5 міфів про депресію. Комікси) Как психолог рекомендую к поверхностному ознакомлению)

Цього року в світі травень став місяцем обізнаності про психічне здоров’я. А Всесвітній день здоров’я, який відзначають 7 квітня, був присвячений депресії. Художниця Женя Олійник спробувала у гумористичній формі розвінчати міфи, якими обросло це захворювання.

МІФ 1: ДЕПРЕСІЯ – ЦЕ НОРМАЛЬНО. ВСІМ ІНОДІ БУВАЄ СУМНО.

Від поганого настрою депресія відрізняється тим, що людина перестає отримувати задоволення від звичних речей, і такий стан триває щонайменше два тижні.

Причини цього бувають зовнішні – наприклад, пережита травма, та внутрішні – в такому разі йдеться про порушення біохімічних процесів у мозку.

За даними ВООЗ, депресія – другий за поширеністю фактор, що призводить до непрацездатності або втрати здоров'я.

У Європейському регіоні на депресію хворіють близько 40 мільйонів осіб.

МІФ 2: ТРЕБА БІЛЬШЕ РУХАТИСЬ – І ВСЕ МИНЕ.

Серед симптомів депресії – порушення сну та апетиту, тривожність, відчуття провини та відчаю, а також нестача енергії та зниження рухової активності.

Біг і фітнес – гарна профілактика поганого настрою для здорових людей, однак у хворих на депресію на них просто бракне сил.

МІФ 3: ЦЕ ВСЕ ВІД НЕРОБСТВА

Популярний хіт від творців "Стільки людей навколо страждають, а ти скаржишся".

Екзистенційну кризу й лікувальний ефект праці, звісно, ніхто не скасовував. Але маючи всі перелічені вище симптоми, чи варто прагнути отримати звання трудоголіка року?

МІФ 4: ЩОБ ВИЛІКУВАТИ ДЕПРЕСІЮ, ПОТРІБНО ВЗЯТИ ВІДПУСТКУ, ПЕРЕЇХАТИ В ІНШУ КРАЇНУ, ОПАНУВАТИ НОВУ ДУХОВНУ ПРАКТИКУ ТОЩО

Усе це справді може допомогти, якщо на додачу звернутись до психотерапевта або пройти медикаментозне лікування, яке призначає психіатр (або й те, й інше).

МІФ 5: ДЕПРЕСІЯ – НЕСПРАВЖНЯ ХВОРОБА

За даними ВООЗ, 75% людей, які страждають на депресію, не отримують адекватної допомоги навіть за умови доступу до психотерапевтичних та медичних послуг – через упередження чи дискримінацію.

Однак у скандинавських країнах, наприклад, депресія – цілком нормальний привід отримати лікарняний.

Як казала героїня серіалу Scrubs, депресії не можна позбутися силою позитивного мислення або за порадою голлівудської зірки. Як і будь-яка інша хвороба, вона може трапитись із будь-ким, і її потрібно лікувати.

Источник: http://life.pravda.com.ua/health/2017/05/28/224387/

Темы: Виховання і психологія

10 коментарів

  • TanyaMamaMatheus 28 травня 2017, 22:53

    спасибо за тему)

  • Dibrova 28 травня 2017, 22:54

    На фб у коллеги увидела)

  • Aleksandra25 28 травня 2017, 22:56

    круто!спасибо, все предельно четко и ясно

  • Lesenka 28 травня 2017, 22:57

    Спасибо)

  • Alisha 28 травня 2017, 23:00

    На самом деле депрессия это очень страшно. Я как вспомню это состояние, брррр.

  • vladakrukova0609 28 травня 2017, 23:04 1

    Депрессия во взрослом возрасте - это нарушенные детско-родительские отношения в раннем возрасте, до 5 лет. Последствие - суициды, психосоматика, потеря трудоспособности, неустроенная семейная жизнь. Выход - длительная терапия от двух лет и больше.
    Но на фоне всей жизни два года стоят того чтобы походить. Это если говорить про депрессивный тип личности.
    Ситуативные депрессии, думаю их немного. И они не так заметны и длительны. Думаю в районе 2 мес, не больше. Причины-гормональные скачки/ послеродовая, потеря-смерть близких либо друзей, смена места жительства/сложная адаптация, развод.

  • Dibrova 28 травня 2017, 23:08

    Добавьте сюда потерю смысла жизни, целей, ценностей, опоры, и в совокупности с отказом от лечения медикаментами и от психотерапии,типичная картина получается в нашей стране.

  • MARINA_ZELENSKAYA 28 травня 2017, 23:18

    Спасибо за информацию!

  • Inich 28 травня 2017, 23:44

    Всё абсолютная правда. Но в реальности, даже если хочешь и готов правильно лечиться, на всё элементарно может не хватить денег. За семь месяцев лечения я потратила только на медикаменты около 7000 грн. Это без психотерапии.

  • Aleksandra25 28 травня 2017, 23:45

    за столько лет терапии я столько потратила денег! но не жалею, и понимаю,что это теперь на всю жизнь!) в свое развитие,здоровье не нужно жалеть вкладывать

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу