Поговоріть зі мною, можливо я дуже прискіплива?

Маю кілька книжок видавництва Ранок Активний Розвиток Талантів. По оглядам та при пролистуванні вони мене підкорили. Цікава інформація, гарні малюнки, простими словами про складне. А ось почали по ним займатися і моя любов похитнулася. Кота люблю, а з іншими відносини набагато складніші. Число та цифра. Енциклопедія-комікс. Замурчательна книга. Рекомендую всіма чотирма лапами і хвостом. Моєму 6 річному сину зайшла на Ура! І якщо при першому читанні ми випускали історію, то на сьогодні (а сьогодні йому виповнюється 7) книга опрацьовується повністю, ще й доповнюється лепбуком від Тетяни tavika.ru. Для зацікавлення математикою брала невеличку Складаю приклади з чарівною лупою. Ця нам теж дуже сподобалась. Головний мінус - швидко закінчуються приклади))) А тепер серія Дітям про науку. Почну з книги Біологія. Тут місцями я дописувала трохи додаткової інформації (саме для себе, ніяких претензій до видавництва не маю, бо це те що цікавило мене чи дитину в якийсь момент). Більша частина тексту адекватна. Є трохи спірних моментів, але й самі біологи в них не можуть прийти до єдиної думки. Наприклад, про кількість царств. Їх 5 чи 6 (в книжці розповідається про 4, протисти випали, і я розумію чому, бо пояснити дитині, що це дуже важко). Тому я роздивляючись з дитиною ці сторінки кажу про 4 найвідоміші царства))) Не дуже мені подобається поділ насінних рослин на хвойні та листяні, або квіткові. Я ж не проти спрощення, випустемо Гінкгоподібні, Саговники та ін. Але хіба хвойні та листяні не відносяться до дерев та кущів? Можливо хтось знає про листяні трави? Листяні це ж не синонім квіткові. Схиляюсь до думки замалювати слова Листяні коректором і заспокоїтись. Якщо я не права, то підкажіть де почитати вірну інформацію. Йдемо далі. Вчитуємось в інформацію. "Земноводні дихають шкірою, яка завжди залишається вологою." І питання від дитини: "А навіщо тоді жабі ніздрі?" Бо вони дихають не лише шкірою, а й легенями. Не зовсім зрозуміла приклад нелітаючих птахів. Точніше підпис. Чому просто баклан? В Україні баклани літають, самі бачили на власні очі. Єдиний вид бакланів, що не літають називається баклан нелітаючий і живе на Галапагосах. Вже б підписали вірно... 3 зауваження на 32 сторінки - непоганий результат для ранківської енциклопедії. Допишу ще один мінус. Книга в нас 2 місяці, далеко не мандрувала, а обкладинка вже відклеюється(

Настав час познайомитися з Географією. Географія. Дітям про науку. В цій книзі я побачила для себе багато незрозумілостей. Читаю і не можу сама собі пояснити, не те що дитині. Нагадую, серія Дітям про науку позиціанує себе як інфографічне видання, тобто малюнки-схеми несуть таку ж важливу інформацію як і текст. Відкриваємо книгу. 4 сторінка - тадам! Знову індійці-індіанці. Це ж навіть не смішно, хоча в мене нервовий смішок при читанні вирвався. Хто не знає чому, ласкаво прошу до цієї світлини - клацЦю проблему я вирішила завдяки клапану. Зверху в мене індієць, а на звороті кілька індіанські уявлень про Землю. Аж цікаво, всі (особливо діти) в повсякденному житті користуються діамантами? Почуваю себе жебрачкою якоюсь( бездіамантовою(Роздивимось мапу в куточку. Червоні - то гори, зелені - рівнини, а жовті? Ярки, пагорби? Що казати дитині? Я вигадала, що це незначні зміни рельєфу. Усі зі мною згодні? А це взагалі перлина: "Із будь-якої точки планети можна потрапити в іншу по воді". Ось сиджу я на кухні (перша точка) і хочу потрапити на вершину Говерлу (друга точка). Як це зробити по воді? А ніяк. Хіба що вийти в дощ, потім плисти річками, морем, знову річками, дійти до витоку Прута  і знову чекати на дощ))) щоб йти по воді. Пропоную замінити на фразу: "З будь-якого материка планети можна потрапити на інший по воді". Заморилися? То трохи відпочиньте, бо я продовжую. Дивіться які інфографіки, оце глянув і одразу зрозумів що таке русло, що таке гирло, що таке притока. Усе ж на малюнку зрозуміло.))) Я потім сюди сторінку з Федієнко закину, там не інфографіка, але ж який малюнок. Для прикладу сторінка з Моя планета Земля Василь Федієнко (Видавництво Школа) Далеко не відходимо. Що тут в нас про озера. Кажете вода нікуди не тече, на місці стоїть. Хм-м-м. Так, є такі озера - безстічні називаються. А є ще й стічні - з яких витікають річки. І яких з них на світі більше важко сказати. Прокоментуйте хтось цю фразу про силу сонця. Як Сонце може світити з різною силою? (старший син подав ідею для сатиричного коміксу). Я гадала, що Сонце світить однаково, питання лише в тому як сонячні промені (під яким кутом) падають на Землю. Прислухаюсь до будь-якого зауваження з цього приводу. Можуть же відрізнити індіанців від індійців))) Увага! Сенсація! Річка Міссісіпі обєднала Гудзонову затоку з Мексиканською. Викиньте старі підручники та атласи, вони всі неправдиві... Доречі, роздивлялась ВСЛівські Карти Мізелінські й побачила помилку. Насправді не все так погано (але часом подача інформації дивна). Сподобалось, що книги серії доповнюють одна одну. Що в книзі є сторінки про Україну. Доопрацювати і буде гарна книга. Хоча після Географії бажання купувати наступні книжки серії (в анонсах була астраномія і ще щось) суттєво зменшилось. А ось другого Супер-кота точно візьму. 

44 комментария

  • Kreminski 14 декабря 2019, 09:19 2

    Ви, як завжди:bouquet: Люблю ваші огляди:hugging: чудовий початок суботнього ранку:grinning:
    Я на цю серію дивилася в «Книголенді». Мене не вразила:sweat_smile: а взагалі намагаюся «Ранківських» книг оригінальних пізнавального типу не купувати:joy: на жаль, далеко не така розумна, як Ви, у галузі біології та географії))) то треба думати, що читати:sweat_smile:

  • 4 комментария
  • IrinaSav 14 декабря 2019, 10:35 1

    @Kreminski За гирло і притоку+1000! Вони відрізняються тільки тим, що течуть з різних боків від човна, судячи з малюнку!!!

  • Marys 14 декабря 2019, 11:56 1

    @Kreminski Дякую, Супер-кіт послабив мою пильність.

  • Marys 14 декабря 2019, 12:35 1

    @IrinaSav Ще над річкою розташовано малюнок льодовика. Дивишся на нього і розумієш - це 100% води суходолу)))

  • katri123 14 декабря 2019, 10:10

    Цікаво, а хто Ви за освітою? У вас мегамозок:thumbsup:

  • Marys 14 декабря 2019, 12:38 1

    За однією з вишей - вчитель біології та хімії.
    У нас у всіх мегамозги, тільки профільність різна)

  • Profesora 14 декабря 2019, 11:34 5

    Машо, я просто скромненько постою і понасолождуюсь інтелектом розумної людини.

  • Marys 14 декабря 2019, 12:40

    Завжди рада бачити) Джорджа перечитую, про подарунок пам'ятаю

  • Profesora 14 декабря 2019, 14:21

    @Marys Так, я чесно чекаю Джорджа:blush:

  • Profesora 14 декабря 2019, 14:21

    @Profesora Вашого огляду:blush:

  • Irisa 14 декабря 2019, 12:42

    Завдяки коментарям вище, трохи піднялась самооцінка в мене))
    Ви дуже круто все розібрали. Я не така пильна, треба бути уважнішою з цими книжками!...

  • Marys 14 декабря 2019, 21:38

    Видавництва привчають до пильності)))

  • HoAnna 14 декабря 2019, 12:43 1

    Ой, Марі, дякую за такий розгорнутий відгук! Я теж хотіла ці книги про біологію та географію... І структура є, і основи подано, але оці помилки... Я напевно їх і не помітила б якби Ви не показали :grin::grin: Про індійців - це якась лажа... Ви можете запропонувати видавництву свій стікер!!! Щоб він йшов в доповнення до книг :joy::joy::joy: Про діаманти ще смішно вийшло))) А от про Міссісіпі - це явно груба помилка... Дякую, що все це показали!! Якщо їх все-таки придбаю, то вже хоч буду знати про всі ці нюанси))

  • Marys 14 декабря 2019, 22:52

    Будь ласка
    Саме структурністю мене й підкупили, ідея гарна,а з наповненням місцями якось не вийшло (
    Насправді індієць змальований з їх же книжки про числа)))

  • Kosmonatka 15 декабря 2019, 11:54

    @Marys Боже... З книжки про числа... Вони невиправні.

  • tanika 14 декабря 2019, 12:51

    Классный обзор. Да, Географія отстойная, своему ребенку не купила бы. А классификация в биологии - спорный вопрос, недаром существует систематика и ее производные.

  • Marys 21 декабря 2019, 14:20

    Дякую. Про класифікацію згодна.

  • Annaki 14 декабря 2019, 12:58 4

    Вклоняюсь перед Вами - "о Велика природознавча Діво".
    Може запропонувати ранку твої послуги фахівця редактора?

    Картинка
  • Marys 21 декабря 2019, 14:22

    Смішно:grin:
    Редагувати - це така відповідальність, гадаю їм потрібно кілька фахівців у різних галузях.

  • Annaki 21 декабря 2019, 14:49

    @Marys Судячи з твого невеликого розбору пари книжечок, не така вже й велика відповідальність :grin: Може в них одна людина вичитує та редагує, і самий головний її консультант то Гугл "по наитию":face_with_monocle:

  • Marys 21 декабря 2019, 16:07

    @Annaki Або Вікіпедія))) там стільки фактів з помилками.
    Сиджу перекидую цей огляд в інсту, почекаю, що видавництво відпише)

  • Juliettta2203 14 декабря 2019, 13:58

    Ничего себе!Вот это занятия с семилеткой...В наши почти 6,у дочери только формируется кругозор про области знаний,и познания конкретно в географии на данный момент сводятся к странам-столицаи,материкам,океанам и морям,ну,и городам Украины.А также местах,где мы бывали(ребёнок знает,среди прочих Самарканд,Кишинёв,Киев и Алма-Аты потому что лично там побывала).Так что я,читая Ваш пост,считаю себя слегка(мг...)некомпетентной.Серьёзно?Устья,притоки в 7 лет?Может,конечно,ребёнок сам проявляет интерес,зная,что мама профессионал в данной области.Но моя дочь,при маме-хореогафе как то не изъявляет желания различать pas de chat от pas de bourree:grin::grin::grin:

  • Juliettta2203 14 декабря 2019, 14:00

    И да,предложите сотрудничество Ранку))Дети станут умнее с Вашей помощью)

  • Juliettta2203 14 декабря 2019, 14:02

    И еще...индейцы и индианцы-это как раз одно и тоже.Индусы-народ Индии.

  • 7 комментариев
  • Marys 15 декабря 2019, 13:04 1

    @Kosmonatka Я фото з книги Географія кину. Іноді ж розрізняють

    Картинка
  • Marys 15 декабря 2019, 13:24 1

    @Marys

    Картинка
  • Kosmonatka 16 декабря 2019, 11:42

    @Marys це вони мали час та натхнення)

  • belostok 14 декабря 2019, 14:24 1

    Спасибо, и себе кота уже выбираю.

  • Kosmonatka 14 декабря 2019, 20:49

    оххх, ну я все розумію, часто зустрічаю помилки в їх пізнавальних книгах, якось вже прям звикли, чи що. Але!! ЗНОВУ? Індієць=індіанець? Дехто нічому не вчиться, какашки.

  • cat_helena 15 декабря 2019, 21:35

    Спасибо за обзор-разбор:) Смотрела-смотрела на эти книги - детям о науке, но не купила. Теперь и не жалею. Но посматриваю на Физику. Рискнуть что ли...

  • 1 комментарий
  • Marys 21 декабря 2019, 16:09

    @Marys Или подожду Вашего обзора:wink:

  • cat_helena 21 декабря 2019, 22:06

    @Marys Уже купила ее. Но обзор осилю уже наверное после Нового года - катастрофически не хватает времени. На первый взгляд здраво и интересно, но более детально еще не вчитывалась.

  • Marys 21 декабря 2019, 23:46

    @cat_helena Глянула на физику в инсте Ранка, похоже её создавали авторы Супер-кота, надеюсь на лучшее)))

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Вернуться в Клуб