Щоденник читача, 7 р. Ч.2

1. "Бруно дорослішає. Що варто знати про дозрівання", Урбіно.

Коли замовляла влітку, не знала, що вона настільки хороша. Хлопчик Бруно - низенький порівняно своїх одноліток, і переживає, чи виросте ще? Навіть його сестричка різко перегнала у рості, а в нього ростуть лише ступні. Бруно  з батьками відвідує дитячого лікаря, який пояснює йому, що відбувається з його тілом і від чого залежить зростання. І так від 10 до 13 років - 4 консультації та детальний, але доступний саме на цей вік опис особливостей у вигляді діалогу дорослих з Бруно і розповідей самого Бруно. Книга дуже допомагає дітям і батькам поговорити один з одним без сорому, з цікавістю і повагою до власного тіла. Це не може не сподобатись! Ніяких незручних моментів, незважаючи на те, що там і про яєчка, і про пеніс. Це - частини тіла, стадії дозрівання, і вони показані дуже, як би сказати... абсолютно "єстєствєнно". І що з кожним хлопчиком таке відбувається, це нормально і навіть круто.

 Звичайно, діти побачили на обкладинці, що є ще й про Мію - сестру Бруно, і захотіли. Бо "я ж хочу знати, як там у дічаток", - сказав старший. Показую лише Бруно.  Книги невеличкі, але якість у них прекрасна.

 

2. Велика книга «Чому?», вид-во "Рідна мова".Цю прехорошу енциклопедію прислали нам у дарунок від видавництва. Я її давно і сильно хотіла, бачила в ній ідеальну для нас енциклопедію, примірялась до покупки, вона ж недешева. Хотіла саме збірку, бо є окремо видані частини. А тут така приємність!

Кольорова, повно відповідей на різноманітні "чому?", повно тем, про які ми й не здогадувались - справді цікава для дітей, які полюбляють дізнаватися різні факти. У нас такий старший, і  книга йому чудово підходить для самостійного читання.  Та і я ,коли беру, довго не можу відірватись.Фоткати можна довго, сторінок багато - 496, гарний друк, хороші сторінки.

 

3. "Мій братик Мумія і золотий скарабей", Т.Ментен, "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА".

Тут вже її точно оглядали і хвалили, тому лише в кількох словах. Мабуть, ніхто не розчарувався). Це саме те, що і треба читати дітям у віці 6-10 років - цікава, динамічна історія, сюжет захоплює, дружба й вірність присутні, горизонти пізнань розширяються, хороший, зрозумілий дітям гумор. Все під однією обкладинкою). Писали раніше, що вона смішна. Я так не можу сказати. Є моменти, які тебе посміхають і навіть більше. Але це не гумористична книга. Вона просто крута). Ми з чоловіком читали дітям її по черзі - по розділу, а самі переказували один одному). Вже є в магазинах  продовження і, можливо, буде ще.

 

4. Серія "Шкільна бібліотека", Ранок.

"Казки про все на світі", С.Дерманський, 112 с., збірка "Пані Будьласка та вуйко Пампулько", О.Сенатович, 160 с.

Давно дивилась на серію, і от вже перша пара в нас і прочитана не по разу.Книги варті своїх грошей. Невеликі, обкладинка м'яка, недорогі й вмісткі. Сподобалось усе - оповідання й вірші, пречудові автори. Будемо добирати серію далі. Можливо, теж хтось дивився на них і вагався, тепер зрозуміє, треба їм чи ні.

 

5. "Лесеві історії. Експериментуй і дізнавайся", Юля Смаль, ВСЛ.

Шикарна книга про науку, експерименти, атоми, реакції й світ! Ми маємо підбірку наукових книг та книг з експериментами - ця ні разу не плагіат, не повтор, класна подача - діти пізнають світ і все це "розповідають" читачам, розділи закінчуються детальними інструкціями до експериментів. Дуже-дуже раджу, якщо дитина таким цікавиться. Наймолодший герой - дошкільнятко. Так що з 5-6  можна починати. Ну і якість-оформлення на висоті.

 

6. "Знайомтесь: детектив Нишпорка. Нові клопоти детектива Нишпорки", Ґжеґож Касдепке, ВД "Школа".

Книга-"перевертень", 2-в-1, від відомого дитячого письменника-гумориста. Кожна повість складається з оповідань, які не пов'язані між собою, просто пронумеровані як "історія перша" ітд та об'єднані в цикл. Зовсім короткі оповідання, дитина в 6-7 може читати самостійно. В кожній історії є загадка та підказка, тому відповідь має дати вже сама дитина, що і робить цю книгу особливою. Моїм дуже сподобалась, відгадують залюбки. Над дечим треба й подумати.

 

7. "Майя та її мами", Л.Денисенко, вид-во "Видавництво".

Книга про те, які ми різні, про те, які різні родини, яке різне батьківство, яке різне дитинство... Книга про нас і про толерантність, про поавгу і дружбу, про прийняття інших і себе такими, які ми є. Одна із найпотрібніших в родині з дітьми. Ми читаємо з сином по черзі, і попутно обговорюємо та роздумуємо, бо в нього виникає просто безліч запитань. Буває, він понурюється в роздуми надовго, і лише згодом готовий читати далі. Книга, якій дякуєш за те, що вона є. Діти з пробірки, батьки по скайпу, неповна родина, нетрадиційна родина, циганська сім'я, кримсько-татарська... Моноброва, сирітство, всиновлення...Я не знаю, як би ми це все обговорювали без неї.

 

8. "Джмеленя та володарка злиднів", "Джмеленя та Канікульне озеро", Галина і Тарас Микитчаки, вид-во "Теза".

В серії 4 книги, маємо дві. Така собі містична фантастика, написана легко і читається чудово як на вік 5-7 (орієнтація на старшого). Першу дітям читав чоловік, я чула якісь обривки та обговорення дітьми, і мені вона видалась аж занадто містичною і  на 7 наче таке рано - забагато містики на квадратний сантиметр (там і слов'янська міфологія, і вуду)...Та діти вислухали наче із задоволенням і принесли другу. Друга цікава). Події відбуваються у Львові, там проблеми з мером і сміттям) Нічого не нагадує? Хороша, сподобалась). Цікава, життєва, казкова. Дітям у повісті 6-8 років, здається.

9. "Чудове Чудовисько", трилогія, Сашко Дерманський, А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА.

Бімба!!! Трилогія в процесі, поки що дочитуємо першу, але точно знаю, що не відірвемось до кінця. Прегарна мова, цікавезний сюжет, події тримають в легкій напрузі, цікавість не спадає ні на мить.  Мумія та Чудовисько, мабуть, наші художні фаворити цьогоріч.

Дівчинка Соня раптом стає другом Чудовиську. Його родичі в шоці й паніці, накладають на нього "єпітімію", якщо все виконає - то таки нехай, буде прощений та отримає дозвіл на дружбу з людськими дітьми. Чудовисько залишається серед людей, ходить із Сонею до школи в один клас, замість портфеля в нього самовар, а те що він величезний, мохнатий і рожевий у фіолетову крапочку- та то нічого, то буває). Він полюбляє медяники і розплачується за них у шкільному буфеті пластиліновими баранцями. Тому і в шкільний журнал записаний як Чу Пластиліненко. А ще -  вірний друг.

(По секрету: там навіть вампір є, і трохи крові в баночках, хоча повість дуже добра)).

Така от більшість прочитаних цього  року книг (не рахуючи перечитаного по колу  не забутого старого).

27 комментариев

  • Raduga777 3 ноября 2019, 12:03

    Дякую за огляд! додаю до своїх покупок Бруно і Лесеві історії.
    Книги Гжегоша Каздепке про Нишпорку син перечитав по кілька раз в 1 класі)а тоді пішла вервечка книг цього автора. Ось місяць тому купили Жахасько.

  • Kosmonatka 3 ноября 2019, 12:24 1

    Ага, маємо Жахаська, така дурбецальна книжечка))

  • Profesora 3 ноября 2019, 12:13

    Наталю, можу здатися нескромною і наглою:joy: а щоденник читача молодшого Тимофія? Знаю, і побільше таблеток від жадоби:grinning: книжкової.

  • Kosmonatka 3 ноября 2019, 12:24

    Все вірно питаєте) В процесі, Юлю) В цей раз вирішила ділити по віку, бо разом - довго і забагато.

  • Profesora 3 ноября 2019, 12:38

    @Kosmonatka Чекаю, бо всі книги занесла до обраного.

  • Ulyana 3 ноября 2019, 12:33 2

    Наташа, жму руку за твой труд, спасибо еще раз 100

  • Kosmonatka 3 ноября 2019, 14:50 1

    бач нас з тобою поперло)

  • Oksana_Kh 3 ноября 2019, 13:01

    Дуже цікаво! Частину книг маємо в сховках - чекають свого часу))) а до інших приглянусь)) Дякую!

  • Kosmonatka 3 ноября 2019, 14:50

    ми багато чого і від вас дізнаємось)

  • Mama_Ollya 3 ноября 2019, 13:19 1

    В избранное))

  • yatavav 3 ноября 2019, 13:24

    Я також додала до списку бажань Лесеві історії, та книги про чудове чудовисько!

  • Kosmonatka 3 ноября 2019, 14:51

    вони хороші, гідні дитячої бібліотеки, так.

  • Ulyana 3 ноября 2019, 14:23

    Наташ, про урбино у меня ее нет, ты пишешь взяла две чтоб и про девочек, в мальчиках вообще нет про девочек? в книголаве в конце есть немного инфо о девочках,я вот думаю есть ли резон показывать, тк они похожи с Бруно

  • Kosmonatka 3 ноября 2019, 14:50

    Ні, там лише Бруно, він задає питання про себе, дізнається про своє тіло та дорослішання хлопчиків. Основна тема зріст, і до неї гарно вчепили статеве дозрівання, як те, що впливає на зріст, зовсім інакше, ніж в інших книгах про тіло. Мія згадується, але про неї окрема книга. Вони такі от конкретні - Бруно хлопчача, Мія - дівчача.

  • HoAnna 3 ноября 2019, 17:24

    Дякую!!! Велика книга Чому - одна із найкращих енциклопедій, по-моєму)) Маємо 2 окремі частини, треба ще третю :) І Джмеленя і володарка злиднів донька читала, хороша книга, тільки чомусь особливого захоплення в неї не викликала і 2- гу частину я не купувала. Отака читанка :grin: Але мені книга дуже сподобалась :)

  • HoAnna 3 ноября 2019, 17:24

    *читака

  • Kosmonatka 3 ноября 2019, 17:53

    Друга відрізняється, як мені здалось. Але це нормально, коли одна книга не викликає захоплення, а якась інша викликає. І у нас з дітьми можуть бути різні смаки) В нас теж так бувало - я у захваті, а діти трохи байдуже.

  • le313 3 ноября 2019, 17:48

    Дякую! Мотаю на вус:wink:
    У нас книга Чомучок старенька, ще Махаон видавав. Як же погано вона перекладена! Добре, що переклади Рідної мови нормальні.

  • 1 комментарий
  • Kosmonatka 6 ноября 2019, 14:10

    Знаєте, в РМ теж купа помилок ( сіла спецом дивитись

  • le313 6 ноября 2019, 14:49

    @Kosmonatka Прикро((((
    У Великій книзі кролячих історій теж багато є, але трохи краще, ніж в Махаона. А недавно читала Велику ілюстровану енциклопедію РМ (таку оранжеву з жирафом), то там було зовсім мало помилок. Звісно, хочеться, щоби їх взагалі не було.

  • Kosmonatka 6 ноября 2019, 18:44 1

    @le313 От так. До речі, і цю книгу вони подарували, тому що знайшла жирну помилку в їх Словнику, написала в ФБ. Вони вибачались і книгу надіслали)

  • KateOv 4 ноября 2019, 08:02 1

    Дякую за огляд! Це щось неймовірне))) Саме той момент, коли читаєш та подумки думаєш: хоча б щось з цього вже було б на нашій книжній полці, бо кожен пункт вартий бути у віш-листі!

  • Kosmonatka 4 ноября 2019, 12:12

    Дякую Вам за увагу). На щастя, зараз не складно планувати та поповняти книгобажання). Щ кожним роком, ні, місяцем якусь таку купу гарних новинок друкують!

  • Karolina 5 ноября 2019, 11:33

    супер, спасибо

  • miros_ya 5 ноября 2019, 18:28

    Облизуюсь на ЧОМУ? весь час :) І коли вона коштувала недорого, і зараз, коли дорого

  • Kosmonatka 6 ноября 2019, 18:52

    Але бачиш, таки вона "помиляста".

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Вернуться в Клуб