Медична система Франції

На хвилі обговорень про нововведення у медичній системі України, виріша поділитись, як працює медична система Франції.Страхування

У Франції є обов’язкове медичне страхування. Для всіх працівників страхування є наслідком їх соціальних відрахувань (близько 20% зп). Для тих, хто не має достатнього доходу (наприклад українців, які приїхали після початку війни), базове медичне страхування надається державою безкоштовно. Решта може оформити базове страхування за гроші (не знаю, які, не стикалася).

Базове страхування покриває витрати на медичні послуги у всіх лікарів, а також ліки, обстеження і стоматологів, окулістів категорії 1 і 2 (про це згодом) на до 70%.

Додаткове медичне страхування частіше всього надається роботодавцем, або державою, якщо людина безробітна, і не має доходу. Для українців держава надає безкоштовне додаткове страхування протягом першого року, а вже з другого - залежно від майнового стану.

Додаткове страхування також можна купити за не космічні гроші (10-15 євро на людіну в місяць)

Лікарі

Лікарі (і медичні установи) бувають трьох категорій.

1 категоріяДержава визначає граничну вартість послуг лікарів. Наприклад, прийом до 30 євро, і так на усі медичні послуги. Всі послуги у лікарів категорії 1 будуть на 70% покриті базовим страхуванням.

2 категоріяВартість послуг у лікарів цієї категорії вища за базову. Але, в основному, вони співпрацюють з державою (тобто на 70 відсотків від граничної вартості покриваються державним страхуванням, решту частіше всього покриває додаткове страхування). Тобто їх ціни вищі за базові, але в розумних межах.

3 категорія (а точніше, без категорії)Дикий захід. Будь-які ціни (200+ євро за прийом), якщо страхування щось і покриє, то це має бути круте страхування.

Запис до лікаря

В основному, всі записуються до лікарів через застосунок Доктоліб. Деякі лікарі з цією платформою не співпрацюють, тоді за телефоном.

Зручно, що всі лікарі розміщені на мапі і можна обрати додаткові параметри (мова спілкування, категорія і тп)

Спочатку треба записатися до сімейного лікаря і обрати його основним лікарем. Можна не одразу і не назавжди. Популярні лікарі рідко коли беруть нових пацієнтів. Але вибір недалеко є завжди.

До вузьких спеціалістів можна іти за направленням сімейного (крім гінеколога, офтальмолога, стоматолога і психотерапевта).

Якщо піти без направлення, страхування покриє меншу суму.

До деяких світил запис на рік вперед. Не жартую, шукала Марусі пульмонолога - один в січні приймав запис з 4 грудня цього року. Можна дуба дати. Але частіше це значить, що у лікаря достатньо постійних, хронічних пацієнтів. Тому, напевне, вони беруть дати для регулярного чекапу, а для гострих станів у них з лікарем є інший канал комунікації.

Але, якщо не сильно перебирати і бути готовим трохи проїхатись, то будь-якого спеціаліста потрібної категорії можна знайти сьогодні на завтра. Ну дуже вузького чи зручного - через тиждень-два

До більшості лікарів можна записатися на онлайн-консультацію. Це такох покриє страхування.

Якщо запису ні в кого немає, або вихідний - можна їхати в ВШД.

Якість

З цим як пощастить. Можу сказати, що іноді краще почекати. Але якщо нічого страшного і не панікувати - все ок. Для 90% випадків можна йти буквально до будь-якого лікаря.

Ліки і обстеження

Покриваються страхуванням за тим самим принципом. Але ліки виписуть дженерік - значить, наприклад, ібупрофен, а не Нурофен. Тобто, не ті, що дорожчі, а з потрібною діючою речовиною і без бренду.

Більшість ліків неможливо купити без рецепту. Але і рецепт отримати не прблема. Наприклад на Марусіни гормони один лікар виписав рецепт просто з моїх слів. Усі ліки були покриті страхуванням.

З цікавого, інший лікар виписав інгаляції нібулайзером. Рецепт включав оренду апарату в аптеці.

Безкоштовно

Коли кажуть, що для українців медицина у Франції безкоштовна, я наголошую, що не безкоштовна, а покрита страхуванням. Знаючи, скільки податків і соціальних відрахувань платять бізнес і працівники, я точно знаю, хто і як за цю медицину заплатив. Але я зовсім не проти. Коли ти бачиш, як саме твої податки працюють, питань до їх суми значно менше.

Зі смішного

У Франції нам спростували три діагнози, поставлені в Туреччині.1. Хеліобактер в мене - не підтвердився після гастероскопії і аналізу.2. Каміння у нирках Вані. Рік назад лікар терміново направляв на операцію (ніт, спасіба), тут нічого не знайшли.3. Новоутрорення у грудях. Лікар в Анталії ставив мені RADS-3 (майже погано), тут після мамографії і УЗД - RADS-2 найбільше.Що це було, я не знаю. Розсмокталося. Всі лікарі, звісно, різні. Але смішно, чистий кашпіровський.

Розкажіть, які у вас враження про медицину закордоном.

Темы: Лікарі


Теги: медицинская система франции

65 комментариев

  • Oksana_S 1 апреля 2023, 00:18 4

    В Британіі страхова медицина, не пам'ятаю відсоток, але сума з зп відчутна. Медперсоналу не вистачає, тому на консультацію вузького спеціаліста можна чекати місяцями, черга на нетермінові операції може бути і пару років. Це все зі слів британських друзів і колег.
    Колега з жовтня не може вилікувати ушкоджене сухожилля, тижні чекає на МРТ, потім ще 3 на розшифровку МРТ, тоді ще кілька тижнів на консультацію. "лікують" знеболювальними.
    Ми стикалися з сімейним лікарем, в цілому, нормально, але не внесли в електронну картку запис про вакцинацію молодшого, ми їздили разів 5, поки не знайшлася медсестра, що робила щеплення і знайшла запис у паперовому журналі.
    Що мені подобається, ніхто не "кошмарить" седкомісіями і довідками, лікарі і так завантажені до ручки. Вакцинацію старшим роблять у школі, я онлайн даю згоду.

  • 20 комментариев
  • Ahava 1 апреля 2023, 18:55 2

    @Nata_allisa Ви хотіли написати,що для населення вона безкоштовна.
    У Великій Британії створена соціалізована система: уряд не лише фінансує догляд за пацієнтами, а й надає медпослуги через Національну службу охорони здоров'я. Система охоплює широкі верстви населення, і більшість послуг є безкоштовними для громадян Великої Британії. Система існує за рахунок податків, але поряд з нею, працює і приватна медицина. Близько 10% громадян купують страховки. Понад 80% витрат на медицину бере на себе держава.
    Тобто вона не зовсім безкоштовна,за неї платить держава.

  • Nata_allisa 1 апреля 2023, 20:10

    @Ahava Так ,те що написано,що людям безкоштовно! Не так як пишуть про Францію наприклад,що абсолютно всі послуги в госпіталі, будуть безкоштовно,а не щось покриває ,щось ні!
    Я живу в Лондоні,з невеликим перервами , з 2003 року ,здала тест for life,для отримання громадянства,я прекрасно розумію і знаю що і як тут

  • Nata_allisa 1 апреля 2023, 20:11 7

    @Antonina777 Аналогічно! Ви мені не цікава! Як показала недавня тема ,не тільки мені:rofl:

  • Sanechka 1 апреля 2023, 02:09

    Цікаво:thumbsup: в США страхова медицина і також дуже дорога. В нас по програмі безкоштовна страховка але мінімальна яка покриває не все. Але ми і не звертались особливо, діти здорові були всі ці півроку що ми тут були. Я тільки ходила до терапевта бо треба було ліки до щитовидки. По рецепту ліки безкоштовно, покрила страховка.

  • Ekatrudenko 1 апреля 2023, 05:19 1

    Ми вже були і в сімейного і у вузьких .
    Прийом сімейного без страхівки -400$. Нам покриває страхівка. Українцям іі надають безкоштовно.
    Знайти лікаря який приймає цю страхівку важко , але можливо.
    Талановиті сімейні нових пацієнтів не беруть на обслуговування . То ж обираєш з того що є. А то може бути клініка до якої іхать 30-40 хвилин.
    До вузького спеціаліста ( не профес ора , а звичайного ) може бути запис за кілька місяців ( до дерматолога записала сина на початку березня було лише вікно на кінець червня).
    І в будь який момент запис можуть відмінити. І тоді знову чекати місяцями .
    Лікують все ібупрофеном .
    Померти не дадуть . Бо якщо щось екстрене , то треба самому іхати на швидку .
    Якщо по 911 викликаєш швидку і не має прямоі загрози життю ( температура 40 не є такою) , то ти зі свого карману оплачуєш той визов .
    Майже всі ліки за рецептом .
    Мій малий мав чи то отруєння , чи то кишковий грип . Лікар призначив таблетки від нудоти і все .
    До сімейного не ходять по кожному чиху.
    Якщо 3 дні температура 39 і не збивається , ось тоді до лікаря .
    Страхівки не дешеві і покривають не все.
    Операціі можно чекати роками.
    Аналізи в лабораторіі сам не зробиш . Тільки з направленням ( згадую Сінево , Інвітро)

  • Sanechka 1 апреля 2023, 05:49 1

    @Ekatrudenko О, так.. аналізи то біль)

  • babyzone 1 апреля 2023, 08:09

    сотрудник мужа сейчас в Болгарии с семьёй, он высококлассный востребованный специалист разработчик, работа нашлась у амеров онлайн быстро. Человек бывалый, до этого много путешествовал по Европе, но всё не просто и открываются глаза в сравнении, когда долгое время находишься там. История следующая. Заболело у его ухо, до врача не достучаться в обычном, обратился за деньги в частную клинику. Уровень медицины сказал - 80 года СССР. Врач побрыскал что-то в ухо, жена отдирала потом кожу в ухе, если бы не таблетки, что хочешь то и делай. Наша медицина даже на этом уровне вне конкуренции.

  • Tatyana 1 апреля 2023, 14:38

    Болгария , по уровню смертности , была как Украина
    Хуже только Литва, Латвия и Румыния в 2022

  • Hungary2705 1 апреля 2023, 09:31 1

    Треба дивитися на рівень смертності.
    А Україна +- займає 6 місце.

  • 1 комментарий
  • Justyna 1 апреля 2023, 10:50 16

    Якою є частка смертей, за які відповідає система охорони здоров'я? Пенсіонер не може собі дозволити рибу купити раз на місяць, про що може бути мова?

  • Nika_147 1 апреля 2023, 21:30 6

    алкоголь, погане харчування літніх людей.
    В нас не має жодного покоління, що може похвалитися відносно спокійним життям. То розвал Союзу та 90-ті, то кризи, ось тепер війна, для когось рік, а для когось вже 9 років

  • Brend 2 апреля 2023, 13:12 6

    @Nika_147 Я столкнулась с европейской медициной и вот вижу, что различий по странам ЕС много, но в плане медицины их практически нет. И везде она проигрывает нашей, я бы вообще сказала как небо и земля, и европейцы тоже не довольны, но некоторые просто и не знают, что можно по другому, что анализы и результаты это можно в один день на руки и плюс с консультацией врача сегодня же, что приехав по скорой получаешь помощь сразу, круглосуточная аптека прям вау...
    Это грустно. Для нас. В погоне мы этого не сохраним очевидно

  • Tatyana 1 апреля 2023, 14:37

    Канада :flag-ca:
    Тут нет такого шикарного сервиса , семейный врач есть не у каждого местного и искать можно его и 10 лет ( даже не начинала искать )) .
    В среднем частный поход к гинекологу 700-1000 евро , столько же выйдет очки и офтальмолог , примерно столько же лечение зуба с каналом
    Ничего не могу сказать про медицину , я не еще не нашла тут :joy:
    Все местные говорят , что это боль каждого канадского жителя без семейного врача , найдя которого жизнь может наладиться )
    Но вот что странно , на смотря на это все уровень смертности намного меньше , потому что что если ты убираешь - тебя спасут
    Экология , защищенность , низкий уровень стресса , качество воды и питание , это все помогает точно держать показатели

  • Tatyana 1 апреля 2023, 14:39

    Если умираешь )

  • Tatyana 1 апреля 2023, 14:45

    Уровень ожидания врача на приемном покое может быть и сутки , после приезда пациентов распределяют по уровню срочности и вы ожидаете, по этому лучше заранее позвонить на 811 и уточнить протокол , часто это вода и Адвил ))
    Если в августе 2022 я воспринимала слова местной девушки в виде шутки @ поедем на отдых летом в 2023, и там сходим ко врачам :sweat_smile:теперь это приближается к реальности
    И проще, и дешевле все сделать на берегу Карибского моря и совместить с отпуском ))

  • 1 комментарий
  • Tatyana 1 апреля 2023, 19:24

    @Dasha Я не жалуюсь ) тут много иных плюсов в целом и я ни разу не пожалела , что выбрала эту страну
    И мне очень многое тут импонирует ))

  • Brend 2 апреля 2023, 13:17

    @Dasha 5000 работодатель заплатил за страховку или вы работодателю, простите не поняла?

  • Dasha 2 апреля 2023, 16:27

    @Brend Це я і чоловік заплатили зі власного кармана, а рободавці ще зверху оплатили свою частку. Повна вартість страховка десь тоді виходить $4,000 на сім'ю від одного поліса. Дві різні страховки нам покривають десь 95% всіх медичний витрат. Дітям -100%. Із останнього - мені виписали горманальний крем вартістю $100, страховка покрила всю вартість.

  • panya 1 апреля 2023, 15:41

    Про Німеччину. Може в великих містах і по іншому, але там де дочка з онукою (невеличке містечко по типу нашого села, але поліклініка є і, наіть, сучасна) біда з лікарями. У стоматолога пломбу можна поставити безкоштовно, але через тиждень відпадає, вже донька три рази була. Навіть, якщо ти записаний на точний час, то чекати можеш годину, а то і дві. У онуки погіршився слух. Мама вже має досвід (дома таке було, робили перевірку і вирізали аденоїди, слух налагодився) і знайома німкеня допомогла записатися на перевірку слуху і, наіть не дуже довго чекати було. Слух падає, час іде. До отоларинголога запис тільки на 11 травня, це як, нормально? У них (Німеччина) немає екстренних випадків, тільки якщо помираєш, а те,що слух погіршується і може настати незворотній , то це нікого не цікавить. Дочка буде шукати запис якнайшвидше в іншому місті, але не факт, та й доїхати чимось треба, там всі на машинах, громадський транспорт поганенький. А в школі не дозволяють пропускати заняття і похід до лікаря не є вагомою причиною, йдіть до лікаря після занять, а всі лікарі працюють до 12.00. От хвалять лікарів в Німеччині, Ізраїлі і т. д., так де вони ці хвалебні лікарі? Ну хіба шо за гроші (великі) і в великих містах.

  • 2 комментария
  • Комментарий удалён

  • Margood 2 апреля 2023, 12:29 2

    @Antonina777 Ну вот я работаю в этой стране и плачу очень большие налоги, так же как и все немцы. Но медицина тут это нечто. Зуб отцу лечили 4 месяца. Термин можно взять на через месяц. Если конечно дикая боль вас примут - есть экстренные часы. И это не зависит от того вы сами оплатите услуги врача или вам их покроет страховка ( если вы работаете то платите ее пополам с работодателем)

  • Margood 2 апреля 2023, 12:32

    @panya Коли вам потрібно йти до лікаря ваша дочка мусить написати до школи записку. Якщо потрібно напишіть в приватні я надам зразок.

  • Oksana_S 1 апреля 2023, 15:54

    Додам про англійську медицину.
    Операції і лікування хвороб, які становлять загрозу життю, відбуваються швидко і безкоштовно, наскільки якісно, це вже не знаю. Нещодавно познайомилась з жінкою, якій кілька років тому при плановому огляді діагностували пухлину. Від моменту діагностики до операції і лікування пройшло менше місяця.
    Про збори грошей, список ліків, віддяку лікарям, звичайно, не йде й мови.
    Тобто вмерти, реально, не дадуть, чи ти бідний чи багатий.

  • 3 комментария
  • Комментарий удалён

  • Комментарий удалён

  • Brend 2 апреля 2023, 13:23

    Вот это мне кажется наибольший плюс, онкобольным лечится лучше здесь, однозначно

  • maksim 1 апреля 2023, 18:21

    З того , що зіткнулися по життю. Ізраїль жах, Болгарія норма .Ізраїль була кровотеча у колежанки, туди на таксі обратно до лікарні . Не помогти . Історію хвороби требували . Добре що дівчата з готелю були з Вінниці, помогли :joy:наші кругом є))Принаймі ліки відпустять спокійно в аптеці Болгарії . Страховка там покриває не все . Якщо турист тим паче не все .
    На рахунок ваших діагнозів . Утворення в груді може уходить дійсно. Все від гормонального стану залежить та циклу місячних . Ваніни нирки. Якщо камінь , то його може бути сьоголні видно, завтра ні. Тому що ниркова будова така, що камінь може заховатися . Але Наталочка , якщо просто камінець, то його дроблять лазером , або ультразвуком , без всіляких втручань операбельних. Так лазер під наркозом , але це краще чим щось інше . Хелікобактеи не дуже добре, треба проліковуватися періодично . А так ходіть здорові. Ще молоді за хвороби думати . Ну діти то зрозуміло що є діти . Ваня нехай п’є побільше , рухається . Взагалі каміння це обмін речовин . Трохи руки на пульсі тримайте .

  • 4 комментария
  • Nothing 2 апреля 2023, 10:28 4

    @Nothing

    Картинка
  • Nothing 2 апреля 2023, 10:29 4

    @Nothing

    Картинка
  • Graceland 3 апреля 2023, 09:06

    @maksim Я знов вже ,бляха,:joy: голуб миру,у другій темі за мед.працівників потягну мазу.
    До речі,у мене ,2 дипломи,якщо що))
    Я була дуже здивована і той раз,коли подружка мені розповідали про стан справи у медиків на сьогоднішній день,і іншого разу,коли друга подружка,яка працює саме операційною мед.сестрою,розповіла ,що саме сьогодні у "неї" не було операції,бо лікарю потрібно 2 мед.сестри,іншої не знайшли і перенесли операцію !Взагалі каже,що відміняють цілі операції,бо молодших спеціалістів не вистачає.Отакої.Я навіть про таке і не здогадувалася.
    Колись також прийшла з сином на прийом,а мені педіатр жалілася,що їй важко,бо сестри не хочуть йти працювати до поліклінікі.І я їй щось там допомагала роздруковувати і записувати стосовно нас, звісно.
    Он і вище жінка пише,що і в Англії та сама проблема,не вистачає кадрів саме цих.

  • Ahava 1 апреля 2023, 20:19 35

    З прочитаного роблю висновок для себе.
    Краще України,може бути тільки Україна.
    Господи,бережи Україну,не дай її занапастити.:pray::pray::pray:

  • 7 комментариев
  • samsanty 2 апреля 2023, 00:16 3

    @Tatyana Податки в нас і так захмарні, що з зп, що з доходів, що з прибутку, та ви і самі знаєте, як підприємець. Проблема інша - малі зарплати (значить і малі відрахування), ухилення від податків (і чим більша організація, тим менше вона намагається податків сплатити), і розкрадання бюджету (те, що все таки зібрали, частково осідає в карманах хитрозроблених чинуш).

  • Tatyana 2 апреля 2023, 01:06

    @samsanty Немного не так, система в Канаде такая, что чем больше доходы, тем больше налоги , и если доходы маленькие , то доплаты от государства будут
    Вот и выходит , что очень утрировано все примерно живут одинаково , хотят тут и бомжей много тоже , и большинство людей тоже не довольные властью
    Те, если твои доходы небольшие , то страна тебе «заплатить», если очень большие , то налоги до 50 % процентов могут быть , очень утрировано с доходом 10009 вы получите 5000 и с доходом 5000 вы получите 3500 , с доходом 2500 вам еще что то вернут и тд
    Все пишу утрировано, но суть понятная )
    Это одна из причин , почему те же it в Канаде живут хуже , чем в Европе )
    Украинские налоги , совсем и не налоги , и большая часть все равно в тени
    У нас в стране большая часть товара серого , и самое интересное
    Что если начать работать честно , то окажется что совсем не выгодно , потому что страна в таком на особо заинтересована , и многие законы сырые , потому что оно никому не интересно
    В Украине может быть так, что предприниматель с доходом в 20 к и 200 к может оплачивать одинаково
    Вот в чем разница , и это систему надо менять , но есть много @ но
    Кому и как и когда это остаётся вопросом , а учитывая что у нас каждая власть не идеальная , не понятно как выйти на иной уровень

  • Tatyana 2 апреля 2023, 01:12 3

    @samsanty И очень много людей не защищены , и это проблема , которая беспокоит всех, что делать , если ты на сможешь работать
    Почему ты жил , портил , работал и ты совсем не защищен в своей стране
    Почему ты должен сам себя содержать , если всю жизнь ты платить налоги , почему люди должны собирать деньги на лечение своих детей , почему .. если для этого надо платить больше , то надо что то менять
    Я , как предприниматель, лучше бы больше платила и жила бы с мыслями , что я защищена , и я знаю почему я сейчас так много плачу
    а я не понимаю, куда идут те деньги , вообще не понимаю , чем мне эта поможет в случае чего
    Я понимаю , что ничем )) но хотелось бы :slight_smile:вот этот момент для меня единственный до войны , который заставлял думать , а что потом будет и как потом жить , что сейчас надо делать , чтобы и потом жить нормально

  • Marianna_ 1 апреля 2023, 20:54

    В Іспанії всі отримують медичне обслуговування. І громадяни і резиденти, і нелегали. Звісно різниця є в послугах і ліках, які покриваються. При невідкладних станах допомогу надають швидко. При тих які не вимагають, чекати можна рік. От як мій знайомий з болями в животі, чекав рік на фіброскопію. Моя знайома приїхала вагітна по тимчасовому захисту, то мала менше обстежень, ніж у мене, як людини яка сплачує податки( стоматологія і психолог). Але ставлення дуже гарне.
    Є звісно приватна медицина і за 50€ в місяць страхування можна отримати швидше обслуговування, але якщо без страховки, то дуже дорого.
    Але є лікарі до яких приходиш і вони тобі прямо кажуть, я не знаю що це)
    Різниця в тому, що тут всі працюють тільки по протоколу і ні вправо, ні вліво.
    Як на мене тут дуже велике навантаження на систему охорони здоров'я, через велику кількість пенсіонерів і нелегалів

  • Legendovna 1 апреля 2023, 22:46

    Напишу на русском,все таки так ещё быстрее пишется. За год в Германии к врачу обращались в принципе не часто. У нас в городке ( нам повезло) два семейных врача, запись если не срочно, то на завтра -послезавтра, если срочно, то примет в тот же день ( когда заболел Ромка и нужна была справка в школу). К ортопеду и окулисту записывались и ждали недель по пять наверное, но нам и было не критично. Сразу задают вопрос, есть ли жалобы, т.е. насколько срочно. Стоматологом мы очень довольны, это моего одногруппника с курсов мама,они уже здесь несколько лет ,открыли свой кабинет. В нашем городке стоматологи ужасные ( лично не были, но наслышаны). К гинекологу записывалась в декабре на февраль, мега довольна. Очень внимательная, сразу УЗИ делает,сама все смотрит. А вот подруге здесь повезло меньше. Забеременела не планово, решили оставлять ребенка , но тут прибавились проблемы с почками,начал идти камень. Да, ее быстро отправили в больницу,поставили стент, но состояние ужасное, уже который раз антибиотик пьёт... в очередной раз убеждаюсь, что это все зависит ещё и от определённого уровня везения

  • Nothing 2 апреля 2023, 16:50 2

    Можу дещо написати за Швецію. Лише те з чим сама зтикалася.
    Ми живемо у великому місті.Зразу ж після оформлення всіх документів і отримання статусу нам з комуни надіслали листа про те що ми маємо з'явитися в певний день в конкретний шпиталь(найближчий до нашого місця проживання).Там заповнили декларацію і мене прикріпили до сімейного лікаря,а дітей до педіатра. Зразу ж нам видали назначення на обстеження і аналізи. Це потрібно робити раз в рік в обов'язковому порядку,без цього обстеження у випадку хвороби оплати з соц.стахування не буде(можливо я не правильно пояснюю але так як я зрозуміла). Мене направили до гінеколога +узд, на рентген,Екг на узд молочних залоз,до офтальмолога,на узд черевної порожнини і щитивидної залози.І ще купа аналізів крові і заг.анал.сечі. Дітям теж дали направлення на аналізи, до офтальмолога,стоматолога,Екг узд черевної порожнини. Всі обстеження безкоштовно. Результати обстеження надходять безпосередньо до лікарів з якими декларація.На руки нічого не віддають і результати узд,екг не коментують.Тільки до свого лікаря.
    При необхідності до сімейного, і педіатра можна записатися або ж день в день, або ж на наступний день запис буде точно.
    Інші спеціалісти,ми поки що не зверталися але чула,що черга від декількох тижнів до року.Приватні клініки можна сьогодні на сьогодні, максимум завтра.Але ціна :pensive:...
    Стоматолог дітям до 18р(а зараз ніби прийняли закон що до 21р.Не впевнена. ) безкоштовно.При гострому болю приймуть протягом години,при записі максимум неділю чекати.Дітей стоматолог планово оглядає і лікує у школі.Потрібна лише заява з дозволом від батьків.Моїй доні полікували два молочних зуба.Вже майже рік пломби стоять.
    Для дорослих стоматологія платна і страшні гроші.Я їздили в гості до сестри в Польщу і там полікувала зуб передній в приватній клініці запис сьогодні на завтра(рентген+знеболювання +видалення нерва+чистка і пломбування каналу+рентген +пломба =1300зл/270євро).Лікар стоматолог з Києва і з відомої мені стомат.клініки.Для мене це було важливо.В Швеції лікування було б дорожче майже в двічі.
    Зверталася вже декілька раз до педіатра при вірусних захворюваннях у дітей.Зразу ж в кабінеті беруть кров на срб,глюкозу і морфологія крові.Не важливо їв чи ні.Якщо їв пишеш коли і що саме.Огляд впринципі як і в Україні (горло,ніс,вуха,аускультація,живіт пальпують,поверхневі лімфатичні вузли провіряють скрізь,тиск міряють, сатурацію і температуру).Коли аналізи готові-призначає лікування, видає рецепт і ліки видають безкоштовно по рецепту.
    Мої знайомі зверталися в SoR коли дитина поламала руку.Чекали в черзі годину.Але був відкритий перелом і дитина кричала від болю.Так би напевно чекали б довше.
    Інші зверталися при температурі 40 і рвоті.Чекали 3години в приймальному покої.Ригали в пакет.Але потім провели повне обстеження в лікарні і відпустили через 6годин лише після огляду всіх аналізів, кт бо була підозра на чмт у дитина побачили синець на лобі ,узд черевної порожнини призначення лікування. Весь час дитина лежала під капельницею.Мама сиділа поряд.Діагноз кишечний грип.З лікування призначили багато пити,ібупрофен,сорбент.

  • Graceland 3 апреля 2023, 08:58

    Ось цікава стаття від сьогодні
    https://lb.ua/society/2023/04/03/550762_zahidna_meditsina_proti_ukrainskoi.html

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Вернуться в Клуб