ЯК ЗАРОБИТИ ГРОШІ НА ЧОРНІЙ СМОРОДИНІ

 Я трохи знаюсь на  городній справі, але садівник з мене нікудишній. Постійно збираю інформацію, намагаюсь втілювати, але це все не те, хочеться реально корисних порад, так би мовити, з перших вуст.

Ідучи до батьків чи подорожуючи сусідніми селами, не раз бачила великі поля, відведені під ягідники чорної смородини. І вона там гарна кущиста, не те що моя :(  Саме тому прошу поділитися досвідчених садівників перевіреними рецептами посадки смородини та порічки від А до Я, чим підживлюєте, як доглядаєте, бо що пам"ятаю робила моя бабуся, це - прикопува курячий послід під кущ. Але у мене сонячне місце, боюсь,  щоб не попалити коріння.

Ось що я знайшла на просторах інтернету, буду вдячна за коментарі з урахуванням вашого досвіду.

"Кущ чорної смородини може дати 15-21 кг ягід, вважає ягідник із Шумська Василь Дрюченко Василь Дрюченко останні п’ять років вирощує смородину. Зараз у нього в Шумську сім соток зайняті лише цією ягодою.

 Перш ніж він виростив гарний кущ “попелюшки” та зібрав урожай, були десятки помилок, зауважує пан Василь. Хоча й дотримувався рекомендацій садівників. Але все довелося перевіряти самому. — Приміром, для сортів “Бинар” та “Багіра” міжряддя в 2 м виявилися завузькими, — каже Василь Дрюченко. — Тому при наступній посадці буду робити відстань 2,5 м. Аби ягоди не були дрібними та вчасно дозрівали.

Інший секрет пана Дрюченка — при посадці саджанець смородини треба заглиблювати у землю на 10-15 см. Тоді він виростає широкий, має багато гілок, дає гарний врожай і плодоносить тривалий час. Якщо ж посадити кущ, тільки прикривши коріння землею, він виросте високим і тоді посадку треба буде змінювати кожні три роки. 

Не раджу скроплювати смородинові кущі окропом, — продовжує пан Василь. — Я випробував цей метод, але він не дав бажаного ефекту. До того ж, це робити складно — на кілька соток саду треба довести до кипіння сотні літрів води і облити нею кущі, на яких ще немає листя. Тому садівник радить інший перевірений ним народний спосіб проти шкідників. Подрібнену головку часнику залити спиртом. Розвести 50 грамів суміші на відро води.

Перший врожай — за 4 роки Сім соток — а це половина земельної ділянки родини Дрюченків — відведена під смородину. Перший повний врожай кущі смородини дають на четвертий рік. Наступні 3-4 роки — пік урожайності, а потім протягом 3-4 років поступовий спад. Тож час використання насаджень — 8-12 років.

Садить смородину пан Дрюченко з однорічних живців, які бере тільки з 4-річних кущів. Інакше кущ втрачає сортові особливості. — Якщо не дотримуватися цієї технології, смородина перший-другий рік вродить хороші сортові ягоди, а потім за рік-два переведеться і дасть дику ягоду, — пояснює В.Дрюченко.

Навесні садівник вносить мінеральні добрива. Каже, що рослину краще недогодувати, аніж перегодувати. Якщо дав забагато гною — листя може згоріти. Коли ж гною немає, можна використовувати мінеральні добрива. Однак добрива, як стверджує пан Василь, можна вносити тільки до цвітіння. Коли ж кущ починає цвісти, на ділянку нікому не можна ходити.

Перше підживлення садівник проводить наприкінці травня. Через два-три тижні підживлює ще раз. А потім до середини липня кущі чіпати не варто, зауважує співрозмовник. Ділянка має освітлюватися.

У радянські часи у радгоспах збирали по 3 кг ягід з куща і за це давали звання Героя соцпраці, каже садівник. — Мої п’ятирічні кущі зараз дають 15-21 кг з куща! І це ще не рекорд! Можна збирати з куща майже вдвічі більше. Смородина на сотці землі повинна дати тонну чорних ягід, — вважає пан Василь. — Це мій рубіж, до якого я прагну. Минулого року я зібрав із сотки 600-650 кг. Але це через занадто густу посадку. Через загущення сонце не потрапляло на кущі й вегетативні бруньки не дозріли. Ягоди у Дрюченків доспівають дуже рано. В інших вони тільки з’являються, а пан Василь свої вже продав. Причина в тому, каже він, що зазвичай смородину садять десь у кутку, на “зайвому” місці, аби не заважала на городі. Проте ці кущі мають рости на відкритих ділянках, які освітлюються на 50-75%.

Найулюбленіший сорт Василя Дрюченка — “Багіра”, яка дає великі ягоди. Вони швидко достигають і мають сухий відрив, не течуть і не роздушуються при цьому. Кущ “Багіри” плодовитий і займає мало місця — всього квадратний метр. Сусіди часто дивуються врожайності дрюченкових кущів і ніяк не можуть второпати, чого це у Василя ягоди є, а в них — немає. — Тоді я запитую: “А коли ти посадив той кущ?”, — переповідає В.Дрюченко свою розмову із селянами. — А мені відповідають: “Та то не я його садив, то ще мій дід”. А дід уже 16 років як помер. Мені дивно, що хтось ще хоче зібрати з куща-старожила урожай.

Посилання на джерело: https://te.20minut.ua/…/kusch-chornoyi-smorodini-mozhe-dati…

Темы: Сад і город

37 комментариев

  • Aleksandra__ 26 февраля 2017, 14:43

    Пастила)

  • 4 комментария
  • Aleksandra__ 26 февраля 2017, 15:59

    К смородина и остальным ягодам бывает нудно добывать яблоко или банан. Для эластичности. Почитацте про это. А то потом беда(((

  • lolatiny 26 февраля 2017, 16:24

    спасибо!

  • KapInkA 13 мая 2017, 11:38

    Aleksandra__, а расскажите как делаете пастилу? Смородина ягода полезная, но мои не очень охотно ее едят ни свежую, ни зимой((( Варенье им не нравится из-за косточек. Делаю джем и из черной и красной смородины. Компоты тоже не пьются. Много ягод замораживаю. Но, как показывает опыт, морозилка остается забитой ягодами до нового урожая. Тогда прошлогодние ягоды идут в настойки и ликеры, а новый урожай снова в морозилку. Хочется разнообразить смородину в заготовках, чтобы морозить поменьше. Из мороженой ягоды раньше делала пироги, а теперь мои на диете, за пироги меня ругают)))

  • Alushka74 26 февраля 2017, 14:44

    Послушаю таже беда!

  • Ta_ta 26 февраля 2017, 14:53 1

    А мне странно что их еще и удобрять надо. У меня отец как посадил 5-6 кустиков лет 10-15 назад, так у нас той смородины девать некуда. Ведрами собираем. Половина морозильника забита. Варенья оч. много. Знакомым всем раздаем. Но знаю что можно и продавать. Цена на нее не низкая. Ягода очень полезная. У нас есть и мелкая и крупная. сорта разные. я одну все время путаю с крыжовником, такая большая. Научите делать пастилу, а то сушилку для фруктов купила только. Хочу использовать по назначению )

  • lolatiny 26 февраля 2017, 14:59

    https://kashalot.com/club/post-3649507/ ось цікавий досвід

  • Ta_ta 26 февраля 2017, 15:10

    спасибо. примерно так себе это и представляла )

  • Garnyunya_Manyunya 26 февраля 2017, 22:37

    Есть сорта очень и очень крупной смородины и еще она сладкая. У нас такая была 1 куст. Давно-давно у бабушки. У меня на даче тоже есть один куст смахивающий на крупную и сладкий - но он не ухожен был, посмотрю что дальше с ним будет, как поведет. Если что буду размножать.

  • dayanka 26 февраля 2017, 14:54

    Мої батьки займаються чорною смородиною. Продають оптом) якщо чесно, я не дуже цим цікавилася. Але смородина в них дуже нарна, крупненька, суха. Збирають 80-100людей днів 5-7. Важливу роль відіграє погода. Наприклад, ягідка може якраз достигнути, а починаються дощі((( і таке було.. втратили більшу половину урожаю..

  • lolatiny 26 февраля 2017, 14:59

    Запитайте батьків, будь ласка, як вдається отримати гарні врожаї.

  • dayanka 26 февраля 2017, 15:02

    Завтра запитаю про всі нюанси і відпишуся)

  • lolatiny 26 февраля 2017, 15:04

    дякую!

  • Ta_ta 26 февраля 2017, 15:12

    Вы пишите как заработать? Если у вас вокруг есть хозяйства со смородиной, то может есть смысл не составлять конкуренцию крупным хозяйствам, а заняться малиной, или клубникой или помидорами )) так больше шансов.

  • 2 комментария
  • lolatiny 26 февраля 2017, 16:27

    про актинидию слышала, но даже никогда не пробовала, мы задумались о кизиле.

  • Ta_ta 26 февраля 2017, 16:36

    актинидия очень напоминает киви. с разными привкусами. мне больше всех ананасовая понравилась...

  • Garnyunya_Manyunya 26 февраля 2017, 22:34

    сегодня читала статью, клубникой перенасыщен рынок. Упор сейчас на идет на малину и голубику.
    Смородина из-за кислоты не ходовая ни у нас, ни в Европе. Имеется ввиду для обычного покупателя в магазине.
    Еще беда, что у нас нет перерабатывающих предприятий, а так-же нет опрятной и товарной упаковки, чтоб сорвал, упаковал и сразу в магазин.

  • Iryn4a 26 февраля 2017, 15:18

    Аж слюнки потекли. Очень люблю смородину и малой любит. По возможности забиваю ей морозильник. Жаль, что он не резиновый.

  • Ksenya_Vitaly 26 февраля 2017, 15:32

    Мы посадили 200 кустов смородины осенью 2015 года.Сайт, где покупали сброшу в личку, если нужно.
    Этим летом уже были первые ягодки - по штук 5 на каждом кустике.
    Она у нас совсем еще маленькая. Обрабатывали Топазом о вредителей по голых стеблях и все. Подкармливали перегноем.
    В этом году планируем микродобривами комплексными подживить

  • lolatiny 26 февраля 2017, 16:26

    буду благодарна за контакты, у нас тоже немного урожая было, но хочется так чтобы ах-ах как много :)

  • Nika_Natali 7 марта 2017, 08:39

    Можно и мне сайт где брали смородину на посадку)

  • ljusje 19 марта 2017, 20:34

    и мне пожалуста!

  • AnittaJuice 26 февраля 2017, 17:09

    Спасибо за тему! Мы тоже задумываемся о смородине.50соток огорода так и манят чем то таким их засадить.конкуренции тут ноль в этом смысле.тут либо зерно либо мясо.муж тоже мечется между овцами и смородиной.все требует немалых вложений.тоже буду благодарна за проверенные контакты где взять саженцы хорошие и советы что с ними делать потом :smile:

  • Nika_Natali 7 марта 2017, 08:40

    У нас малины порядка 4 соток, очень шикарная! Начинает плодоносить с середины июля и до первых заморозков.

  • 3 комментария
  • Nika_Natali 19 марта 2017, 21:54

    На посадку?

  • Nika_Natali 24 октября 2018, 01:18

    У нас в этом году первый год айва плодоносила, 11 шт срезали. Дерево маленькое, на 3 веточки, садила позапрошлой весной, и вот дождалась) и это не юг.., а черниговская обл.

  • Nika_Natali 24 октября 2018, 01:22

    И еще, на своем опыте - рекомендую крыжовник грушенька , это куст - нечто.., садила в прошлом году уже в июне, получилось в пекло.., принялся , выпустил пару тонких веточек, и в этом году заплодоносил - с двух веток сняла практически 1 л банку ягод.

  • Liudmyla 31 мая 2017, 21:18

    Очень полезная ягода от варикоза, знакомая кушала, говорила что помогает даже лучше чем троксевазин (проходила курс таблетки+ бальзам)

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Вернуться в Клуб