Богдан-Ігор Антонич. Три перстені

"Я розумію вас, звірята і рослини,

я чую, як шумлять комети і зростають трави.

Антонич теж звіря сумне і кучеряве."

"До істот з Зеленої зорі" Б.-І. Антонич

РУЛу жовтні був присвячений Антоничеві та його поезії. І якщо ви ще не читали його, почніть з енциклопедії від всл "Антонич від А до Я".Для дітей є чудове видання від "Веселки".

​​​​​​Ось збірка, яка була запропонована для спільного читання й обговорення

У коментарях не буде традиційного обговорення, поділеного на гілки з питаннями. Сьогодні пропоную просто поділитися враженнями про письменника та його творчість.

13 комментариев

  • Profesora 28 октября 2020, 11:20

    Лесю, як завжди дуже вдячна за Ваші теми))) у нас є тільки росте хлоп'я мов кущ малини веселковське, і я частенько називаю так свого сина))) збірка мене зачаровує імалюнками, і незвичними метафорами поета, Юрій Андрухович мене познайомив з Антоничем, в мене ще років 10 назад був літературний роман з Андруховичем, я була просто закохана в його прозу, а він пристрастрасний шанувальник і популяризатор його поезії,от так я і дізналась.

  • 1 комментарий
  • Profesora 28 октября 2020, 11:32

    @Profesora Ще напишу, чому люблю Антонича, бо в мене таке відчуття, що він протягає руку і десь у космосі бере свої метафори, порівняння, ну тобто напряму, ніби от спочатку булоттак як в Антонича, так люди все називали, такі в нього точні для мене відповідники відчуттям і діям, і назвам всього у світі, а потім люди все переінакшили і загадили))) і все збідніло))) тобто Антонич для мене якесь Боже, космічне дитя, яке все знає. Ну і його поезія, це та мова, яку нам загадили, коли читаю його прозу, бо для мене його поезія це віршовані романи, тобто та мова, яка була і яку ми втратила, образність зашкалює і синонімічність.

  • le313 28 октября 2020, 13:30

    @Profesora Дякую за такі щирі емоційні коментарі! Перший абзац – то про мене :grin:! "12 обручів" точно закохують в Антонича. І мені кортить прикупити поетичні збірки Антонича і почитати той його незакінчений роман. До речі, мої діти просили читати їм і оту від всл, і потім безкінечно "Росте хлоп'я..."

  • belostok 28 октября 2020, 22:11 1

    @Profesora И вот мне тоже захотелось почитать...спасибо за Ваши комментарии.

  • le313 28 октября 2020, 22:50

    Коли почала читати "Три перстені" ніяк не могла намилуватися красою Антоничевих описів світу. Але чим далі читала, тим складніше ставало, застрягла. Потім відклала збірку, прочитала біографію з вікіпедії. Тоді взялась за всл "від А до Я". І все! Антонич підкорив мене навіки! І своїм стилем життя, і творчістю. Збірку віршів дочитала із натхненням та захватом. Най-най-найбільше мене приймає оцей віршик на три рядки, що стоїть напочатку цього допису. Бо кожен з нас трохи "звіря сумне і кучеряве". Мені захотілося зробити так, як Антонич, список куплених книжок і список прочитаних книжок (наприклад, у листопаді), щоби скорегувати своє книжкове життя. А "Над книжкою поезій"!!! Та ж кожен читач впізнає там себе, навіть якщо читає лише прозу. Чекала, що Антонич – щось складне і незрозуміле. Отримала суцільний захват, ключі від світобудови, спокій і врівноваженість.

  • Missis 28 октября 2020, 23:38 1

    Спасибо!

  • le313 29 октября 2020, 00:08

    Будь ласка! :innocent:

  • Kosmonatka 29 октября 2020, 21:03

    Ох, класна-класна-класна!
    "Я розумію вас, звірята і рослини,
    я чую, як шумлять комети і зростають трави.
    Антонич теж звіря сумне і кучеряве." - круть))
    Лесю, я в захваті від Вашого читання та книг. Дуже вдячна, що ділитесь, показуєте, пишете! Ковток свіжого цілющого повітря!

  • le313 30 октября 2020, 11:28

    :sparkling_heart: дякую, Наталю! Щиро тішуся, що мої огляди Вам цікаві.
    Антонич заворожує :milky_way:

  • Paula_X 30 октября 2020, 00:30

    Большое спасибо! "Росте хлоп'я мов кущ малини" у меня была (хотела даже показать вместе с другими украинскими стихами), а вот об этом замечательном издании от Старого Лева не знала , просто супер, первая книга украинского издательства, от которой я в таком восторге. Да еще и какого поета!

  • le313 30 октября 2020, 11:33

    Будь ласка! Радію, що показала щось цікаве для Вас. У всл є серія таких біографій (ще Франко, Шевченко, Сковорода і Шептицький). Там різні автори і різні художники. Але я ще інших не читала.

  • Paula_X 30 октября 2020, 20:42 1

    @le313 В "Книгарні Є" продолжаются скидки, надо заказывать. Прекрасная книга, все смотрю и смотрю...

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Вернуться в Клуб