#РУЛ Павло Загребельний

Всім привіт. Як і обіцяла пишу про Павла Загребельного. Коли побачила цей марафон, то дуже зраділа. Адже я ну дуже люблю його твори. Більшість з вас звісно знають його відомі і неперевершені твори "Роксолана" і "Диво". Я їх теж читала і залишилися під великим враженням. 

Але сьогодні я хочу розповісти про інше його неперевершене творіння - " Євпраксію".

Події в романі відбуваються на межі XI–XII століть. Онучку Ярослава Мудрого київську княжну Євпраксію, коли їй було лише 12 років відправляють до Німеччини, щоб вона стала дружиною маркграфа Північної Саксонії Генріха Штаденського Довгого. Коли Євпраксії виповнилося 15 — вони одружуються. Але вже через рік Євпраксія стає вдовою. Генріх IV — імператор Священної Римської імперії, зачарований її вродою пропонує ій руку та серце, і Євпраксія стає германською імператрицею. Але доля молодої жінки складається трагічно: на чужині вона зазнає тяжких принижень і страждань. 

Мені дуже сподобалось, що автор чергував глави про Євпраксію і глави де цитував літописи різних країн. Дуже сподобались його слова про церкву та владу, як він описав боротьбу папи та Генріха, боротьбу за владу над людьми, їх жадобу і зверхність. Шикарні описи суспільства як і княжого двору, так і замки на скелях німецької знаті, й вежі серед сонця Італії.У творі не слід шукати історичної достовірності. Окрім історичних постатей, постають перед нами і долі тих хто їх оточує. Хоч їхні долі проходять лише пунктиром, але на їх прикладі гарно видно відношення можновладців до простого люду.Хочу навести декілька висловів, які мені дуже сподобались. 

#В принципі кожен з нас і так мабуть знає про це, але людина таке створіння, якому потрібні підтвердження його думок#

#Мучеників було завжди багато, мудреців мало#

Читайте бо ми того варті

10 комментариев

  • Gvelana_Anna 9 августа 2020, 21:11

    Дякую, почитаю!

  • Nat_Str 9 августа 2020, 21:36

    Дуже дякую! Теж захотілось читати Євпраксію! Читайте, бо ми того варті - це просто круто!

  • le313 9 августа 2020, 21:52

    У юності дуже любила історичні романи! Але із Загребельним не склалося: почала його Роксолану, не осилила. Зате із задоволенням прочитала "Роксоляна" Осипа Назарука. Мабуть, до Загребельного треба було дозріти.
    Безмежно дякую за огляд :heart:. Зацікавили! Вже завантажила Євпраксію.
    Тепер не знаю, чи вистачить століття, щоби перечитати те все, що хочеться :see_no_evil:

  • 1 комментарий
  • le313 9 августа 2020, 21:55

    @Ioaana Дякую, нотую! Про Хмельницького? Зрештою, йду поґуґлю :upside_down:

  • le313 9 августа 2020, 21:56

    @Ioaana Насправді цікаво:
    У романі «Я, Богдан» зображено драматичні події національно–визвольної війни українського народу проти польської шляхти (1648–1654).
    Епічна масштабність, широта, виразно–полемічний стиль роздумів центральної постаті — гетьмана Богдана Хмельницького — роблять роман цікавим, динамічним, сповненим непередбачених злетів, оман, суперечностей, через які доля веде головного героя.
    Твір написано від імені самого Богдана Хмельницького, який оглядає свій життєвий шлях до і після смерті — «у славі».

  • Ioaana 9 августа 2020, 22:03 1

    @le313 Ага, про нього самого.

  • bondarka 10 августа 2020, 11:47 1

    Цiкаво, дякую за огляд! Теж колись полюбляла iсторичнi романи, та давно вже не читала нiчого з цiєї тематики.

  • valusenka 11 августа 2020, 13:05 2

    Дякую, було цікаво прочитати! Читала його тільки Роксолану і то, не встигала за швидкістю програми і довелося останню частину одним оком тільки глянути. Мені вона здалася важкуватою, не дуже сподобалась. А от Роксоляна Назарука, про яку згадали вище, пам'ятаю дуже сподобалась! І об'єм маленький, і написана простіше)

  • Olga08 12 августа 2020, 08:00

    Дуже цікаво було почитати ваш огляд, дякую! І вислови такі, на всі часи, як кажуть...

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Вернуться в Клуб