Зуби у дитини

Доброго ранку. 

Питання по лікуванню зубів у дітей. 

Минулого літа в серпні стоматолог покрила перші постійні зуби дитині (шестірки) герметиком. Це щоб не псувалися. У липні цього літа прийшли на огляд і там жах. На одному зубі повністю нема герметика, і коричневе - початковий карієс. На інших трьох по куточках герметик сколовся і там де нема герметика карієс.

Тобто тепер треба лікувати карієс на всіх 4 постійних зубах. Крім цього ще є кілька молочних, що теж лікувати треба. 

Розумію, що є тут і моя вина. Напевно, треба було в рот заглядати дитині. А то я типу зуби покриті, то все ок. Зуби чистить. Не болить.

Хочу запитати, можливо є тут стоматологи. В чому може бути причина? Чи все-таки недостатня гігієна порожнини рота, чи якість герметика?

Бо переді мною зараз вибір, куди йти лікувати зуби. Чи туди само, чи в іншу клініку. Закрадаються думки, що щось не так може лікар зробив. Питала в подруг, то в них кілька років як зуби покриті і все добре. Не сколовся герметик.

Уже сходили на консультацію до іншого лікаря.  Ціни дорожчі. Пломба 1000 грн, а на постійні зуби 1600. Досить велика сума виходить. В попереднього лікаря трохи менші ціни.

А ще проблема з одним молочним зубом, він був раніше лікований, зараз на рентгені видно запалення. А знизу зачаток постійного зуба. Лікар сказала що треба переліковувати канали. І то не факт що допоможе. Типу в найгіршій ситуації видалити доведеться. Ціна велика на лікування цього зуба (біля 3000). То може краще зразу його видалити?

Дитині 8 років. Зубів ще не видаляли, з уколом не лікували. Ця лікарка, в якої були на консультації все лікує лише з знеболенням. 

Тому вагаюсь, чи йти до попередньої лікарки і все переліковувати чи до цієї, де дорожче і все з уколом.


Теги: лiкування зубiв, лiкування зубiв у дитини

28 комментариев

  • Chuchasonya 21 июля, 09:50 1

    На майбутнє раджу Вам водити дитину до стоматолога раз на 3 місяці.
    Колись я пропустила на пів року і мали карієс на 4 постійних зубах. Два з них лікували під седацією. Відтоді я з малою як на роботу раз на 3 місяці - до стоматолога!
    І ще я бачу, що мала не дочищує зуби. Хоч ми і на майстер класи ходили і отією синькою мазали і чистили її. Приходиться стояти поруч і вказувати на недоліки кожного разу.
    Ну і стоматолог нам порадив раз на рік промивати кальцій, але то не всім потрібно. Краще знайти гарного стоматолога, такого, якому ви будете довіряти на всі 100!

  • 6 комментариев
  • evita 21 июля, 11:23

    @Zhadana мабуть пропивати

  • Zhadana 21 июля, 11:31

    @evita аааа, може бути

  • Chuchasonya 21 июля, 17:09

    @Zhadana Пропивати)) то телефон своє пише

  • Lynxx 21 июля, 11:15 2

    В Нідерландах вважають, що в дитини до 10-11 років просто недостатньо розвинені руки, щоб якісно почистити зуби, тому до того віку батьки мають допомагати. І це треба робити правильно. На прийом до стоматолога просять взяти щітку, щоб дитина показала, як само вона чистить, і їй дають поради, навчають, показують.
    Я думаю, що у вас причина в недочищуванні. Щоб переконатися, можете купити засіб для виявлення нальоту, такі таблетки, розчинити в волі, і дитина полощить зуби після чистки, незчищений наліт зафарбовується. Ви побачите, де він лишається.
    Щодо молочного зуба із запаленням, де воно вже було неодноразово, моя думка, що краще вирвати. Бо це постійне джерело інфекції, навіть якщо залікуєте. Для організму воно тимчасове.

  • irenika 21 июля, 11:24

    Про молочний зуб: я б дивилася, що за зуб і скільки до випадання залишилось. Було таке з п'ятим, то переліковували, і ще років три стояв, поки не випав

  • evita 21 июля, 11:26

    Хворий зуб який по рахунку? Якщо пятірка, то після видалення ставте тримач місця, я свого часу не поставила малому, тепер зуби зійшлись, а той що був видалений лізе гулею вбік. А герметик могли покласти на мікрокарієс зверху, тоді зуб тільки швидше псуватиметься.

  • Tutkatut 21 июля, 11:39

    Так, п'ятірка

  • Neonilla 21 июля, 12:01 1

    Покркытие фиссур, не спасает от прикорневого кариеса. Кальций советуют пить выше. Не спешите. Сдайте анализ на ионизированный кальций. Сын с полной непереносимостью лактозы . переживала что ростет быстро ,а кальций не получает - надо добавки подключить. Анализ показал середину нормы.

  • Neonilla 21 июля, 12:16

    9,5 лет . Меняю щетки с ручной на механическую и наоборот. Пасты меняю часто. Если ничего не помогает идем просто на чистку. Повезло с врачами ( разные) - подрезали губу в 8 лет и удаляли нерв в 9 лет с уколами - без криков и истерек. Есть простая пломба. Ходит в стоматологию с радостью, без паники.
    Я бы сделала пробу ( обязательно) и лечила с уколом.
    Что бы в будущем ребенок не боялся стоматологов.
    Имеем опыт сдачи анализов ( очень частых ) из вены начиная с 11 мес жизни и лет до 6. Страх панический и слезы.
    Уколы у стоматолога переносит норм, главное потом хвалить за мужество )).

  • Chuchasonya 21 июля, 17:11 1

    Я написала: кальцій не всім потрібен!

  • Wild_fairy 21 июля, 14:42

    В мене такий досвід, що покрили сину герметиком один зуб, коли виривали інші ще молочні (покривали постійний). На інші не вистачило грошей і відклали, тоді знову відклали... Так от карієс з'явився якраз на тому зубі, де покрили :rage:

  • Chuchasonya 21 июля, 17:12

    Нам ніколи навіть не пропонували покривати.

  • Liska_Kiska 21 июля, 14:53

    #нелікар , але вивчала інформацію для своєї дитини і консультувалась у декількох стоматологів.Про зуб,який треба видаляти чи лікувати-там треба дивитися, як швидко вилізе постійний, бо, як Вам і написали вище-можливо треба буде ставити тримач місця. Стосовно герметизації-скоріш за все зробили неправильно.Дитині провели чистку зубів перед герметизацією?Ставили герметик на сухий зуб (сушили прибором чи ще краще з кофердамом)?

  • Tutkatut 21 июля, 17:27

    Не сушили, не чистили. На жаль.

  • Tutkatut 21 июля, 17:32

    @Tutkatut Хоча не знаю. Може і сушили, я вже не пам'ятаю.

  • Odri_yana 21 июля, 17:31 4

    Я убедилась, что кариес не зависит от качественной или некачественной чистки зубов, пасты, щетки и т.д. Я своего заставляла 3 раза в день чистить зубы, заказывала пасты с Айхерба, ходила постоянно на проф. осмотры... У бабушки в селе соседский ребенок щетки и в помине не держал в руках, максимальная антисанитария, но зубы в 12 лет - идеальные, все целые без намека на кариес... Муж подруги чистит зубы только щеткой и водой, без паст и других средств, в 37 лет нет ни одного запломбированного зуба)

  • Комментарий удалён

  • Nika_147 25 июля, 10:49 1

    согласна, генетика доминирует. Чем ты их не чисти, важно что внутри организма происходит. У меня до 45 был один зуб леченный, так как упала и сломала. Ну и по 1 за каждую беременность. Т.е. после беременностей ни одного кариеса. Только чистку раз в год делала.
    А вот последние 3 года много стрессов и я к зубному хожу по графику: прикорневой кариес.

  • danon 21 июля, 23:03

    Час утримання герметику дуже залежить від того як вам робили цю процедуру, здається мені що виконали її не так як потрібно. Після процедури не можна пити і їсти годину і щільність герметику треба перевіряти кожні пів року, бо можуть бути сколи. В 90% якщо зроблено все за правилами, то він тримається приблизно 2 роки, а деякі навіть 7-10 років. Ще залежить від препарату який вам накладали. Під герметиком кариєс виникає, тому що не щільно наприклад прилягав, або зуб вже був уражен початковим карієсом. Є такі рекомендації, що до 12 років батьки повинні слідкувати і навіть дочищати дитині зуби) Можна купити пасту яка красить зуби і показує де дитина не дочищає і допомогти дитині. Використовуйте може електричну з ротацийними рухами щітку, якщо дитині важко мануальной гарно все вичищати, бо не всі діти вміють правильно це робити. Нажаль у нас стоматологи рідко показуть методи щітковання зубів, це робить гігієністка, а в Україні не не росповсюджено( Пасту використовуйте краще з фтором, якщо немає алергії на нього, хоча дуже -дуже рідко хто має на це алергію. Якщо дитина не витримує чистити 2 хв, то можна включати різні специальні видео для дітей де відраховується потрібний час. У дітей від 4- 8 років, 11-18 років це дуже активний період коли виникає карієс, тому дуже важливо ретельно слідкувати за гігієною ротової порожнини. Зуб який має запалення , то краще пролікуйте, бо завчасне видалення молочних зубів, дуже впливає на формування прикусу у дітей, тому завжди нормальні стоматологи стараються зберегти зуб, а видаляють вже коли немає взагалі шансів. Здоров'я вам і нехай зубки не болять!

  • Tutkatut 22 июля, 11:36

    Дякую

  • EvgeniaEvgenia 22 июля, 07:26

    Напишу наш досвід щодо каналів молочних зубів. Ми старалися зберегти зубчик, канал вилікували. Через приблизно рік дитина прокинулася із щокою, що лежала на плечі роздута. Ми в щелепно-лицьову хірургію і під загальним наркозом видаляли той зуб, чистили і ставили дренаж. Лікар сказав, молочні ліковані канали часто дають таке.
    Зуб був нижньою пʼятіркою, сину 8 років. Ми зробили тримач місця, але малий його носити не зміг. Через півтора-два роки вилізла та пʼятірка, хватило їй ясен, стала чітко в ряд. Хоча я дуже за це хвилювалася.

  • Nika_147 25 июля, 10:51

    вас спас вот тот год. За 2,5 года зубы бы сдвинулись

  • Funtick 22 июля, 11:15

    З мого досвіду, на наявність чи відсутність карієса більше за все впливає спадковість та схильність конкретної дитини, а також раціон дитини, і вже потім догляд за зубами. Якщо дитина чистить зуби, а потім заїдає це цукеркою чи солодким чаєм/компотом/соком, то бактерії множаться і процвітають більше, ніж у того, хто не почистив, але погриз яблуко.
    Тому догляд то так, але до стоматолога треба ходити регулярно, раз на кілька місяців, щоб перевіряти стан та коригувати, за потребою, на початкових стадіях.

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Вернуться в Клуб