Втрата свідомості. Підліток.

Всім привіт. Пройшовши 7 кол пекла за 10 днів, вирішила поділитись досвідом, можливо комусь стане в нагоді і почую ваш досвід в цьому. Адже теми тут такі були і випадки обмороків в такому віці далеко не поодинокі. 

Отже, як все було. Почалось ще все з серпня, коли в дитини знайшли пісочок в нирках і збільшені брюшні лімфовузли ( тема про це моя попередня). Призначили лікування, прошло пів року, час перепровірити стан внутрішніх органів. Посадили дитину на дієту за три дні до УЗД, майже нічого не можна їсти, просилів на сивому супі, кашах на воді і парових тєітелькпх та омлеті. Ні тобі творожку з бананом, ні фруктику, ні каши на молоці, ні бутербробику, ні хлібчику, нічого мучного, солодкого, смаженого, копченого... Хотів їсти весь час, та кажу ти ж терпи. Вечір перед днем УЗД, приймає гарячу ванну, виходить в приприжку до мене, щоб обробить на пальчику лєвомєколжм, бо заусеницю надрав до запалення. Я оброблюю ранку і кричу, скільки можна оце таке робить , драть ті руки... і дитина пливе, я на нього, а він тухне. Хватаю під руки, щоб не вдарився , потух. Секунд 10-15 був у відключці. На мій крик прибіг чоловік, я в шоці, дитина впала, що сталося, серце мало не лопнуло в ту мить. Отямився. Каже, потемніло в очах, потім наче трошки проясніло, знов темніє,  моргнув і ось вже прокинувся долі. Швидка. Сахар в нормі, тиск 100/60 ( ну наче і норм для такого віку, до речі вік 13,7 років), прохододні та вологі ступні ( як ото спазм при температурі високій). Активний, веселий, нічого не болить, не паморочиться. Чоловік зайшов в ванну за 10 хв після випадку, каже там нічим дихать, пара й досі стоїть. Ранок. Поліклініка. УЗД. Пісок вийшов, ліміовузлів не бачить збільшених. Тут хоч видихаю.

 І пішла жара. Три неврологи ( бо я ще той панікер), аналіз крові, кардіолог, ЕКГ стоячи, лежачи, холтер на сутки, УЗД судин голови та шиї, УЗД серця, енцефолограма. Все зробили, окрім мрт( але я в усіх питала і ніхто не направив , кажуть не треба) Все в межах норм. ( до речі, лікар яка судини робила теж глянула ліміовузли, бо я ж розказала історію, через що все почалось), вона бачить збільшені, та каже вони спокійні і як остаточні, тобто типу скоріш за все перехворіли чимось інфекційним ). Лікування ніякого, звісно. Не приймати гарячу ванну, не переохолоджувати руки ноги, не перебувати на сонці довго , щоб не перегріватись, не пірнати . Ще в нас є іноді тикоїдні всякі рухи обличчя , зокрема водіння очима ( почалось з 1го класу), неврологи бігом нообути ноофени призначають, педіатр проти, і проти невролог з центру роботи з складними дітками. Тож п'ємо Сілєнту на травах і ще ввтаміни групи В треба. А ще здали аналіз на гомоцистеїн, він трохи завищений, завтра похід до генетика та по телефону вона сказала, що то не критично , оце зробила узд боюшної.... 

Ітог всього цього який ? Підліток худий і високий ( десь вже 175 см точно) , напівголодний в гарячій ванні і за 3-5 хвилин після ванни пливе. Всі лікарі схильні до перехідного віку , розширення судин, організм не встигає за ростом і маємо таку фігню. Після цього випадку чую багато історій, як з підлітками таке відбувається. А як ростуть ваші хлопчики дівчатка ?  Хтось має досвід подібних випадків ? Наташа Зуєва про Ваню писала колись, Наташа, якщо ти це читаєш, скажи як ваші справи, чи не було повторень ?  


Теги: потеря сознания, потеря сознания у ребенка

129 комментариев

  • Hungary2705 26 марта 2023, 10:30 12

    Мені 50 і я як Ваш підліток все життя.
    Не можна гарячу сильно вану. Ну і не їла дитина три дні.
    Я зараз хворіють,то теж при кожному підйомі з ліжка легкий обморок

  • Lapich 26 марта 2023, 10:46 1

    Да, ванну вже під заборону внесли )

  • Lapich 26 марта 2023, 10:46 1

    До речі і різко вставпти неможна, так . Одужуйте.

  • Mashenka 27 марта 2023, 07:19

    Аналогічно, читала як про себе в підлітковому віці... Я коли ванну приймала довго пісні голосно співала))) ще не можна різко нахилятися, пірнати, це було моєю біллю... Я переросла десь у 18, зараз без проблем приймаю ванну

  • Azalia 26 марта 2023, 10:31

    У меня так было лет в 15 и у дочки в 11-12. Обе астенического телосложения и низкое давление.

  • 1 комментарий
  • Lapich 26 марта 2023, 10:45

    @Azalia Я так испугалась, невозмодно передать. Никогла никаких жалоб у ребенка ни на головокоужение, ни на головную боль и такое..

  • Azalia 26 марта 2023, 10:59

    @Lapich У моей раньше тоже не было жалоб , а потом в маршрутке начала терять сознание - хорошо , что я с ней была ( ехали в школу). Я тоже сильно испугалась. Потом пошли на Спас в церковь и там тоже самое. Хотя есть очень хорошо и аппетит отменный , но давление низкое... и вот ...

  • Lapich 26 марта 2023, 11:00

    @Azalia И у моего аппетитт, ттт, не успеваю готовить )))

  • irenika 26 марта 2023, 10:44 1

    Мені все дитинство в душній ванній погано ставало, кілька разів напівпритомна двері відкривала... і дрсі в душному трапспорті можу попливти. Завжди писали ВСД), і поганий венозний відтік. По відчуттям так воно і є
    А у вас все до купи склалося: голодний, після гарячої ванни і різко вискочив... Я б теж перелякалася як мама, але сама від себе вже не лякаюся, просто вже відчуваю перші симптоми і реагую.

  • 2 комментария
  • irenika 26 марта 2023, 11:33

    @Lapich Його якось по-іншому називають, але суть та сама. Низький тиск, поганий кровообіг, о того ж у підлітків серце і судини часто ростуть повільніше, ніж м'язи... До речі, вперше знепритомніла я якраз років у 12

  • Lapich 26 марта 2023, 22:49

    @JuliaLesnaya 100% працює

  • Lapich 26 марта 2023, 22:49

    @irenika Та я розумію, самій ВСД ставили

  • Lynxx 26 марта 2023, 11:07 2

    О, знайомо, я кілька разів втрачала свідомість в перехідний вік, маму лякала. Навіть не після душної ванної, могла просто в транспорті або в магазині, або трохи пробігшись.
    Низький тиск.
    Потім переросла.

  • Lapich 26 марта 2023, 22:48

    Це капец. Я уявляю мамин мтан як воно ще і неодноразово було, я реально мало не зіцшла з розуму за ті секунди

  • amantis 26 марта 2023, 11:12

    в этом возрасте у сына были головокружения, пошел резко в рост, при этом была серьезная родовая травма, которая привнесла свой негатив.
    назначали на месяц кардонат, детскую смарт омегу, 2 раза в год, результат отличный.
    После 7 дневного приема уже не было ни головокружений ничего, что мешало бы ему чувствовать хорошо.
    Если у вашего сына энцефалограмма в показателях нормы, посоветуйтесь с врачем, на мой взгляд и то как это лечение помогло сыну, могу его порекомендовать.
    при этом здоровый образ жизни для подростков очень важен и питание и сон не меньше 8 часов, прогулка хотя бы 2 часа. Проблемы по здоровью и приём карбоната сыну не мешали заниматься футболом, мма, а сейчас уже 17 в тренажерном зале.
    Скорейшего выздоровления сыну!

  • 7 комментариев
  • amantis 26 марта 2023, 23:03

    @Lapich могу себе представить)) высокий и половина воды в ванной.. не любит душ? это ж реально классно, большая система квадратная (тропик дождь), как летний теплый дождик сверху или переключить на обычный, целенаправленный душ. и помыться и получить удовольствие)

  • Lapich 26 марта 2023, 23:24

    @amantis Не любит (( ванную любит. Я и сама душ не люблю.

  • Alinkamalinka 27 марта 2023, 00:18 1

    @amantis Сыну тоже кардронат назначали + витанго.Ставят ВСД+у него церебральная ангиодистония.Тоже высокий и худой,но у меня он ещё и кушает отвратительно.Ещё помню,что он с детского сада не переносил всякие утренники,толпу,шум.На учёт к невропатологу стали в первом классе,когда появилась нагрузка.Ещё у него пониженное давление.И после ванны тоже иногда бывает плохо и в жару.

  • JuliaLesnaya 26 марта 2023, 11:17

    Хе, приблизно те саме було в 11 років сина. Також любитель приймати гарячий душ. Перший раз впав у ванні, благо, я почула, наче шкаф впав. Прибігла, а він лежить, ледь витягнула, але він вже до тями приходив. Так як він впав і вдарився головою, швидка забрала нас одразу. Син не пам'ятав, чи він підслизнувся і впав, і в результаті втратив свідомість, чи навпаки, втратив свідомість, тому і впав. Обстежували тоді його також повністю, МРТ в тому числі. Все було в межах норми) Під час обстеження, після аналізу крові з вени, також втратив свідомість, як раз після аналізу зайшли в буфет медичного закладу, син каже дівчині, що хоче і тихенько осідає на підлогу, продавчиня там сама ледь не лягла))))), але швидко прийшов до тями, я вже не злякалася. Але я взагалі не панікер, теоретично я знала, що таке буває у багатьох, а син має генетично вразливу судинно-серцеву систему, моя мама також досить часто в молодому віці " літала", вона досі щипає себе за ногу, щоб відволіктись, коли беруть кров з вени, бо відчуває млосно. Коротше, у підсумку все добре, але то був період дуже стрімкого росту сина, і дуже активної гормональної перебудови, до чого додалося і психологічна вразливість, ПА, як наслідок курс підліткової психотерапії і все таке.
    Зараз сину майже 15. Психологічно він дуже зміцнів, під час війни іноді веде себе адекватніше, ніж деякі дорослі)) Але про нові гормональні зміни можна робити висновки з настрою, поведінки, запаху з рота, бажанню їсти і що саме. Ось зараз, здається, новий етап, бо щось знову здоров'я посипалося. Нудота, головні болі, слабкість, я навіть запідозрила стрибки цукру,а лікар ще й направила до Центру серця, бо щось їй звичайна кардіограма не сподобалася. Частина обстеження вже пройшла, поки все добре, всі загальні аналізи, цукор і таке інше. Кардіолог в Центрі серця взагалі сказала, що те, що не сподобалося сімейному лікарю - норма в підлітковому віці. А сімейна сказала, що майже всі підлітки зараз з такими скаргами та синцями під очима, це саме від фізіологічних змін + мала фізична активність, мало перебувають на свіжому повітрі + стреси, особливо зараз. Але краще все перевірити, звичайно.
    Щодо УЗД ШКТ, на цьому тижні також маємо попасти на діагностику, ну прямо такої жорстокої підготовки до цього ніхто не вимагає, просто просять не їсти того, що викликає бродіння чи газів, умовно дієта 5, але без фанатизму, ну нехай один день більш жорстоко, але ніяких голодних непритомностей)
    Ще раз повторю, я не панікер і не фанат бігати по кожному пуку, але так, навіть в проф переліку обов'язковиз вікових обстежень вік 14-15 йде максимум лікарів, недарма. Отже з впевненістю, що все добре і це син просто росте ( коли він вже повністю виросте???)))))) ще добємо весь призначений перелік лікарів, а там і літо, "солнце, воздух и вода помогают нам всегда! " :grin:
    Все буде в порядку у вас також, от побачите, це просто потрібно пережити, філософськи пережити, я би сказала))))

  • 12 комментариев
  • JuliaLesnaya 26 марта 2023, 15:59

    @irenika Дуже рада за Вашу дівчинку і Вас) Так, вірно помітили, бувають такі стани, коли потрібно плюнути і все змінювати, бо гірше вже не буде. А головне, після таких рішень, і особливо, коли воно було на краще, з'являється впевненість у своїх рішеннях, зникає страх змін. Тепер наші діти знають, що все можна змінити, коли щось не складається, коли погано. Що можна обирати людей, колектив, які тебе оточують.
    Нехай росте впевненою і здоровою!
    Нехай всі вони такими ростуть)

  • JuliaLesnaya 26 марта 2023, 16:12

    @irenika От я, певно, шкодую, що не пішла за романтикою свого вітру)) , а послухала батька. І хоча я дуже подібна на нього, думаю, він розумів це і тому дав таку наполегливу пораду, але то була помилка загалом . То ж тепер я не хочу нашкодити своїй дитині , але все одно, помилок не уникнути, скоріш за все, питання, щоб їх можна було виправити та правильно використати досвід помилок.

  • irenika 26 марта 2023, 16:38 1

    @JuliaLesnaya Дякую) і вашому Геннадію удачі)

  • SSSSS 26 марта 2023, 11:18

    Моя донька, коли худла і на дієтах сиділа теж падала в обморок після гарячого душу. Декілька разів було. Зараз вже 18, погладшала, не падає)

  • Lapich 26 марта 2023, 22:44

    Та я вже сто раз пожалкувала, що строго притримувплись рекомендацій перед узд

  • Dominika77 26 марта 2023, 11:28

    Я в підлітковому віці втрачала свідомість у гарячій ванній, з тих пір не приймаю ванну, тільки душ. Також втрачала свідомість, якщо довго не їла. Був діагноз ВСД...

  • Lapich 26 марта 2023, 12:42

    Чоловік каже, то не той голод, об втратити сідомість. Ага, думаю, три дні втричі мене калорій получала дитина.

  • Nothing 26 марта 2023, 11:29

    Я теж втрачала свідомість в перехідний вік.В душних кімнатах коли потрібно було довго стояти ,в забитому автобусі влітку.Після гарячої ванни,сауни теж запаморочення і передобморочний стан навіть зараз.В душних приміщеннях довго не можу стояти робиться погано.

  • Lapich 26 марта 2023, 12:45

    Да, багато випадків, я поки не стикнулась то і не знала, що так часто це

  • Nik87 26 марта 2023, 11:30

    Мені 35 і теж після ванни падаю. Німіють ноги шумить в вухах, темніє в очах і все. Чоловік може там валятися часами в тій воді, а я залізла швиденько помилась і все. Якщо довше лежати то тільки в воді температури свого тіла.
    Вранці як прокидаюся потрібно полежати ще хвилин 15 бо якщо відразу встану, буду лежати на полу і до кухні не дойду...

  • Lapich 26 марта 2023, 12:44

    Ого, нічого собі. У мене теж бувають запаморочення від різки вставань, та не такі жорсткі

  • Viktori_a 26 марта 2023, 19:00

    В мене все так як і у Вас, тільки душ

  • ChildrensPlace 26 марта 2023, 11:35

    Юля заспокоїти хочу, у мене точно так як у твого сина був підлітковий вік. До речі так і не переросла)))) В спеку постійно відключалась. В душних приміщеннях, тому вану ніколи не приймаю, бо після неї як п'яна. Все життя холодні кінцівки не скажу що то норма, але живу. Плюс якщо дитина активна то повинна їсти цукор, хоч якусь цукерку. Ти 3 дні йому дала строгу дієту, ось і єфнкт. Стосовно тиків, ви не знайшли їх причину, а вона точно є. З сином проходили через це.

  • 4 комментария
  • ChildrensPlace 26 марта 2023, 13:28

    @ChildrensPlace Доречі спитала у малого в душі сидить по 30 хвилин, чи нормально себе почуває, каже іноді ні))) тож прочитала лекцію

  • ChildrensPlace 26 марта 2023, 13:28

    @ChildrensPlace Малому 12 років стрімко росте

  • Lapich 26 марта 2023, 14:20

    @Nothing Ми пили Сілжнту колись і дійсно гарно помогала

  • ksskss_10 26 марта 2023, 11:39

    доброго дня. по перше хлопець у перехідному віці, по друге горяча ванна, та плюс больовий поріг міг бути. все разом зіграло.

  • Lapich 26 марта 2023, 12:47

    Можливо. Я сподіваюсь саме на все це.

  • Vodolejka 26 марта 2023, 11:41

    Мій почав активно рости десь в 10 років і почав боліти живіт без причини. На УЗД виявили збільшені лімфовузли, аналізи в нормі, лікарі одразу наголосили, що через скачок у рості, глистів не знайшли, але я таки його пролікувала, гірше не було. Я тоді була на 7 місяці вагітності і добряче перенервувала, коли кілька разів забрала його зі школи з болями, потім тягала по лікарях...потім сама попала на збереження з високим тиском... Зараз 13,5- зріст теж десь 170, худий, блідий, стриї на спині такі, ніби його батогом били. Мій бува на вихідних довго спить, потім збудили кудись їхати чи допомогти, бо приватний сектор, так теж голова крутиться. Їсть багато, голодним не тримаю. У мене і чоловік свідомість втрачав не раз при різкій зміні положення, бо тиск низький і типу кров повільно функціонує.
    Здоров'я Вашому синочку. Це підлітки, це треба пережити. Але краще "перебдіть", бо пропустити проблему недовго. Доречі у мого вже ріст зупинився, і розмір ноги вже з осені взуття того ж розміру купили, а то було кожні півроку десь на 1см, в 12 років в чоловічому магазині взуття купляли.

  • Lapich 26 марта 2023, 12:49

    Дякую, що ділитесь досвідом. В нас зараз нога теж рік на місті, вже 42 розмір .

  • ChildrensPlace 26 марта 2023, 13:30

    @Lapich Блін моєму 12 та розмір 43 далі навіть страшно:grinning:

  • Gorlova 26 марта 2023, 11:47

    Ви здавали вальпроєву кислоту? У нас теж саме було тільки не після ванної, а просто після порізу руки, кілька разів він отак впав і ми пішли до невролога який назначив нам пити "депакін ентерік". Ці ліки назначають також хворим на епілєпсію. Це допомогло, підвисило показник вальпроєвої кислоти, але ми через рік прийому вирішили піти к іншому неврологу. Бо цей препарат не можна різко кидати пити, а син втіхаря перестав його іноді приймати, бо ненавилив пити таблетки і просто робив вигляд що пив. А потім знов поріз і він знов втрачає свідомість. Інша лікар сказала що цей препарат не треба було приймати бо від нього дуже багато різних побочок і прописала нам вихід з нього, це зайняло пів року. От зараз пройшов рік як ми повністю перестали його пити і обмороків не було. Ця лікар сказала що з цим станом просто треба навчитись жити, навчитись реагувати на обморочний стан, сідати щоб не грохнутись з висоти, пити теплий чай, ніколи не бути голодним, менше екранів і компьютерних ігр. Ми робили з самого початку МРТ щоб виключити все найстрашніше, там все ок. А коли виводили препарат робили ЕЕГ. Це якщо коротко про наш досвід

  • 3 комментария
  • Gorlova 26 марта 2023, 12:19

    @irenika це трошки інше. тут саме больовий синдром. про істроії про втрату свідомості при сдачі аналізах я знаю, але у нас такого не було. і ще тригером було що у нього при втраті свідомості тіло кам'яніло і зводило кінцівки

  • irenika 26 марта 2023, 12:27

    @Gorlova А, ну може.. в мене саме від виду крові від порізу чи проколу

  • Lapich 26 марта 2023, 12:50

    Ні, такий аналіз не здавали. А на МРТ не направляють, я питала лікарів.

  • Rossa 26 марта 2023, 11:58 1

    Дякую, що пишете, а то теж є перехідняк

  • Wild_fairy 26 марта 2023, 12:07

    При тіках фенібут з прикриттям дійсно допомагає, як і при заїканні, але його пити треба грамотно. Астенічний синдром зараз в багатьох дітей , бо сидячий спосіб життя, через це й дисбаланс в роботі симпатичного/парасимпатичного відділів нервової системи, а звідти втрата свідомості, носові кровотечі, все те, що в нас називають ВСД

  • 5 комментариев
  • irenika 26 марта 2023, 14:05

    @Wild_fairy Так от я вже думаю, що то якраз не через судини, бо загострюється під час стрибків росту і гормонів... Тому й питаю

  • Wild_fairy 26 марта 2023, 18:44

    @irenika Зараз нічого судинного не даю, він пропиває ноотропи плюс загальноцміцнююче, як вітамін. Хочу вернути басейн, хоч раз на тиждень, щоб серцево-судинна система тренувалася

  • irenika 26 марта 2023, 19:01

    @Wild_fairy Дякую, полумаю ще в цей бік

  • Larik23 26 марта 2023, 12:21

    У меня так же было в этом возрасте и я тоже высокая.Прихолила с тренировки после бассейна и падала дома в полуобмороке.Тахикардия была,бросила спорт.

  • Lapich 26 марта 2023, 22:37

    Получается, от нагрузки было

  • cheesecake 26 марта 2023, 12:36

    У мене багато дітей та дорослих, в тому числі мій чоловік, син та похресниця, які не можуть приймати вану. Бо за кілька хвилин стають червоні і " пливуть"
    Якби я свого 12- річного парня вчасно не погодувала б, то він би мене з'їв)
    Колись попали в лікарню з суглобами. То кожен день привозили на каталці дівчат-підлітків. Всі з втратою свідомості. Їх так багато було, що одну дівчину положили до нашої хлопчачої палати, бо не було місця для неї.
    Все що ви сдали- то на добро. Хоча б знаєте що з дитиною, який стан, за чим слідкувати.
    Нам теж свого б перевірити, щоб спати спокійно, а все відкладаємо. Дякую, що написали!

  • Lapich 26 марта 2023, 12:58

    Для мене просто шоком було, ми ж щодня у тій ванні. І добре, що не в воді втратив свідомість.

  • Justyna 26 марта 2023, 12:39

    Чомусь акцентують увагу на зріст, я 1.56, але в підлітковий вік втрачала свідомість не порахую, скільки разів. Різко встала - вирубилась, так само гаряча ванна, день на сонці по базару з батьками на закупах, день в дорозі так само, болючі місячні туди ж, в перші дні просто помираєш. Була худа, аж напівпрозора, в профіль не видно було.

  • Комментарий удалён

  • Lapich 26 марта 2023, 12:58

    А він і зудмй, і високий. При рості десь 175 вага 55

  • prostoMira 26 марта 2023, 12:47

    В 13-14р пам‘ятаю,що зі мною було схоже. Ставили діагноз ВСД, мама всюди мене возила,лікарі розводили руками. Лікування не було,бо не знали,що лікувати. До речі, я дотепер чутлива до душних приміщень,гарячої води. Краще обмежте це синові. Недавно я готувалася до операції по видаленні щитовидки і знайшла свою дитячу медичну карточку. У той час,коли ставили ВСД, я проходила обстеження в багатьох спеціалістів. В карточці був запис ендокринолога, під питанням був АІТ/гіпотиреоз. Лікування не було призначене. Через 10р АІТ заявив про себе і на все життя) До чого я,може вам ще ЩЗ обстежити?

  • Lapich 26 марта 2023, 13:02

    Ми два роки тому обстежили планово щитовидну, то в нормі була. Зараз не сказав ніхто. І я була позавчора у саого ендокринолога, розказаоа їй за малого, то вона не сказала перевірити його.

1 2
Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Вернуться в Клуб