Ніколи знову

День пам'яті жертв Голодоморів.Традиційно у четверту суботу листопада, яка 2023 року припадає на 25 листопада, в Україні вшановують пам'ять жертв масових голодів 1921—1923 та 1946—1947 років та Голодомору-геноциду 1932—1933 років.Холод. Пустка. Тридцять третій… Вождь народів на портреті. В хаті голод. Плач лунає. Маму тихо син благає: - Мамо, мамочко, матусю, Я померти так боюся. Мені б хлібця зовсім трішки - Встав би я тоді на ніжки Мати сльози утирає, Худе тільце пригортає - Ой, кровиночко рідненька, Як би ж знала твоя ненька, Що будеш ти так страждати, В мене їстоньки благати Я ж пшеничку доглядала, У снопи її в’язала Був у всіх врожай багатий Та достаток в кожній хаті І корівоньку я мала, Молочко тобі давала Прийшли іроди прокляті- Стало пусто в нашій хаті Геть усе позабирали, Що змогли, повигрібали, А тепер моя дитина На моїх очах і гине Зачекай, мій милий сину, Ось піду до Василини, Може дасть, хоча б краплину Молочка для тебе, сину На коліна припадала, Так просила, так благала Жінка, правда, пожаліла, То ж назад, мов птах, летіла - Сину, глянь сюди, маленький, Що принесла тобі ненька Тихо спить дитятко босе – Більше їстоньки не просить Гірко мати заридала, Руки в відчаї ламала: - Боже! Чом ти нас покинув? Чом забрав мою дитину? Холод. Пустка. Тридцять третій… Вождь народів на портреті. Тихо. Мати заніміла. В вічність з сином одлетіла. Плетенцова Олена

Темы: Війна в Україні


Теги: голодомор, день памятi жертв голодомору

37 комментариев

  • Doryarina 25 ноября 2023, 09:56 3

    Який страшний день! :cry::cry::cry:

  • AnnaMihaylova 25 ноября 2023, 10:14

    дуже,один одного їли навіть....

  • Doryarina 25 ноября 2023, 10:28 10

    @AnnaMihaylova Так((( і тоді, і сьогодні ці імбіцили влаштували геноцид(((

  • AnnaMihaylova 25 ноября 2023, 10:13 1

    Хто слухає українське радіо,раджу сьогодні увімкнути УР-1,там обговорюють цю тему.Реальні історії від людей.

  • samsanty 25 ноября 2023, 10:15 13

    Ніколи знову - в нинішній ситуації звучить, як насмішка. Їхня відповідь - "можем повторить".

  • Solojuli 25 ноября 2023, 11:27 3

    :candle: мої дідусь з бабусею мені з дитинства розповідали жахи тих Голодоморів. Як малі збирали корні і якісь залишки овочів на полях. Памʼятаю як в 90- х вони сушили хліб і складали його в мішки боячись нового голоду. Оцей їх страх, що не буде чого їсти запамʼятала на все життя. Жахливе дитинство у них було,-голод, війна, втрата батьків, знову голод.

  • AnnaMihaylova 25 ноября 2023, 12:38

    ап у меня моя прабабушка пережила его,помню как рассказывала,как они с детьми нашли дохлую кошку и съели ее(

  • Tatusia 25 ноября 2023, 16:14

    @AnnaMihaylova В моєї прабабусі з печі витягнули глечик з фасолею і вони пекли млинці з лободи.

  • AnnaMihaylova 25 ноября 2023, 16:29 1

    @Tatusia https://www.youtube.com/watch?v=7EApKmUZYIE&t=7s вот как раз посмотрела фильм,там люди которые пережили этот геноцид,рассказывали про все.

  • Комментарий удалён

  • Sunshinee 25 ноября 2023, 12:01 8

    В цей страшний день завжди згадую, як 95 квартал ржав з голодомору називаючи його - "синьор-голодомор" :woman_facepalming::woman_facepalming::woman_facepalming:
    https://www.youtube.com/watch?v=q2ptlsMwzSM&t=190s

  • 15 комментариев
  • Solojuli 25 ноября 2023, 20:42 4

    @Lastochkaa Шановна пані сратися через пєтю чи зе я не вважаю за потрібне тратити на них свою енергію. Де я написала, що віддав ротшильдам, там написано за допомогою це відкрита інформація. Давайте краще в такий сумний день залишимся кожний при своєму. Хочете щось довести прошу може писати факти які підкріплені хоть чимось. Про сліпий траст 2015 року відкрита інформація, ніхто не конфісковував ліпетську фабрику.
    За зеленського не знаю тому і не пишу, але це не значить що я його виправдовую, будь те такі ласкаві с такими питаннями не до мене.

  • Lastochkaa 25 ноября 2023, 21:00 1

    @Solojuli В сліпий траст він віддав "Рошен" самостійно. А те, що знаходилось на території раши в нього конфіскували (в рашці називається - націоналізували)). Це теж відкрита інформація.
    " Повна зупинка виробництва та консервація виробничих та інфраструктурних об'єктів заплановані на квітень 2017 р. Як повідомлялося неодноразово раніше, арешт майна Липецької кондитерської фабрики, накладений Слідчим комітетом Російської Федерації в рамках порушеної кримінальної справи, унеможливив продаж фабрики. Було звільнено 667 співробітників підприємства і до кінця 2017 року на фабриці залишились працювати 72 співробітники".
    https://uk.wikipedia.org/wiki/
    На цьому закінчемо.

  • Solojuli 25 ноября 2023, 21:10 3

    @Lastochkaa Єдиний хто в нього щось віджав це його старшенький Альоша на якого переписали майже всі активи Пєті. Ще дуже цікава ситуація з стратегічним виробництвом на Заводі Кузня на рибальському який пєтя в розпал війни продав бувшуму регіоналу Пігіпко і завод перестав працювати зірвавши поставки для оборнпрому. Поговпоювають то підкупні щоб не трогали. Пєтя ясний фєнік завжди в опозиції, але статки його не біднішають, завжди знаходить спільну мову з тими хто біля корита.

  • natajnna 25 ноября 2023, 14:06 10

    Розповідала одна жінка зі сльозами на очах реалії сьогодення. Її дочка з внуками були в окупації. Продуктів і їжі, майже не було. Постійно були голодні. Після того, як її вдалося виїхати, діти довгий час не могли забути відчуття голоду. Вони з тарілки пальчиком визбирували кожну крихту хліба, кожну зернинку каші. Вони ховали їжу. Ділили, щоб залишалося на інший прийом їжі. Вони не вірили, що тепер їжі вдосталь. Довгий час знаходився, щоб вони повірили, що все буде добре.
    Я теж, коли тільки все розпочиналося і місто було в окупації, магазини не працювали і я не розуміла на скільки все це затягнеться, теж економила на собі. Все м'ясо, і всі гарні продукти залишала дитині. Бо в мене бабуся пам'ятала часи голодомору і це було страшно.
    Замість того, щоб шукати ліки від раку, підкорювати космос, ми повинні думати про безпеку і про те, щоб знову не було голоду. Якийсь парадокс від Всесвіту.

  • 1 комментарий
  • Комментарий удалён

  • natajnna 25 ноября 2023, 14:16

    @AnnaMihaylova Капець! Знайшли винних?
    Там ще, здається, якась дама фігуріровала? І де їхнє співчуття, де бажання допомогти ближньому? Іноді, дивуєшся, що деякі наші не краще кацапів. Ні стида, ні совісті.

  • AnnaMihaylova 25 ноября 2023, 15:32

    @natajnna та дама,все знают что это она...как раз за несколько дней до того как нашли гуманитарку,записала видео,типа "ці руки нічого не крали".Виноватых не нашли,точнее не доказали вину,гуманитарку отвезли всю парням на передок.Но только сколько тонн продуктов пропало(((

  • anamoR 25 ноября 2023, 23:32 2

    "Ціна правди" - худ. фільм на реальних подіях.
    Фільм вартий уваги.
    Важкий,показана трагедія нашого народу тих часів.
    Україна - хлібна житниця СРСР...

  • Zhadana 26 ноября 2023, 03:17

    +

  • AnnaMihaylova 26 ноября 2023, 11:43

    мне это фильм как раз вчера высветила,в предлагаемых на тему,но я прошла мимо.А сегодня вот прочла ваш коммент и решила глянуть....фильм просто шедевр.Два часа с удовольствием,так все четко и реально очень тяжелый.

  • Freshyk 25 ноября 2023, 23:52

    Колись в Одесі, в часи Ющенка, я готувала виставку до річниці голодомору. Нас допустили до архівів СБУ.. давайте я краще нічого з прочитаного не розкажу, бо вже горло здушило. Я після того тиждень не розмовляла з людьми. Просто не могла.

  • AnnaMihaylova 26 ноября 2023, 07:37

    это походу тот который показывали сегодня,в документальном видео.Там папки с делами,несколько зачитали,как мать своего ребенка съела.

  • Комментарий удалён

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Вернуться в Клуб