"Самійло" видавництво "Час майстрів"

Книга «Самійло» (Ярослав Яріш) стала лауреатом конкурсу «Найкраща книга Запорізька книжкова толока 2017) у номінації підліткова література!

Історична пригодницька повість з елементами фентезі описує події, які відбуваються в часи, коли кочівники чинили набіги на українські землі, щоб грабувати та полонити людей, які потім ставали дуже хорошим товаром на ринку рабів. Звичайний сільський підліток Самійло вирушає у небезпечну мандрівку через таврійський степ до Криму, прагнучи звільнити свою молодшу сестричку, поневолену загарбниками. Книжка розповідає про славетне козацтво, про козаків-характерників, про честь, звитягу, готовність на самопожертву заради святої мети, друга чи побратима по зброї, про свободу, волю, любов до Бога, Вітчизни і людей, про здатність прощати і вірити.  

У повісті яскраво продемонстрована сила єдності і братерства українців, що так необхідна нам у нинішні скрутні часи.

Сюжет постає на перетині реального і фантастичного. Розповідь про історичні події часів козаччини, напади степовиків на українські села і поневолення людей, продаж їх на турецьких невільничих ринках тісно переплетена з центральною сюжетною лінією – життям і долею підлітка Самійла. Поряд із художнім зображенням подій, які мали місце в історії України, змалюванні портретів та характерів історичних й легендарних постатей (Іван Голота, староста Черкас, Сава Чорний, ватаг людоловів Абдулла та його брат Ахмет, паша Ібрагім), Я. Яріш використовує фольклорні, казкові та фантастичні образи й  мотиви. Грифон – чарівник, який допомагає степовикам-людоловам перемогти козаків і понад усе прагне влади. Дідько – міфічно-казкова істота, нечиста сила, що підмовляє козака Петра  до заздрості, зради й вбивста, творить зло чужими руками. Буй-тур – господар Дикого Поля, нелюдські створіння Песиголовець (охороняв Азов) і Тлустий Кіт (відповідав за продаж полонених невольників). Казковості розповіді надають фрагменти легенд та переказів про ті часи. Саме через ігрове і фантастичне, як вважає дослідниця дитячої літератури Маргарита Славова, проявляється специфіка адресованої дітям белетристики. Фантастичне «постає способом бачення і пізнання світу і одночасно формою, в яку художник одягає дитячі уявлення про видиме й невидиме у цьому світі».

Вишукані і майстерні ілюстрації допомагають читачам пройнятися атмосферою тієї епохи http://chasmaistriv.com.ua/catalog/451/5092/

4 комментария

  • Lesia_Bookhunter 19 декабря 2017, 23:33 1

    Дякую, що показали такую цікаву новинку!

  • Marys 20 декабря 2017, 00:30 1

    Хочу-хочу)))
    Дякую за світлини

  • Michael 20 декабря 2017, 01:21

    Приходьте, Хочуха))

  • Michael 20 декабря 2017, 01:21 1

    Дуже дякую за огляд

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Вернуться в Клуб