Медреформа. Что ждет врачей (продолжение)

начало здесь - https://kashalot.com/club/post-12182013/?self_ref=email-notify-club-comment#comment-46317113

Зміни, які чекають на лікарів розпочнуться вже з 1 січня 2018 року. ZAXID.NET з'ясував усе в заступника міністра МОЗ України Павла Ковтонюка..

Для лікарів, насамперед – для сімейних лікарів

Чи проводилося для сімейних лікарів відповідне навчання? Наскільки вони готові до таких нововведень?

Восени команда eHealth буде проводити навчальні семінари в 12 областях, вони охоплять всю Україну. Вже є навчальний курс. Перші семінари пройшли у Бахмуті (17 жовтня), Харкові (18 жовтня) та Полтаві (19 жовтня).

Якщо лікарі не зможуть потрапити на семінари або захочуть дізнатись більше, на сайті eHealth буде доступна база знань. Думаємо, всім вдасться розібратися з системою з нашою допомогою.

Де працюватимуть сімейні лікарі ?

Вони можуть працювати, де захочуть: у поліклініці, амбулаторії, центрі первинної медико-санітарної допомоги, мати приватну практику (бути лікарем-ФОП). Ми максимально спростимо законодавство, щоб дати лікарям повну свободу працювати там, де вони хочуть.

Чи всі сімейні лікарі, особливо у селах, забезпечені комп’ютерами? І якщо їх нема, то хто повинен придбати: лікар чи місцева влада?

Це важливе питання. До 2020 року ми плануємо повністю перейти на електронну систему, тож до того часу забезпечення комп’ютерами має вирішитися, хоч би на рівні одного комп’ютера на лікарню.

Варіантів придбання техніки є кілька. Як приклад, Світовий банк закупив понад 200 комп’ютерів для лікарень у Рівненській області. Місцева влада також може допомогти лікарням у цьому питанні, адже медичні заклади - це комунальна власність. Я впевнений, що органи місцевого самоврядування підтримуватимуть власні лікарні.

Які саме дані лікар буде заносити в електронну систему?

До кінця 2017 року буде йти наповнення реєстрів (лікарні, лікарі первинної системи медицини і пацієнти). Також з’явиться можливість виписувати електронні рецепти за програмою «Доступні ліки».

Кінцева мета – до 2020 року запустити повноцінну систему eHealth, яка б відображала взаємини не тільки лікарні і держави, а й була базою медичних карт всіх українців.

Система замінить паперові медичні карти і довідки, які нерідко губляться. Лікарі виписуватимуть електронні рецепти, які неможливо підробити.

Як буде оплачуватися робота сімейного лікаря у перехідний період, до 2020 року?

У цей час буде ще зберігатися, але поступово зменшуватися фінансування на пацієнтів, які були приписані до сімейного лікаря раніше, і зростатиме частка пацієнтів, які підписали декларацію.

З 1 січня 2018 року сімейний лікар почне отримувати пряму річну оплату за обслуговування кожного пацієнта, який уклав з ним договір.

Нова модель фінансування вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) ланки системи охорони здоров’я – оплата за надану медичну послугу пацієнту за єдиним тарифом – буде впроваджуватися з 2019 року. У 2018 році окремі послуги можуть надаватися за новою моделлю, про що буде повідомлено окремо.

Планується, що у 2020 році вся система охорони здоров’я перейде на прямі оплати від Національної служби здоров’я України безпосередньо лікарям та медичним установам усіх напрямків спеціалізації.

МОЗ анонсувало, що за одного пацієнта, який підписав декларацію з сімейним лікарем, держава буде платити 370 грн на рік. За літніх людей та дітей – удвічі більше. Куди і як будуть перераховувати ці гроші?

Кошти будуть перераховуватися напряму лікарням чи лікарям-ФОПам Національною службою здоров’я України. Національна служба не володітиме коштами, які виділяються з держбюджету на оплату послуг медичного обслуговування населення. Гроші зберігатимуться на казначейських рахунках. Національна служба здоров’я буде оператором, який контрактуватиме закупівлю медичних послуг та укладатиме договори.

Чи встановлена межа, скільки пацієнтів може обслуговувати один лікар, і на яку зарплату він може розраховувати?

Такої межі не існує. Але виходячи з досвіду інших країн, оптимальне навантаження для сімейного лікаря - близько 2000 пацієнтів. Лікар зможе якісно надавати послуги, а також підтримувати професійний рівень знань і навичок, і отримувати достойний заробіток.

Якщо лікар працює як найманий працівник, він домовляється про зарплату з керівництвом. Прибуток лікаря ефективної сімейної практики з 2000 пацієнтами в статусі ФОП — до 18 тисяч гривень, медсестри — до 12 тисяч гривень. При цьому якщо лікарі-ФОПи будуть об’єднуватися в одному приміщені, це зменшить витрати і збільшить доходи кожного лікаря.

Темы: Освіта дорослих

8 комментариев

  • Asenka 24 октября 2017, 09:16 2

    Как актульна фраза из Файна Юкрайна: Україна - космічна держава! В нас є пів ракети і два скафандри.
    «Один компьютер на лікарню до 2020 года року». Агонь!

  • Marinka_B 24 октября 2017, 09:29 4

    Раньше было половина некомпетентных врачей, но если больной проявлял активность и желание жить, он мог сам найти хорошего доктора и таки вылечиться. Но страна просекла эту возможность и старается ограничить)

  • 1 комментарий
  • Maryhanchik 24 октября 2017, 10:33 1

    Так и сейчас ищите хорошего доктора, я так понимаю отсеются двоишники, а к профи будут идти толпой

  • Marinka_B 24 октября 2017, 10:48 1

    Я всегда его ищу). Просто хороший специалист не всегда сидит на соседней улице или в соседнем кабинете. Если как и раньше не будет сложности попасть к тому доктору, к которому мне нужно (и за ту же доступную для меня плату) - пусть понтуются как хотят со своими реформами.
    Людей жалко из маленьких городов. У них теперь еще меньше шансов

  • Iriska177 24 октября 2017, 10:48 1

    только у профи будет очередь как в космос. И если у вас будет срочный вызов к ребенку то будите и не профи за деньги вызывать что бы хоть послушал.

  • Комментарий удалён

  • Legendovna 24 октября 2017, 16:57 1

    А я вот задумалась-а если к врачу захочет записаться больше чем 2000?Остальных куда?

  • innaant 24 октября 2017, 19:18

    +++

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Вернуться в Клуб