Поход к психологу

Девчули, доброй ночи, кому не спится, а кому уже поспалось - доброе утро! Назрел у меня вопрос, решила до утра не терпеть)) Скажите  будь-ласочка, пользовались ли вы когда-нибудь услугами психолога? И, если да, то пару слов про результат - был или нет? 

Почему спрашиваю? Ну, вот у нас в стране сейчас такая ситуация - многие люди в сильном стрессе. Это и военные, и эвакуированные из горячих точек, переселенцы, потерявшие родных и т.д. Жёны вот читаю часто пишут, что мужья с фронта возвращаются совсем другими. Людям нужна помощь. Но при этом многие мои знакомые, говорят, что психологи - это бесполезные люди, деньги на ветер и, вообще, это всё лженаука. Получается, даже имея явные проблемы, такой человек за помощью не обратится, потому что изначально не верит? 

В общем вопрос открыт: вы ходили когда-нибудь к психологу? 

Темы: Виховання і психологія


Теги: послуги психолога

113 комментариев

  • Iolanta 28 сентября 2023, 00:46 34

    Да

  • Комментарий удалён

  • zorya 3 октября 2023, 18:37 2

    Ходила
    І психолог своїси діями мені ще більше нашкодила

  • Iolanta 28 сентября 2023, 00:46 75

    Нет

  • marusia 28 сентября 2023, 01:13 21

    В нас, щоб бути психологом треба лиш пройти курси, що успішно зробив мій знайомий. І те, як він мислить в межах своєї нової професії мене жахає і викликає великі сумніви в його компетенції
    Ви ж розумієте, що до психолого приходять вразливі люди, у яких є певні проблеми/розлади і т.д., як мій знайомий їм може допомогти? Хіба вислухати.
    Я- за лікарів психотерапевтів і психіатрів, а не за оцих усіх псевдо цілителів, яких розплодилось, як бліх у бездомної собаки.

  • 4 комментария
  • Iolanta 28 сентября 2023, 13:17 3

    @samsanty Я в теме немножко не о том спрашивала. А если касательно образования, то лично моё мнение - хреновым специалистом можно быть даже после вышки и десятка повышений квалификации. Это уже как и в любой другой профессии, есть хорошие специалисты, а есть никудышние

  • samsanty 28 сентября 2023, 13:49 5

    @Iolanta Хреновим спеціалістом можна бути і з дипломом. Але хорошим без відповідної освіти - навряд чи. Це ж все таки не плитку в ванній покласти, а ментальне здоров'я. Хто піде до лікаря без медичної освіти? А до психолога без освіти йдуть.

  • Nothing 28 сентября 2023, 14:52 3

    @Iolanta Моя кума має освіту вищу психолога.Навіть працювала по спеціальності до війни. І дивлячись на неї я всім психологам з України не вірю.І ніколи не зверталася і не звернуся.Ні,як людина вона найкраща але як спеціаліст то ....Просто вивчитися на психолога,як в нас в Україні вчаться і отримати диплом,цього замало.Треба самостійно розвивати в собі ці здібності і вміння розуміти,бачити,відчувати іншу людину.Вміти допомогти словами.Бачити і відчувати проблему.А не стандартом одним на всіх діяти.
    Я зараз закордоном і мені,як воєнному мігранту і медику надали консультації психотерапевта 2р в тиждень.І це дійсно лікар,який навіть через мовний бар'єр і різний менталітет знайшов всі мої заховані проблеми і рішення їх.Після консультації з ним я дійсно ніби після сну пробуджуюся і живу.Ну і ліки звичайно в допомогу підключені.
    Бо у всі оті бла-бла-бла з психологом і без ліків не вірю.Психолог це як не має явних проблем і просто немає куди гроші діть.На всі інші проблеми потрібен кваліфікований психотерапевт.

  • irenika 28 сентября 2023, 06:58

    Як сказати.. була на першій безкоштовній зустрічі)) зрозуміла, що на той час сама розберуся

  • irenika 28 сентября 2023, 08:10 10

    Оце якраз про мене)

    Картинка
  • Lydmila408 28 сентября 2023, 08:16 2

    @irenika Це я так з психіатром спілкувалась.
    руським..давно.
    В соцмережах познайомилась.
    У нього у самого ку-ку.
    Теж мене заблокував..

  • Ksenya 28 сентября 2023, 07:06 5

    Я була, коли розлучалась з 1 чоловіком. За півгодини мені все стало зрозуміло. До сих пір пам'ятаю нашу розмову. Це вже як 20 років. Психолог це така ж людина. Яка може підійти. Може не зовсім. Або геть не ваша людина. Тому раджу обрати з досвідом. По рекомендації. Краще звернутися до фахівця ніж варитись в проблемах.

  • Iolanta 28 сентября 2023, 13:18

    Спасибо

  • samsanty 28 сентября 2023, 07:17 3

    Не вірю в психологів. Це не наука. Вірю в психотерапевтів і психіатрів. Психолог не має медичної освіти, не має права ставити діагнози, не може виписати ліки.

  • 4 комментария
  • irenika 28 сентября 2023, 07:48 1

    @samsanty Я вірю) бачила кілька років навчання на психолога.
    Але при бажанні можна й самому спробувати розібратися, а без бажання жоден психолог не допоможе.
    Інше питання, що людям з птср (а ми вже майже всі такі) потрібен спочатку не психолог, а психіатр. А вже коли трохи мізки на місце повернуться за допомогою ліків, можна і шукати для себе якісь точки опори в новому світі за допомогою психолога (якщо самостійно не виходить)

  • JuliaSha 28 сентября 2023, 07:57 5

    До психології, психотерапії та психіатрії треба мати хист. Те, що людина має диплом - не означає, що вона буде добре відчувати людську душу

  • Lilka 29 сентября 2023, 22:52

    @samsanty Мда

  • Lydmila408 28 сентября 2023, 08:00 3

    Кращі психологи в в'язниці сидять.
    Я не жартую.
    І чім більше срок,тім кращі.
    На "строгаче" кращі з найкращих.
    Такі начитанні..не матюкаються..
    Бачать тебе наскрізь..
    Персонажи специфічні,але по полкам твої проблеми розкласти могут..
    Не всі зеки такі ,звісно,але є таки,що психологи від Бога.

  • 2 комментария
  • Lydmila408 28 сентября 2023, 17:39

    @Oceanlover А коли в нас собака була,так це треш..
    Гулять ходили.
    Собачники були,ще ті..

  • Oceanlover 28 сентября 2023, 17:49

    @Lydmila408 Тобто собачники-колишні в'язні чи що?

  • Lydmila408 28 сентября 2023, 17:55

    @Oceanlover Так.
    Це було давно.
    Кое -кого вже немає в живих.
    Разбійники,наркоділери,крадії,картежники..
    Гуляли в парку с собаками..

  • Nataly 28 сентября 2023, 08:03 8

    Спробувала троїх. Якщо коротко - як в анекдоті, це та людина, котра тебе вислухає і не скаже «а от у мене»… Тобто ти просто розказуешь як в тебе справи, і все. Зрозуміла, що якщо ходить - то це справа на роки і типу треба розглядати це як спосіб життя, но мені шкода грошей.
    Що ж до военної теми, чула декілька раз як нашим намагались допомогати закордонні спеціалісти, так от вони навіть зрозуміти як це не могли, бо для нас світ змінився, а вони все ще живуть у старому. Я от наприклад, коли читаю зараз якісь «глубокомисленные» цитати - мені ригати хочеться від цієї філософії, це все не працює у світі де тебе тупо вбивають ні за що, на очах всього світу, а всі поохали і повернулись до своїх гарних життів.
    Слухала подкаст психолога, він каже, що те, що зараз з нами відбувається, вплине на нас, на наших дітей, на те, як наші діти будуть виховувати своїх дітей, нажаль

  • Комментарий удалён

  • GlamKid 28 сентября 2023, 08:23 2

    Я відчуваю якийсь крінж, коли у мене закордоном на роботі питають, як обстановка. Або якщо комусь треба мати свою думку на цю ситуацію. Коли набридає, то кажу - поїхали, посидимо трішки під ракетами і думка відразу буде одна.

  • OlyaMakarevich 28 сентября 2023, 09:30

    у нас є дуже гарні воєнні психологи, але, на жаль їх мало, і на всіх потребуючих допомоги не вистачає((

  • akunamatata24 28 сентября 2023, 08:05

    Ми зверталися до психолога психотерапевта.
    Мені були назначені ліки, які не підійшли.
    Чоловік після пару разів сказав ходити не буде.
    Потім і я закинула.
    Я і депресію не вірила поки не попала у лікарню, де познайомилась з жіночками 55+ і дідусями які лікуються від депресії, вони ділилися своєю історією. В це було важко повірити бо мама виховувала так що депресія це лінощі
    Навіть коли мамині подруги попадали у псих лікарню , вона так відмахувалась - тааа у неї депресія.
    А я тим часом не могла встати щ ліжка, мене боліло все. У палаті була жіночка яка вже роки на антидепресантах і ходить до психіатра цього що і закріпили за мною.
    Вона багато розповідала і я дуже маю надію що ці ліки мені допоможуть.
    У лікарні кололи щось , я постійно спала.
    Скоро буду йти на прийом до психіатра.
    Хоч якісь бесіди з нею мені не сподобались.
    Особливо про мого батька.
    От мені більше мій невропатолог сподобався.
    Він мені ще краще розповів.

  • 16 комментариев
  • akunamatata24 28 сентября 2023, 10:03

    @irenika Ну в мене бажання побити їх усіх.
    Дуже сильний гнів , через не справедливість

  • irenika 28 сентября 2023, 10:10

    @akunamatata24 Ви ж цим не допоможете. Краще вже виношувати плани тихої помсти в межах закону)
    А побити - це процеси збудження переважають над гальмуванням у вас зараз, це якраз повинні таблеточки допомогти...

  • Svetlana_Poland 28 сентября 2023, 13:01 1

    @akunamatata24 Як я вас розумію. Зараз в такій же ситуації з татом. Саме прикрите, що на людину тупо забивають. За два тижні навіть не дали ніякого лікування. Навіть в лікарню не поклали при тяжкому діагнозі. Я ледь добилась направлення до лікаря, а вже в того добилась покласти в лікарню. Так от там мені відмовили спочатку, сказали, що я хочу тим самим полегшити собі життя. В мене вдома був нервовий зрив. Наші лікарні і деякі лікарі то треш. Враховуючи те, що я три тижні маму витягувала з того світу. Тепер з батьком не знаю, що робити. А ще бігаю на навчання, стаціонар. Діти самі ростуть. Тримайтесь, я вас розумію як ніхто

  • GlamKid 28 сентября 2023, 08:18 2

    Була на груповому не за своїм бажанням, а як бонус до дитячого гуртка.
    Рекомендую дуже ретельно обирати спеціаліста і не думати, що перший ліпший допоможе.
    У психолога теж може бути свій досвід і він може нашкодити клієнту.
    Наприклад, психолог з групи працювала багато з дітьми у важких життєвих ситуаціях і на звичайні питання починала відповідати зі свого негативного досвіду.
    На той момент у мене відкрились очі і я точно вирішила, що дитину не повела б до такого, бо психолог би відкрила для неї якийсь новий негативний світ, а не допомогла розібратись зі своїм.
    Тому психолог - так, але дуже ретельно обирати, дізнаватись про досвід.
    Особисто себе я сама витягую з важких станів, бо не можу ділитись внутрішнім з іншими.

  • Aria159 28 сентября 2023, 08:20

    Знаю психолога, який пішов вчитись в універ на різні курси, зі своїми проблемами психологічними справитись так і не може

  • Al4onok 28 сентября 2023, 08:38 2

    Я прошла несколько сеансов и плюнула. Меня еще в большую депрессию загнали эти "раскопки детских травм"и т.д. Поэтому решила сама бороться со своим состоянием-нашла в ютубе прекрасного психолога ( тот редкий случай, когда психолог не копается в детстве и не обвиняет родителей) , слушала ее лекции, в которых нашла для себя помощь. У кума бывшая жена психиатр, у мужа двоюродная сестра - психотерапевт, так у них у самих столько проблем, а у психиатра так вообще не все в порядке, там голову лечить надо. Так что 100 раз подумать нужно, а стоит ли платить за разговор человеку, когда у него самого с кукухой не очень)) )

  • 10 комментариев
  • Комментарий удалён

  • zorya 3 октября 2023, 18:49 2

    О так
    Психолог, з якою я почала працювати,збиралася копатися в моїх коріннях аж до пра пра пра))) бо я вперто не визнавала,що мої батьки винні)))
    І ніяк не вважала їх злом і причиною тих проблем, які я хотіла вирішити.

  • Al4onok 3 октября 2023, 19:27 2

    @zorya У психотерапевтів зараз це дуже розкручений маркетинговий хід- оці всі травми дитинства, звинувачення батьків і т.д. Якщо подумати, то в кого немає тих травм, або образ на бітьків?Вони є у всіх. А скільки травм у наших бітьків, наших бабусь і дідусів, які були голодні, голі, босі у воєнні роки...

  • O_L_Y_A_ 28 сентября 2023, 08:41 2

    Я верю в психолога, но если человек получил образование, а не курсы два месяца.
    Многое можно поменять в себе, посмотреть на ситуации с другой стороны.
    Но тут тоже не каждому подойдёт даже хороший специалист. Если нет желания внутри себя менять что-то.
    Психолог он направляет, а практика за самим человеком.
    Я люблю книги психологические, многое мне дали и научили..
    Вот сейчас прихожу один марафон психологический и понимаю, что я все это знаю. Пока особо нового ничего не узнала...
    Однозначно я за хороших специалистов, чтобы люди обращались и это было доступно. В нашей стране много несчастных людей. Многие просто не знают как правильно..

  • Iolanta 28 сентября 2023, 13:28

    Согласна

  • O_L_Y_A_ 28 сентября 2023, 08:43 4

    Было бы очень здорово, если бы в школах для наших детей преподавали психологию и семейные отношения.

  • Gayka_ 28 сентября 2023, 09:21 10

    Та краще не треба, бо якщо це будуть ті самі кадри, які кажуть «з вас нічого не виросте» і далі по тексту, то здорових відносин не буде.

  • samsanty 28 сентября 2023, 10:23

    @Gayka_ Це точно. Вчителів не хватає, і виходить так, що інформатику веде вчитель початкових класів. То психологію буде такий же вчитель і викладати, з математики чи укр.мови

  • Zhadana 28 сентября 2023, 11:56 1

    @Gayka_ Погоджуюсь з вами.
    Було би добре, щоб викладали добре, але це утопія.

  • Elena20071980 28 сентября 2023, 08:44 1

    Водили доньку в 2015 році на курс з 10 занять, проводила якась міжнародна організація, тема занять була Дитина і війна. Дитині дуже допомогли, вона стала спокійно спати, в школі все налагодилось. Ми весь рік думали, що все нормально, але психолог витягнула з неї всі її страхи...хвилювання... Страхів, як виявилось, було дуже багато((( а ми навіть не підозрювали, що все так серьозно було. Зараз я би обох дівчаток повела, але не знаю куди... в 2015...2016 роках у нас на сході було багато таких центрів і різних програм, а зараз даже не знаю де шукати, бо в місті, де ми мешкаємо зараз, такого не має

  • Yulya_44 28 сентября 2023, 10:02

    Я теж шукаю для доньки психолога. Вже, навіть, вчителька говорить, що треба розвивати впевненість в собі. Вона в мене, як щось не виходить - одразу плаче, накричу на неї, теж плаче. Всього боїться. Їдемо в ліфті, стоїть перелякана, бо нафантазувала, що трос може обірватися і ми впадем.

  • Elena20071980 28 сентября 2023, 10:34

    @Yulya_44 дуже багато інформації, багато страхів...вони все це впитують і тримають у собі(((( нам тоді дуже допомогли. Вони на заняттях просто малювали, грали, щось розповідали і дитина відразу розквітла. Вона стала впевнена в собі. Зараз все важче...моя старша донька взагалі відмовляється виходити на вулицю. Начебто все добре, вона весела і активна з нами, а ось коли треба вийти на вулицю.... Я кожні вихідні намагаюсь організувати виїзд на природу чи просто прогулянку у парк, але це не допомагає.

  • Elena20071980 28 сентября 2023, 10:38 1

    @Yulya_44 Тримайтесь, більше розмовляйте, розкажіть доньці про свої страхи... може посмієтесь над чимось разом... Я сама час від часу перечитую Поліану і ця книга допомагає прийти до тями і зрозуміти, що все ще не так і погано, як я вважала!

  • Oksana_S 28 сентября 2023, 09:11 7

    Кількість "самоучок" лякає. Люди звертаються до психології з цікавості, але чомусь вважають, що можна цікавістю компенсувати освіту:woman_frowning:.
    Серед моіх знайомих таких новоспечений спеціалістів кілька. Вони хороші люди, але хороша людина - не професія. Не вірю, що за півтора року можна з юриста, менеджера з продажу, кондитера, адміністратора ресторану можна набути навиків достатньо, щоб вести прийоми.

  • 1 комментарий
  • Iolanta 28 сентября 2023, 13:31

    @Julia_ Разве в гос.учереждение можно устроиться после курсов? На сколько я знаю, сертификат об оконча

  • Iolanta 28 сентября 2023, 13:32

    @Iolanta нии курсов не даёт права на официальную работу

  • LuLuda 28 сентября 2023, 14:47 3

    ага)
    скільки їх в інстаграм - безліч
    через одну психологіня
    інстраграм став клінікою душі)))
    Я вважаю психологів - шарлотанами. Психотерапевти - оце лікарі як душі, так й для тіла.

  • Solojuli 28 сентября 2023, 09:18

    Дивлюсь я як деякі інстаграм психологи спілкуються з людьми які їм не платять:woman_facepalming: тікати від таких треба, а деяких ізолювати треба.
    Спеціалістів дуже мало. Мій брат має досвід спілкування і з психологами і психотерапевтами. Поки знайшов свого лікаря пройшов важкий шлях і запустив хворобу.

  • Zaina 28 сентября 2023, 09:30 1

    Тут треба розділяти проблеми, є депресії і інше, а є психичні захворювання. В мене подруга з діагнозом шизофренія ( вона теж буває різна), допомогає тільки спціфічні ліки і тількт в Україні, подруга живе у Нфмеччині. У нас лікують на бившій Фрунзе, 103, "жестко, но точно",а у Німеччині, як санаторій, якись пигулки, гуляють часами по парку. В нас заборонено телефони, планшети, зв'язок забронен, це, якщо тяжкі проблеми, але 2 тиждіні і нова людина, хватає таке лікування десь на 1.5 року.

  • 6 комментариев
  • Zaina 28 сентября 2023, 09:54

    @akunamatata24 Тоді у Вас не все так погано, у Вас, але можливо лікування треба, якщо це затяжне і може навіть, як на прикладі моїє подруги. Я-лікар, тому є сумніви.

  • Zaina 28 сентября 2023, 09:58

    @Zaina Я-не лікар

  • Iolanta 28 сентября 2023, 13:34 4

    Люди, психолог и психиатр - это вообще разные специалисты! Почему все лепят эти 2 профессии в кучу

  • Gramochka 28 сентября 2023, 10:27 1

    Добрый день.
    Была дважды у кризисного психолога. Переживала горе и для меня это были совершенно новые чувства, с которыми я не понимала как справляться. Один не подошел совершенно, второй - помог вырваться из кризиса.

  • Riina 28 сентября 2023, 11:19

    Відвідувала кілька місяців під час вагітності психотерапевта. Мені всеодно скільки в неї освіти, дипломів і курсів. Головне, що вона проходить супервізію, сама є адекватною людиною і допомогла мені заспокоїтись і не вигнати всіх з дому. До і після я зовсім різна людина в певних ситуаціях.

  • samsanty 28 сентября 2023, 11:25 4

    Психотерапевти зобов'язані проходити супервізію, а психологи - ні

  • Oceanlover 28 сентября 2023, 17:47 2

    @samsanty Підписана на психолога, так вона говорить, що психологи теж повинні проходити супервізію обов'язково

  • samsanty 28 сентября 2023, 18:36 3

    @Oceanlover А хто їх контролює? )))

1 2
Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Вернуться в Клуб