"Вина вижившого"

Якщо ви відчуваєте вину бо виїхала на західну, бо виїхала за кордон,  бо не виїхала і наражаєш дітей на небезпеку, бо не виїхала але ніхера не робиш, сидиш вдома і боїшся, бо робиш але недостатньо і т.д. Кожен з нас може написати своє "бо" в психології це називається "вина вижившого". І це нормально, всі емоції, почуття, реакції які зараз ми всі переживаємо це нормально, не нормально те що нас боблять, вбивають і все те, що творять орки.

Чим загрожує нам почуття вини.

Вина є почуттям яке концентрується внутрішньо і розрядка відбувається у вигляді агресії, так як по об'єктивних причинах ми не можемо на пряму висловити агресію тому хто в ній винен, то під роздачу попадають ті, хто поруч, потім ми розуміємо, що були не зовсім праві і знову виникає вина, і так по кругу. Якщо ж ми не дозволяємо собі розрядки, то вина вилазить нам у вигляді неврозів або психосоматичних захворювань.

Як справлятися з почуттям вини.

Допомагайте іншим, це може бути будь-яка допомога, фінансова, матеріальна, фізична, інформаційна, психологічна. 

!!! Головне не обесцінюйте свою допомогу, пам'ятайте що мільйон без однієї гривні це всього лише 999 999 грн. Ваш кусочок хліба чи стакан води комусь може врятувати життя, ваш старий светер, який стидно комусь віддати може врятувати когось від переохолодження, ваш пост може повернути комусь віру в життя, людей, бойовий дух і т.д., ваш лайк чи коментар підтримує автора, і не дає йому обесцінювати свій вклад.

Допомагаючи іншим ми піднімаємо собі самооцінку, повертаємо відчуття контролю, тобто допомагаємо собі.

Всіх вас обнімаю і вірю ми переможемо!!!

3 комментария

  • LydmilaLiman 22 марта 2022, 22:00

    Пробачте, може не в тему...
    Сім'я переселенців з України(м.Харків) шукає окреме житло в Лепцигу. Ми -українці, чоловік - 62років (пенсіонер), жінка - 47років (вчителька). Порядність гарантуємо. Невелика квартира(1 кімната та кухня,+ санвузол) або будиночок в передмісті зі зручностями. Розглянемо всі пропозиції. Леонід і Людмила
    P.S. Щодо почуття вини, ви праві: "гриземо" потихеньку один одного як ті павуки у банці... Докори(упреки), пробачення і знову з початку... Замкнене коло якесь...

  • Alladr 22 марта 2022, 22:30

    На жаль, я нічим конкретно Вам допомогти не можу, але вірю, що хтось побачить Ваш пост і допоможе Вам. Нехай щастить,

  • Alladr 22 марта 2022, 22:32

    Бережіть себе і рідних. Продублюйте і головному клуб, там більше людей побачить і швидше допоможуть.

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Вернуться в Клуб