Медреформа. А вы уже знаете то, что должны знать как пациент?

У четвер, 19 жовтня, депутати Верховної Ради проголосували за законопроекти, які дають старт медичній реформі в Україні. Зміни, які чекають і на пацієнтів, і на лікарів розпочнуться вже з 1 січня 2018 року. Тож що ж чекає нас попереду?

ZAXID.NET з'ясував усе в заступника міністра МОЗ України Павла Ковтонюка і розділив важливу інформацію на два блоки – для пацієнтів і для лікарів.

Для пацієнтів, тобто для всіх

З нового року пацієнт, відповідно до запропонованих змін, може вільно обирати сімейного лікаря, незалежно від місця реєстрації. Якщо за якийсь час він зрозуміє, що помилився у виборі, він може змінити лікаря? Що для цього йому слід зробити?

Кожен пацієнт зможе обирати собі сімейного лікаря незалежно від місця реєстрації. Якщо, скажімо, людина живе у Львові на Левандівці, а довіряє сімейному лікарю, який працює у центрі Львова, вона може без проблем обрати його. Але сімейний лікар буде вести всю родину, тож все ж краще, коли лікар буде близько до місця проживання. Ним може стати терапевт з поліклініки, якому довіряють. З ним пацієнт має підписати декларацію, а Національна служба здоров’я України заплатить лікарю за лікування.

Якщо за якийсь час пацієнт змінить місце проживання або зрозуміє, що помилився у виборі, то він без жодних проблем може змінити лікаря. Обирає іншого, реєструється в нього і якщо підписує нову декларацію, стара автоматично анулюється.

Один раз на рік людина зможе змінити лікаря. Це правило буде працювати, коли система вже буде стабільна. А у перший рік можна буде частіше це робити, щоб люди могли вибрати собі надійного лікаря.

А коли пацієнти повинні підписати декларації з обраним лікарем: до нового року, під час першого візиту? І що в цій декларації слід вказати?

Як тільки буде оголошено про початок приписної кампанії, громадяни зможуть підписати декларацію із сімейним лікарем. Це можна зробити у будь-який час, навіть під час першого звернення.

Декларація підписується безстроково і діє до моменту, поки людина не вирішить змінити лікаря. Декларація не має юридичної сили, це просто письмово оформлене бажання лікуватися у конкретного лікаря. У ній вказуються загальні відомості про пацієнта: прізвище, ім’я, по-батькові, дата народження, паспортні дані, адреса проживання тощо.

Зараз є проект декларації з переліченими вище пунктами, остаточно він буде затверджений уже найближчим часом. Після підписання декларації, лікар реєструє пацієнта в системі eHealth.

Мабуть, не всім пацієнтам вдасться відразу підписати декларації з сімейними лікарями. Скільки часу МОЗ відводить на вирішення цього питання?

На нове держфінансування ми будемо переходити з середини 2018 року, тому до того часу можна йти та підписувати декларації. Не переживайте, черг не буде, просто при візиті до лікаря пацієнтам запропонують підписати декларацію. Це буде нескладно зробити і не займе багато часу.

Якщо людина, скажімо, з релігійних мотивів не захоче укладати угоду з сімейними лікарями? Як їй буде надаватися медична допомога?

У такому випадку безкоштовну медичну допомогу в сімейного лікаря пацієнт зможе отримати лише на перехідному етапі, а коли вже масово люди укладуть договори, такої можливості у нього не буде, бо потрібно, щоб кошти ходили за реальним пацієнтом.

І якщо пацієнт не захоче свідомо себе ідентифікувати, держава не зможе за нього заплатити лікарю, і йому доведеться це робити самостійно.

Але це не стосується екстреної медицини. Її зможе отримати кожен пацієнт, незалежно від того, підписав він декларацію з сімейним лікарем чи ні.

Яка саме первинна медична допомога буде надаватися пацієнтам безкоштовно?

Сімейний лікар буде спостерігати за станом здоров’я пацієнтів за допомогою різних досліджень, діагностувати та лікувати найбільш поширені хвороби, травми, отруєння, патологічні, фізіологічні (під час вагітності) стани, надавати невідкладну допомогу, скеровувати пацієнта для надання йому вторинної (спеціалізованої) або третинної (високоспеціалізованої) меддопомоги, проводити вакцинацію, огляди пацієнтів з груп ризику тощо.

Він також може спостерігати неускладнену вагітність, за здоровою дитиною відповідно до вікових особливостей та потреб. А також надавати окремі послуги паліативної допомоги. Наприклад, оцінити ступінь болю, призначити та виписати рецепт на наркотичні засоби, психотропні речовини для зняття больового синдрому.

В обов’язки cімейного лікаря входить також призначення ліків і виписування рецептів, за якими, у тому числі, можна отримати і медпрепарати за програмою відшкодування вартості ліків, що буде поступово включати все більше і більше захворювань та препаратів, а також оформляти довідки, лікарняні листки.

А які обстеження з нового року хворі можуть зробити безкоштовно?

У рамках первинної медичної допомоги пацієнти гарантовано і безкоштовно можуть зробити загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, аналіз крові на цукор, загальний холестерин, загальний аналіз сечі, електрокардіограму у стані спокою, мікроскопію харкотиння, швидкі тести на ВІЛ, вірусний гепатит, сифіліс.

Хто і як буде контролювати, фахово сімейний лікар надав допомогу чи лише зробив відмітку, що прийняв пацієнта?

Рішенням Кабінету міністрів буде створена Національна служба здоров’я України. Вона буде підписувати угоди з лікарнями та лікарями-ФОПами, тобто буде замовником медичних послуг для пацієнтів, відповідно, вона і буде контролювати якість надання послуг.

Певні моменти можна буде відстежувати через систему eHealth. Скажімо, якщо лікар часто відправляє робити один і той же аналіз в певну лабораторію, це буде помітно в системі.

Та й самі пацієнти зможуть контролювати лікарів. Буде працювати гаряча лінія, куди хворі зможуть звертатися. Показником якості послуг буде і кількість пацієнтів у лікаря та динаміка їх приходу-відтоку. Якщо побачимо, що від лікаря масово йдуть пацієнти, значить, якість його послуг людей не задовольняє.

У системі eHealth кожен пацієнт матиме власний ID, тобто власний електронний номер, прив’язаний до його електронної картки. І коли пацієнт приходить до лікаря, і на картці, і на сервері системи eHealth буде вказано попередній діагноз, скарги пацієнта, а також призначення лікаря. Якщо лікар записуватиме липові прийоми, це буде легко відстежити.

 

продолжение -  https://kashalot.com/club/post-12187037/

Темы: Освіта дорослих

83 комментария

  • Maryhanchik 23 октября 2017, 22:12 6

    Ну вроде все красиво. Нужно срочно брать телефоны узких специалистов, непонятно только куда они денутся

  • hozyuha92 24 октября 2017, 14:00

    +++

  • Nataka32 24 октября 2017, 19:41

    +++

  • Gannusia_Kvitkova 23 октября 2017, 22:24 4

    Я вже собі уявила це :persevere: в нас в "поліклініці" ксерокс через раз працює, а комп'ютерів взагалі немає, яка там електронна картка, про що мова ((( та й сімейних лікарів у нас в селі немає ( Цікаво чи можна в сусіднє містечко до поліклініки звертатися за цим законопроектом?

  • galaxy_ 23 октября 2017, 22:57

    Взагалі там окремий закон про сільську медицину прийняли.
    Не йміть мої слова за правду, я зрозуміла, що в селах будуть фельдшери, а вторинну допомогу вони надаватимуть з консультацією спеціаліста або відправляти до нього

  • More_Martir 24 октября 2017, 01:20

    ха,а внас в селі фельдшер пішов в Ато,на його місце дали дівчину яка зараз пішла в декрет. і я маю дитину везти,або в сусіднє село,або в місто. і ще в мене малий має ларингічні приступи цікаво швидка тепер до нас буде їздити коли потрібно зняти приступ,якщо не допоміг інгалятор.

  • Majchuk 24 октября 2017, 07:47 1

    Ладно,в селі хоч знаєте чи розумний лікар чи кваліфікований..А як у місті розпізнати хто реально допоможе а до кого і близько не підходи...Я крім окуліста та лора (сина регулярно воджу)не знаю конкретно нікого!
    До терапевтів потрапляю рідко і то до дежурних..як визначитися??
    довіритись пораді когось чи якось інтуіцію підключати??

  • Pchelka 23 октября 2017, 22:26

    спасибо. А как будут принимать узкие специалисты?

  • 5 комментариев
  • Ponochka 24 октября 2017, 13:32

    Да, Вы сначала должны обратиться к своему семейному врачу и он даст (или не даст) Вам направление,может посчитать, что это в его компетенции (как мне объяснили знакомые медработники) "промурыжит" вас по инструкции положенное время и потом даст направление, т.к., если сразу даст с него спишут виртуальные
    баллы, это минус в зарплате. И финал этой эпопеи (тоже вариант)дать сразу деньги семейному врачу в размере, которые будут вычтены - и вы попадаете к нужному врачу

  • Lena_abv 24 октября 2017, 13:45

    вот только печаль в том, что пока семейник будет тянуть время то здоровье может усугубиться. Наш семейный врач вроде не плохая, в городе самая популярная, очереди к ней не реальные, но особой квалификации я не замечаю, все както сыровато. Еще летом я обратилась к ней с проблемой, она меня крутила вертела, осматривала со всех сторон и так и не выписала направления к невропатологу, хотя сама мне так и не помогла

  • Ponochka 24 октября 2017, 13:54

    Согласна, упущенное время очень страшно, особенно, когда касается детей.

  • Nezabudka14 23 октября 2017, 22:26

    Если по поводу выбора врача правда ,я очень жду поменять.
    И это не будет зависит от проживания и прописки.

  • 8 комментариев
  • OlgaOlga 24 октября 2017, 09:10

    Можно было выбирать еще пару лет назад. А потом отменили, раскидали по районным терапевтам. Вы знаете своего терапевта?

  • Nezabudka14 24 октября 2017, 09:12

    Да,но к нему нет желания ходить

  • OlgaOlga 24 октября 2017, 09:16

    вот и у меня нет желания, а что еще больше расстраивает, что эта никчемная тетя должна смотреть моих детей. Перейти к другому врачу нам пока не разрешили. Жду.

  • Natalia0311 23 октября 2017, 22:35 13

    Получается семейный врач будет и ребенка лечить и беременность вести. Ох сомневаюсь я в обширности знаний наших врачей

  • 5 комментариев
  • Ola_la_la 24 октября 2017, 07:08 1

    ха три раза. Беременность вести они будут.. Когда стояла на учете, попала к терапевту. Так он мне авторитетно заявил что беременным кальций пить нельзя ВООБЩЕ! Я уточнила вообще или на поздних сроках? Сказал вообще, это мол из лекций главного гинеколога Украины. Это чтобы вы понимали уровень наших эскулапов.

  • Ola_la_la 24 октября 2017, 07:09 1

    А перед этим долго листал блокнотик, со словами: "Такс, чем тут вас беременных лечат")))))

  • doctorNatik 24 октября 2017, 13:09 1

    Ну многие врачи из роддома поддерживают вашего врача , на счёт кальция , так что как то так

  • saola 23 октября 2017, 22:36

    и это все???

  • saola 23 октября 2017, 22:36

    я в смысле , и это вся реформа?

  • galaxy_ 23 октября 2017, 23:02

    Нет))
    Она только стартует с 2018 года. Это то, что нужно знать гражданам сейчас

  • Комментарий удалён

  • SolAmy 23 октября 2017, 22:40 2

    Вот такой вопрос на скорых будут ездить паромедики.Вот мама у меня гипертоник и сердечник.Сколько раз приезжала скорая и купировала приступы
    Например сегодня приехала одна бригада,не справились,вызвали вторую,2 кардиограммы делали врач слушал фонодоскопом во время укола сердце.Подозрение на инфаркт ..
    А что сделают паромедики,погрузят и повезут?Тогда представьте что будет творится в отделениях?В корридорах что ли будут лежать?

  • 1 комментарий
  • Lena_abv 24 октября 2017, 13:40

    и на закуску в маленьком городе с населением 50 000 человек в 2013 году закрыли единственный роддом, мы приехали в этот город в 2015 и рожать я ехала в соседний по близости 30-40 км, ложилась я на сохранеие в 36 недель а оказалось что при поступлении в РД я была в родах с открытием 7 см, боюсь представить как бы я рожала в пути

  • LelDi 24 октября 2017, 13:42

    Да,не понятно

  • LelDi 24 октября 2017, 13:50 1

    Вобще я вам скажу,надежда как была на себя и близких так и останется.

  • KarambOlechka 23 октября 2017, 22:43

    А педиатров уже не будет? Всех будет вести семейный доктор?

  • 4 комментария
  • Puppy_in_the_bush 24 октября 2017, 00:51 8

    Пологи буде приймати оториноларинголог.

  • orxide 24 октября 2017, 06:46

    Мы всей семьей давно уже у педиатра лечимся)))

  • ElenaPre 24 октября 2017, 15:20

    Наш семейный доктор не заметил красное горло у ребенка(

  • Elenchik 23 октября 2017, 22:49 5

    Успокойтесь) ничего не поменяется, только на бумаге

  • AnnaTr 23 октября 2017, 22:54 4

    Мне уже страшно.

  • iryna_b 23 октября 2017, 23:01

    +

  • milagros 23 октября 2017, 23:12

    И мне

  • saola 23 октября 2017, 23:22

    а нам, старикам особенно страшно. Дадут им план на месяц, от 20 пенсионеров избавится....за премию, конечно...

  • mamakost11 24 октября 2017, 00:45

    Зараз перш ніж щось терапевт скаже щодо проблеми з якою звернувся, має бути в каптці запмсана флюрографія і огляд гінеколога не старіше півроку. Воно ніби і добре, бо хоч таким примусовим чином деякі люди проходили ці обстеження. Тепер як буде? Йти спочатку до сімейного лікаря, щоб дав направлення на профілактичний огляд до гінеколога, щоб це було безкоштовно? Я можу зробити це в свого гінеколога в привптній клініцв і частину мені оплатить держава?

  • Puppy_in_the_bush 24 октября 2017, 00:52 1

    Читала десь, що до гінеколога і психіатра направлення не треба

  • Alfik1112 24 октября 2017, 01:01 4

    Какая красота... Правильно, медреформа - это самое важное, срочно надо менять медицину!!! А так, то у нас в стране все нормально, все стабильно. Все как в развитых странах. Лучше бы пару заводов мусоросжигающих построили, может тогда люди и болели меньше. Или потратили бы деньги, которые на эту реформу будут выделять, на прекращение войны в стране.

  • LelDi 24 октября 2017, 13:43

    +++

  • Okksy 24 октября 2017, 15:52

    Заводіь нужніь мусороперерабатіьвающие

  • OlgaOlga 24 октября 2017, 08:56 5

    Пусть журналисты, которые восхваляют медреформу и пишут дифирамбы ее создателя посидят три дня подряд под кабинето эндокринолога, чтобы получить электронный рецепт на инсулин. Причем не просто три дня подряд, а по 2 часа. А потом еще пару раз сходить в аптеку, где он должен выдаваться и услышать там "А мы его не получали уже три недели, ну подождите немножко". Пусть их фамилию не найдут в реестре, а есл инайдут, то пусть их рецепт не успеют сначала выписать, а потом подписать, а курьер опоздает. И чтоб им еще пришлось прийти в эту долбаную поликлинику.
    Пусть попадет к молоденькой семейной докторице, которая кроме понтов толком ничего не знает. И пусть попробует выбрать врача, другого, хорошего, к которому уже пол-района сбежало - вот пусть опишет то, что скажет ему эта врач. Да, льстит, когда тебя выбирают, но какой толк, если у этого хорошего врача в два раза больше пациентов? Это не скажется на качестве обслуживания?
    А то, что сделают услуги платные... Ну могу только пожелать хоть раз оказаться в ситуации, когда деньги нужны сейчас, а их нет. И нет никакого права даже возмутиться, просто иди и закладывай в ломбард всё, что есть. И не надо писать " а шо, раньше не платили?" - платили, но - добровольно.
    Счастья, здоровья и доооолгих лет жизни авторам этой реформы!

  • Alfik1112 24 октября 2017, 15:49

    +++

  • saola 24 октября 2017, 16:19

    +++++++++

  • fretka 24 октября 2017, 09:13

    Продолжение интервью с информацией, что изменится для врачей, здесь - https://kashalot.com/club/post-12187037/

  • KnopkaZ 24 октября 2017, 12:07

    Понятно только одно, что теперь ничего не понятно...Вот например, раз в полгода нужно наблюдаться у гинеколога, раньше я просто шла в ЖК, брала талон и все. Теперь я еще к семейному врачу должна сходить перед этим.. Нафиг мне этот крюк делать, стоять в очереди с грудничками и простуженными, беременными, и старичками... Или упаси Бог зуб заболит... ? Что мне семейный врач кроме "посмотреть" может сделать..? Бред сивой кобылы а не реформа. У нас семейный врач боится младенца осматривать, трогать его!!!!! как она его лечить будет? А вакцинация это вообще юмор тонкий, дочке два года, все прививки сделаны частным образом, за наши деньги у иммунолога.. А деньги за это должна получить наша семейный врач?

  • 3 комментария
  • ElenaPre 24 октября 2017, 15:21 1

    Интересно как с электронной очередью пенсионеры справятся?

  • saola 24 октября 2017, 16:23 1

    Я выше писала, что мы, "старики " обществу никак не нужны. Чем меньше нас, тем счастливее будущее страны.

  • KnopkaZ 24 октября 2017, 18:07

    ElenaPre, никак они не справятся,мой папа ходил брать талон к невропатологу для внучки, талон взял со скандалом, был вторым в очереди, сказали -талонов нет. Папе 60, опыт руководителя 20 лет, не выдержал и вытянул девочку с регистратуры за руку и повел к заведующей как школьницу,там басом разговаривал. Талон дали, но у папы подскочило давление, мне сказал что их всех нужно уволить.. Я понимаю что менее упорного бы просто послали...

  • Tifani89 24 октября 2017, 12:58 3

    Только несет эта реформа крах больниц и поликлиник, сокращения персонала, все красиво написано, но Вы видела перечень платных услуг, которые вводят официально и их стоимость, вот из официальной страницы фейсбука Богомолец:http://www.replika.in.ua/politika/vi-budete-shokovani-medichna-reforma-deputat-oprilyudnila-prays-list-dlya-medichnih-ustanov/

  • Tamila 24 октября 2017, 13:10 2

    Сколько раз пересматртваю цены и мне кажется это не суммы а коды какие-то ,откуда и кто их придумал

  • LelDi 24 октября 2017, 13:45

    Так а расскажите мне,как будет происходить момент оплаты? Это будет обязательный платеж раз в нод например или при каждом посещении? Или сам договор с врачем уже обязует платить,не смотря на то обратишься ты к нему или нет?

  • LelDi 24 октября 2017, 13:47

    И вот про выбор своего врача еще вопрос. Вот можно только семейного выбирать,которых поликлиника предлагает? Или можно которого в больнице работает,но приемы не ведет в поликлинике?

  • Olga0911 24 октября 2017, 18:40

    Врача любого, но семейного. Они будут и в госбольницах, и частные, и ФОП. Должна типа лицензия быть.

  • Olga0911 24 октября 2017, 18:48

    К специалистам направление давать неохотно будут, потому что будут забирать финансирование. Лечить им не выгодно, если здоровые то за что им платить.( У нас пилотный проект был, чтобы взять направление в стационар, надо пройти анализы, кардиограмму, флюрографию, гинеколога и узкого специалиста ( по направлению и с очередью иногда в 2-3 недели) Потом опять к семейному(. И узкий специалист назначение делает, но рецепт может выписать только семейный. В итоге чтобы пролечить боль в спине пришлось пару недель походить по больницам.

1 2
Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Вернуться в Клуб