертвам сучасної работоргівлі.

У своїй промові ведучий запитав аудиторію, в чому головна причина розлучень.

Оскільки я тільки що пройшов курс передшлюбних консультацій, то відчував себе фахівцем в питаннях шлюбу. Я поспішно витягнув руку і вигукнув: «Sекс, гроші та спілкування!»

Тут я подивився на дружину і розплився в задоволеній усмішці. Елементарно.

«Неправильно, – гаркнув ведучий. – Це лише симптоми справжньої проблеми».

Ой. Ось це я помилився.

Але мені не тільки дали урок смирення – слова ведучого змінили моє життя! Кращої поради я ще ніколи не отримував.

Отже, він сказав:

«Шлюби закінчуються розлученням по одній-єдиній причині: завищені очікування».

Я був у шоці.

Це одкровення просто не вкладалося в моїй недосвідченої голові. Про що йшлося далі, я не пам’ятаю. Я був занадто занурений в думки про всі ті завищені очікування, з якими вже встиг зіткнутися в перший місяць одруженого життя.

З часу того семінару шість років тому я надивився на біль і розчарування, що виникають з завищених очікувань, – не тільки в шлюбі, в будь-яких стосунках. Це смертоносна отрута, яка вражає будь-які стосунки в саме серце.

Але завищені очікування – проблема не тільки в шлюбі. Це проблема всього нашого життя.

Не має значення, неодружені ви чи одружені, працюєте чи безробітний, старі чи молоді … Завищені очікування – кара кожної людини. Від них не застрахований ніхто.

І яке ж рішення?

Я по натурі математик. Я обожнюю рівняння. Я люблю рахувати, а в школі моїми улюбленими предметами були алгебра і вища математика (хоча зараз я і під страхом смерті не зможу вирішити задачку з вищої математики).

Тому я склав рівняння.

Очікування – СПОСТЕРЕЖЕННЯ = Розчарування.

Що це означає? Нижче я описую дві гіпотетичних ситуації.

Очікування.

Коли я повертаюся додому після довгого робочого дня, я очікував, що дружина приготувала вечерю, щоб ми могли сісти за стіл і повечеряти всією сім’єю. На ній буде фартух без плям (вона ж у мене ідеальна), а її зачіска буде ідеально укладена.

Тим часом моя 16-місячна дочка буде сидіти в своєму кріслі та їсти столовими приборами, які не гублять нічого повз рота, так що прибирати за нею не доведеться. Потім ми всі одночасно доїмо і вирушимо на сімейну прогулянку під колорадським сонцем, поки дворецький (так-так, це не помилка: ДВОРЕЦЬКИЙ) прибере в кухні та підготує будинок до вечірніх справ.

Спостереження.

Я приходжу додому на півгодини пізніше, а вечері не те що немає, але ще навіть не передбачається. Через це малятко кричить як різане, жестами вимагаючи: «Ще! Хочу! Їсти!»

Я вирушаю на пошуки дружини і виявляю, що вона працює над дизайнерським проектом, намагаючись встигнути в термін, який, чесно кажучи, вже минув. На моє запитання «Що у нас на вечерю?» Вона відповідає  поглядом перевтомленої, перепрацьованої матусі, яка працює вдома.

Я беру на руки дитину і йду в кухню, де виявляю достаток ПОРОЖНЕЧІ. Тому, як справжній чоловік з кухарськими замашками, я зупиняю погляд на сирі та хлібі. «Гарячі бутери!» – Вигукую я.

Я саджу доньку в крісельце, що призводить її в невимовну лють. Я поспішно суну їй пакетик яблучного пюре. Вона заспокоюється… на час.

Я готую гарячі бутерброди. Всі їдять. У кухні бардак. На підлозі у вітальні розкидані іграшки, тільки і чекають, як хто-небудь наступить на них і зламає собі кісточку. Ми з дружиною плюхаємося на диван, уникаючи зустрічатися поглядами і не виявляючи ні найменшого бажання прибирати в кухні.

Я міг би продовжувати й продовжувати, але ви вже самі зрозуміли.

Розчарування = різниця між першим і другим.

Досить хитромудра ілюстрація, я в курсі. Але я просто намагаюся показати, як наші очікування можуть не відповідати нашому реальному життю – тому, що ми спостерігаємо.

Найкраще про це сказав Антоніо Бандерас: «Очікування – мати розчарувань».

Коротше кажучи: в житті у нас часто бувають завищені очікування, що в підсумку призводить до розчарувань.

Але це не обов’язково має бути так!

Ось рішення: СПОСТЕРЕЖЕННЯ має передувати очікуванню. Крапка. Іншими словами, дозвольте життю йти своєю чергою.

Деякі скажуть, що треба взагалі відмовитися від очікувань. Але я б не став заходити так далеко. По-моєму, здорові, реалістичні, висловлені вголос очікування мати корисно. Є до чого прагнути.

Але якщо ви потрапляєте в ситуацію, де ваші очікування виявляються завищеними, покладайтеся на спостереження. Відкиньте очікування і прийміть реальність такою, як вона є.

Втомилися від розчарувань? Відмовтеся від завищених очікувань і поверніться обличчям до дійсності. А потім поговоріть з тим, хто не виправдав ваших очікувань, і поясніть, чого і що ви від нього очікуєте.

 

43 коментаря

  • innaant 30 липня 2018, 23:24 1

    Круто! А ведь правда...

  • Kowwka 30 липня 2018, 23:25

    Спасибо. Интересно

  • amantis 30 липня 2018, 23:29 5

    опять скопировали или уже ваше мнение?
    не согласна, много «воды» и почти ни о чем.
    надеяться можно только на себя.
    надежда в отношении других либо свершение каких либо событий - это обманщица.
    а вот ожидания как раз хорошо, на мой взгляд.
    Ожидание — событие, которое рассматривается как наиболее вероятное в ситуации неопределённости; также более или менее реалистичное предположение относительно будущего события.
    мы все зависим от обстоятельств, живём, ожидая от близких заботы.
    только говорить надо об этом обо всем, чего от кого ты ожидаешь, что бы близкие и муж, дети знали)), что бы не было ситуации неопределённости.
    и все это должно быть на взаимной основе.

  • 5 коментарів
  • Andaines_SHOP 31 липня 2018, 00:14 2

    Меня в жизни предали и не муж и дети, они отличные, я каждый день благодарю судьбу, что они у меня есть, меня предала родная мать, это куда хуже, но если бы не этот урок я бы не была такой как я есть, скорей всего.

  • amantis 31 липня 2018, 00:20

    больно все это, но мы же становимся сильнее и мудрее и для своих деток такого никогда не сделаем.
    со временем многое прощается и забывается и даже уже не ищешь никаких оправданий для предавших тебя людей..потому что человек превращается в пустое место.
    но прощать надо, обязательно, жизнь одна.

  • Andaines_SHOP 31 липня 2018, 10:06

    согласна

  • JuliaSha 30 липня 2018, 23:48 2

    Спасибо, это всё правда

  • Freekee 31 липня 2018, 00:10 2

    Шлюби закінчуються розлученням по одній-єдиній причині: завищені очікування
    Втомилися від розчарувань? Відмовтеся від завищених очікувань і поверніться обличчям до дійсності. А потім поговоріть з тим, хто не виправдав ваших очікувань, і поясніть, чого і що ви від нього очікуєте.
    Непонятно зачем все остальные буквы

  • 12 коментарів
  • amantis 31 липня 2018, 11:09

    ожидания при чем здесь...
    не хотите читать и понимать, не надо.
    все что хотела, написала.
    мы говорим об одних и тех же вещах, обстоятельствах, понимаем по разному.

  • Tane4_ka 31 липня 2018, 11:23

    Ожидания при том, что об этом пост.
    Я пишу конкретно о своей ситуации, а вы, возможно о чем-то своём. Поэтому и понимаем по разному.

  • amantis 31 липня 2018, 12:19

    да..о «своём»
    поэтому есть мой комент этому тексту..

  • YaAlya 31 липня 2018, 07:33 1

    Очень спорно) хотя доля истины, конечно, есть.

  • Tane4_ka 31 липня 2018, 08:07 1

    Такое...

  • Ioaana 31 липня 2018, 08:24 3

    Ну таке. І мене інша теорія. В всіх мам інші сподівання стосовно материнства але ми чогось не кидаємо наших дітей бо чекали від них іншого. Так і з відносинами, вони руйнуються коли проходить повага і розуміння.

  • Lolaya 31 липня 2018, 15:26

    Іноді батьківскі сподівання, які не виправдались, доводять дітей до вірьовки та мила. Або сіють незламні комплекси у голові, так що "кидати", це не саме страшне. Автор прав.

  • Korea 31 липня 2018, 08:35 4

    У меня ощущение... что это гугловский перевод русского или английского текста... Скорее английского... и скорее из какого-нибудь тупого журнала... со ссылкой на эксперта в отношениях и просто красавчика Антонио Бандераса)))
    А как на счет использовать не "ожидания", а "требования"? Согласна, что ожидания - ерунда, но не в таком ракурсе как в данном произведении литературно-психологического опуса.
    Уберите ожидания и посмотрите на реальность? :)
    Ожидания и иллюзии это разные вещи.
    Если начать не с ожиданий, а с требований - хочу так и так. И найти того, кто соответствует - все отлично. А если этому, кто соответствует, озвучить свои желания и видение - все супер. Зачем ожидать? Чего ожидать? Что рак на горе свистнет?
    Если мы хотим красные туфли 38 размера, мы же не покупаем синие 40 размера,ожидая, что что-то изменится.
    Если мы хотим семейного, спокойного чела, мы же не выбираем тусовщика, бабника и т.п? Если мы хотим интеллектуально развитого, мы же не выбираем Мистера Пупкина со стройки? Или выбираем? И сидим сокрушаемся - блин не оправдались ожидания....

  • 2 коментаря
  • Pantera 31 липня 2018, 12:03

    Это гугловский перевод. Впервые попалось на ФБ лет 6 назад. По-русски. Перевод с английского.

  • Korea 31 липня 2018, 12:03

    Таки глаз алмаз...

  • Lolaya 31 липня 2018, 15:28

    І у нас немає яблучного пюре в пакетиках))

  • bdfyjdyf 31 липня 2018, 11:04

    +

  • Tati298 31 липня 2018, 19:13 1

    +

  • Let_it_go 31 липня 2018, 14:03

    Почему Вы не указываете автора?

  • Ol_Li 31 липня 2018, 15:04

    не згідна

  • Yelena_Y 1 серпня 2018, 00:05

    Я очень согласна.
    Когда в моих отношениях начинается "плохо", именно моё недовольство, которое наполняет всю семью, то как правило это происходит тогда, когда я разочарована мужем. Если я беру себя в руки и решаю, что не стоило вообще им "очаровываться", не стоит мне циклиться на том, чего я от него ожидаю, то моё внутреннее состояние понемногу нормализуется и я могу трезво без претензий думать как мне лучше, с кем мне лучше, и спокойно донести что бы я хотела от него. И его ответный шаг, хочет он что-то менять или нет.

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу